Cea mai sigură metodă de spălare a fructelor. Elimină aproape toate bacteriile

Orice fruct trebuie spălat înainte de a fi consumat, indiferent că le mănânci sau nu coaja. Pepenii și portocalele, de exemple, trebuie să fie și ele trecute pe sub un jet de apă. Nu vrei să ingerezi bacterii cum este Salmonella și E. coli, reziduuri de pesticide și chiar insecte. Descoperă cea mai sigură metodă de spălare a fructelor. Aceasta elimină aproape toate bacteriile.

spălarea fructelor ilustrată cu ajutorul a două mâini care spală niște mere și struguri
Spălarea fructelor trebuie făcută astfel încât să se evite contaminarea încrucișată / Shutterstock

Fructele sunt alimente pline de vitamine și minerale pe care ar trebui să le consumi în fiecare zi. Totuși, indiferent de tipul acestora, trebuie spălate bine înainte de a le mânca. Vei evita astfel o serie de probleme de sănătate, cum ar fi toxiinfecțiile alimentare.

Cea mai sigură metodă de spălare a fructelor

Experții de la Food Republic recomandă ca spălarea fructelor să nu se facă prin înmuierea în apă pentru perioade mai lungi de timp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Scufundarea fructelor în apă timp de 15-20 de minute poate părea cea mai ușoară opțiune pentru a le curăța de toate impuritățile. Realitatea este că, de fapt, vei face mai mult rău decât bine prin răspândirea acelor germeni la alte fructe. De aceea, nu este cea mai bună opțiune.

De ce nu se țin fructele în apă

Înmuiere fructelor în apă, oricât de scurtă ar fi, ar putea duce la apariția mai multor germeni și bacterii ca urmare a contaminării încrucișate cu murdăria care se ascunde deja în chiuvetă.

Chiar și într-un bol, germenii prezenți pe o căpșună, de exemplu, s-ar putea răspândi în alta, deoarece apa nu curge – doar stagnează, răspândindu-se la alte fructe.

Acest lucru nu înseamnă că această metodă de igienizare este întotdeauna ineficientă. Un studiu din 2006 arată că înmuierea fructelor în apă poate fi, în unele cazuri, benefică. Experții precizează că în acest fel se poate reduce cantitatea de bacterii, dar nu în totalitate.

Află mai multe despre congelarea și decongelarea corectă a fructelor. Vezi care este cea mai bună metodă pentru a te bucura mai mult timp de ele.

Citește și

Pe de altă parte, se menționează în studiu, lăsarea fructelor în apă pentru o perioadă mai lungă de timp ar putea elimina, de asemenea, nutrienți esențiali solubili în apă, cum ar fi vitamina C și alte minerale cheie, similar cu ceea ce se întâmplă atunci când legumele sunt fierte.

Nu te grăbi să speli fructele în secunda în care ajungeți acasă de la magazin. Bacteriile nedorite se pot dezvolta atunci când produsele sunt depozitate, indiferent dacă au fost curățate sau nu. Prin urmare, cel mai bine este să le speli chiar înainte de a fi consumate.

Spălarea fructelor sub jet de apă este cea mai bună

Înainte de toate trebuie să știi că nu există o modalitate sigură de a elimina toate bacteriile nedorite de pe fructe. Poți scăpa de marea majoritate a târâtoarelor și bacteriilor cu un jet de apă rece, spun experții de la Healthline.

Pune pur și simplu fructele de pădure, strugurii, perele și altele asemenea sub robinetul pornit și freacă-le ușor pentru a îndepărta mizeria atât văzută, cât și nevăzută.

Nu folosiți niciun fel de detergent. Chiar dacă ai putea fi tentată, suprafețele poroase ale multor fructe și legume rețin particule de detergent pe care tu apoi le vei ingera. Acestea pot fi dăunătoare pentru papilele tale gustative și pentru sănătatea ta.

Din acest motiv, cel mai bun mod de a spăla fructele este să le ții sub jet de apă rece. Acest lucru este recomandat și de studiul citat mai sus.

Pentru fructele care au un exterior mai dur, cum ar fi pepenii, cel mai bine este să folosești o perie de legume pentru a curăța noroiul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Un bol transparent în care se află fasole la înmuiat
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Mai multe borcane cu dulceață de căpșuni
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat spiritul matern al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide