Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

Pe cât pare de ușor de gătit orezul, pe atât este de complicat pentru că trebuie să respecți anumite reguli în prepararea lui. Specialiștii în bucătărie ne-au oferit cele mai bune sfaturi legate de cum se fierbe orezul în mod corect.

Publicat: 16 iulie 2022, 07:59 / Actualizat: 19 iulie 2022, 16:14
O persoană care adaugă orez într-un vas pus pe foc
Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit / Shutterstock

Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit. Un mare beneficiu al orezului este că se află pe lista de alimente care nu expiră aproape niciodată. Te poți baza pe el atunci când vrei să faci o listă cu alimente pe care să le ai în casă în caz de orice calamitate.

Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

În cazul în care pui prea multă apă, vei avea un preparat moale și cleios. Dacă apa va fi prea puțină și focul prea tare, vei obține un orez ars și foarte uscat. Nu doar cantitatea de apă și nivelul temperaturii contează, ci și vasul folosit, tipul de orez și preparatul pe care urmează să îl gătești, spun experții de la Express.co.uk.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să gătești orezul basmati

Orez basmati fiert / Shutterstock

Basmati este un orez aromatic, cu bob lung, cel mai adesea folosit în bucătăria indiană. Este potrivit pentru mâncărurile cu sos.

Raportul corect de orez și apă este 1:1½.  Dacă gătești pentru o singură persoană, la o cană de orez (aproximativ 225 grame) vei folosi o cană și jumătate de apă (375 ml). Cele două ingrediente se pun împreună la fiert la foc mic și se lasă până când apa este absorbită în întregime, cel mai adesea cu un capac deasupra. În general va fi gata în 12-15 minute, în funcție de cantitatea de orez gătită. Nu este recomandat să ridici capacul nici după ce ai stins focul. Se mai lasă încă aproximativ 10 minute să se odihnească, după care se poate servi.

Cum se gătește orezul brun

Orez brun gătit cu condimente / Shutterstock

Orezul brun este o cereală integrală, mult mai dur și mai crocant decât orezul alb.

Raportul corect de orez și apă este de 1:8, adică pentru fiecare cană de orez (225 g) vei folosi 8 căni de apă (2l). Este unul dintre acele tipuri de orez care are nevoie de multă apă pentru a ajunge la o consistență moale.

Pentru fierbere se poate folosi aceeași metodă ca la orezul basmati, dar fără capac. Mai există încă o variantă care este asemănătoare tehnicii de fierbere a pastelor. Orezul brun se fierbe timp de 30 de minute, iar la final se varsă într-o strecurătoare fină. În timpul procesului de fierbere se mai poate adăuga apă dacă mai este nevoie. După ce este strecurat, se pune din nou în vasul în care a fiert, se acoperă cu un capac și se lasă să se odihnească până este servit.

Cum se gătește orezul jasmine

Orez jasmine cu mâncare cu sos / Shutterstock

Orezul jasmine este folosit în estul Asiei și e foarte aromat. Este un orez alb, cu bob lung. Proporția dintre orez și apă este de 1:1¼, adică la o cană de orez (225g) se pune 1¼ cană de apă (312ml). Pentru a fierbe orezul jasmine se folosește aceeași metodă ca la cel basmati, lăsând vasul acoperit. Se fierbe timp de 12 minute, după care se mai lasă 10 minute cu capac, ca să se odihnească. Orezul jasmine se poate folosi foarte bine ca garnitură alături de cotlete de porc cu lămâie.

Cum se gătește orezul pilau

Orezul pilau este foarte condimentat / Shutterstock

Pilau este un orez simplu, de culoare galbenă, cu o aromă blândă. Este de fapt orez basmati aromatizat cu diverse condimente, ceapă, semințe de chimen, cardamon, cuișoare, turmeric și frunze de dafin.

Pentru a găti orez pilau se folosește o rație de 1:2 de apă și orez. La fiecare cană de orez (225 g) se pun 500 ml de apă. Mai întâi trebuie să topești untul în care să pui condimentele. Apoi se adaugă apa și orezul și se lasă să fiarbă la foc mic, acoperit, timp de 10-15 minute. Se lasă să se odihnească 5 minute cu capacul pus.

Cum se gătește orezul lipicios (glutinos)

Orezul lipicios se poate servi și cu fructe / Shutterstock

Orezul lipicios sau glutinos este specific bucătăriei din sud-estul Asiei. Înainte de a-l găti trebuie lăsat în apă timp de 24 de ore. În acest fel se va înmuia și va avea textura lipicioasă pentru care este renumit. La fierbere se folosește proporția de orez și apă de 1:1¾, adică la o cană de orez (225 g) se pune 1¾ cană de apă (437ml). Se fierbe cu capacul pus doar pe o parte a vasului. Se lasă 10 minute, apoi se stinge focul și se acoperă total. Timp de 10 minute se lasă să se odihnească.

Citește și
CELE MAI CITITE
terci de ovăz peste noapte la borcan
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Porții de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Chiftele cu cartofi la cuptor în vas ceramic dreptunghiular, alături de un bol cu sos de iaurt
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
Pâine cu unt și usturoi într-un coș alb
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Risotto într-o farfurie albă
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Mai multe tipuri de orez în boluri aranjate pe o masă
Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești
Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești
Ouă fierte prin tehnica bain-marie
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată Mimoza în vas de sticlă oval
07:13
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
diferite tipuri de cereale expuse pe o masă mare
06:53
De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate? Află ce spun specialiștii De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate? Află ce spun specialiștii
O femeie care mănâncă alimente împotriva burnout
05:59
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Risotto cu creveți
05:52
Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
măcelar ținând o bucată de carne de vită de calitate
24 februarie, 03:42
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
o masă plină cu alimente sărace în carbohidrați
24 februarie, 02:47
Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă
Ciorba de perișoare cu borș într-un castron alb
24 februarie, 02:42
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Trei pateuri cu ciuperci și ardei, două secționate pe un platou alb și un ștergar albastru
24 februarie, 02:04
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă. Sunt ideale dacă nu ai timp să le îngrijești
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă. Sunt ideale dacă nu ai timp să le îngrijești
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă. Sunt ideale dacă nu ai timp să le îngrijești
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cum şi-a distrus viaţa Bănel Nicoliţă în numai patru ani! A fost părăsit de soţie şi a rămas falit. Cu ce a mai rămas după divorţ
Cum şi-a distrus viaţa Bănel Nicoliţă în numai patru ani! A fost părăsit de soţie şi a rămas falit. Cu ce a mai rămas după divorţ
Cum şi-a distrus viaţa Bănel Nicoliţă în numai patru ani! A fost părăsit de soţie şi a rămas falit. Cu ce a mai rămas după divorţ
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: Ai călcat-o pe suflet
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: „Ai călcat-o pe suflet”
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: „Ai călcat-o pe suflet”
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
Ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci
Ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci
Ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Cele mai urâte despărțiri de trupe. Motivele pe care fanii nu le-au știut
Cele mai urâte despărțiri de trupe. Motivele pe care fanii nu le-au știut
Cele mai urâte despărțiri de trupe. Motivele pe care fanii nu le-au știut
Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația
Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația
Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația
fresh
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi

Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi

Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști

Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști

Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă

Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă
închide