Cum se folosește șalota. Sfaturi practice pentru a te bucura de cea mai delicată ceapă

Șalota este o ceapă mică, cu un gust puțin mai delicat și ușor mai dulce decât al celei galbene. Este preferată la gătit pentru că are o textură mai fină și foile mai subțiri. Este folosită în multe rețete de sosuri, vinegrete, supe, tocănițe, salate și preparate cu fructe de mare sau carne. Iată cum se folosește șalota astfel încât să te bucuri de gustul ei deosebit.

Șalota pusă într-un bol alb
Șalotele se potrivesc în salate, sandviciuri, sosuri/ Shutterstock

Ori de câte ori vrei să folosești ceapă într-un preparat, dar ai nevoie de o aromă mai subtilă, poți folosi șalota. Datorită gustului său blând poate transforma un preparat banal într-unul gourmet. Ca să faci acest lucru trebuie să folosești șalota corect, să alegi cele mai bune exemplare și să o depozitezi adecvat.

Iată cum se folosește șalota, această ceapă deosebită, de care multe persoane se feresc pentru că li se pare prea delicată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește șalota în preparate

Oricând vrei să duci un sos pentru salate la nivelul următor poți să pui în el șalote. Aroma lor blândă și dulce aduce profunzime, fără să fie la fel de iuți ca ceapa galbenă.

Pentru a te asigura că gustul li se dispersează uniform în tot sosul dă-le pe răzătoarea fină sau, dacă vrei și un pic de textură crocantă toacă-le foarte mărunt.

Șalotele sunt foarte bune și murate. Sunt îndrăznețe, gustoase și de neratat datorită combinației dintre aroma lor blândă și notele acide ale soluției în care le murezi. Odată ce sunt gata le poți folosi la sandviciuri, tacos, pe platouri cu brânzeturi, salate.

Vei avea mereu la dispoziție un condiment versatil cu care să transformi preparatele obișnuite într-unele cu adevărat gourmet.

Cum alegi șalotele proaspete

Primul lucru de care trebuie să ții cont este aspectul șalotei. Trebuie să fie fermă, cu straturile bine strânse și să aibă destule foi subțiri la exterior. Ca să o verifici poți să o strângi ușor.

Dacă cedează sub presiunea atingerii ca un balon dezumflat, ar trebui să o lași în raft. De asemenea, ar trebui să se simtă grea pentru dimensiunea sa. Dacă ți se pare că este prea ușoară, este posibil să fi pierdut din umiditate și să nu mai fie bună.

Șalota proaspătă ar trebui să aibă o aromă ușoară, ușor dulce. Dacă are un iz înțepător nu este ceea ce ai nevoie.

Află și cum să tai ceapa fără să plângi. Sfaturi simple și utile.

Șalota este mai bună crudă

Poți să arunci șalota într-o tigaie și să o călești, dar este păcat. Te vei bucura de gustul ei cel mai bine dacă o pui într-o salată, în sandviciuri, în sosuri.

Poți folosi șalota crudă oriunde ai folosi în mod normal ceapă galbenă crudă. Avantajul este că având o aromă mai subtilă și fiind mai puțin iute vei mânca totul cu o plăcere mult mai mare.

Cum se taie corect șalota

Pentru că șalota are mai mulți lobi este important să îi tai pe fiecare separat. Când vine vorba de tocarea propriu-zisă, ai o mulțime de opțiuni.

Dacă vrei să o tai julien, feliază pe lungime pentru a menține liniile naturale ale lobilor. Înainte de a termina, nu uita să tai rădăcina. Dacă vrei șalota tăiată cubulețe, începe cu tăieturi pe lungime.

Apoi, pur și simplu rotește-o cu 90 de grade și tai-o perpendicular. De asemenea, poți obține inele tăind pur și simplu șalota pe lățime peste lob.

Cum se gătește șalota

Pentru că sunt niște cepe de dimensiuni mici, șalotele se gătesc cel mai bine întregi. Încearcă doar să le pui într-o tavă la cuptor și vei obține un rezultat extraordinar.

Le poți amesteca apoi într-un piure cremos de cartofi sau pe poți pune în salate pentru un plus de aromă. Sunt potrivite și pe o pizza, pentru a-i da un strop de dulceață.

Dacă vrei să mergi mai departe, înainte de a pune șalotele la cuptor nu te limita la a le stropi cu puțin ulei de măsline și sare. Pune alături și cimbru, rozmarin și usturoi pentru un gust cu adevărat gourmet.

Ca să obții caramelizarea perfectă nu trebuie să te grăbești. Ai nevoie de o temperatură medie—în jur de 160-170°C—pentru că altfel micile cepe se vor înmuia foarte repede și nu vor avea timp să elibereze zaharurile.

De câte șalote ai nevoie

Poate ai vrut să încerci rețete care au în compoziție șalote și ți s-a părut că ți se cere o cantitate prea mare.

Cel mai probabil nu este așa pentru că atunci când sunt gătite își reduc semnificativ dimensiunea. Pune fără rețineri cât este nevoie pentru a te bucura de aromele eliberate, dar și de textura ușor cremoasă pe care o capătă după ce sunt gătite.

Cum se depozitează șalotele

Depozitarea incorectă poate face ca șalotele tale să arate în câteva zile zbârcite și cu un miros neplăcut. Ca să reziste cât mai mult timp are nevoie de un mediu răcoros, uscat și bine ventilat.

Nu trebuie păstrate la frigider, ci mai degrabă într-o cămară rece și întunecată sau o pungă din plasă care este atârnată într-o zonă bine ventilată. Acest lucru le împiedică să încolțească sau să devină moi.

Atunci când este depozitată corect, șalotele își vor păstra proprietățile pentru câteva luni bune. Ideal este să îți faci timp ca din când în când să verifici dacă printre ele nu sunt unele care au încolțit sau care s-au înmuiat.

Cu ce poți înlocui șalota în preparate

Ceapa galbenă ar putea să îți pară cea mai alegere pentru a înlocui șalota, dar nu este așa. Este mult prea iute, cu o aromă mult prea puternică așa că nu vei obține notele subtile date de șalotă.

Cel mai potrivit înlocuitor este prazul. Feliază-l subțire și adaugă-l în preparatele care cer șalotă. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că va trebui să pui o cantitate mai mare pentru că prazul are o aromă și mai blândă, spun specialiștii de la EatThis.

Diferența dintre șalotă și ceapa galbenă

Șalota nu este doar o ceapă mai mică. Adevărata diferență între soiul clasic, galben și aceasta o fac aroma și gustul.

Șalotele sunt considerate mai sofisticate, fiind mai blânde, mai dulci și mai puțin iuți. Au o aromă complexă, creând o experiență gustativă care duce cu gândul la o încrucișare între o ceapă dulce și blândă și un bulb de usturoi.

De aceea le poți folosi ori de câte ori ai nevoie în preparatele tale de subtilitate, rafinament și arome nuanțate. Sunt perfecte în vinegrete, sosuri delicate sau omlete clasice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
mai multe tipuri de paste
Galerie foto
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
închide