Cei mai buni cartofi pentru salată, potrivit experților

Salatele cu cartofi sunt ușor de făcut, gustoase și sățioase. Dacă alegi cartofii potriviți, jumătate din treabă este făcută. Vei avea un preparat delicios de care să te bucuri la prânz, cină sau la gustare. Află și tu care sunt cei mai buni cartofi pentru salată.

Publicat: 2 septembrie 2022, 06:39
Bol cu o salată din cartofi, cu ierburi aromatice
Cei mai buni cartofi pentru salată sunt cei cu un conținut scăzut de amidon / Shutterstock

Poate nu știai dar există cartofi potriviți pentru fiecare fel de mâncare în parte: cartofi pentru salate, pentru piure, pentru copt, pentru prăjit. Cei cu un conținut mai mare de amidon sunt mai potriviți pentru piureuri. Cei cu conținut mai mic sunt buni pentru copt sau pentru salate. Din fericire, de ceva vreme, au început și producătorii de la noi să menționeze pe ambalaj care este cea mai bună utilizare a cartofilor.

Cei mai buni cartofi pentru salată, în funcție de gradul de amidon

Experții de la HuffPost.com explică care sunt cei mai buni cartofi pentru salate și de ce. Contează nu doar textura, dată de conținutul de amidon, dar și aroma lor. Nu este ușor să îi alegi pe cei potriviți având în vedere că există peste 500 de soiuri de cartofi în toată lumea. Acestea se împart în trei categorii principale: cu aspect ceros cum sunt soiurile de cartofi roșii, cartofii amidonoși, cum sunt Russer și Idaho și cei potriviți pentru orice tip de mâncare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când vine vorba despre cartofi cu conținut mare de amidon avem două tipuri: cei în care predomină amiloza și cei cu mai multă amilopectină. Cei cu amiloză sunt perfecți pentru piure pentru că sunt mai moi. Cartofii cu amiloză rămân compacți după tratamentul termic.

Pentru că în general cartofii pentru salată sunt fierți este bine să îi eviți pe cei cu un conținut mare de amidon. Cei mai potriviți sunt cei cu aspect cerat și pe cei pe a căror etichetă este menționat că sunt buni pentru toate tipurile de preparate. Au un conținut mai mare de amilopectină și un conținut mai mare de apă.

Citește și

Detalii mai puțin cunoscute despre tipurile de cartofi

Amanda Frankeny, dietetician citat de HuffPost, spune că cei mai buni cartofi pentru salată sunt cartofii noi, cei roșii și cei fingerling. Cei din urmă sunt roșii, cu pulpa alb-gălbuie, mai mici, au formă lunguiață și fac parte dintr-o varietate mare de soiuri. Aceste tipuri de cartofi își păstrează forma în timpul fierberii.

Cartofi Yukon Gold sau roșii

Cartofii Yukon au coaja subțire și un conținut mai mic de amidon / Shutterstock

Atât cartofii Yukon Gold, cât și cei roșii, au un conținut scăzut de amidon, sunt fermi, au pulpa galben închis. Sunt potriviți pentru fierbere, prăjire și coacere. De asemenea, au coaja subțire și un conținut mai ridicat de apă ceea ce îi face perfecți pentru a fi fierți. Atunci când sunt amestecați cu sosul pentru salată nu se dezintegrează. În plus, au un conținut mai ridicat de zaharuri, ceea ce le dă o aromă aparte.

Cartofii noi

Cartofii noi absorb mai bine sosul salatei / Shutterstock

Indiferent de soiul lor, cartofii noi sunt perfecți pentru salate. Se fierb întregi, cu coajă după ce au fost foarte bine spălați. Vor absorbi mai puțină apă decât cartofii mai bogați în amidon. Alege-i pe cei mai mici, cu coaja perfectă, fără urme de lovire, pete sau semne că încep să încolțească.

Cartofii noi nu doar că au un aspect mai plăcut, dar vor fi mai crocanți la exterior, iar mijlocul va fi moale și cremos. În plus, aceștia vor absorbi mai bine aromele celorlalte ingrediente. Salata ta va fi delicioasă.

Cartofi fingerling

Cartofii fingerling pot fi atât albi, cât și roșii / Shutterstock

Cartofii fingerling sunt de dimensiuni mici, lunguieți, semănând cu niște degete mai groase. Pot fi albi sau roșii și au un conținut scăzut de amidon. De asemenea, au o și o aromă mai puternică, ceea ce va face salata de cartofi și mai gustoasă.

Pentru salată cartofii fingerling se vor fierbe cu tot cu coajă. Aceasta va fi îndepărtată apoi, imediat ce temperatura cartofilor o va permite. Chef Dario Jurecvic, citat de HuffPost, spune că după aceea pot fi infuzați în unt cu ierburi aromatice și trași la tigaie pentru a se carameliza pentru o salată gourmet.

Citește și
CELE MAI CITITE
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două pahare pline cu kombucha
17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
05:20
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
9 iulie, 05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
9 iulie, 05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
8 iulie, 05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Avertismentul primit de un cuplu după ce şi-a rezervat şezlongul cu un prosop 30 de minute, la hotel în Spania
Avertismentul primit de un cuplu după ce şi-a rezervat şezlongul cu un prosop 30 de minute, la hotel în Spania
Avertismentul primit de un cuplu după ce şi-a rezervat şezlongul cu un prosop 30 de minute, la hotel în Spania
Care este amp;#8220;secretul” iubitei milionarului care a renunţat la cetăţenia română. E cu 24 de ani mai tânără decât el
Care este amp;#8220;secretul” iubitei milionarului care a renunţat la cetăţenia română. E cu 24 de ani mai tânără decât el
Care este amp;#8220;secretul” iubitei milionarului care a renunţat la cetăţenia română. E cu 24 de ani mai tânără decât el
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jeleu de coacăze roșii, pentru deserturi
Jeleu de coacăze roșii, pentru deserturi
Jeleu de coacăze roșii, pentru deserturi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Zayn Malik a vorbit deschis despre momentele în care s-a confruntat cu rasismul: Toți au râs de asiatic
Zayn Malik a vorbit deschis despre momentele în care s-a confruntat cu rasismul: „Toți au râs de asiatic”
Zayn Malik a vorbit deschis despre momentele în care s-a confruntat cu rasismul: „Toți au râs de asiatic”
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
închide