Cum se folosește șalota. Sfaturi practice pentru a te bucura de cea mai delicată ceapă

Șalota este o ceapă mică, cu un gust puțin mai delicat și ușor mai dulce decât al celei galbene. Este preferată la gătit pentru că are o textură mai fină și foile mai subțiri. Este folosită în multe rețete de sosuri, vinegrete, supe, tocănițe, salate și preparate cu fructe de mare sau carne. Iată cum se folosește șalota astfel încât să te bucuri de gustul ei deosebit.

Șalota pusă într-un bol alb
Șalotele se potrivesc în salate, sandviciuri, sosuri/ Shutterstock

Ori de câte ori vrei să folosești ceapă într-un preparat, dar ai nevoie de o aromă mai subtilă, poți folosi șalota. Datorită gustului său blând poate transforma un preparat banal într-unul gourmet. Ca să faci acest lucru trebuie să folosești șalota corect, să alegi cele mai bune exemplare și să o depozitezi adecvat.

Iată cum se folosește șalota, această ceapă deosebită, de care multe persoane se feresc pentru că li se pare prea delicată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește șalota în preparate

Oricând vrei să duci un sos pentru salate la nivelul următor poți să pui în el șalote. Aroma lor blândă și dulce aduce profunzime, fără să fie la fel de iuți ca ceapa galbenă.

Pentru a te asigura că gustul li se dispersează uniform în tot sosul dă-le pe răzătoarea fină sau, dacă vrei și un pic de textură crocantă toacă-le foarte mărunt.

Șalotele sunt foarte bune și murate. Sunt îndrăznețe, gustoase și de neratat datorită combinației dintre aroma lor blândă și notele acide ale soluției în care le murezi. Odată ce sunt gata le poți folosi la sandviciuri, tacos, pe platouri cu brânzeturi, salate.

Vei avea mereu la dispoziție un condiment versatil cu care să transformi preparatele obișnuite într-unele cu adevărat gourmet.

Cum alegi șalotele proaspete

Primul lucru de care trebuie să ții cont este aspectul șalotei. Trebuie să fie fermă, cu straturile bine strânse și să aibă destule foi subțiri la exterior. Ca să o verifici poți să o strângi ușor.

Dacă cedează sub presiunea atingerii ca un balon dezumflat, ar trebui să o lași în raft. De asemenea, ar trebui să se simtă grea pentru dimensiunea sa. Dacă ți se pare că este prea ușoară, este posibil să fi pierdut din umiditate și să nu mai fie bună.

Șalota proaspătă ar trebui să aibă o aromă ușoară, ușor dulce. Dacă are un iz înțepător nu este ceea ce ai nevoie.

Află și cum să tai ceapa fără să plângi. Sfaturi simple și utile.

Șalota este mai bună crudă

Poți să arunci șalota într-o tigaie și să o călești, dar este păcat. Te vei bucura de gustul ei cel mai bine dacă o pui într-o salată, în sandviciuri, în sosuri.

Poți folosi șalota crudă oriunde ai folosi în mod normal ceapă galbenă crudă. Avantajul este că având o aromă mai subtilă și fiind mai puțin iute vei mânca totul cu o plăcere mult mai mare.

Cum se taie corect șalota

Pentru că șalota are mai mulți lobi este important să îi tai pe fiecare separat. Când vine vorba de tocarea propriu-zisă, ai o mulțime de opțiuni.

Dacă vrei să o tai julien, feliază pe lungime pentru a menține liniile naturale ale lobilor. Înainte de a termina, nu uita să tai rădăcina. Dacă vrei șalota tăiată cubulețe, începe cu tăieturi pe lungime.

Apoi, pur și simplu rotește-o cu 90 de grade și tai-o perpendicular. De asemenea, poți obține inele tăind pur și simplu șalota pe lățime peste lob.

Cum se gătește șalota

Pentru că sunt niște cepe de dimensiuni mici, șalotele se gătesc cel mai bine întregi. Încearcă doar să le pui într-o tavă la cuptor și vei obține un rezultat extraordinar.

Le poți amesteca apoi într-un piure cremos de cartofi sau pe poți pune în salate pentru un plus de aromă. Sunt potrivite și pe o pizza, pentru a-i da un strop de dulceață.

Dacă vrei să mergi mai departe, înainte de a pune șalotele la cuptor nu te limita la a le stropi cu puțin ulei de măsline și sare. Pune alături și cimbru, rozmarin și usturoi pentru un gust cu adevărat gourmet.

Ca să obții caramelizarea perfectă nu trebuie să te grăbești. Ai nevoie de o temperatură medie—în jur de 160-170°C—pentru că altfel micile cepe se vor înmuia foarte repede și nu vor avea timp să elibereze zaharurile.

De câte șalote ai nevoie

Poate ai vrut să încerci rețete care au în compoziție șalote și ți s-a părut că ți se cere o cantitate prea mare.

Cel mai probabil nu este așa pentru că atunci când sunt gătite își reduc semnificativ dimensiunea. Pune fără rețineri cât este nevoie pentru a te bucura de aromele eliberate, dar și de textura ușor cremoasă pe care o capătă după ce sunt gătite.

Cum se depozitează șalotele

Depozitarea incorectă poate face ca șalotele tale să arate în câteva zile zbârcite și cu un miros neplăcut. Ca să reziste cât mai mult timp are nevoie de un mediu răcoros, uscat și bine ventilat.

Nu trebuie păstrate la frigider, ci mai degrabă într-o cămară rece și întunecată sau o pungă din plasă care este atârnată într-o zonă bine ventilată. Acest lucru le împiedică să încolțească sau să devină moi.

Atunci când este depozitată corect, șalotele își vor păstra proprietățile pentru câteva luni bune. Ideal este să îți faci timp ca din când în când să verifici dacă printre ele nu sunt unele care au încolțit sau care s-au înmuiat.

Cu ce poți înlocui șalota în preparate

Ceapa galbenă ar putea să îți pară cea mai alegere pentru a înlocui șalota, dar nu este așa. Este mult prea iute, cu o aromă mult prea puternică așa că nu vei obține notele subtile date de șalotă.

Cel mai potrivit înlocuitor este prazul. Feliază-l subțire și adaugă-l în preparatele care cer șalotă. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că va trebui să pui o cantitate mai mare pentru că prazul are o aromă și mai blândă, spun specialiștii de la EatThis.

Diferența dintre șalotă și ceapa galbenă

Șalota nu este doar o ceapă mai mică. Adevărata diferență între soiul clasic, galben și aceasta o fac aroma și gustul.

Șalotele sunt considerate mai sofisticate, fiind mai blânde, mai dulci și mai puțin iuți. Au o aromă complexă, creând o experiență gustativă care duce cu gândul la o încrucișare între o ceapă dulce și blândă și un bulb de usturoi.

De aceea le poți folosi ori de câte ori ai nevoie în preparatele tale de subtilitate, rafinament și arome nuanțate. Sunt perfecte în vinegrete, sosuri delicate sau omlete clasice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se curăță scoicile
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Afacerea cu care Mitică Dragomir a ajus la o avere de 100 de milioane de euro. Românii îi ştiu acum secretul
Afacerea cu care Mitică Dragomir a ajus la o avere de 100 de milioane de euro. Românii îi ştiu acum secretul
Afacerea cu care Mitică Dragomir a ajus la o avere de 100 de milioane de euro. Românii îi ştiu acum secretul
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide