Există și sandviciuri sănătoase. Iată ce trebuie să conțină
Sandviciurile sunt opțiuni la îndemână pentru orice situație, atunci când nu ai timp sau dispoziție să gătești, când pleci la drum sau când ești la serviciu sau școală. Pe când de rapid se fac, pe atât de pline de calorii, zahăr și grăsimi pot fi. Totuși, există și sandviciuri sănătoase. Iată cum le poți face.
Sandviciurile sănătoase pot fi și gustoase. Cu cât pui mai multe legume, iar sursele de proteină pe care le alegi sunt mai puțin procesate, cu atât vei avea un preparat mai hrănitor și din punct de vedere nutritiv.
Ce trebuie să ai în vedere, dacă vrei să pregătești sandviciuri sănătoase
Orice preparat poate fi realizat într-o versiune sănătoasă. Trebuie doar să te documentezi puțin și să găsești alternativa optimă pentru a te bucura de o gustare sățioasă, gustoasă, dar mai ales OK din punct de vedere nutrițional. Îți oferim în acest articol câteva ponturi care îți vor transforma sandviciurile în adevărate surse de energie.
Alege pâinea potrivită pentru sandviciuri sănătoase
Pentru ca sandviciul tău să fie cât mai sănătos trebuie să eviți pâine albă, pentru că este bogată în carbohidrați. Alege sortimente din făină integrală, dar citește cu atenție lista de ingrediente. Și acestea pot avea în compoziție aditivi alimentari și zahăr sub diverse forme în cantități mari. O altă variantă sănătoasă este pâinea cu maia.
Încearcă să folosești doar o felie de pâine
De cele mai multe ori atunci când faci un sandvici folosești două felii de pâine, mai ales dacă urmează să îl iei la pachet. Pentru a limita numărul de calorii ingerat, elimin-o pe cea de deasupra și înlocuiește-o cu o felie de salată. Pune apoi sandviciul într-o caserolă sau împachetează-l în folie alimentară.
Folosește mezeluri de calitate
Majoritatea mezelurilor au un conținut ridicat de sodiu, provenit atât din aditivi alimentari, cât și din sarea adăugată. Cel mai bine este să le înlocuiești cu bucăți de friptură gătită de tine, la cuptor sau la grătar. Dacă vrei totuși să folosești mezeluri citește cu atenție lista de ingrediente sau cumpără variantele organice.
Adaugă multe legume
În sandviciuri poți pune salată verde de orice fel, felii de roșii, castraveți, avocado, ardei gras, ciuperci. Nu doar că vei avea un preparat sănătos, dar va arăta și foarte bine. Cu câte este mai colorat cu atât va fi mai apetisant. În plus, unele legume pot înlocui ingrediente nesănătoase. De exemplu, avocado poate substitui foarte bine maioneza.
În cazul în care te-ai hotărât să ai grijă de memoria și de sănătatea creierului, iată 5 alimente care afectează memoria și concentrarea.
Folosește condimentele în mod creativ
Maioneza este folosită în aproape toate rețetele de sandviciuri însă este foarte bogată în sare și grăsimi. Poți să o înlocuiești ori cu varianta ei vegană, ori cu muștar, hummus sau sos pesto, făcut în casă, gata în doar 5 minute. Pentru un gust mai deosebit, poți pune chiar și felii de măr, roșii uscate, ardei iute, ierburi aromatice.
Folosește proteine vegetale în sandviciuri sănătoase
Sandviciurile nu trebuie să conțină neapărat carne și brânză. Poți să folosești unt de arahide sau de migdale peste care poți pune felii de banane, de măr sau de căpșuni. De asemenea mai poți unge feliile de pâine cu unt de migdale sau de cocos. Acestea se potrivesc bine atât cu sandviciuri dulci, cât și cu cele sărate.
Ouăle pot fi delicioase
Poți pune în sandviciuri ouă gătite în orice fel: ou fiert tăiat felii, ou ochi, omletă, ou poșat. De potrivește foarte bine cu orice fel de legume, cu brâzeturi sau cu mezeluri.
Pentru mai mult gust, adaugă murături
Câteva felii de legume murate vor face sandviciul mai crocant, mai savuros și va avea un conținut mai ridicat de fibre. În plus, nu conțin nici multe calorii așa că poți să mănânci fără prea multe griji.