Pește marinat la borcan. Rețeta de conservă făcută în casă
Dacă ai în casă pește marinat la borcan poți să te declari norocoasă. Este una dintre cele mai versatile conserve pe care o poți consuma în atât de multe moduri încât vei avea preparate pentru toate mesele zilei.
Peștele marinat la borcan poate fi cumpărat de la aproape orice supermarket, dar poate fi făcut și în casă. Nu este deloc complicat și vei obține un preparat pe care îl poți personaliza în funcție de gusturile tale. Cel mai des peștele marinat este servit ca aperitiv, cu rondele de ceapă, măsline și capere alături. De asemenea, se poate adăuga în salate—în special în cele pe bază de cartofi, în sandviciuri, ca topping pentru sushi, în paste, în tortilla sau tacos.
Indiferent de modul în care alegeți să consumați peștele marinat, acesta oferă un gust unic, ușor sărat și acrișor, care adaugă diversitate și savoare meselor. Asigurați-vă că păstrați peștele marinat la rece și consumați-l în termenul de valabilitate pentru a vă bucura de gustul său proaspăt și delicios.
Marinarea peștelui la borcan este o modalitate excelentă de a conserva peștele și de a-i păstra aroma și gustul timp îndelungat.
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță și se spălă peștele, apoi se taie în bucăți potrivite, de obicei, în bucăți care să se potrivească în borcane. Se taie ceapa, morcovii și ardeiul iute în bucăți potrivite.
Cum pregătești conservele de pește marinat
Într-o oală mare, se combină oțetul, apa, sarea, zahărul, foile de dafin, boabele de piper și boiaua de ardei dulce. Se aduce amestecul la punctul de fierbere și se lasă să fiarbă timp de aproximativ 5 minute.
Se sterilizează borcanele și capacele. Se pune un strat de ceapă, morcov și ardei în fiecare borcan. Apoi, se adaugă bucățile de pește peste legume. Apoi, se toarnă lichidul de marinare fierbinte peste pește și legume, acoperindu-le complet. Se lasă puțin spațiu liber în partea de sus a borcanelor.
Se adăugă o lingură de ulei în fiecare borcan pentru a ajuta la sigilarea lor și pentru a conferi un gust mai bogat. Se închid bine borcanele cu capace ermetice.
Se pun borcanele într-un vas mare cu apă clocotită, astfel încât acestea să fie complet acoperite. Se sterilizează timp de aproximativ 20-30 de minute.
După aceea, se scot borcanele din vas și se lasă să se răcească la temperatura camerei. După răcire, se depozitează într-un loc răcoros și uscat. Peștele marinat va deveni mai gustos cu timpul.
Reguli de igienă pentru conservele cu pește
Înainte de a te apuca să prepari pește marinat la borcan trebuie să știi că este necesar să respecți câteva reguli de igienă. În primul rând bucătărie trebuie să fie curată și să ai toate ustensilele la îndemână, sterilizate.
Dacă folosești pește întreg, curăța-l și spăla-l bine sub jet de apă rece pentru a elimina orice urme de sânge, solzi, intestine sau alte resturi. Ai grijă să speli constant toate ustensilele și vasele care intră în contact cu peștele pentru a evita contaminarea încrucișată.
Nu folosi aceeași veselă sau ustensile pentru pește crud și pentru alte alimente fără a le spăla între utilizări. De asemenea, trebuie să păstrezi peștele rece pe tot parcursul procesului de pregătire. Dacă ai pește proaspăt, pune-l în frigider până când ești pregătit să-l prelucrezi.
Borcanele și capacele pe care le vei folosi pentru a pune peștele trebuie să fie curate și sterilizate în prealabil. După ce pui peștele în ele și s-au răcit, depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat. Verifică-le din când în când pentru a te asigura că capacul este încă etanș și că nu există semne de degradare a conținutului.
Ce specii de pește poți folosi
Poți marina o mare varietate de specii de pește, iar alegerea depinde în mare măsură de preferințele tale, dar și de disponibilitatea acestora în zona ta. Cea mai accesibilă opțiune din punct de vedere financiar este macroul. Acesta are și o carne mai grasă și de aceea este excelent pentru marinare.
Totuși, în topul preferințelor rămâne somonul, cu carnea lui grasă și textura delicată. Mai poți marina hering, care va fi perfect pentru salate și pentru aperitive.
Sardinele, care sunt niște pești mici, se pot marina la borcan, ca mai apoi să fie folosiți ca ingrediente în alte preparate cum sunt sandviciurile sau salatele de cartofi. La fel de popular este și anșoa care după marinare sunt utilizați pentru a adăuga gustul umami la diferite preparate culinare.
Alte specii de pește care poate fi marinat sunt crapul, păstrăvul și scrumbia. Dacă ești în căutarea unei opțiuni mai elegante și nobile, poți marina sturion care are o carne densă și delicată.
Dacă nu te decizi ce fel de pește să marinezi, poți oricând să faci câte 1-2 borcane din fiecare tip de pește sau chiar să le combini între ele pentru un rezultat cât mai savuros.