Cum se folosește șalota. Sfaturi practice pentru a te bucura de cea mai delicată ceapă

Șalota este o ceapă mică, cu un gust puțin mai delicat și ușor mai dulce decât al celei galbene. Este preferată la gătit pentru că are o textură mai fină și foile mai subțiri. Este folosită în multe rețete de sosuri, vinegrete, supe, tocănițe, salate și preparate cu fructe de mare sau carne. Iată cum se folosește șalota astfel încât să te bucuri de gustul ei deosebit.

Șalota pusă într-un bol alb
Șalotele se potrivesc în salate, sandviciuri, sosuri/ Shutterstock

Ori de câte ori vrei să folosești ceapă într-un preparat, dar ai nevoie de o aromă mai subtilă, poți folosi șalota. Datorită gustului său blând poate transforma un preparat banal într-unul gourmet. Ca să faci acest lucru trebuie să folosești șalota corect, să alegi cele mai bune exemplare și să o depozitezi adecvat.

Iată cum se folosește șalota, această ceapă deosebită, de care multe persoane se feresc pentru că li se pare prea delicată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește șalota în preparate

Oricând vrei să duci un sos pentru salate la nivelul următor poți să pui în el șalote. Aroma lor blândă și dulce aduce profunzime, fără să fie la fel de iuți ca ceapa galbenă.

Pentru a te asigura că gustul li se dispersează uniform în tot sosul dă-le pe răzătoarea fină sau, dacă vrei și un pic de textură crocantă toacă-le foarte mărunt.

Șalotele sunt foarte bune și murate. Sunt îndrăznețe, gustoase și de neratat datorită combinației dintre aroma lor blândă și notele acide ale soluției în care le murezi. Odată ce sunt gata le poți folosi la sandviciuri, tacos, pe platouri cu brânzeturi, salate.

Vei avea mereu la dispoziție un condiment versatil cu care să transformi preparatele obișnuite într-unele cu adevărat gourmet.

Cum alegi șalotele proaspete

Primul lucru de care trebuie să ții cont este aspectul șalotei. Trebuie să fie fermă, cu straturile bine strânse și să aibă destule foi subțiri la exterior. Ca să o verifici poți să o strângi ușor.

Dacă cedează sub presiunea atingerii ca un balon dezumflat, ar trebui să o lași în raft. De asemenea, ar trebui să se simtă grea pentru dimensiunea sa. Dacă ți se pare că este prea ușoară, este posibil să fi pierdut din umiditate și să nu mai fie bună.

Șalota proaspătă ar trebui să aibă o aromă ușoară, ușor dulce. Dacă are un iz înțepător nu este ceea ce ai nevoie.

Află și cum să tai ceapa fără să plângi. Sfaturi simple și utile.

Șalota este mai bună crudă

Poți să arunci șalota într-o tigaie și să o călești, dar este păcat. Te vei bucura de gustul ei cel mai bine dacă o pui într-o salată, în sandviciuri, în sosuri.

Poți folosi șalota crudă oriunde ai folosi în mod normal ceapă galbenă crudă. Avantajul este că având o aromă mai subtilă și fiind mai puțin iute vei mânca totul cu o plăcere mult mai mare.

Cum se taie corect șalota

Pentru că șalota are mai mulți lobi este important să îi tai pe fiecare separat. Când vine vorba de tocarea propriu-zisă, ai o mulțime de opțiuni.

Dacă vrei să o tai julien, feliază pe lungime pentru a menține liniile naturale ale lobilor. Înainte de a termina, nu uita să tai rădăcina. Dacă vrei șalota tăiată cubulețe, începe cu tăieturi pe lungime.

Apoi, pur și simplu rotește-o cu 90 de grade și tai-o perpendicular. De asemenea, poți obține inele tăind pur și simplu șalota pe lățime peste lob.

Cum se gătește șalota

Pentru că sunt niște cepe de dimensiuni mici, șalotele se gătesc cel mai bine întregi. Încearcă doar să le pui într-o tavă la cuptor și vei obține un rezultat extraordinar.

Le poți amesteca apoi într-un piure cremos de cartofi sau pe poți pune în salate pentru un plus de aromă. Sunt potrivite și pe o pizza, pentru a-i da un strop de dulceață.

Dacă vrei să mergi mai departe, înainte de a pune șalotele la cuptor nu te limita la a le stropi cu puțin ulei de măsline și sare. Pune alături și cimbru, rozmarin și usturoi pentru un gust cu adevărat gourmet.

Ca să obții caramelizarea perfectă nu trebuie să te grăbești. Ai nevoie de o temperatură medie—în jur de 160-170°C—pentru că altfel micile cepe se vor înmuia foarte repede și nu vor avea timp să elibereze zaharurile.

De câte șalote ai nevoie

Poate ai vrut să încerci rețete care au în compoziție șalote și ți s-a părut că ți se cere o cantitate prea mare.

Cel mai probabil nu este așa pentru că atunci când sunt gătite își reduc semnificativ dimensiunea. Pune fără rețineri cât este nevoie pentru a te bucura de aromele eliberate, dar și de textura ușor cremoasă pe care o capătă după ce sunt gătite.

Cum se depozitează șalotele

Depozitarea incorectă poate face ca șalotele tale să arate în câteva zile zbârcite și cu un miros neplăcut. Ca să reziste cât mai mult timp are nevoie de un mediu răcoros, uscat și bine ventilat.

Nu trebuie păstrate la frigider, ci mai degrabă într-o cămară rece și întunecată sau o pungă din plasă care este atârnată într-o zonă bine ventilată. Acest lucru le împiedică să încolțească sau să devină moi.

Atunci când este depozitată corect, șalotele își vor păstra proprietățile pentru câteva luni bune. Ideal este să îți faci timp ca din când în când să verifici dacă printre ele nu sunt unele care au încolțit sau care s-au înmuiat.

Cu ce poți înlocui șalota în preparate

Ceapa galbenă ar putea să îți pară cea mai alegere pentru a înlocui șalota, dar nu este așa. Este mult prea iute, cu o aromă mult prea puternică așa că nu vei obține notele subtile date de șalotă.

Cel mai potrivit înlocuitor este prazul. Feliază-l subțire și adaugă-l în preparatele care cer șalotă. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că va trebui să pui o cantitate mai mare pentru că prazul are o aromă și mai blândă, spun specialiștii de la EatThis.

Diferența dintre șalotă și ceapa galbenă

Șalota nu este doar o ceapă mai mică. Adevărata diferență între soiul clasic, galben și aceasta o fac aroma și gustul.

Șalotele sunt considerate mai sofisticate, fiind mai blânde, mai dulci și mai puțin iuți. Au o aromă complexă, creând o experiență gustativă care duce cu gândul la o încrucișare între o ceapă dulce și blândă și un bulb de usturoi.

De aceea le poți folosi ori de câte ori ai nevoie în preparatele tale de subtilitate, rafinament și arome nuanțate. Sunt perfecte în vinegrete, sosuri delicate sau omlete clasice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide