Cele mai bune supe din lume. Rețete simple și gustoase

Supa este un preparat pe care îl regăsim în fiecare cultură, fiind unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare. Conceptul este simplu: într-un vas se pune apă, se fierb ierburi, legume, fructe, carne, chiar și carapace de țestoasă sau bețe de bambus. Te invităm să descoperi cele ma bune supe din lume. Vezi care sunt rețetele simple și gustoase.

Cele mai bune supe din lume servite în mai multe boluri cu supă
Fiecare țară are supa ei specifică cu adânci rădăcini în credințele și cultura locală / Shutterstock

Supa a avut la începuturile sale nu doar rol de hrană, ci și de medicament. Încă din Antichitate oamenii fierbeau în apă ierburi pentru se vindeca de diverse afecțiuni. Chiar și în zilele noastre banala supă de pui este recomandată în cazul virozelor sau răcelilor.

Cele mai bune supe din lume

Hai să facem un ocol al lumii și să cunoaștem ce fel de supă se consumă în mod tradițional în fiecare țară. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai gustoase rețete. Am ales variantele simple, rapide, pe care le poți reproduce și acasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Banga | Nigeria

Banga este o supă atât de populară în Nigeria încât în magazine se găsesc amestecuri de condimente speciale, gata preparate. Gustul specific este dat de fructele de palmier de ulei african. Mai conține somn proaspăt, carne de vită și fructe de mare uscate.

Supă banga servită într-o farfurie albă
Banga este supa tradițională a Nigeriei / Shutterstock

Supa banga se condimentează cu nucșoară africană, semințe de ricin, orima, boabe de jansa și frunzele unui copac care crește în delta Nigerului care sunt puțin amare. Supa se servește cu un sos roșu și cu bile de manioc.

Beef pho (phở bò) | Vietnam

Vietnamezii cred că un bol de beef pho te poate vindeca de orice durere. Supa este condimentată cu scorțișoară, anason și alte ierburi care sunt de fapt baza acestei supe de tăieței cu carne de vită.

Supă beef-pho servită într-un bol de lemn
Beef pho este o supă foarte condimentată / Shutterstock

În trecut se mai prepara fără carne, însă în 1930 bucătarii au început să adaugă bucăți de vită crudă pe care o găteau lent în această supă.

Citește și

Borș | Ucraina

Sfecla este ingredientul principal al borșului din Ucraina. Ea îi dă culoarea roșie, dar și aroma puternică. Supa se servește cu smântână grasă din belșug. Află mai multe despre beneficiile consumului de sfeclă.

Borș servit într-un bol de lemn
mântâna aduce un plus de savoare boșului / Shutterstock

Bouillabaisse | Franța

Bouillabaisse este foarte populară în Marsilia. Este mai degrabă o tocăniță mai subțire din pește și fructe de mare. Se folosesc cel puțin patru tipuri diferite de pește. Supa este aromată cu șofran, ulei de măsline, fenicul, usturoi, roșii.

Supă Bouillabaisseîntr-o cratiță în care se află și o lingură de lemn
Un Bouillabaisse bun are nevoie de cel puțin patru tipuri de pește pentru preparare/ Shutterstock

Caldo verde | Portugalia

Caldo Verde este o supă specifică regiunilor viticole din Portugalia. Ingredientul vedetă sunt cârnații sărați și afumați care îi dau gustul care au făcut-o celebră în întreaga lume. Încearcă și rețeta de ciorbă cu cartofi și cârnați afumați.

Supă caldo verde în care se află mai multe jumătăți de cârnați
Aroma de fum dată de cârnați este specifică supei caldo verde / Shutterstock

Chorba frik | Algeria, Libia și Tunisia

Chorba frik este populară în Nordul Africii, mai ales în timpul Ramadanului. Ingredientul de bază este reprezentat de spicele de grâu, culese cât sunt verzi. Acestea absorb supa de roșii și condimentele și se combină perfect cu boabele de năut, carnea de pui, vită, berbec.

Supă Chorba frik servită într-un bol mare alb
Chorba frik se consumă în mai multe țări din Africa / Shutterstock

Chupe de camarones | Peru

Dacă îți plac creveții trebuie să încerci supa chupe de camarones din Peru. Este originară din Arequipa, un oraș istoric înconjurat de vulcani. Este cremoasă datorită cartofilor și porumbului. Uneori este condimentată cu aji amarillo, un ardei iute galben peruan, despre care se spune că are puteri afrodiziace.

Supă Chupe de camarones servită într-o farfurie albă
Chupe de camarones se servește mai ales în serile reci / Shutterstock

Gazpacho | Spania

Supa Gazpacho este perfectă în zilele caniculare de vară. Supa are la bază roșii. În supă se mai adaugă castraveți, usturoi și ulei de măsline. Se servește cu crutoane.

Supă Gazpacho servită în două pahare mari
Gazpacho este o supă rece de roșii și castraveți / Shutterstock

Supă de nuci tocate | Vestul Africii

Cartofii dulci și bamele sunt ingredientele de bază ale acestei supe foarte populară în țările din vestul Africii. În unele zone se folosește carne de vită, în altele pește sau pui. Carnea se fierbe într-o bază de supă de nuci. Apoi sunt adăugați cartofi dulci și bame, iar combinația de arome este una încântătoare.

Supa de nuci tocate servită într-o crăticioară neagră
Supa de nuci tocate este un amestec inedit de ingrediente / Shutterstock

Gumbo | SUA

Carne de pui, cârnați și creveți în aceeași supă? În Statele Unite ale Americii orice se poate. Supa este specifică zonei Louisiana, un amestec de influențe africane, franceze și indiene.

Supă Gumbo servită într-o farfurie mare neagră
Gumbo este un amestec de tradiții și culturi / Shutterstock

Harira | Moroc

Harira este o supă de năut marocană cu bază de suc de roșii, condimentată cu scorțișoară, ghimbir, turmeric și piper.  Este foarte populară în timpul Ramadanului. Există și o variantă cu carne. De cele mai multe ori se folosește cea de miel, dar există și sortimente cu pui sau vită.

Supa Harira într-o farfurie neagră care se află pe un blat de lemn
Harira se mănâncă mai ales în timpul Ramadanului / Shutterstock

Kharcho | Georgia

Supa kharcho din Georgia este acrită cu sos de prune verzi, iar aroma dată de aceste fructe este foarte specială. Pentru această supă sunt folosite și multe condimente printre care piper, coriandru, schinduf, chiar și gălbenele

Supă Kharcho într-o farfurie neagră, alături de un prosop alb
Kharcho se servește cu orez / Shutterstock

Lanzhou| China

Supa de tăieței cu carne de vită lanzhou nu putea lipsi din lista cu cele mai bune supe din lume. Tăiețeii sunt făcuți dintr-o făină specială, cu un conținut ridicat de gluten. Aceștia sunt puși într-un bol cu supă fierbinte de vită în care mai găsim ridiche, ulei de chili și ierburi aromatice proaspete.

Supă lanzhou servită într-un bol mare alb
Prepararea tăiețeilor pentru lanzhou este o artă / Shutterstock

Mohinga | Myanmar

În Myanmar supa se servește de obicei la micul-dejun, așa că nu este nimic neobișnuit să o găsești în același loc cu ceaiul sau cafeaua. Supa conține somn, tăieței de orez, ou și limetă și este îngroșată cu făină de orez.

Supă  se poate servită într-un bol mare alb
Mohiga se poate mânca și la micul-dejun / Shutterstock

Menudo | Mexic

Menudo este o supă tradițională mexicană preparată din burtă de vită și hominy—boabe de porumb uscate care au fost tratate cu o substanță alcalină, într-un proces numit nixtamalizare.

Supă Menudo într-un bol negru alături de câteva felii de pâine
Menudo este servită la evenimente speciale / Shutterstock

De cele mai multe ori supa este consumată pentru a trata mahmureala, dar și la nunți și alte evenimente festive.

Moqueca de camarão | Brazilia

Creveți fierți în supă de cocos, cu ulei de palmier și roșii sunt ingredientele principale ale acestei supe pe care brazilienii o consumă chiar și în zilele cele mai fierbinți.

Supă Moqueca de camarão servită într-o farfurie neagră
Moqueca de camarão este o supă densă / Shutterstock

Soto ayam | Indonesia

La prima vedere soto ayam este o supă de pui cu tăieței, dar are o puternică notă indoneziană dată de condimente. Se folosesc turmeric, anason, scorțișoară, lămâiță, frunze de limetă.

Supă Soto ayam servită într-un bol mare alb
Soto ayam este o supă destul de condimentată / Shutterstock

Tom yum goong | Thailanda

Ingredientele principale ale supei tom yum goong sunt ciupercile shiitake și creveții. Este un amestec atât de divers de gusturi – dulce și sărat, iute și sărat încât supa aceasta îți rămâne în memorie.

Supă Tom yum goong servită într-o farfurie albă
Tom yum goong este un amestec interesant de gusturi diferite / Shutterstock

Tonkotsu ramen | Japonia

Oasele de porc fierte ore în șir îi dau acestei supe un gust deosebit. La final se adaugă o bucată generoasă de burtă de porc, tăieței și se mănâncă cu bețișoarele.

Tonkotsu ramen servit într-un bol mare negru
Tonkotsu ramen este foarte sățioasă / Shutterstock

Yayla çorbasi | Turcia

Yayla çorbasi vine din timpuri în care supa era și medicament, nu doar mâncare.

Yayla çorbasi alături de condimentele care se folosesc pentru prepararea sa
Yayla çorbasi este și mâncare, dar și medicament / Shutterstock

Este o supă cremoasă, cu orez și secară, cu iaurt și mentă uscată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, a cucerit patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
fresh
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
închide