Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

Pe cât pare de ușor de gătit orezul, pe atât este de complicat pentru că trebuie să respecți anumite reguli în prepararea lui. Specialiștii în bucătărie ne-au oferit cele mai bune sfaturi legate de cum se fierbe orezul în mod corect.

Publicat: 16 iulie 2022, 07:59 / Actualizat: 19 iulie 2022, 16:14
O persoană care adaugă orez într-un vas pus pe foc
Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit / Shutterstock

Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit. Un mare beneficiu al orezului este că se află pe lista de alimente care nu expiră aproape niciodată. Te poți baza pe el atunci când vrei să faci o listă cu alimente pe care să le ai în casă în caz de orice calamitate.

Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

În cazul în care pui prea multă apă, vei avea un preparat moale și cleios. Dacă apa va fi prea puțină și focul prea tare, vei obține un orez ars și foarte uscat. Nu doar cantitatea de apă și nivelul temperaturii contează, ci și vasul folosit, tipul de orez și preparatul pe care urmează să îl gătești, spun experții de la Express.co.uk.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să gătești orezul basmati

Orez basmati fiert / Shutterstock

Basmati este un orez aromatic, cu bob lung, cel mai adesea folosit în bucătăria indiană. Este potrivit pentru mâncărurile cu sos.

Raportul corect de orez și apă este 1:1½.  Dacă gătești pentru o singură persoană, la o cană de orez (aproximativ 225 grame) vei folosi o cană și jumătate de apă (375 ml). Cele două ingrediente se pun împreună la fiert la foc mic și se lasă până când apa este absorbită în întregime, cel mai adesea cu un capac deasupra. În general va fi gata în 12-15 minute, în funcție de cantitatea de orez gătită. Nu este recomandat să ridici capacul nici după ce ai stins focul. Se mai lasă încă aproximativ 10 minute să se odihnească, după care se poate servi.

Cum se gătește orezul brun

Orez brun gătit cu condimente / Shutterstock

Orezul brun este o cereală integrală, mult mai dur și mai crocant decât orezul alb.

Raportul corect de orez și apă este de 1:8, adică pentru fiecare cană de orez (225 g) vei folosi 8 căni de apă (2l). Este unul dintre acele tipuri de orez care are nevoie de multă apă pentru a ajunge la o consistență moale.

Pentru fierbere se poate folosi aceeași metodă ca la orezul basmati, dar fără capac. Mai există încă o variantă care este asemănătoare tehnicii de fierbere a pastelor. Orezul brun se fierbe timp de 30 de minute, iar la final se varsă într-o strecurătoare fină. În timpul procesului de fierbere se mai poate adăuga apă dacă mai este nevoie. După ce este strecurat, se pune din nou în vasul în care a fiert, se acoperă cu un capac și se lasă să se odihnească până este servit.

Cum se gătește orezul jasmine

Orez jasmine cu mâncare cu sos / Shutterstock

Orezul jasmine este folosit în estul Asiei și e foarte aromat. Este un orez alb, cu bob lung. Proporția dintre orez și apă este de 1:1¼, adică la o cană de orez (225g) se pune 1¼ cană de apă (312ml). Pentru a fierbe orezul jasmine se folosește aceeași metodă ca la cel basmati, lăsând vasul acoperit. Se fierbe timp de 12 minute, după care se mai lasă 10 minute cu capac, ca să se odihnească. Orezul jasmine se poate folosi foarte bine ca garnitură alături de cotlete de porc cu lămâie.

Cum se gătește orezul pilau

Orezul pilau este foarte condimentat / Shutterstock

Pilau este un orez simplu, de culoare galbenă, cu o aromă blândă. Este de fapt orez basmati aromatizat cu diverse condimente, ceapă, semințe de chimen, cardamon, cuișoare, turmeric și frunze de dafin.

Pentru a găti orez pilau se folosește o rație de 1:2 de apă și orez. La fiecare cană de orez (225 g) se pun 500 ml de apă. Mai întâi trebuie să topești untul în care să pui condimentele. Apoi se adaugă apa și orezul și se lasă să fiarbă la foc mic, acoperit, timp de 10-15 minute. Se lasă să se odihnească 5 minute cu capacul pus.

Cum se gătește orezul lipicios (glutinos)

Orezul lipicios se poate servi și cu fructe / Shutterstock

Orezul lipicios sau glutinos este specific bucătăriei din sud-estul Asiei. Înainte de a-l găti trebuie lăsat în apă timp de 24 de ore. În acest fel se va înmuia și va avea textura lipicioasă pentru care este renumit. La fierbere se folosește proporția de orez și apă de 1:1¾, adică la o cană de orez (225 g) se pune 1¾ cană de apă (437ml). Se fierbe cu capacul pus doar pe o parte a vasului. Se lasă 10 minute, apoi se stinge focul și se acoperă total. Timp de 10 minute se lasă să se odihnească.

Citește și
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
închide