Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești

Pe rafturile magazinelor găsești o mulțime de tipuri de orez. Nu doar că bobul lor este diferit, dar și culorile, modul de prelucrare și aromele. În funcție de aceste caracteristici vei alege orezul potrivit pentru diverse tipuri de mâncare.

Mai multe tipuri de orez în boluri aranjate pe o masă
Trebuie să alegi tipul de orez potrivit pentru fiecare fel de mâncare / Shutterstock

Orezul este unul dintre cele mai importante ingrediente în majoritatea culturilor lumii, nu doar în cea asiatică, așa cum pare la prima vedere. De aceea se și cultivă pe aproape toate continentele: Africa, Asia, America de Sud și de Nord.

Pentru ca preparatele din orez să iasă gustoase, cu o textură apetisantă este nevoie să alegi tipul de orez potrivit și să folosești tehnici de gătit adecvate.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Se spală orezul înainte de a fi gătit?

În general, nu este nevoie să clătești orezul, pentru că apa îi va înlătura o serie de nutrienți. Totuși, în cazul orezului cu bob lung este nevoie să îl treci pe sub un jet viguros de apă dacă vrei să fie pufos, fără să aibă o textură prea lipicioasă.

Pregătirea orezului pentru gătit depinde de tipul acestuia, de felul de mâncare preparat și de preferințe. Unora le place mai pufos, altora mai uscat sau poate mai cremos.

Află mai multe și despre efectele consumului de orez asupra organismului.

Tipuri comune de orez

Există două tipuri de plante de orez: indica—care produce orezul cu bob lung și aromat și japonica—din care se culege orezul cu bob mediu și lung. Din aceste două plante principale se obțin peste 40.000 de tipuri diferite de orez. Există varietăți negre, roșii, chiar și mov.

Orez basmati

Orezul basmati este specific bucătăriei din India și Pakistan. Este foarte aromat și pufos și se servește cu masala sau curry. Se cultivă și în Statele Unite varietatea Texmati.

Orezul basmati are bobul lung și este aromat/ Shutterstock

Cum se gătește orezul basmati

Există mai multe moduri de a găti orez basmati, însă de cele mai multe ori în bucătăria asiatică se fierbe cu un pic de sare și grăsime—ulei de măsline, unt sau unt ghee. Primul pas este să sotezi orezul în unt sau ulei și apoi se pune apă. Proporția de orez:apă este de 1:2. Dacă orezul este mai proaspăt se folosește mai puțină apă.

Orez jasmine

Orezul jasmine este cultivat în Thailanda și Cambodgia. Are bobul lung, cu o aromă ușor florală. Atunci când este gătit este destul de lipicios. Se pune în supe sau poate fi garnitură pentru curry sau preparate prăjite.

Orezul jasmine se poate folosi și în deserturi/ Shutterstock

Cum se gătește orezul jasmine

Raportul de apă: orez este de 1 ¾:1 Cel mai bine este să îl gătești cu capacul pus vasului, fără să fie călit înainte.

Orez alb cu bob lung

Orezul alb cu bob lung este unul dintre cele mai folosite tipuri în întreaga lume. Este o alegere bună pentru pilaf sau alte feluri de mâncare clasice.

Orezul cu bob lung se poate folosi în aproape toate tipurile de preparate/ Shutterstock

Cum se gătește orezul alb cu bob lung

Raportul de apă și orez este de 1,5:1. Se poate adăuga și sare atunci când se fierbe orezul, dar se poate fierbe foarte bine și fără.

Orezul brun

Orice soi de orez poate avea și varianta brună, pentru că aceasta este de fapt aceeași cereală doar că are învelișul intact.   Orezul brun păstrează toate fibrele și nutrienții. Vor rezulta preparate cu o notă ușor de nuci și o textură gumoasă. Este foarte bun pentru a face preparate de legume umplute cu orez.

Orezul brun este mai sănătos decât variantele lui albe/ Shutterstock

Cum se gătește orezul brun

Orezul brun are nevoie de mai mult timp pentru a se găti, în jur de 35 de minute. Este recomandat să ții vasul cu capacul pus. După ce este gata lasă-l să se odihnească 10-15 minute.

Orez negru

Orezul negru are antocianine, același antioxidant care le dă culoare afinelor și murelor.

Orezul negru se potrivește foarte bine cu preparatele din pește/ Shutterstock

Se gătește la fel ca orezul brun, în același tip de preparate. Se mai găsește și sub denumirea de ”orez interzis”.

Orez bomba, calasparra sau valencia

Varietățile de orez bomba, calasparra și valencia se găsesc în general în Spania și poartă denumirea zonelor în care sunt cultivate. Pot fi cu bob rotund, perlat sau mediu. Este folosit în general pentru prepararea paella.

Orezul valencia se folosește pentru diverse tipuri de paella/ Shutterstock

Boabele de orez rămân separate, dar ferme atunci când sunt gătite. Pot absorbi o cantitate de trei ori mai mare decât soiurile de orez comune.

Orez arborio și carnaroli

Orezul arborio și carnoli sunt soiuri de orez cu bob scurt italienesc folosite de pentru a prepara risotto. Au fost denumite după regiunea din Italia unde sunt cultivate. Majoritatea varietăților sunt cu bob mic și scurt. Superfino este sortimentul cel mai mare.

Dacă vrei să faci risotto folosește orez arborio/ Shutterstock

Cum se gătește orezul arborio

Orezul arborio nu se clătește înainte de a fi gătit pentru că ai nevoie de amidonul lui pentru a face risotto cremos. Are nevoie de foc mic, cu lichid adăugat. Se gătește al dente pentru că dacă este lăsat prea mult pe foc va deveni lipicios.

Orez cu bob scurt

Orezul cu bob scurt face parte din soiul Japonica și conține mai mult amidon decât soiurile cu bob lung. Acesta este motivul pentru care preparatele rezultate sunt mult mai legate. Este folosit în general pentru sushi sau budinci de orez.

Orezul cu bob scurt se poate folosi atât pentru feluri sărate, cât și dulci/ Shutterstock

Cum se gătește orezul cu bob scurt

Cel mai bun mod de a găti orezul cu bob scurt este într-un aparat special de gătit orezul. Dacă nu ai unul atunci folosește o oală cu apă în raport de 1 ¼ apă :1 orez.

Orez alb glutinos

Orezul alb glutinos sau sticky rice este bogat în amidon, cu un grad scăzut de amiloză. Se folosește foarte des în bucătăria thailandeză, mai ales în combinație cu lapte de cocos sau în deserturi.

Orezul alb glutinos este foarte lipicios/ Shutterstock

Cum se gătește orezul alb glutinos

Cel mai bine este să îl fierbi pus într-un coșuleț de bambus după ce l-ai ținut peste noapte la înmuiat. Se poate fierbe și în aparat pentru orez.

Orez prefiert

Orezul prefiert are un proces de prelucrare diferit. Nu are învelișul înlăturat, dar este lăsat la înmuiat și fiert la aburi. Apoi este uscat, învelișul este îndepărtat, dar totuși i-au rămas o mulțime de nutrienți. Este folosit în salate cu orez, mai ales când nu ai mult la timp la dispoziție pentru a gătit.

Orezul prefiert se gătește cel mai rapid/ Shutterstock

Cum se gătește orezul prefiert

Cel mai bine este să respecți un raport de apă: orez de 2:1. Se poate găti atât pe aragaz în oală sau în aparat de gătit orezul. încearcă și rețeta de orez cu legume și soc de roșii.

Orez sălbatic

Orezul sălbatic este doar o denumire. Nu este, de fapt, nici orez, nici sălbatic. Se obține dintr-o plantă diferită față de restul soiurilor. Are o notă de aromă de nuci, ușor de pământ. Poate fi o alternativă la pâine.

Orezul sălbatic aduce o notă interesantă meselor tale/ Shutterstock

Cum se gătește orezul sălbatic

Orezul sălbatic are nevoie de mai mult timp de fierbere pentru a absorbi apa. Poate dura și o oră să fiarbă într-o cantitate de mare. Trebuie să adaugi și un praf de sare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Fusilli cu ciuperci și multe legume în bol alb
Fusilli cu ciuperci și multe legume. Un preparat simplu, de post
Fusilli cu ciuperci și multe legume. Un preparat simplu, de post
Tăiței cu varză de post în farfurie, alături de solnițe cu sare și piper
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Icre de fasole cu ceapă caramelizată pe felie de pâine
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Borcan cu pate vegetal, alături de un bol cu linte
Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci
Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O persoană care arată cum se gătește orezul
Greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez. Sfaturi utile în bucătărie
Greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez. Sfaturi utile în bucătărie
O farfurie neagră umplută cu una dintre rețetele de orez
7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei
7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei
orezul brun și orezul alb în boluri diferite
Care este diferența dintre orezul brun și cel alb. Iată ce spun nutriționiștii
Care este diferența dintre orezul brun și cel alb. Iată ce spun nutriționiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un tort din mousse perfect catifelat
08:00
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat 8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Avocado necopt pus într-o salată delicioasă
08:00
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
20 dintre cele mai populare preparate românești puse frumos pe o masă
07:00
Top 20 cele mai populare preparate românești Top 20 cele mai populare preparate românești
Cele mai consumate alimente din lume puse pe o masă de lemn
06:00
Top 16 cele mai consumate alimente din lume Top 16 cele mai consumate alimente din lume
Femeie decorând brioșe cu cremă de mascarpone și cafea
30 noiembrie, 09:00
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
Mai multe alimente antiinflamatoare pe o masă
30 noiembrie, 08:00
Top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic Top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic
Tort cu 12 straturi de ciocolată pus pe un blat negru
30 noiembrie, 07:00
Tort cu 12 straturi de ciocolată. Rețeta de care ai nevoie la orice sărbătoare Tort cu 12 straturi de ciocolată. Rețeta de care ai nevoie la orice sărbătoare
Mai multe bucăți de unt puse pe un blat de lemn alături de un cuțit
30 noiembrie, 06:00
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
3 zodii care au noroc în dragoste pe 2 decembrie 2023. Vezi dacă te numeri printre ele

3 zodii care au noroc în dragoste pe 2 decembrie 2023. Vezi dacă te numeri printre ele

3 zodii care au noroc în dragoste pe 2 decembrie 2023. Vezi dacă te numeri printre ele
Din păcăte, Cristian, suspinele tale nu au fost auzite. Dumnezeu să te ierte şi tu pe noi! Cine este poliţistul care a ales să moară pe mormântul fiicei sale

"Din păcăte, Cristian, suspinele tale nu au fost auzite. Dumnezeu să te ierte şi tu pe noi!" Cine este poliţistul care a ales să moară pe mormântul fiicei sale

"Din păcăte, Cristian, suspinele tale nu au fost auzite. Dumnezeu să te ierte şi tu pe noi!" Cine este poliţistul care a ales să moară pe mormântul fiicei sale
Momentul cutremurător prin care a trecut milionarul român care construieşte un castel în România. Decizia radicală luată

Momentul cutremurător prin care a trecut milionarul român care construieşte un castel în România. Decizia radicală luată

Momentul cutremurător prin care a trecut milionarul român care construieşte un castel în România. Decizia radicală luată
Horoscop 1 - 7 decembrie 2023. Ce zodii își vor schimba destinul complet în prima săptămână de iarnă

Horoscop 1 - 7 decembrie 2023. Ce zodii își vor schimba destinul complet în prima săptămână de iarnă

Horoscop 1 - 7 decembrie 2023. Ce zodii își vor schimba destinul complet în prima săptămână de iarnă
Au apărut primele imagini ale filmului Red Bonsai (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale
Tesla a lansat Cybertruck în sfârșit. Ce preț de pornire are vehiculul mult așteptat

Tesla a lansat Cybertruck în sfârșit. Ce preț de pornire are vehiculul mult așteptat

Tesla a lansat Cybertruck în sfârșit. Ce preț de pornire are vehiculul mult așteptat
Roșii umplute cu ton și legume

Roșii umplute cu ton și legume

Roșii umplute cu ton și legume
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere

Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere

Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Jennifer Lopez lansează un nou album după o pauză de 10 ani. Acesta va fi însoțit de un film intitulat This Is Meamp;#8230; Now

Jennifer Lopez lansează un nou album după o pauză de 10 ani. Acesta va fi însoțit de un film intitulat „This Is Meamp;#8230; Now”

Jennifer Lopez lansează un nou album după o pauză de 10 ani. Acesta va fi însoțit de un film intitulat „This Is Meamp;#8230; Now”
Micoproteinele scad colesterolul și elimină grăsimea din jurul taliei amp;#8211; studiu

Micoproteinele scad colesterolul și elimină grăsimea din jurul taliei amp;#8211; studiu

Micoproteinele scad colesterolul și elimină grăsimea din jurul taliei amp;#8211; studiu
fresh
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Porridge cu mere în sos caramel. Rețetă pentru un mic dejun delicios
Porridge cu mere în sos caramel. Rețetă pentru un mic dejun delicios
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
închide