Cele mai bune supe din lume. Rețete simple și gustoase

Supa este un preparat pe care îl regăsim în fiecare cultură, fiind unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare. Conceptul este simplu: într-un vas se pune apă, se fierb ierburi, legume, fructe, carne, chiar și carapace de țestoasă sau bețe de bambus. Te invităm să descoperi cele ma bune supe din lume. Vezi care sunt rețetele simple și gustoase.

Cele mai bune supe din lume servite în mai multe boluri cu supă
Fiecare țară are supa ei specifică cu adânci rădăcini în credințele și cultura locală / Shutterstock

Supa a avut la începuturile sale nu doar rol de hrană, ci și de medicament. Încă din Antichitate oamenii fierbeau în apă ierburi pentru se vindeca de diverse afecțiuni. Chiar și în zilele noastre banala supă de pui este recomandată în cazul virozelor sau răcelilor.

Cele mai bune supe din lume

Hai să facem un ocol al lumii și să cunoaștem ce fel de supă se consumă în mod tradițional în fiecare țară. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai gustoase rețete. Am ales variantele simple, rapide, pe care le poți reproduce și acasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Banga | Nigeria

Banga este o supă atât de populară în Nigeria încât în magazine se găsesc amestecuri de condimente speciale, gata preparate. Gustul specific este dat de fructele de palmier de ulei african. Mai conține somn proaspăt, carne de vită și fructe de mare uscate.

Supă banga servită într-o farfurie albă
Banga este supa tradițională a Nigeriei / Shutterstock

Supa banga se condimentează cu nucșoară africană, semințe de ricin, orima, boabe de jansa și frunzele unui copac care crește în delta Nigerului care sunt puțin amare. Supa se servește cu un sos roșu și cu bile de manioc.

Beef pho (phở bò) | Vietnam

Vietnamezii cred că un bol de beef pho te poate vindeca de orice durere. Supa este condimentată cu scorțișoară, anason și alte ierburi care sunt de fapt baza acestei supe de tăieței cu carne de vită.

Supă beef-pho servită într-un bol de lemn
Beef pho este o supă foarte condimentată / Shutterstock

În trecut se mai prepara fără carne, însă în 1930 bucătarii au început să adaugă bucăți de vită crudă pe care o găteau lent în această supă.

Citește și

Borș | Ucraina

Sfecla este ingredientul principal al borșului din Ucraina. Ea îi dă culoarea roșie, dar și aroma puternică. Supa se servește cu smântână grasă din belșug. Află mai multe despre beneficiile consumului de sfeclă.

Borș servit într-un bol de lemn
mântâna aduce un plus de savoare boșului / Shutterstock

Bouillabaisse | Franța

Bouillabaisse este foarte populară în Marsilia. Este mai degrabă o tocăniță mai subțire din pește și fructe de mare. Se folosesc cel puțin patru tipuri diferite de pește. Supa este aromată cu șofran, ulei de măsline, fenicul, usturoi, roșii.

Supă Bouillabaisseîntr-o cratiță în care se află și o lingură de lemn
Un Bouillabaisse bun are nevoie de cel puțin patru tipuri de pește pentru preparare/ Shutterstock

Caldo verde | Portugalia

Caldo Verde este o supă specifică regiunilor viticole din Portugalia. Ingredientul vedetă sunt cârnații sărați și afumați care îi dau gustul care au făcut-o celebră în întreaga lume. Încearcă și rețeta de ciorbă cu cartofi și cârnați afumați.

Supă caldo verde în care se află mai multe jumătăți de cârnați
Aroma de fum dată de cârnați este specifică supei caldo verde / Shutterstock

Chorba frik | Algeria, Libia și Tunisia

Chorba frik este populară în Nordul Africii, mai ales în timpul Ramadanului. Ingredientul de bază este reprezentat de spicele de grâu, culese cât sunt verzi. Acestea absorb supa de roșii și condimentele și se combină perfect cu boabele de năut, carnea de pui, vită, berbec.

Supă Chorba frik servită într-un bol mare alb
Chorba frik se consumă în mai multe țări din Africa / Shutterstock

Chupe de camarones | Peru

Dacă îți plac creveții trebuie să încerci supa chupe de camarones din Peru. Este originară din Arequipa, un oraș istoric înconjurat de vulcani. Este cremoasă datorită cartofilor și porumbului. Uneori este condimentată cu aji amarillo, un ardei iute galben peruan, despre care se spune că are puteri afrodiziace.

Supă Chupe de camarones servită într-o farfurie albă
Chupe de camarones se servește mai ales în serile reci / Shutterstock

Gazpacho | Spania

Supa Gazpacho este perfectă în zilele caniculare de vară. Supa are la bază roșii. În supă se mai adaugă castraveți, usturoi și ulei de măsline. Se servește cu crutoane.

Supă Gazpacho servită în două pahare mari
Gazpacho este o supă rece de roșii și castraveți / Shutterstock

Supă de nuci tocate | Vestul Africii

Cartofii dulci și bamele sunt ingredientele de bază ale acestei supe foarte populară în țările din vestul Africii. În unele zone se folosește carne de vită, în altele pește sau pui. Carnea se fierbe într-o bază de supă de nuci. Apoi sunt adăugați cartofi dulci și bame, iar combinația de arome este una încântătoare.

Supa de nuci tocate servită într-o crăticioară neagră
Supa de nuci tocate este un amestec inedit de ingrediente / Shutterstock

Gumbo | SUA

Carne de pui, cârnați și creveți în aceeași supă? În Statele Unite ale Americii orice se poate. Supa este specifică zonei Louisiana, un amestec de influențe africane, franceze și indiene.

Supă Gumbo servită într-o farfurie mare neagră
Gumbo este un amestec de tradiții și culturi / Shutterstock

Harira | Moroc

Harira este o supă de năut marocană cu bază de suc de roșii, condimentată cu scorțișoară, ghimbir, turmeric și piper.  Este foarte populară în timpul Ramadanului. Există și o variantă cu carne. De cele mai multe ori se folosește cea de miel, dar există și sortimente cu pui sau vită.

Supa Harira într-o farfurie neagră care se află pe un blat de lemn
Harira se mănâncă mai ales în timpul Ramadanului / Shutterstock

Kharcho | Georgia

Supa kharcho din Georgia este acrită cu sos de prune verzi, iar aroma dată de aceste fructe este foarte specială. Pentru această supă sunt folosite și multe condimente printre care piper, coriandru, schinduf, chiar și gălbenele

Supă Kharcho într-o farfurie neagră, alături de un prosop alb
Kharcho se servește cu orez / Shutterstock

Lanzhou| China

Supa de tăieței cu carne de vită lanzhou nu putea lipsi din lista cu cele mai bune supe din lume. Tăiețeii sunt făcuți dintr-o făină specială, cu un conținut ridicat de gluten. Aceștia sunt puși într-un bol cu supă fierbinte de vită în care mai găsim ridiche, ulei de chili și ierburi aromatice proaspete.

Supă lanzhou servită într-un bol mare alb
Prepararea tăiețeilor pentru lanzhou este o artă / Shutterstock

Mohinga | Myanmar

În Myanmar supa se servește de obicei la micul-dejun, așa că nu este nimic neobișnuit să o găsești în același loc cu ceaiul sau cafeaua. Supa conține somn, tăieței de orez, ou și limetă și este îngroșată cu făină de orez.

Supă  se poate servită într-un bol mare alb
Mohiga se poate mânca și la micul-dejun / Shutterstock

Menudo | Mexic

Menudo este o supă tradițională mexicană preparată din burtă de vită și hominy—boabe de porumb uscate care au fost tratate cu o substanță alcalină, într-un proces numit nixtamalizare.

Supă Menudo într-un bol negru alături de câteva felii de pâine
Menudo este servită la evenimente speciale / Shutterstock

De cele mai multe ori supa este consumată pentru a trata mahmureala, dar și la nunți și alte evenimente festive.

Moqueca de camarão | Brazilia

Creveți fierți în supă de cocos, cu ulei de palmier și roșii sunt ingredientele principale ale acestei supe pe care brazilienii o consumă chiar și în zilele cele mai fierbinți.

Supă Moqueca de camarão servită într-o farfurie neagră
Moqueca de camarão este o supă densă / Shutterstock

Soto ayam | Indonesia

La prima vedere soto ayam este o supă de pui cu tăieței, dar are o puternică notă indoneziană dată de condimente. Se folosesc turmeric, anason, scorțișoară, lămâiță, frunze de limetă.

Supă Soto ayam servită într-un bol mare alb
Soto ayam este o supă destul de condimentată / Shutterstock

Tom yum goong | Thailanda

Ingredientele principale ale supei tom yum goong sunt ciupercile shiitake și creveții. Este un amestec atât de divers de gusturi – dulce și sărat, iute și sărat încât supa aceasta îți rămâne în memorie.

Supă Tom yum goong servită într-o farfurie albă
Tom yum goong este un amestec interesant de gusturi diferite / Shutterstock

Tonkotsu ramen | Japonia

Oasele de porc fierte ore în șir îi dau acestei supe un gust deosebit. La final se adaugă o bucată generoasă de burtă de porc, tăieței și se mănâncă cu bețișoarele.

Tonkotsu ramen servit într-un bol mare negru
Tonkotsu ramen este foarte sățioasă / Shutterstock

Yayla çorbasi | Turcia

Yayla çorbasi vine din timpuri în care supa era și medicament, nu doar mâncare.

Yayla çorbasi alături de condimentele care se folosesc pentru prepararea sa
Yayla çorbasi este și mâncare, dar și medicament / Shutterstock

Este o supă cremoasă, cu orez și secară, cu iaurt și mentă uscată.

Citește și
CELE MAI CITITE
trei jumătăți de cartofi umplute cu brânzeturi
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei bucăți din cea mai rapidă prăjitură din lume aranjate pe un fundal alb
Cea mai rapidă prăjitură din lume. Este gata în 6 minute
Cea mai rapidă prăjitură din lume. Este gata în 6 minute
tiramisu dietetic pe o farfurie albă
Tiramisu dietetic. Rețeta fitness, fără zahăr sau grăsimi
Tiramisu dietetic. Rețeta fitness, fără zahăr sau grăsimi
Bame într-o cutie de lemn și într-un borcan pentru a ilustra una dintre cele trei rețete cu bame
Totul despre bame. 3 idei de rețete delicioase
Totul despre bame. 3 idei de rețete delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
20 septembrie, 06:00
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
19 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
19 septembrie, 07:00
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii
Staţiunea care va redeveni perla litoralului. Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70

Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70

Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70
„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”
Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o licoare | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO
Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”
Descoperire fantastică în Egipt, plină de comori și secrete. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții
Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză
Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față
DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005
Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce
fresh
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
închide