Cele mai bune supe din lume. Rețete simple și gustoase

Supa este un preparat pe care îl regăsim în fiecare cultură, fiind unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare. Conceptul este simplu: într-un vas se pune apă, se fierb ierburi, legume, fructe, carne, chiar și carapace de țestoasă sau bețe de bambus. Te invităm să descoperi cele ma bune supe din lume. Vezi care sunt rețetele simple și gustoase.

Cele mai bune supe din lume servite în mai multe boluri cu supă
Fiecare țară are supa ei specifică cu adânci rădăcini în credințele și cultura locală / Shutterstock

Supa a avut la începuturile sale nu doar rol de hrană, ci și de medicament. Încă din Antichitate oamenii fierbeau în apă ierburi pentru se vindeca de diverse afecțiuni. Chiar și în zilele noastre banala supă de pui este recomandată în cazul virozelor sau răcelilor.

Cele mai bune supe din lume

Hai să facem un ocol al lumii și să cunoaștem ce fel de supă se consumă în mod tradițional în fiecare țară. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai gustoase rețete. Am ales variantele simple, rapide, pe care le poți reproduce și acasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Banga | Nigeria

Banga este o supă atât de populară în Nigeria încât în magazine se găsesc amestecuri de condimente speciale, gata preparate. Gustul specific este dat de fructele de palmier de ulei african. Mai conține somn proaspăt, carne de vită și fructe de mare uscate.

Supă banga servită într-o farfurie albă
Banga este supa tradițională a Nigeriei / Shutterstock

Supa banga se condimentează cu nucșoară africană, semințe de ricin, orima, boabe de jansa și frunzele unui copac care crește în delta Nigerului care sunt puțin amare. Supa se servește cu un sos roșu și cu bile de manioc.

Beef pho (phở bò) | Vietnam

Vietnamezii cred că un bol de beef pho te poate vindeca de orice durere. Supa este condimentată cu scorțișoară, anason și alte ierburi care sunt de fapt baza acestei supe de tăieței cu carne de vită.

Supă beef-pho servită într-un bol de lemn
Beef pho este o supă foarte condimentată / Shutterstock

În trecut se mai prepara fără carne, însă în 1930 bucătarii au început să adaugă bucăți de vită crudă pe care o găteau lent în această supă.

Citește și

Borș | Ucraina

Sfecla este ingredientul principal al borșului din Ucraina. Ea îi dă culoarea roșie, dar și aroma puternică. Supa se servește cu smântână grasă din belșug. Află mai multe despre beneficiile consumului de sfeclă.

Borș servit într-un bol de lemn
mântâna aduce un plus de savoare boșului / Shutterstock

Bouillabaisse | Franța

Bouillabaisse este foarte populară în Marsilia. Este mai degrabă o tocăniță mai subțire din pește și fructe de mare. Se folosesc cel puțin patru tipuri diferite de pește. Supa este aromată cu șofran, ulei de măsline, fenicul, usturoi, roșii.

Supă Bouillabaisseîntr-o cratiță în care se află și o lingură de lemn
Un Bouillabaisse bun are nevoie de cel puțin patru tipuri de pește pentru preparare/ Shutterstock

Caldo verde | Portugalia

Caldo Verde este o supă specifică regiunilor viticole din Portugalia. Ingredientul vedetă sunt cârnații sărați și afumați care îi dau gustul care au făcut-o celebră în întreaga lume. Încearcă și rețeta de ciorbă cu cartofi și cârnați afumați.

Supă caldo verde în care se află mai multe jumătăți de cârnați
Aroma de fum dată de cârnați este specifică supei caldo verde / Shutterstock

Chorba frik | Algeria, Libia și Tunisia

Chorba frik este populară în Nordul Africii, mai ales în timpul Ramadanului. Ingredientul de bază este reprezentat de spicele de grâu, culese cât sunt verzi. Acestea absorb supa de roșii și condimentele și se combină perfect cu boabele de năut, carnea de pui, vită, berbec.

Supă Chorba frik servită într-un bol mare alb
Chorba frik se consumă în mai multe țări din Africa / Shutterstock

Chupe de camarones | Peru

Dacă îți plac creveții trebuie să încerci supa chupe de camarones din Peru. Este originară din Arequipa, un oraș istoric înconjurat de vulcani. Este cremoasă datorită cartofilor și porumbului. Uneori este condimentată cu aji amarillo, un ardei iute galben peruan, despre care se spune că are puteri afrodiziace.

Supă Chupe de camarones servită într-o farfurie albă
Chupe de camarones se servește mai ales în serile reci / Shutterstock

Gazpacho | Spania

Supa Gazpacho este perfectă în zilele caniculare de vară. Supa are la bază roșii. În supă se mai adaugă castraveți, usturoi și ulei de măsline. Se servește cu crutoane.

Supă Gazpacho servită în două pahare mari
Gazpacho este o supă rece de roșii și castraveți / Shutterstock

Supă de nuci tocate | Vestul Africii

Cartofii dulci și bamele sunt ingredientele de bază ale acestei supe foarte populară în țările din vestul Africii. În unele zone se folosește carne de vită, în altele pește sau pui. Carnea se fierbe într-o bază de supă de nuci. Apoi sunt adăugați cartofi dulci și bame, iar combinația de arome este una încântătoare.

Supa de nuci tocate servită într-o crăticioară neagră
Supa de nuci tocate este un amestec inedit de ingrediente / Shutterstock

Gumbo | SUA

Carne de pui, cârnați și creveți în aceeași supă? În Statele Unite ale Americii orice se poate. Supa este specifică zonei Louisiana, un amestec de influențe africane, franceze și indiene.

Supă Gumbo servită într-o farfurie mare neagră
Gumbo este un amestec de tradiții și culturi / Shutterstock

Harira | Moroc

Harira este o supă de năut marocană cu bază de suc de roșii, condimentată cu scorțișoară, ghimbir, turmeric și piper.  Este foarte populară în timpul Ramadanului. Există și o variantă cu carne. De cele mai multe ori se folosește cea de miel, dar există și sortimente cu pui sau vită.

Supa Harira într-o farfurie neagră care se află pe un blat de lemn
Harira se mănâncă mai ales în timpul Ramadanului / Shutterstock

Kharcho | Georgia

Supa kharcho din Georgia este acrită cu sos de prune verzi, iar aroma dată de aceste fructe este foarte specială. Pentru această supă sunt folosite și multe condimente printre care piper, coriandru, schinduf, chiar și gălbenele

Supă Kharcho într-o farfurie neagră, alături de un prosop alb
Kharcho se servește cu orez / Shutterstock

Lanzhou| China

Supa de tăieței cu carne de vită lanzhou nu putea lipsi din lista cu cele mai bune supe din lume. Tăiețeii sunt făcuți dintr-o făină specială, cu un conținut ridicat de gluten. Aceștia sunt puși într-un bol cu supă fierbinte de vită în care mai găsim ridiche, ulei de chili și ierburi aromatice proaspete.

Supă lanzhou servită într-un bol mare alb
Prepararea tăiețeilor pentru lanzhou este o artă / Shutterstock

Mohinga | Myanmar

În Myanmar supa se servește de obicei la micul-dejun, așa că nu este nimic neobișnuit să o găsești în același loc cu ceaiul sau cafeaua. Supa conține somn, tăieței de orez, ou și limetă și este îngroșată cu făină de orez.

Supă  se poate servită într-un bol mare alb
Mohiga se poate mânca și la micul-dejun / Shutterstock

Menudo | Mexic

Menudo este o supă tradițională mexicană preparată din burtă de vită și hominy—boabe de porumb uscate care au fost tratate cu o substanță alcalină, într-un proces numit nixtamalizare.

Supă Menudo într-un bol negru alături de câteva felii de pâine
Menudo este servită la evenimente speciale / Shutterstock

De cele mai multe ori supa este consumată pentru a trata mahmureala, dar și la nunți și alte evenimente festive.

Moqueca de camarão | Brazilia

Creveți fierți în supă de cocos, cu ulei de palmier și roșii sunt ingredientele principale ale acestei supe pe care brazilienii o consumă chiar și în zilele cele mai fierbinți.

Supă Moqueca de camarão servită într-o farfurie neagră
Moqueca de camarão este o supă densă / Shutterstock

Soto ayam | Indonesia

La prima vedere soto ayam este o supă de pui cu tăieței, dar are o puternică notă indoneziană dată de condimente. Se folosesc turmeric, anason, scorțișoară, lămâiță, frunze de limetă.

Supă Soto ayam servită într-un bol mare alb
Soto ayam este o supă destul de condimentată / Shutterstock

Tom yum goong | Thailanda

Ingredientele principale ale supei tom yum goong sunt ciupercile shiitake și creveții. Este un amestec atât de divers de gusturi – dulce și sărat, iute și sărat încât supa aceasta îți rămâne în memorie.

Supă Tom yum goong servită într-o farfurie albă
Tom yum goong este un amestec interesant de gusturi diferite / Shutterstock

Tonkotsu ramen | Japonia

Oasele de porc fierte ore în șir îi dau acestei supe un gust deosebit. La final se adaugă o bucată generoasă de burtă de porc, tăieței și se mănâncă cu bețișoarele.

Tonkotsu ramen servit într-un bol mare negru
Tonkotsu ramen este foarte sățioasă / Shutterstock

Yayla çorbasi | Turcia

Yayla çorbasi vine din timpuri în care supa era și medicament, nu doar mâncare.

Yayla çorbasi alături de condimentele care se folosesc pentru prepararea sa
Yayla çorbasi este și mâncare, dar și medicament / Shutterstock

Este o supă cremoasă, cu orez și secară, cu iaurt și mentă uscată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
Galerie foto
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
Galerie foto
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul întunecat al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
închide