Cum se folosește șalota. Sfaturi practice pentru a te bucura de cea mai delicată ceapă

Șalota este o ceapă mică, cu un gust puțin mai delicat și ușor mai dulce decât al celei galbene. Este preferată la gătit pentru că are o textură mai fină și foile mai subțiri. Este folosită în multe rețete de sosuri, vinegrete, supe, tocănițe, salate și preparate cu fructe de mare sau carne. Iată cum se folosește șalota astfel încât să te bucuri de gustul ei deosebit.

Șalota pusă într-un bol alb
Șalotele se potrivesc în salate, sandviciuri, sosuri/ Shutterstock

Ori de câte ori vrei să folosești ceapă într-un preparat, dar ai nevoie de o aromă mai subtilă, poți folosi șalota. Datorită gustului său blând poate transforma un preparat banal într-unul gourmet. Ca să faci acest lucru trebuie să folosești șalota corect, să alegi cele mai bune exemplare și să o depozitezi adecvat.

Iată cum se folosește șalota, această ceapă deosebită, de care multe persoane se feresc pentru că li se pare prea delicată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește șalota în preparate

Oricând vrei să duci un sos pentru salate la nivelul următor poți să pui în el șalote. Aroma lor blândă și dulce aduce profunzime, fără să fie la fel de iuți ca ceapa galbenă.

Pentru a te asigura că gustul li se dispersează uniform în tot sosul dă-le pe răzătoarea fină sau, dacă vrei și un pic de textură crocantă toacă-le foarte mărunt.

Șalotele sunt foarte bune și murate. Sunt îndrăznețe, gustoase și de neratat datorită combinației dintre aroma lor blândă și notele acide ale soluției în care le murezi. Odată ce sunt gata le poți folosi la sandviciuri, tacos, pe platouri cu brânzeturi, salate.

Vei avea mereu la dispoziție un condiment versatil cu care să transformi preparatele obișnuite într-unele cu adevărat gourmet.

Cum alegi șalotele proaspete

Primul lucru de care trebuie să ții cont este aspectul șalotei. Trebuie să fie fermă, cu straturile bine strânse și să aibă destule foi subțiri la exterior. Ca să o verifici poți să o strângi ușor.

Dacă cedează sub presiunea atingerii ca un balon dezumflat, ar trebui să o lași în raft. De asemenea, ar trebui să se simtă grea pentru dimensiunea sa. Dacă ți se pare că este prea ușoară, este posibil să fi pierdut din umiditate și să nu mai fie bună.

Șalota proaspătă ar trebui să aibă o aromă ușoară, ușor dulce. Dacă are un iz înțepător nu este ceea ce ai nevoie.

Află și cum să tai ceapa fără să plângi. Sfaturi simple și utile.

Șalota este mai bună crudă

Poți să arunci șalota într-o tigaie și să o călești, dar este păcat. Te vei bucura de gustul ei cel mai bine dacă o pui într-o salată, în sandviciuri, în sosuri.

Poți folosi șalota crudă oriunde ai folosi în mod normal ceapă galbenă crudă. Avantajul este că având o aromă mai subtilă și fiind mai puțin iute vei mânca totul cu o plăcere mult mai mare.

Cum se taie corect șalota

Pentru că șalota are mai mulți lobi este important să îi tai pe fiecare separat. Când vine vorba de tocarea propriu-zisă, ai o mulțime de opțiuni.

Dacă vrei să o tai julien, feliază pe lungime pentru a menține liniile naturale ale lobilor. Înainte de a termina, nu uita să tai rădăcina. Dacă vrei șalota tăiată cubulețe, începe cu tăieturi pe lungime.

Apoi, pur și simplu rotește-o cu 90 de grade și tai-o perpendicular. De asemenea, poți obține inele tăind pur și simplu șalota pe lățime peste lob.

Cum se gătește șalota

Pentru că sunt niște cepe de dimensiuni mici, șalotele se gătesc cel mai bine întregi. Încearcă doar să le pui într-o tavă la cuptor și vei obține un rezultat extraordinar.

Le poți amesteca apoi într-un piure cremos de cartofi sau pe poți pune în salate pentru un plus de aromă. Sunt potrivite și pe o pizza, pentru a-i da un strop de dulceață.

Dacă vrei să mergi mai departe, înainte de a pune șalotele la cuptor nu te limita la a le stropi cu puțin ulei de măsline și sare. Pune alături și cimbru, rozmarin și usturoi pentru un gust cu adevărat gourmet.

Ca să obții caramelizarea perfectă nu trebuie să te grăbești. Ai nevoie de o temperatură medie—în jur de 160-170°C—pentru că altfel micile cepe se vor înmuia foarte repede și nu vor avea timp să elibereze zaharurile.

De câte șalote ai nevoie

Poate ai vrut să încerci rețete care au în compoziție șalote și ți s-a părut că ți se cere o cantitate prea mare.

Cel mai probabil nu este așa pentru că atunci când sunt gătite își reduc semnificativ dimensiunea. Pune fără rețineri cât este nevoie pentru a te bucura de aromele eliberate, dar și de textura ușor cremoasă pe care o capătă după ce sunt gătite.

Cum se depozitează șalotele

Depozitarea incorectă poate face ca șalotele tale să arate în câteva zile zbârcite și cu un miros neplăcut. Ca să reziste cât mai mult timp are nevoie de un mediu răcoros, uscat și bine ventilat.

Nu trebuie păstrate la frigider, ci mai degrabă într-o cămară rece și întunecată sau o pungă din plasă care este atârnată într-o zonă bine ventilată. Acest lucru le împiedică să încolțească sau să devină moi.

Atunci când este depozitată corect, șalotele își vor păstra proprietățile pentru câteva luni bune. Ideal este să îți faci timp ca din când în când să verifici dacă printre ele nu sunt unele care au încolțit sau care s-au înmuiat.

Cu ce poți înlocui șalota în preparate

Ceapa galbenă ar putea să îți pară cea mai alegere pentru a înlocui șalota, dar nu este așa. Este mult prea iute, cu o aromă mult prea puternică așa că nu vei obține notele subtile date de șalotă.

Cel mai potrivit înlocuitor este prazul. Feliază-l subțire și adaugă-l în preparatele care cer șalotă. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că va trebui să pui o cantitate mai mare pentru că prazul are o aromă și mai blândă, spun specialiștii de la EatThis.

Diferența dintre șalotă și ceapa galbenă

Șalota nu este doar o ceapă mai mică. Adevărata diferență între soiul clasic, galben și aceasta o fac aroma și gustul.

Șalotele sunt considerate mai sofisticate, fiind mai blânde, mai dulci și mai puțin iuți. Au o aromă complexă, creând o experiență gustativă care duce cu gândul la o încrucișare între o ceapă dulce și blândă și un bulb de usturoi.

De aceea le poți folosi ori de câte ori ai nevoie în preparatele tale de subtilitate, rafinament și arome nuanțate. Sunt perfecte în vinegrete, sosuri delicate sau omlete clasice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Sunt mândră că sunt româncă. S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
închide