Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

Pe cât pare de ușor de gătit orezul, pe atât este de complicat pentru că trebuie să respecți anumite reguli în prepararea lui. Specialiștii în bucătărie ne-au oferit cele mai bune sfaturi legate de cum se fierbe orezul în mod corect.

Publicat: 16 iulie 2022, 07:59 / Actualizat: 19 iulie 2022, 16:14
O persoană care adaugă orez într-un vas pus pe foc
Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit / Shutterstock

Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit. Un mare beneficiu al orezului este că se află pe lista de alimente care nu expiră aproape niciodată. Te poți baza pe el atunci când vrei să faci o listă cu alimente pe care să le ai în casă în caz de orice calamitate.

Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

În cazul în care pui prea multă apă, vei avea un preparat moale și cleios. Dacă apa va fi prea puțină și focul prea tare, vei obține un orez ars și foarte uscat. Nu doar cantitatea de apă și nivelul temperaturii contează, ci și vasul folosit, tipul de orez și preparatul pe care urmează să îl gătești, spun experții de la Express.co.uk.

Citește și

Cum să gătești orezul basmati

Orez basmati fiert / Shutterstock

Basmati este un orez aromatic, cu bob lung, cel mai adesea folosit în bucătăria indiană. Este potrivit pentru mâncărurile cu sos.

Raportul corect de orez și apă este 1:1½.  Dacă gătești pentru o singură persoană, la o cană de orez (aproximativ 225 grame) vei folosi o cană și jumătate de apă (375 ml). Cele două ingrediente se pun împreună la fiert la foc mic și se lasă până când apa este absorbită în întregime, cel mai adesea cu un capac deasupra. În general va fi gata în 12-15 minute, în funcție de cantitatea de orez gătită. Nu este recomandat să ridici capacul nici după ce ai stins focul. Se mai lasă încă aproximativ 10 minute să se odihnească, după care se poate servi.

Cum se gătește orezul brun

Orez brun gătit cu condimente / Shutterstock

Orezul brun este o cereală integrală, mult mai dur și mai crocant decât orezul alb.

Raportul corect de orez și apă este de 1:8, adică pentru fiecare cană de orez (225 g) vei folosi 8 căni de apă (2l). Este unul dintre acele tipuri de orez care are nevoie de multă apă pentru a ajunge la o consistență moale.

Pentru fierbere se poate folosi aceeași metodă ca la orezul basmati, dar fără capac. Mai există încă o variantă care este asemănătoare tehnicii de fierbere a pastelor. Orezul brun se fierbe timp de 30 de minute, iar la final se varsă într-o strecurătoare fină. În timpul procesului de fierbere se mai poate adăuga apă dacă mai este nevoie. După ce este strecurat, se pune din nou în vasul în care a fiert, se acoperă cu un capac și se lasă să se odihnească până este servit.

Cum se gătește orezul jasmine

Orez jasmine cu mâncare cu sos / Shutterstock

Orezul jasmine este folosit în estul Asiei și e foarte aromat. Este un orez alb, cu bob lung. Proporția dintre orez și apă este de 1:1¼, adică la o cană de orez (225g) se pune 1¼ cană de apă (312ml). Pentru a fierbe orezul jasmine se folosește aceeași metodă ca la cel basmati, lăsând vasul acoperit. Se fierbe timp de 12 minute, după care se mai lasă 10 minute cu capac, ca să se odihnească. Orezul jasmine se poate folosi foarte bine ca garnitură alături de cotlete de porc cu lămâie.

Cum se gătește orezul pilau

Orezul pilau este foarte condimentat / Shutterstock

Pilau este un orez simplu, de culoare galbenă, cu o aromă blândă. Este de fapt orez basmati aromatizat cu diverse condimente, ceapă, semințe de chimen, cardamon, cuișoare, turmeric și frunze de dafin.

Pentru a găti orez pilau se folosește o rație de 1:2 de apă și orez. La fiecare cană de orez (225 g) se pun 500 ml de apă. Mai întâi trebuie să topești untul în care să pui condimentele. Apoi se adaugă apa și orezul și se lasă să fiarbă la foc mic, acoperit, timp de 10-15 minute. Se lasă să se odihnească 5 minute cu capacul pus.

Cum se gătește orezul lipicios (glutinos)

Orezul lipicios se poate servi și cu fructe / Shutterstock

Orezul lipicios sau glutinos este specific bucătăriei din sud-estul Asiei. Înainte de a-l găti trebuie lăsat în apă timp de 24 de ore. În acest fel se va înmuia și va avea textura lipicioasă pentru care este renumit. La fierbere se folosește proporția de orez și apă de 1:1¾, adică la o cană de orez (225 g) se pune 1¾ cană de apă (437ml). Se fierbe cu capacul pus doar pe o parte a vasului. Se lasă 10 minute, apoi se stinge focul și se acoperă total. Timp de 10 minute se lasă să se odihnească.

Citește și
CELE MAI CITITE
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, pe un suport de lemn și un ștergar alb cu roșu
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată într-un bol alb cu coș metalic, alături de roșii tocate, dozator de ulei și pătrunjel verde
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Te-ar mai putea interesa și
Ouă fierte prin tehnica bain-marie
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
08:52
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
07:47
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Mai multe preparate cu ouă, gata de servit
06:39
Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând
Două borcane cu compot de struguri alături de struguri proaspeți și o lămâie secționată
24 septembrie, 08:17
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
24 septembrie, 08:01
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză pe un platou, alături de felii de pâine prăjită
24 septembrie, 06:05
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
23 septembrie, 08:54
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Un dovleac tăiat pe jumătate, pe un fundal negru, cu miere și ierburi aromatice deasupra
23 septembrie, 07:42
Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
1
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
2
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Dacă te numeri printre cei care adoră savarinele la desert, îți recomandăm să încerci și o variantă de savarine cu ciocolată și frișcă. Este rețeta savarinelor clasice reinterpretată, cu gust deosebit...
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, pe un suport de lemn și un ștergar alb cu roșu
3
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Pentru a-ți răsfăța familia și prietenii cu un desert delicios, dar simplu de preparat, îți oferim o rețetă de chec marmorat și glazurat cu ciocolată. Este un desert perfect pentru amatorii...
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
4
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată într-un bol alb cu coș metalic, alături de roșii tocate, dozator de ulei și pătrunjel verde
5
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Pentru una dintre gustările zilei sau chiar pentru cină este perfectă o salată de vinete cu roșii și brânză sărată. Rețeta este simplă și rapid de preparat și conține puține ingrediente....
Parteneri
Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil

Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil

Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil
Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat

Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat

Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat
Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil

Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil

Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil
Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Burak Özçivit apare într-o fotografie de pe platourile de filmare. Cum se arată fanilor îndrăgitul actor

Burak Özçivit apare într-o fotografie de pe platourile de filmare. Cum se arată fanilor îndrăgitul actor

Burak Özçivit apare într-o fotografie de pe platourile de filmare. Cum se arată fanilor îndrăgitul actor
Ce pot face hackerii cu numărul tău de telefon. Riscul la care poți fi expus

Ce pot face hackerii cu numărul tău de telefon. Riscul la care poți fi expus

Ce pot face hackerii cu numărul tău de telefon. Riscul la care poți fi expus
Mini tarte cu roșii și ciuperci

Mini tarte cu roșii și ciuperci

Mini tarte cu roșii și ciuperci
Sam Smith, Kim Petras – Unholy | Piesă nouă

Sam Smith, Kim Petras – Unholy | Piesă nouă

Sam Smith, Kim Petras – Unholy | Piesă nouă
fresh
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
închide