Cum se folosește șalota. Sfaturi practice pentru a te bucura de cea mai delicată ceapă

Șalota este o ceapă mică, cu un gust puțin mai delicat și ușor mai dulce decât al celei galbene. Este preferată la gătit pentru că are o textură mai fină și foile mai subțiri. Este folosită în multe rețete de sosuri, vinegrete, supe, tocănițe, salate și preparate cu fructe de mare sau carne. Iată cum se folosește șalota astfel încât să te bucuri de gustul ei deosebit.

Șalota pusă într-un bol alb
Șalotele se potrivesc în salate, sandviciuri, sosuri/ Shutterstock

Ori de câte ori vrei să folosești ceapă într-un preparat, dar ai nevoie de o aromă mai subtilă, poți folosi șalota. Datorită gustului său blând poate transforma un preparat banal într-unul gourmet. Ca să faci acest lucru trebuie să folosești șalota corect, să alegi cele mai bune exemplare și să o depozitezi adecvat.

Iată cum se folosește șalota, această ceapă deosebită, de care multe persoane se feresc pentru că li se pare prea delicată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește șalota în preparate

Oricând vrei să duci un sos pentru salate la nivelul următor poți să pui în el șalote. Aroma lor blândă și dulce aduce profunzime, fără să fie la fel de iuți ca ceapa galbenă.

Pentru a te asigura că gustul li se dispersează uniform în tot sosul dă-le pe răzătoarea fină sau, dacă vrei și un pic de textură crocantă toacă-le foarte mărunt.

Șalotele sunt foarte bune și murate. Sunt îndrăznețe, gustoase și de neratat datorită combinației dintre aroma lor blândă și notele acide ale soluției în care le murezi. Odată ce sunt gata le poți folosi la sandviciuri, tacos, pe platouri cu brânzeturi, salate.

Vei avea mereu la dispoziție un condiment versatil cu care să transformi preparatele obișnuite într-unele cu adevărat gourmet.

Cum alegi șalotele proaspete

Primul lucru de care trebuie să ții cont este aspectul șalotei. Trebuie să fie fermă, cu straturile bine strânse și să aibă destule foi subțiri la exterior. Ca să o verifici poți să o strângi ușor.

Dacă cedează sub presiunea atingerii ca un balon dezumflat, ar trebui să o lași în raft. De asemenea, ar trebui să se simtă grea pentru dimensiunea sa. Dacă ți se pare că este prea ușoară, este posibil să fi pierdut din umiditate și să nu mai fie bună.

Șalota proaspătă ar trebui să aibă o aromă ușoară, ușor dulce. Dacă are un iz înțepător nu este ceea ce ai nevoie.

Află și cum să tai ceapa fără să plângi. Sfaturi simple și utile.

Șalota este mai bună crudă

Poți să arunci șalota într-o tigaie și să o călești, dar este păcat. Te vei bucura de gustul ei cel mai bine dacă o pui într-o salată, în sandviciuri, în sosuri.

Poți folosi șalota crudă oriunde ai folosi în mod normal ceapă galbenă crudă. Avantajul este că având o aromă mai subtilă și fiind mai puțin iute vei mânca totul cu o plăcere mult mai mare.

Cum se taie corect șalota

Pentru că șalota are mai mulți lobi este important să îi tai pe fiecare separat. Când vine vorba de tocarea propriu-zisă, ai o mulțime de opțiuni.

Dacă vrei să o tai julien, feliază pe lungime pentru a menține liniile naturale ale lobilor. Înainte de a termina, nu uita să tai rădăcina. Dacă vrei șalota tăiată cubulețe, începe cu tăieturi pe lungime.

Apoi, pur și simplu rotește-o cu 90 de grade și tai-o perpendicular. De asemenea, poți obține inele tăind pur și simplu șalota pe lățime peste lob.

Cum se gătește șalota

Pentru că sunt niște cepe de dimensiuni mici, șalotele se gătesc cel mai bine întregi. Încearcă doar să le pui într-o tavă la cuptor și vei obține un rezultat extraordinar.

Le poți amesteca apoi într-un piure cremos de cartofi sau pe poți pune în salate pentru un plus de aromă. Sunt potrivite și pe o pizza, pentru a-i da un strop de dulceață.

Dacă vrei să mergi mai departe, înainte de a pune șalotele la cuptor nu te limita la a le stropi cu puțin ulei de măsline și sare. Pune alături și cimbru, rozmarin și usturoi pentru un gust cu adevărat gourmet.

Ca să obții caramelizarea perfectă nu trebuie să te grăbești. Ai nevoie de o temperatură medie—în jur de 160-170°C—pentru că altfel micile cepe se vor înmuia foarte repede și nu vor avea timp să elibereze zaharurile.

De câte șalote ai nevoie

Poate ai vrut să încerci rețete care au în compoziție șalote și ți s-a părut că ți se cere o cantitate prea mare.

Cel mai probabil nu este așa pentru că atunci când sunt gătite își reduc semnificativ dimensiunea. Pune fără rețineri cât este nevoie pentru a te bucura de aromele eliberate, dar și de textura ușor cremoasă pe care o capătă după ce sunt gătite.

Cum se depozitează șalotele

Depozitarea incorectă poate face ca șalotele tale să arate în câteva zile zbârcite și cu un miros neplăcut. Ca să reziste cât mai mult timp are nevoie de un mediu răcoros, uscat și bine ventilat.

Nu trebuie păstrate la frigider, ci mai degrabă într-o cămară rece și întunecată sau o pungă din plasă care este atârnată într-o zonă bine ventilată. Acest lucru le împiedică să încolțească sau să devină moi.

Atunci când este depozitată corect, șalotele își vor păstra proprietățile pentru câteva luni bune. Ideal este să îți faci timp ca din când în când să verifici dacă printre ele nu sunt unele care au încolțit sau care s-au înmuiat.

Cu ce poți înlocui șalota în preparate

Ceapa galbenă ar putea să îți pară cea mai alegere pentru a înlocui șalota, dar nu este așa. Este mult prea iute, cu o aromă mult prea puternică așa că nu vei obține notele subtile date de șalotă.

Cel mai potrivit înlocuitor este prazul. Feliază-l subțire și adaugă-l în preparatele care cer șalotă. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că va trebui să pui o cantitate mai mare pentru că prazul are o aromă și mai blândă, spun specialiștii de la EatThis.

Diferența dintre șalotă și ceapa galbenă

Șalota nu este doar o ceapă mai mică. Adevărata diferență între soiul clasic, galben și aceasta o fac aroma și gustul.

Șalotele sunt considerate mai sofisticate, fiind mai blânde, mai dulci și mai puțin iuți. Au o aromă complexă, creând o experiență gustativă care duce cu gândul la o încrucișare între o ceapă dulce și blândă și un bulb de usturoi.

De aceea le poți folosi ori de câte ori ai nevoie în preparatele tale de subtilitate, rafinament și arome nuanțate. Sunt perfecte în vinegrete, sosuri delicate sau omlete clasice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Poliţiştii îl caută pe Gânj în tunelurile subterane construite de Ceauşescu. Este liber de o lună şi jumătate
Poliţiştii îl caută pe Gânj în tunelurile subterane construite de Ceauşescu. Este liber de o lună şi jumătate
Poliţiştii îl caută pe Gânj în tunelurile subterane construite de Ceauşescu. Este liber de o lună şi jumătate
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, Kiss Of The Spider Woman. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
fresh
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
închide