Cele mai bune supe din lume. Rețete simple și gustoase

Supa este un preparat pe care îl regăsim în fiecare cultură, fiind unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare. Conceptul este simplu: într-un vas se pune apă, se fierb ierburi, legume, fructe, carne, chiar și carapace de țestoasă sau bețe de bambus. Te invităm să descoperi cele ma bune supe din lume. Vezi care sunt rețetele simple și gustoase.

Cele mai bune supe din lume servite în mai multe boluri cu supă
Fiecare țară are supa ei specifică cu adânci rădăcini în credințele și cultura locală / Shutterstock

Supa a avut la începuturile sale nu doar rol de hrană, ci și de medicament. Încă din Antichitate oamenii fierbeau în apă ierburi pentru se vindeca de diverse afecțiuni. Chiar și în zilele noastre banala supă de pui este recomandată în cazul virozelor sau răcelilor.

Cele mai bune supe din lume

Hai să facem un ocol al lumii și să cunoaștem ce fel de supă se consumă în mod tradițional în fiecare țară. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai gustoase rețete. Am ales variantele simple, rapide, pe care le poți reproduce și acasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Banga | Nigeria

Banga este o supă atât de populară în Nigeria încât în magazine se găsesc amestecuri de condimente speciale, gata preparate. Gustul specific este dat de fructele de palmier de ulei african. Mai conține somn proaspăt, carne de vită și fructe de mare uscate.

Supă banga servită într-o farfurie albă
Banga este supa tradițională a Nigeriei / Shutterstock

Supa banga se condimentează cu nucșoară africană, semințe de ricin, orima, boabe de jansa și frunzele unui copac care crește în delta Nigerului care sunt puțin amare. Supa se servește cu un sos roșu și cu bile de manioc.

Beef pho (phở bò) | Vietnam

Vietnamezii cred că un bol de beef pho te poate vindeca de orice durere. Supa este condimentată cu scorțișoară, anason și alte ierburi care sunt de fapt baza acestei supe de tăieței cu carne de vită.

Supă beef-pho servită într-un bol de lemn
Beef pho este o supă foarte condimentată / Shutterstock

În trecut se mai prepara fără carne, însă în 1930 bucătarii au început să adaugă bucăți de vită crudă pe care o găteau lent în această supă.

Citește și

Borș | Ucraina

Sfecla este ingredientul principal al borșului din Ucraina. Ea îi dă culoarea roșie, dar și aroma puternică. Supa se servește cu smântână grasă din belșug. Află mai multe despre beneficiile consumului de sfeclă.

Borș servit într-un bol de lemn
mântâna aduce un plus de savoare boșului / Shutterstock

Bouillabaisse | Franța

Bouillabaisse este foarte populară în Marsilia. Este mai degrabă o tocăniță mai subțire din pește și fructe de mare. Se folosesc cel puțin patru tipuri diferite de pește. Supa este aromată cu șofran, ulei de măsline, fenicul, usturoi, roșii.

Supă Bouillabaisseîntr-o cratiță în care se află și o lingură de lemn
Un Bouillabaisse bun are nevoie de cel puțin patru tipuri de pește pentru preparare/ Shutterstock

Caldo verde | Portugalia

Caldo Verde este o supă specifică regiunilor viticole din Portugalia. Ingredientul vedetă sunt cârnații sărați și afumați care îi dau gustul care au făcut-o celebră în întreaga lume. Încearcă și rețeta de ciorbă cu cartofi și cârnați afumați.

Supă caldo verde în care se află mai multe jumătăți de cârnați
Aroma de fum dată de cârnați este specifică supei caldo verde / Shutterstock

Chorba frik | Algeria, Libia și Tunisia

Chorba frik este populară în Nordul Africii, mai ales în timpul Ramadanului. Ingredientul de bază este reprezentat de spicele de grâu, culese cât sunt verzi. Acestea absorb supa de roșii și condimentele și se combină perfect cu boabele de năut, carnea de pui, vită, berbec.

Supă Chorba frik servită într-un bol mare alb
Chorba frik se consumă în mai multe țări din Africa / Shutterstock

Chupe de camarones | Peru

Dacă îți plac creveții trebuie să încerci supa chupe de camarones din Peru. Este originară din Arequipa, un oraș istoric înconjurat de vulcani. Este cremoasă datorită cartofilor și porumbului. Uneori este condimentată cu aji amarillo, un ardei iute galben peruan, despre care se spune că are puteri afrodiziace.

Supă Chupe de camarones servită într-o farfurie albă
Chupe de camarones se servește mai ales în serile reci / Shutterstock

Gazpacho | Spania

Supa Gazpacho este perfectă în zilele caniculare de vară. Supa are la bază roșii. În supă se mai adaugă castraveți, usturoi și ulei de măsline. Se servește cu crutoane.

Supă Gazpacho servită în două pahare mari
Gazpacho este o supă rece de roșii și castraveți / Shutterstock

Supă de nuci tocate | Vestul Africii

Cartofii dulci și bamele sunt ingredientele de bază ale acestei supe foarte populară în țările din vestul Africii. În unele zone se folosește carne de vită, în altele pește sau pui. Carnea se fierbe într-o bază de supă de nuci. Apoi sunt adăugați cartofi dulci și bame, iar combinația de arome este una încântătoare.

Supa de nuci tocate servită într-o crăticioară neagră
Supa de nuci tocate este un amestec inedit de ingrediente / Shutterstock

Gumbo | SUA

Carne de pui, cârnați și creveți în aceeași supă? În Statele Unite ale Americii orice se poate. Supa este specifică zonei Louisiana, un amestec de influențe africane, franceze și indiene.

Supă Gumbo servită într-o farfurie mare neagră
Gumbo este un amestec de tradiții și culturi / Shutterstock

Harira | Moroc

Harira este o supă de năut marocană cu bază de suc de roșii, condimentată cu scorțișoară, ghimbir, turmeric și piper.  Este foarte populară în timpul Ramadanului. Există și o variantă cu carne. De cele mai multe ori se folosește cea de miel, dar există și sortimente cu pui sau vită.

Supa Harira într-o farfurie neagră care se află pe un blat de lemn
Harira se mănâncă mai ales în timpul Ramadanului / Shutterstock

Kharcho | Georgia

Supa kharcho din Georgia este acrită cu sos de prune verzi, iar aroma dată de aceste fructe este foarte specială. Pentru această supă sunt folosite și multe condimente printre care piper, coriandru, schinduf, chiar și gălbenele

Supă Kharcho într-o farfurie neagră, alături de un prosop alb
Kharcho se servește cu orez / Shutterstock

Lanzhou| China

Supa de tăieței cu carne de vită lanzhou nu putea lipsi din lista cu cele mai bune supe din lume. Tăiețeii sunt făcuți dintr-o făină specială, cu un conținut ridicat de gluten. Aceștia sunt puși într-un bol cu supă fierbinte de vită în care mai găsim ridiche, ulei de chili și ierburi aromatice proaspete.

Supă lanzhou servită într-un bol mare alb
Prepararea tăiețeilor pentru lanzhou este o artă / Shutterstock

Mohinga | Myanmar

În Myanmar supa se servește de obicei la micul-dejun, așa că nu este nimic neobișnuit să o găsești în același loc cu ceaiul sau cafeaua. Supa conține somn, tăieței de orez, ou și limetă și este îngroșată cu făină de orez.

Supă  se poate servită într-un bol mare alb
Mohiga se poate mânca și la micul-dejun / Shutterstock

Menudo | Mexic

Menudo este o supă tradițională mexicană preparată din burtă de vită și hominy—boabe de porumb uscate care au fost tratate cu o substanță alcalină, într-un proces numit nixtamalizare.

Supă Menudo într-un bol negru alături de câteva felii de pâine
Menudo este servită la evenimente speciale / Shutterstock

De cele mai multe ori supa este consumată pentru a trata mahmureala, dar și la nunți și alte evenimente festive.

Moqueca de camarão | Brazilia

Creveți fierți în supă de cocos, cu ulei de palmier și roșii sunt ingredientele principale ale acestei supe pe care brazilienii o consumă chiar și în zilele cele mai fierbinți.

Supă Moqueca de camarão servită într-o farfurie neagră
Moqueca de camarão este o supă densă / Shutterstock

Soto ayam | Indonesia

La prima vedere soto ayam este o supă de pui cu tăieței, dar are o puternică notă indoneziană dată de condimente. Se folosesc turmeric, anason, scorțișoară, lămâiță, frunze de limetă.

Supă Soto ayam servită într-un bol mare alb
Soto ayam este o supă destul de condimentată / Shutterstock

Tom yum goong | Thailanda

Ingredientele principale ale supei tom yum goong sunt ciupercile shiitake și creveții. Este un amestec atât de divers de gusturi – dulce și sărat, iute și sărat încât supa aceasta îți rămâne în memorie.

Supă Tom yum goong servită într-o farfurie albă
Tom yum goong este un amestec interesant de gusturi diferite / Shutterstock

Tonkotsu ramen | Japonia

Oasele de porc fierte ore în șir îi dau acestei supe un gust deosebit. La final se adaugă o bucată generoasă de burtă de porc, tăieței și se mănâncă cu bețișoarele.

Tonkotsu ramen servit într-un bol mare negru
Tonkotsu ramen este foarte sățioasă / Shutterstock

Yayla çorbasi | Turcia

Yayla çorbasi vine din timpuri în care supa era și medicament, nu doar mâncare.

Yayla çorbasi alături de condimentele care se folosesc pentru prepararea sa
Yayla çorbasi este și mâncare, dar și medicament / Shutterstock

Este o supă cremoasă, cu orez și secară, cu iaurt și mentă uscată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Mai multe rețete de mâncare de post puse pe o masă bogată
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide