Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

Pe cât pare de ușor de gătit orezul, pe atât este de complicat pentru că trebuie să respecți anumite reguli în prepararea lui. Specialiștii în bucătărie ne-au oferit cele mai bune sfaturi legate de cum se fierbe orezul în mod corect.

Publicat: 16 iulie 2022, 07:59 / Actualizat: 19 iulie 2022, 16:14
O persoană care adaugă orez într-un vas pus pe foc
Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit / Shutterstock

Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit. Un mare beneficiu al orezului este că se află pe lista de alimente care nu expiră aproape niciodată. Te poți baza pe el atunci când vrei să faci o listă cu alimente pe care să le ai în casă în caz de orice calamitate.

Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

În cazul în care pui prea multă apă, vei avea un preparat moale și cleios. Dacă apa va fi prea puțină și focul prea tare, vei obține un orez ars și foarte uscat. Nu doar cantitatea de apă și nivelul temperaturii contează, ci și vasul folosit, tipul de orez și preparatul pe care urmează să îl gătești, spun experții de la Express.co.uk.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să gătești orezul basmati

Orez basmati fiert / Shutterstock

Basmati este un orez aromatic, cu bob lung, cel mai adesea folosit în bucătăria indiană. Este potrivit pentru mâncărurile cu sos.

Raportul corect de orez și apă este 1:1½.  Dacă gătești pentru o singură persoană, la o cană de orez (aproximativ 225 grame) vei folosi o cană și jumătate de apă (375 ml). Cele două ingrediente se pun împreună la fiert la foc mic și se lasă până când apa este absorbită în întregime, cel mai adesea cu un capac deasupra. În general va fi gata în 12-15 minute, în funcție de cantitatea de orez gătită. Nu este recomandat să ridici capacul nici după ce ai stins focul. Se mai lasă încă aproximativ 10 minute să se odihnească, după care se poate servi.

Cum se gătește orezul brun

Orez brun gătit cu condimente / Shutterstock

Orezul brun este o cereală integrală, mult mai dur și mai crocant decât orezul alb.

Raportul corect de orez și apă este de 1:8, adică pentru fiecare cană de orez (225 g) vei folosi 8 căni de apă (2l). Este unul dintre acele tipuri de orez care are nevoie de multă apă pentru a ajunge la o consistență moale.

Pentru fierbere se poate folosi aceeași metodă ca la orezul basmati, dar fără capac. Mai există încă o variantă care este asemănătoare tehnicii de fierbere a pastelor. Orezul brun se fierbe timp de 30 de minute, iar la final se varsă într-o strecurătoare fină. În timpul procesului de fierbere se mai poate adăuga apă dacă mai este nevoie. După ce este strecurat, se pune din nou în vasul în care a fiert, se acoperă cu un capac și se lasă să se odihnească până este servit.

Cum se gătește orezul jasmine

Orez jasmine cu mâncare cu sos / Shutterstock

Orezul jasmine este folosit în estul Asiei și e foarte aromat. Este un orez alb, cu bob lung. Proporția dintre orez și apă este de 1:1¼, adică la o cană de orez (225g) se pune 1¼ cană de apă (312ml). Pentru a fierbe orezul jasmine se folosește aceeași metodă ca la cel basmati, lăsând vasul acoperit. Se fierbe timp de 12 minute, după care se mai lasă 10 minute cu capac, ca să se odihnească. Orezul jasmine se poate folosi foarte bine ca garnitură alături de cotlete de porc cu lămâie.

Cum se gătește orezul pilau

Orezul pilau este foarte condimentat / Shutterstock

Pilau este un orez simplu, de culoare galbenă, cu o aromă blândă. Este de fapt orez basmati aromatizat cu diverse condimente, ceapă, semințe de chimen, cardamon, cuișoare, turmeric și frunze de dafin.

Pentru a găti orez pilau se folosește o rație de 1:2 de apă și orez. La fiecare cană de orez (225 g) se pun 500 ml de apă. Mai întâi trebuie să topești untul în care să pui condimentele. Apoi se adaugă apa și orezul și se lasă să fiarbă la foc mic, acoperit, timp de 10-15 minute. Se lasă să se odihnească 5 minute cu capacul pus.

Cum se gătește orezul lipicios (glutinos)

Orezul lipicios se poate servi și cu fructe / Shutterstock

Orezul lipicios sau glutinos este specific bucătăriei din sud-estul Asiei. Înainte de a-l găti trebuie lăsat în apă timp de 24 de ore. În acest fel se va înmuia și va avea textura lipicioasă pentru care este renumit. La fierbere se folosește proporția de orez și apă de 1:1¾, adică la o cană de orez (225 g) se pune 1¾ cană de apă (437ml). Se fierbe cu capacul pus doar pe o parte a vasului. Se lasă 10 minute, apoi se stinge focul și se acoperă total. Timp de 10 minute se lasă să se odihnească.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură la tigaie porționată pe un platou negru și decorată cu fulgi de migdale și zahăr pudră
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Limonadă cu ghimbir și mentă în două pahare, alături de ghimbir, mentă și lămâi proaspete
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde porționată pe o farfurie cu roșii și rucola
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Înghețată ca pe vremuri pusă într-un bol albastru
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval, decorată cu cimbru, alături de un recipient de sticlă cu ulei și verdeață și frunze de busuioc
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Risotto într-o farfurie albă
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Mai multe tipuri de orez în boluri aranjate pe o masă
Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești
Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești
Ouă fierte prin tehnica bain-marie
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Limonadă cu rodii în pahar
06:41
Limonadă cu rodii. O băutură răcoritoare și sănătoasă Limonadă cu rodii. O băutură răcoritoare și sănătoasă
Porții de prăjitură cu ciocolată și cireșe
06:38
Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
apa infuzată cu castraveți servită într-o carafă
19 iunie, 08:06
Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta
Porții de pandișpan cu căpșuni decorate cu zahăr
19 iunie, 06:57
Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
Înghețată de căpșuni cu cireșe în bol, decorată cu mentă, cireșe și căpșuni, alături de un bol cu cireșe
18 iunie, 08:16
Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon
Porție de paste penne cu pesto de busuioc și parmezan în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu parmezan, un bol cu sos pesto, o sticlă cu ulei, usturoi și frunze de busuioc
18 iunie, 07:46
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Limonadă cu ghimbir și mentă în două pahare, alături de ghimbir, mentă și lămâi proaspete
17 iunie, 08:57
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz, unul rupt
17 iunie, 06:51
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta
1
Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta
Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta
Rețeta de apă infuzată cu castraveți este o rețetă de băutură răcoritoare și revitalizantă. Este apreciată atât pentru gustul său proaspăt, cât și pentru beneficiile sale pentru sănătate. Ușor de preparat...
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
2
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Pentru atunci cand ai poftă de ceva dulce și nu dorești să aprinzi cuptorul, poți prepara o rețetă de prăjitură la tigaie. Este simplă și delicioasă și poate fi servită la...
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
3
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Această limonadă cu ghimbir și mentă este o băutură ideală pentru a te răcori în zilele calde, oferind un amestec perfect de acrișor, dulce și picant. Aromele proaspete de mentă și...
Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
4
Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
Dacă nu ai încheiat lista deserturilor cu cireșe preparate în acest sezon, mai adaugă și rețeta de prăjitură cu ciocolată și cireșe. Este o rețetă simplă de brownie, îmbogățită cu fructe....
Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
5
Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
Dacă vrei să-i răsfeți pe cei dragi cu unul dintre deserturile vedetă ale verii, prepară rețeta de pandișpan cu căpșuni. Rețeta este simplă, ușoară, delicioasă și foarte apreciată. Pandișpanul este desertul...
Parteneri
Cheia către iubirea cosmică. Află despre triada lui Venus, potrivit astrelor
Cheia către iubirea cosmică. Află despre triada lui Venus, potrivit astrelor
Cheia către iubirea cosmică. Află despre triada lui Venus, potrivit astrelor
Solstiţiu de vară 2024. Tradiţii şi obiceiuri în cea mai lungă zi din an. Fenomenul unic din ultimii 228 de ani
Solstiţiu de vară 2024. Tradiţii şi obiceiuri în cea mai lungă zi din an. Fenomenul unic din ultimii 228 de ani
Solstiţiu de vară 2024. Tradiţii şi obiceiuri în cea mai lungă zi din an. Fenomenul unic din ultimii 228 de ani
Cine e milionarul român îşi copleşeşte iubita mai tânără cu 24 de ani cu cadouri scumpe şi o duce numai în vacanţe de lux
Cine e milionarul român îşi copleşeşte iubita mai tânără cu 24 de ani cu cadouri scumpe şi o duce numai în vacanţe de lux
Cine e milionarul român îşi copleşeşte iubita mai tânără cu 24 de ani cu cadouri scumpe şi o duce numai în vacanţe de lux
Iubita lui Radu Drăgușin, imagini emoționante de la meciul de debut al României la Euro 2024. Sportivul i-a dedicat victoria
Iubita lui Radu Drăgușin, imagini emoționante de la meciul de debut al României la Euro 2024. Sportivul i-a dedicat victoria
Iubita lui Radu Drăgușin, imagini emoționante de la meciul de debut al României la Euro 2024. Sportivul i-a dedicat victoria
Hande Erçel publică momente din spatele camerelor de fotografiat. Actrița continuă colaborările profesionale și se bucură de succes
Hande Erçel publică momente din spatele camerelor de fotografiat. Actrița continuă colaborările profesionale și se bucură de succes
Hande Erçel publică momente din spatele camerelor de fotografiat. Actrița continuă colaborările profesionale și se bucură de succes
Există șanse de 99.9% ca AI să distrugă omenirea, susține un cercetător de top. Elon Musk nu e de acord
Există șanse de 99.9% ca AI să distrugă omenirea, susține un cercetător de top. Elon Musk nu e de acord
Există șanse de 99.9% ca AI să distrugă omenirea, susține un cercetător de top. Elon Musk nu e de acord
Înghețată sandwich cu vanilie și piersici
Înghețată sandwich cu vanilie și piersici
Înghețată sandwich cu vanilie și piersici
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
Pharrell Williams a fost surprins înainte de ultimul său show pentru Louis Vuitton la Milano, după ce fost acuzat că a uitat de originile sale modeste
Pharrell Williams a fost surprins înainte de ultimul său show pentru Louis Vuitton la Milano, după ce fost acuzat că a uitat de „originile sale modeste”
Pharrell Williams a fost surprins înainte de ultimul său show pentru Louis Vuitton la Milano, după ce fost acuzat că a uitat de „originile sale modeste”
Ce alimente să incluzi într-o dietă fără gluten. Cum le poți consuma
Ce alimente să incluzi într-o dietă fără gluten. Cum le poți consuma
Ce alimente să incluzi într-o dietă fără gluten. Cum le poți consuma
fresh
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon

Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon

Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii

Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii

Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta

Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta

Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie

Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
închide