Cei mai buni cartofi pentru salată, potrivit experților
Salatele cu cartofi sunt ușor de făcut, gustoase și sățioase. Dacă alegi cartofii potriviți, jumătate din treabă este făcută. Vei avea un preparat delicios de care să te bucuri la prânz, cină sau la gustare. Află și tu care sunt cei mai buni cartofi pentru salată.
Poate nu știai dar există cartofi potriviți pentru fiecare fel de mâncare în parte: cartofi pentru salate, pentru piure, pentru copt, pentru prăjit. Cei cu un conținut mai mare de amidon sunt mai potriviți pentru piureuri. Cei cu conținut mai mic sunt buni pentru copt sau pentru salate. Din fericire, de ceva vreme, au început și producătorii de la noi să menționeze pe ambalaj care este cea mai bună utilizare a cartofilor.
Cei mai buni cartofi pentru salată, în funcție de gradul de amidon
Experții de la HuffPost.com explică care sunt cei mai buni cartofi pentru salate și de ce. Contează nu doar textura, dată de conținutul de amidon, dar și aroma lor. Nu este ușor să îi alegi pe cei potriviți având în vedere că există peste 500 de soiuri de cartofi în toată lumea. Acestea se împart în trei categorii principale: cu aspect ceros cum sunt soiurile de cartofi roșii, cartofii amidonoși, cum sunt Russer și Idaho și cei potriviți pentru orice tip de mâncare.
Când vine vorba despre cartofi cu conținut mare de amidon avem două tipuri: cei în care predomină amiloza și cei cu mai multă amilopectină. Cei cu amiloză sunt perfecți pentru piure pentru că sunt mai moi. Cartofii cu amiloză rămân compacți după tratamentul termic.
Pentru că în general cartofii pentru salată sunt fierți este bine să îi eviți pe cei cu un conținut mare de amidon. Cei mai potriviți sunt cei cu aspect cerat și pe cei pe a căror etichetă este menționat că sunt buni pentru toate tipurile de preparate. Au un conținut mai mare de amilopectină și un conținut mai mare de apă.
Detalii mai puțin cunoscute despre tipurile de cartofi
Amanda Frankeny, dietetician citat de HuffPost, spune că cei mai buni cartofi pentru salată sunt cartofii noi, cei roșii și cei fingerling. Cei din urmă sunt roșii, cu pulpa alb-gălbuie, mai mici, au formă lunguiață și fac parte dintr-o varietate mare de soiuri. Aceste tipuri de cartofi își păstrează forma în timpul fierberii.
Cartofi Yukon Gold sau roșii
Atât cartofii Yukon Gold, cât și cei roșii, au un conținut scăzut de amidon, sunt fermi, au pulpa galben închis. Sunt potriviți pentru fierbere, prăjire și coacere. De asemenea, au coaja subțire și un conținut mai ridicat de apă ceea ce îi face perfecți pentru a fi fierți. Atunci când sunt amestecați cu sosul pentru salată nu se dezintegrează. În plus, au un conținut mai ridicat de zaharuri, ceea ce le dă o aromă aparte.
Cartofii noi
Indiferent de soiul lor, cartofii noi sunt perfecți pentru salate. Se fierb întregi, cu coajă după ce au fost foarte bine spălați. Vor absorbi mai puțină apă decât cartofii mai bogați în amidon. Alege-i pe cei mai mici, cu coaja perfectă, fără urme de lovire, pete sau semne că încep să încolțească.
Cartofii noi nu doar că au un aspect mai plăcut, dar vor fi mai crocanți la exterior, iar mijlocul va fi moale și cremos. În plus, aceștia vor absorbi mai bine aromele celorlalte ingrediente. Salata ta va fi delicioasă.
Cartofi fingerling
Cartofii fingerling sunt de dimensiuni mici, lunguieți, semănând cu niște degete mai groase. Pot fi albi sau roșii și au un conținut scăzut de amidon. De asemenea, au o și o aromă mai puternică, ceea ce va face salata de cartofi și mai gustoasă.
Pentru salată cartofii fingerling se vor fierbe cu tot cu coajă. Aceasta va fi îndepărtată apoi, imediat ce temperatura cartofilor o va permite. Chef Dario Jurecvic, citat de HuffPost, spune că după aceea pot fi infuzați în unt cu ierburi aromatice și trași la tigaie pentru a se carameliza pentru o salată gourmet.