Cum să cumperi fructe de pădure proaspete de la supermarket sau de la piață
Fructele de pădure proaspete sunt de cele mai multe ori scumpe și este greu să găsești unele perfecte. Afinele, zmeura, căpșunile sau murele se vând de obicei în caserole și de cele mai multe ori găsești printre ele fructe mucegăite sau foarte moi. Iată cum să cumperi fructe de pădure proaspete de la supermarket sau de la piață.
Se întâmplă des să pleci încă din magazin cu fructe de pădure deja stricate. Când ajungi acasă și deschizi caserola, în loc să te bucuri de zmeură sau căpșuni delicioase, nu faci altceva decât să alegi și să arunci ce este mucegăit sau prea moale pentru a fi consumat. Este frustrant și costisitor.
Cum să cumperi fructe de pădure proaspete
Pentru a alege cele mai bune fructe de pădure trebuie să ai în vedere câteva criterii. Descoperă și ghidul nostru complet al fructelor și al legumelor de sezon. Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească din bucătărie.
Verifică cu atenție caserola cu fructe de pădure proaspete
Unul dintre lucrurile la care trebuie să le faci în magazin este să studiezi cu atenție caserola în care sunt fructele. Dacă observi un singur fruct mucegăit pune-o înapoi în raft. Mai mult ca sigur mai există și altele în aceeași situație acolo. Caută recipientele în care toate fructele sunt intacte, fără vreo urmă de alterare.
Fructele de pădure mucegăiesc repede din cauza conținutului mare de apă și zahăr. Combinația creează mediul perfect pentru creșterea și răspândirea bacteriilor și mucegaiurilor. Când încep să se descompună, devin moi. Acest lucru face ca fructele să se lipească de fundul recipientelor.
Prin urmare, când găsești un recipient plin cu fructe de pădure care nu se lipesc, ai găsit ceea ce cauți. Pe de altă parte, dacă găsești mucegai care crește pe ele, nu le mânca. Căpșunile mucegăite te pot îmbolnăvi sau chiar pot provoca reacții alergice.
Indiferent de ce fel de fructe de pădure proaspete cumperi trebuie să fii atentă și la culoarea acestora. Caută-le pe acelea care au o culoare vibrantă și uniformă. Dacă au pete sau zone decolorate mai bine mai cauți. În plus, fructele de pădure proaspete ar trebui să strălucească ușor.
Când alegi fructe de pădure fii atentă și la textura lor. Ar trebui să fie ferme la atingere, dar nu prea tari. Apăsarea ușoară a degetului ar trebui să lase o mică adâncitură care revine la forma lor inițială.
Detaliile care fac diferența
Adesea, fructele de pădure proaspete au un miros dulce și plăcut. Dacă simți un iz neobișnuit sau neplăcut, este posibil să fie trecute sau să fi început să se deterioreze. Dacă acest lucru s-a întâmplat cei observa semne de mucegai sau umiditate excesivă în ambalajul lor sau pe suprafața fructelor. Acestea sunt semne că fructele s-au deteriorat sau au fost păstrate în condiții necorespunzătoare.
Un alt semn că nu ar trebui să cumperi acele fructe de pădure este că sunt zdrobite. Acesta poate fi semn ale manipulării necorespunzătoare sau al deteriorării. Fructele trebuie să fie intacte.
Atunci când cumperi fructele ambalate, verifică și data de expirare sau data de producție. Dacă însă cumperi fructe de pădure proaspete la piață sau de la producători locali, întreabă-i despre modul în care au fost culese și păstrate.
Chiar dacă pofta este mare cumpără fructe de pădure doar când este sezonul lor. În felul acesta te asiguri că vei avea parte de un produs proaspăt, aromat, gustos, plin de vitamine și minerale.