8 preparate pe care nu trebuie să le gătești niciodată într-o tigaie de fontă

O tigaie bună de fontă este o comoară. Este atât de durabilă încât, dacă este îngrijită corespunzător, poate fi lăsată moștenire din generație în generație. Pare că poți găti în ea orice, însă nu este chiar așa. Iată 8 preparate pe care nu trebuie să le gătești niciodată într-o tigaie de fontă.

tigaie de fontă aranjate pe un blat de lemn
Tigăile de fontă trebuie întreținute foarte bine / Shutterstock

Tigaia de fontă de calitate este un vas care nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Poate părea copleșitor procesul de îngrijire, însă dacă respecți indicațiile date de producător nu ar trebui să îți faci griji. Te vei bucura de ea foarte mulți ani.

Preparate pe care nu trebuie să le gătești niciodată într-o tigaie de fontă

Tigaia de fontă nu poate fi folosită pentru orice fel de preparat. Potrivit HuffPost.com anumite ingrediente interacționează în mod nefericit cu fonta și îți vor strica mâncarea. Iată la ce trebuie să fii atentă atunci când alegi să gătești într-o tigaie de fontă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sos de roșii

Dacă ai o tigaie de fontă care nu este emailată nu ar trebui să o folosești pentru a găti mâncăruri care au ingrediente cu o aciditate mare, iar roșiile sunt primele la care trebuie să fii atentă. Orice fel de sos care le are în compoziție—marinara, bolognese, shaksuka, sos simplu de roșii—trebuie gătite în alt fel de vas. Din cauza acidității particule de fontă vor ajunge în mâncare și îi vor modifica gustul.

Citește și

Sosuri pe bază de vin sau lâmâie

Vinu alb în special și lămâia au și ele o aciditate ridicată și nu ar trebui gătite în vase de fontă neemailate. Pui piccata—puiul italienesc gătit în sos de lămâie și coq au vin—celebrul fel de mâncare franțuzesc preparat în vin, sunt doar două exemple de astfel de preparate. Din cauza acidității toate grăsimile care s-au depus anterior pe tigaie își vor elibera aroma în sos și îi va schimba total gustul.

Adobo

Abodo este un fel de mâncare tradițional din Filipine care are ca ingrediente principale carne sau fructe de mare marinate în oțet, sos de soia, usturoi și alte condimente.

Oțetul este principala problemă, fiind un ingredient cu o aciditate foarte mare. Din această cauză preparatul va căpăta un gust metalic, neplăcut. În plus, va trebui să reiei procesul de ”pregătire” a vasului de fontă dacă alegi totuși să gătești cu oțet.

Fasole

Dacă vei fierbe fasole într-o oală de fontă pentru o perioadă foarte lungă de timp nu vei face decât să îi cureți patina neagră, distrugându-i suprafața de gătit naturală care se obține cu greu în timp. Va trebuie sp reiei tot procesul. Cel mai bine este să gătești acest tip de preparate în vase emailate sau de inox. Fasolea se află pe lista de alimente care te ajută să slăbești.

Caramel

Sosul de caramel este un preparat care va absorbi cu ușurință toate aromele. Gătit într-o tigaie de fontă va prinde gustul tuturor mâncărurilor pe care le-ai pregătit anterior în aceasta.

Pește gras

Tigaia de fontă nu este un conductor foarte bun de căldură și de aceea este bine să gătești somonul, codul sau alte tipuri de pește gras în vase non-aderente. Pentru că tigaia de fontă nu păstrează foarte bine căldura, peștele nu se va găti uniform și se va rupe atunci când vrei vrea să îl întorci de pe o parte pe alta.

Clătite

Unul dintre motivele pentru care tigaia de fontă nu este potrivită pentru clătite este greutatea acesteia. Ai nevoie de o tigaie ușoară care să îți permită să o miști rapid, fără să te doară mâna după primele 5 clătite. În plus, pentru că fonta nu este un material bun conductor de clătite, acestea ori se vor găti inegal, ori se vor arde.

Omlete

Ouăle au tendința de a se lipi de tigăile de fontă, indiferent cât de mult ulei sau unt folosești. Cel mai bine este să alegi o tigaie emailată sau una de oțel pentru astfel de preparat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Semifreddo cu zmeură și fistic porționat pe un platou
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat în vasul de copt, alături de un bol cu orez și mazăre
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Un bol transparent în care se află fasole la înmuiat
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
bol cu orez cu lapte
08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
20 iulie, 11:40
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
20 iulie, 05:59
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
19 iulie, 09:31
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
19 iulie, 07:28
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Gustarea de dimineață care te poate ajuta să îți reglezi tranzitul intestinal, recomandată de dieteticieni
Gustarea de dimineață care te poate ajuta să îți reglezi tranzitul intestinal, recomandată de dieteticieni
Gustarea de dimineață care te poate ajuta să îți reglezi tranzitul intestinal, recomandată de dieteticieni
Măcar 1.500 de euro pe lună. Cele mai dorite facultăţi din România, cu zeci de candidaţi pe loc
"Măcar 1.500 de euro pe lună". Cele mai dorite facultăţi din România, cu zeci de candidaţi pe loc
"Măcar 1.500 de euro pe lună". Cele mai dorite facultăţi din România, cu zeci de candidaţi pe loc
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: „Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut”
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: „Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut”
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: „Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut”
Cine a fost Sfântul Mucenic Foca. Ce superstiții au românii în această zi
Cine a fost Sfântul Mucenic Foca. Ce superstiții au românii în această zi
Cine a fost Sfântul Mucenic Foca. Ce superstiții au românii în această zi
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate de pana globală. Ar fi cel mai mare incident cibernetic din istorie
Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate de pana globală. Ar fi cel mai mare incident cibernetic din istorie
Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate de pana globală. Ar fi cel mai mare incident cibernetic din istorie
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Lady Gaga a dezvăluit că lucrează la muzică nouă. Fanii sunt în delir după ce artista a împărtășit imagini din spatele microfonului
Lady Gaga a dezvăluit că lucrează la muzică nouă. Fanii sunt în delir după ce artista a împărtășit imagini din spatele microfonului
Lady Gaga a dezvăluit că lucrează la muzică nouă. Fanii sunt în delir după ce artista a împărtășit imagini din spatele microfonului
Fructe care pot reduce temperatura corpului. Cât de hidratante pot fi
Fructe care pot reduce temperatura corpului. Cât de hidratante pot fi
Fructe care pot reduce temperatura corpului. Cât de hidratante pot fi
fresh
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant

Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant

Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată

Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
închide