8 preparate pe care nu trebuie să le gătești niciodată într-o tigaie de fontă
O tigaie bună de fontă este o comoară. Este atât de durabilă încât, dacă este îngrijită corespunzător, poate fi lăsată moștenire din generație în generație. Pare că poți găti în ea orice, însă nu este chiar așa. Iată 8 preparate pe care nu trebuie să le gătești niciodată într-o tigaie de fontă.
Tigaia de fontă de calitate este un vas care nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Poate părea copleșitor procesul de îngrijire, însă dacă respecți indicațiile date de producător nu ar trebui să îți faci griji. Te vei bucura de ea foarte mulți ani.
Preparate pe care nu trebuie să le gătești niciodată într-o tigaie de fontă
Tigaia de fontă nu poate fi folosită pentru orice fel de preparat. Potrivit HuffPost.com anumite ingrediente interacționează în mod nefericit cu fonta și îți vor strica mâncarea. Iată la ce trebuie să fii atentă atunci când alegi să gătești într-o tigaie de fontă.
Sos de roșii
Dacă ai o tigaie de fontă care nu este emailată nu ar trebui să o folosești pentru a găti mâncăruri care au ingrediente cu o aciditate mare, iar roșiile sunt primele la care trebuie să fii atentă. Orice fel de sos care le are în compoziție—marinara, bolognese, shaksuka, sos simplu de roșii—trebuie gătite în alt fel de vas. Din cauza acidității particule de fontă vor ajunge în mâncare și îi vor modifica gustul.
Sosuri pe bază de vin sau lâmâie
Vinu alb în special și lămâia au și ele o aciditate ridicată și nu ar trebui gătite în vase de fontă neemailate. Pui piccata—puiul italienesc gătit în sos de lămâie și coq au vin—celebrul fel de mâncare franțuzesc preparat în vin, sunt doar două exemple de astfel de preparate. Din cauza acidității toate grăsimile care s-au depus anterior pe tigaie își vor elibera aroma în sos și îi va schimba total gustul.
Adobo
Abodo este un fel de mâncare tradițional din Filipine care are ca ingrediente principale carne sau fructe de mare marinate în oțet, sos de soia, usturoi și alte condimente.
Oțetul este principala problemă, fiind un ingredient cu o aciditate foarte mare. Din această cauză preparatul va căpăta un gust metalic, neplăcut. În plus, va trebui să reiei procesul de ”pregătire” a vasului de fontă dacă alegi totuși să gătești cu oțet.
Fasole
Dacă vei fierbe fasole într-o oală de fontă pentru o perioadă foarte lungă de timp nu vei face decât să îi cureți patina neagră, distrugându-i suprafața de gătit naturală care se obține cu greu în timp. Va trebuie sp reiei tot procesul. Cel mai bine este să gătești acest tip de preparate în vase emailate sau de inox. Fasolea se află pe lista de alimente care te ajută să slăbești.
Caramel
Sosul de caramel este un preparat care va absorbi cu ușurință toate aromele. Gătit într-o tigaie de fontă va prinde gustul tuturor mâncărurilor pe care le-ai pregătit anterior în aceasta.
Pește gras
Tigaia de fontă nu este un conductor foarte bun de căldură și de aceea este bine să gătești somonul, codul sau alte tipuri de pește gras în vase non-aderente. Pentru că tigaia de fontă nu păstrează foarte bine căldura, peștele nu se va găti uniform și se va rupe atunci când vrei vrea să îl întorci de pe o parte pe alta.
Clătite
Unul dintre motivele pentru care tigaia de fontă nu este potrivită pentru clătite este greutatea acesteia. Ai nevoie de o tigaie ușoară care să îți permită să o miști rapid, fără să te doară mâna după primele 5 clătite. În plus, pentru că fonta nu este un material bun conductor de clătite, acestea ori se vor găti inegal, ori se vor arde.
Omlete
Ouăle au tendința de a se lipi de tigăile de fontă, indiferent cât de mult ulei sau unt folosești. Cel mai bine este să alegi o tigaie emailată sau una de oțel pentru astfel de preparat.