Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești

Pe rafturile magazinelor găsești o mulțime de tipuri de orez. Nu doar că bobul lor este diferit, dar și culorile, modul de prelucrare și aromele. În funcție de aceste caracteristici vei alege orezul potrivit pentru diverse tipuri de mâncare.

Mai multe tipuri de orez în boluri aranjate pe o masă
Trebuie să alegi tipul de orez potrivit pentru fiecare fel de mâncare / Shutterstock

Orezul este unul dintre cele mai importante ingrediente în majoritatea culturilor lumii, nu doar în cea asiatică, așa cum pare la prima vedere. De aceea se și cultivă pe aproape toate continentele: Africa, Asia, America de Sud și de Nord.

Pentru ca preparatele din orez să iasă gustoase, cu o textură apetisantă este nevoie să alegi tipul de orez potrivit și să folosești tehnici de gătit adecvate.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Se spală orezul înainte de a fi gătit?

În general, nu este nevoie să clătești orezul, pentru că apa îi va înlătura o serie de nutrienți. Totuși, în cazul orezului cu bob lung este nevoie să îl treci pe sub un jet viguros de apă dacă vrei să fie pufos, fără să aibă o textură prea lipicioasă.

Pregătirea orezului pentru gătit depinde de tipul acestuia, de felul de mâncare preparat și de preferințe. Unora le place mai pufos, altora mai uscat sau poate mai cremos.

Află mai multe și despre efectele consumului de orez asupra organismului.

Tipuri comune de orez

Există două tipuri de plante de orez: indica—care produce orezul cu bob lung și aromat și japonica—din care se culege orezul cu bob mediu și lung. Din aceste două plante principale se obțin peste 40.000 de tipuri diferite de orez. Există varietăți negre, roșii, chiar și mov.

Orez basmati

Orezul basmati este specific bucătăriei din India și Pakistan. Este foarte aromat și pufos și se servește cu masala sau curry. Se cultivă și în Statele Unite varietatea Texmati.

Orezul basmati are bobul lung și este aromat/ Shutterstock

Cum se gătește orezul basmati

Există mai multe moduri de a găti orez basmati, însă de cele mai multe ori în bucătăria asiatică se fierbe cu un pic de sare și grăsime—ulei de măsline, unt sau unt ghee. Primul pas este să sotezi orezul în unt sau ulei și apoi se pune apă. Proporția de orez:apă este de 1:2. Dacă orezul este mai proaspăt se folosește mai puțină apă.

Orez jasmine

Orezul jasmine este cultivat în Thailanda și Cambodgia. Are bobul lung, cu o aromă ușor florală. Atunci când este gătit este destul de lipicios. Se pune în supe sau poate fi garnitură pentru curry sau preparate prăjite.

Orezul jasmine se poate folosi și în deserturi/ Shutterstock

Cum se gătește orezul jasmine

Raportul de apă: orez este de 1 ¾:1 Cel mai bine este să îl gătești cu capacul pus vasului, fără să fie călit înainte.

Orez alb cu bob lung

Orezul alb cu bob lung este unul dintre cele mai folosite tipuri în întreaga lume. Este o alegere bună pentru pilaf sau alte feluri de mâncare clasice.

Orezul cu bob lung se poate folosi în aproape toate tipurile de preparate/ Shutterstock

Cum se gătește orezul alb cu bob lung

Raportul de apă și orez este de 1,5:1. Se poate adăuga și sare atunci când se fierbe orezul, dar se poate fierbe foarte bine și fără.

Orezul brun

Orice soi de orez poate avea și varianta brună, pentru că aceasta este de fapt aceeași cereală doar că are învelișul intact.   Orezul brun păstrează toate fibrele și nutrienții. Vor rezulta preparate cu o notă ușor de nuci și o textură gumoasă. Este foarte bun pentru a face preparate de legume umplute cu orez.

Orezul brun este mai sănătos decât variantele lui albe/ Shutterstock

Cum se gătește orezul brun

Orezul brun are nevoie de mai mult timp pentru a se găti, în jur de 35 de minute. Este recomandat să ții vasul cu capacul pus. După ce este gata lasă-l să se odihnească 10-15 minute.

Orez negru

Orezul negru are antocianine, același antioxidant care le dă culoare afinelor și murelor.

Orezul negru se potrivește foarte bine cu preparatele din pește/ Shutterstock

Se gătește la fel ca orezul brun, în același tip de preparate. Se mai găsește și sub denumirea de ”orez interzis”.

Orez bomba, calasparra sau valencia

Varietățile de orez bomba, calasparra și valencia se găsesc în general în Spania și poartă denumirea zonelor în care sunt cultivate. Pot fi cu bob rotund, perlat sau mediu. Este folosit în general pentru prepararea paella.

Orezul valencia se folosește pentru diverse tipuri de paella/ Shutterstock

Boabele de orez rămân separate, dar ferme atunci când sunt gătite. Pot absorbi o cantitate de trei ori mai mare decât soiurile de orez comune.

Orez arborio și carnaroli

Orezul arborio și carnoli sunt soiuri de orez cu bob scurt italienesc folosite de pentru a prepara risotto. Au fost denumite după regiunea din Italia unde sunt cultivate. Majoritatea varietăților sunt cu bob mic și scurt. Superfino este sortimentul cel mai mare.

Dacă vrei să faci risotto folosește orez arborio/ Shutterstock

Cum se gătește orezul arborio

Orezul arborio nu se clătește înainte de a fi gătit pentru că ai nevoie de amidonul lui pentru a face risotto cremos. Are nevoie de foc mic, cu lichid adăugat. Se gătește al dente pentru că dacă este lăsat prea mult pe foc va deveni lipicios.

Orez cu bob scurt

Orezul cu bob scurt face parte din soiul Japonica și conține mai mult amidon decât soiurile cu bob lung. Acesta este motivul pentru care preparatele rezultate sunt mult mai legate. Este folosit în general pentru sushi sau budinci de orez.

Orezul cu bob scurt se poate folosi atât pentru feluri sărate, cât și dulci/ Shutterstock

Cum se gătește orezul cu bob scurt

Cel mai bun mod de a găti orezul cu bob scurt este într-un aparat special de gătit orezul. Dacă nu ai unul atunci folosește o oală cu apă în raport de 1 ¼ apă :1 orez.

Orez alb glutinos

Orezul alb glutinos sau sticky rice este bogat în amidon, cu un grad scăzut de amiloză. Se folosește foarte des în bucătăria thailandeză, mai ales în combinație cu lapte de cocos sau în deserturi.

Orezul alb glutinos este foarte lipicios/ Shutterstock

Cum se gătește orezul alb glutinos

Cel mai bine este să îl fierbi pus într-un coșuleț de bambus după ce l-ai ținut peste noapte la înmuiat. Se poate fierbe și în aparat pentru orez.

Orez prefiert

Orezul prefiert are un proces de prelucrare diferit. Nu are învelișul înlăturat, dar este lăsat la înmuiat și fiert la aburi. Apoi este uscat, învelișul este îndepărtat, dar totuși i-au rămas o mulțime de nutrienți. Este folosit în salate cu orez, mai ales când nu ai mult la timp la dispoziție pentru a gătit.

Orezul prefiert se gătește cel mai rapid/ Shutterstock

Cum se gătește orezul prefiert

Cel mai bine este să respecți un raport de apă: orez de 2:1. Se poate găti atât pe aragaz în oală sau în aparat de gătit orezul. încearcă și rețeta de orez cu legume și soc de roșii.

Orez sălbatic

Orezul sălbatic este doar o denumire. Nu este, de fapt, nici orez, nici sălbatic. Se obține dintr-o plantă diferită față de restul soiurilor. Are o notă de aromă de nuci, ușor de pământ. Poate fi o alternativă la pâine.

Orezul sălbatic aduce o notă interesantă meselor tale/ Shutterstock

Cum se gătește orezul sălbatic

Orezul sălbatic are nevoie de mai mult timp de fierbere pentru a absorbi apa. Poate dura și o oră să fiarbă într-o cantitate de mare. Trebuie să adaugi și un praf de sare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
orez cu piept de pui la tigaie
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Risotto într-o farfurie albă
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Vremea 31 martie - 28 aprilie 2025. Răcire în aproape toată țara. Se întoarce iarna la munte, cu lapoviță, ninsori şi viscol
Vremea 31 martie - 28 aprilie 2025. Răcire în aproape toată țara. Se întoarce iarna la munte, cu lapoviță, ninsori şi viscol
Vremea 31 martie - 28 aprilie 2025. Răcire în aproape toată țara. Se întoarce iarna la munte, cu lapoviță, ninsori şi viscol
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, imagine rară alături de fratele ei mai mare. Cum s-au afişat cei doi
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, imagine rară alături de fratele ei mai mare. Cum s-au afişat cei doi
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, imagine rară alături de fratele ei mai mare. Cum s-au afişat cei doi
Ce a declarat Adriana Bahmuțeanu după ce a câștigat procesul cu fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat
Ce a declarat Adriana Bahmuțeanu după ce a câștigat procesul cu fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat
Ce a declarat Adriana Bahmuțeanu după ce a câștigat procesul cu fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN | Episodul 12. Tudor ajunge la spital în stare gravă. Când își revine, adevărul iese la iveală
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN | Episodul 12. Tudor ajunge la spital în stare gravă. Când își revine, adevărul iese la iveală
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN | Episodul 12. Tudor ajunge la spital în stare gravă. Când își revine, adevărul iese la iveală
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
fresh
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
închide