Cele mai bune supe din lume. Rețete simple și gustoase

Supa este un preparat pe care îl regăsim în fiecare cultură, fiind unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare. Conceptul este simplu: într-un vas se pune apă, se fierb ierburi, legume, fructe, carne, chiar și carapace de țestoasă sau bețe de bambus. Te invităm să descoperi cele ma bune supe din lume. Vezi care sunt rețetele simple și gustoase.

Cele mai bune supe din lume servite în mai multe boluri cu supă
Fiecare țară are supa ei specifică cu adânci rădăcini în credințele și cultura locală / Shutterstock

Supa a avut la începuturile sale nu doar rol de hrană, ci și de medicament. Încă din Antichitate oamenii fierbeau în apă ierburi pentru se vindeca de diverse afecțiuni. Chiar și în zilele noastre banala supă de pui este recomandată în cazul virozelor sau răcelilor.

Cele mai bune supe din lume

Hai să facem un ocol al lumii și să cunoaștem ce fel de supă se consumă în mod tradițional în fiecare țară. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai gustoase rețete. Am ales variantele simple, rapide, pe care le poți reproduce și acasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Banga | Nigeria

Banga este o supă atât de populară în Nigeria încât în magazine se găsesc amestecuri de condimente speciale, gata preparate. Gustul specific este dat de fructele de palmier de ulei african. Mai conține somn proaspăt, carne de vită și fructe de mare uscate.

Supă banga servită într-o farfurie albă
Banga este supa tradițională a Nigeriei / Shutterstock

Supa banga se condimentează cu nucșoară africană, semințe de ricin, orima, boabe de jansa și frunzele unui copac care crește în delta Nigerului care sunt puțin amare. Supa se servește cu un sos roșu și cu bile de manioc.

Beef pho (phở bò) | Vietnam

Vietnamezii cred că un bol de beef pho te poate vindeca de orice durere. Supa este condimentată cu scorțișoară, anason și alte ierburi care sunt de fapt baza acestei supe de tăieței cu carne de vită.

Supă beef-pho servită într-un bol de lemn
Beef pho este o supă foarte condimentată / Shutterstock

În trecut se mai prepara fără carne, însă în 1930 bucătarii au început să adaugă bucăți de vită crudă pe care o găteau lent în această supă.

Citește și

Borș | Ucraina

Sfecla este ingredientul principal al borșului din Ucraina. Ea îi dă culoarea roșie, dar și aroma puternică. Supa se servește cu smântână grasă din belșug. Află mai multe despre beneficiile consumului de sfeclă.

Borș servit într-un bol de lemn
mântâna aduce un plus de savoare boșului / Shutterstock

Bouillabaisse | Franța

Bouillabaisse este foarte populară în Marsilia. Este mai degrabă o tocăniță mai subțire din pește și fructe de mare. Se folosesc cel puțin patru tipuri diferite de pește. Supa este aromată cu șofran, ulei de măsline, fenicul, usturoi, roșii.

Supă Bouillabaisseîntr-o cratiță în care se află și o lingură de lemn
Un Bouillabaisse bun are nevoie de cel puțin patru tipuri de pește pentru preparare/ Shutterstock

Caldo verde | Portugalia

Caldo Verde este o supă specifică regiunilor viticole din Portugalia. Ingredientul vedetă sunt cârnații sărați și afumați care îi dau gustul care au făcut-o celebră în întreaga lume. Încearcă și rețeta de ciorbă cu cartofi și cârnați afumați.

Supă caldo verde în care se află mai multe jumătăți de cârnați
Aroma de fum dată de cârnați este specifică supei caldo verde / Shutterstock

Chorba frik | Algeria, Libia și Tunisia

Chorba frik este populară în Nordul Africii, mai ales în timpul Ramadanului. Ingredientul de bază este reprezentat de spicele de grâu, culese cât sunt verzi. Acestea absorb supa de roșii și condimentele și se combină perfect cu boabele de năut, carnea de pui, vită, berbec.

Supă Chorba frik servită într-un bol mare alb
Chorba frik se consumă în mai multe țări din Africa / Shutterstock

Chupe de camarones | Peru

Dacă îți plac creveții trebuie să încerci supa chupe de camarones din Peru. Este originară din Arequipa, un oraș istoric înconjurat de vulcani. Este cremoasă datorită cartofilor și porumbului. Uneori este condimentată cu aji amarillo, un ardei iute galben peruan, despre care se spune că are puteri afrodiziace.

Supă Chupe de camarones servită într-o farfurie albă
Chupe de camarones se servește mai ales în serile reci / Shutterstock

Gazpacho | Spania

Supa Gazpacho este perfectă în zilele caniculare de vară. Supa are la bază roșii. În supă se mai adaugă castraveți, usturoi și ulei de măsline. Se servește cu crutoane.

Supă Gazpacho servită în două pahare mari
Gazpacho este o supă rece de roșii și castraveți / Shutterstock

Supă de nuci tocate | Vestul Africii

Cartofii dulci și bamele sunt ingredientele de bază ale acestei supe foarte populară în țările din vestul Africii. În unele zone se folosește carne de vită, în altele pește sau pui. Carnea se fierbe într-o bază de supă de nuci. Apoi sunt adăugați cartofi dulci și bame, iar combinația de arome este una încântătoare.

Supa de nuci tocate servită într-o crăticioară neagră
Supa de nuci tocate este un amestec inedit de ingrediente / Shutterstock

Gumbo | SUA

Carne de pui, cârnați și creveți în aceeași supă? În Statele Unite ale Americii orice se poate. Supa este specifică zonei Louisiana, un amestec de influențe africane, franceze și indiene.

Supă Gumbo servită într-o farfurie mare neagră
Gumbo este un amestec de tradiții și culturi / Shutterstock

Harira | Moroc

Harira este o supă de năut marocană cu bază de suc de roșii, condimentată cu scorțișoară, ghimbir, turmeric și piper.  Este foarte populară în timpul Ramadanului. Există și o variantă cu carne. De cele mai multe ori se folosește cea de miel, dar există și sortimente cu pui sau vită.

Supa Harira într-o farfurie neagră care se află pe un blat de lemn
Harira se mănâncă mai ales în timpul Ramadanului / Shutterstock

Kharcho | Georgia

Supa kharcho din Georgia este acrită cu sos de prune verzi, iar aroma dată de aceste fructe este foarte specială. Pentru această supă sunt folosite și multe condimente printre care piper, coriandru, schinduf, chiar și gălbenele

Supă Kharcho într-o farfurie neagră, alături de un prosop alb
Kharcho se servește cu orez / Shutterstock

Lanzhou| China

Supa de tăieței cu carne de vită lanzhou nu putea lipsi din lista cu cele mai bune supe din lume. Tăiețeii sunt făcuți dintr-o făină specială, cu un conținut ridicat de gluten. Aceștia sunt puși într-un bol cu supă fierbinte de vită în care mai găsim ridiche, ulei de chili și ierburi aromatice proaspete.

Supă lanzhou servită într-un bol mare alb
Prepararea tăiețeilor pentru lanzhou este o artă / Shutterstock

Mohinga | Myanmar

În Myanmar supa se servește de obicei la micul-dejun, așa că nu este nimic neobișnuit să o găsești în același loc cu ceaiul sau cafeaua. Supa conține somn, tăieței de orez, ou și limetă și este îngroșată cu făină de orez.

Supă  se poate servită într-un bol mare alb
Mohiga se poate mânca și la micul-dejun / Shutterstock

Menudo | Mexic

Menudo este o supă tradițională mexicană preparată din burtă de vită și hominy—boabe de porumb uscate care au fost tratate cu o substanță alcalină, într-un proces numit nixtamalizare.

Supă Menudo într-un bol negru alături de câteva felii de pâine
Menudo este servită la evenimente speciale / Shutterstock

De cele mai multe ori supa este consumată pentru a trata mahmureala, dar și la nunți și alte evenimente festive.

Moqueca de camarão | Brazilia

Creveți fierți în supă de cocos, cu ulei de palmier și roșii sunt ingredientele principale ale acestei supe pe care brazilienii o consumă chiar și în zilele cele mai fierbinți.

Supă Moqueca de camarão servită într-o farfurie neagră
Moqueca de camarão este o supă densă / Shutterstock

Soto ayam | Indonesia

La prima vedere soto ayam este o supă de pui cu tăieței, dar are o puternică notă indoneziană dată de condimente. Se folosesc turmeric, anason, scorțișoară, lămâiță, frunze de limetă.

Supă Soto ayam servită într-un bol mare alb
Soto ayam este o supă destul de condimentată / Shutterstock

Tom yum goong | Thailanda

Ingredientele principale ale supei tom yum goong sunt ciupercile shiitake și creveții. Este un amestec atât de divers de gusturi – dulce și sărat, iute și sărat încât supa aceasta îți rămâne în memorie.

Supă Tom yum goong servită într-o farfurie albă
Tom yum goong este un amestec interesant de gusturi diferite / Shutterstock

Tonkotsu ramen | Japonia

Oasele de porc fierte ore în șir îi dau acestei supe un gust deosebit. La final se adaugă o bucată generoasă de burtă de porc, tăieței și se mănâncă cu bețișoarele.

Tonkotsu ramen servit într-un bol mare negru
Tonkotsu ramen este foarte sățioasă / Shutterstock

Yayla çorbasi | Turcia

Yayla çorbasi vine din timpuri în care supa era și medicament, nu doar mâncare.

Yayla çorbasi alături de condimentele care se folosesc pentru prepararea sa
Yayla çorbasi este și mâncare, dar și medicament / Shutterstock

Este o supă cremoasă, cu orez și secară, cu iaurt și mentă uscată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un desert de vară colorat și sănătos
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
preparate rapide pentru vară puse pe o masă
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
Saramură de pește moldovenească pe o farfurie albă
Saramură de pește moldovenească. Pașii pentru un preparat gustos
Saramură de pește moldovenească. Pașii pentru un preparat gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide