Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

Pe cât pare de ușor de gătit orezul, pe atât este de complicat pentru că trebuie să respecți anumite reguli în prepararea lui. Specialiștii în bucătărie ne-au oferit cele mai bune sfaturi legate de cum se fierbe orezul în mod corect.

Publicat: 16 iulie 2022, 07:59 / Actualizat: 19 iulie 2022, 16:14
O persoană care adaugă orez într-un vas pus pe foc
Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit / Shutterstock

Dacă vrei să ai parte de un preparat pufos, care să nu se lipească de vas trebuie să ții cont de tipul de orez folosit. Un mare beneficiu al orezului este că se află pe lista de alimente care nu expiră aproape niciodată. Te poți baza pe el atunci când vrei să faci o listă cu alimente pe care să le ai în casă în caz de orice calamitate.

Cum se fierbe orezul în mod corect, potrivit experților

În cazul în care pui prea multă apă, vei avea un preparat moale și cleios. Dacă apa va fi prea puțină și focul prea tare, vei obține un orez ars și foarte uscat. Nu doar cantitatea de apă și nivelul temperaturii contează, ci și vasul folosit, tipul de orez și preparatul pe care urmează să îl gătești, spun experții de la Express.co.uk.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să gătești orezul basmati

Orez basmati fiert / Shutterstock

Basmati este un orez aromatic, cu bob lung, cel mai adesea folosit în bucătăria indiană. Este potrivit pentru mâncărurile cu sos.

Raportul corect de orez și apă este 1:1½.  Dacă gătești pentru o singură persoană, la o cană de orez (aproximativ 225 grame) vei folosi o cană și jumătate de apă (375 ml). Cele două ingrediente se pun împreună la fiert la foc mic și se lasă până când apa este absorbită în întregime, cel mai adesea cu un capac deasupra. În general va fi gata în 12-15 minute, în funcție de cantitatea de orez gătită. Nu este recomandat să ridici capacul nici după ce ai stins focul. Se mai lasă încă aproximativ 10 minute să se odihnească, după care se poate servi.

Cum se gătește orezul brun

Orez brun gătit cu condimente / Shutterstock

Orezul brun este o cereală integrală, mult mai dur și mai crocant decât orezul alb.

Raportul corect de orez și apă este de 1:8, adică pentru fiecare cană de orez (225 g) vei folosi 8 căni de apă (2l). Este unul dintre acele tipuri de orez care are nevoie de multă apă pentru a ajunge la o consistență moale.

Pentru fierbere se poate folosi aceeași metodă ca la orezul basmati, dar fără capac. Mai există încă o variantă care este asemănătoare tehnicii de fierbere a pastelor. Orezul brun se fierbe timp de 30 de minute, iar la final se varsă într-o strecurătoare fină. În timpul procesului de fierbere se mai poate adăuga apă dacă mai este nevoie. După ce este strecurat, se pune din nou în vasul în care a fiert, se acoperă cu un capac și se lasă să se odihnească până este servit.

Cum se gătește orezul jasmine

Orez jasmine cu mâncare cu sos / Shutterstock

Orezul jasmine este folosit în estul Asiei și e foarte aromat. Este un orez alb, cu bob lung. Proporția dintre orez și apă este de 1:1¼, adică la o cană de orez (225g) se pune 1¼ cană de apă (312ml). Pentru a fierbe orezul jasmine se folosește aceeași metodă ca la cel basmati, lăsând vasul acoperit. Se fierbe timp de 12 minute, după care se mai lasă 10 minute cu capac, ca să se odihnească. Orezul jasmine se poate folosi foarte bine ca garnitură alături de cotlete de porc cu lămâie.

Cum se gătește orezul pilau

Orezul pilau este foarte condimentat / Shutterstock

Pilau este un orez simplu, de culoare galbenă, cu o aromă blândă. Este de fapt orez basmati aromatizat cu diverse condimente, ceapă, semințe de chimen, cardamon, cuișoare, turmeric și frunze de dafin.

Pentru a găti orez pilau se folosește o rație de 1:2 de apă și orez. La fiecare cană de orez (225 g) se pun 500 ml de apă. Mai întâi trebuie să topești untul în care să pui condimentele. Apoi se adaugă apa și orezul și se lasă să fiarbă la foc mic, acoperit, timp de 10-15 minute. Se lasă să se odihnească 5 minute cu capacul pus.

Cum se gătește orezul lipicios (glutinos)

Orezul lipicios se poate servi și cu fructe / Shutterstock

Orezul lipicios sau glutinos este specific bucătăriei din sud-estul Asiei. Înainte de a-l găti trebuie lăsat în apă timp de 24 de ore. În acest fel se va înmuia și va avea textura lipicioasă pentru care este renumit. La fierbere se folosește proporția de orez și apă de 1:1¾, adică la o cană de orez (225 g) se pune 1¾ cană de apă (437ml). Se fierbe cu capacul pus doar pe o parte a vasului. Se lasă 10 minute, apoi se stinge focul și se acoperă total. Timp de 10 minute se lasă să se odihnească.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol cu lingură, alături de morcovi și apio proaspete și un bol cu dressing
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol
Pleurotus pane în crustă crocantă pe un platou
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Trei rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde în sos, alături de orez
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Risotto într-o farfurie albă
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Mai multe tipuri de orez în boluri aranjate pe o masă
Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești
Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești
Ouă fierte prin tehnica bain-marie
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii și sos marinara
12:01
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Băuturi calde de iarnă
11:58
Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece
Tiramisu cu amaretti la pahar, decorat cu cacao și frunze de mentă
15 februarie, 11:37
Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos
Creveți cu usturoi în farfurie, decorați cu pătrunjel verde, alături de usturoi, chili și lămâie
15 februarie, 09:50
Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată
Tort cu ciocolată și rom secționat pe un platou cu picior, alături de o porție pe o farfurie cu linguriță, o spatulă și două căni albe
14 februarie, 06:22
Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend
Cinci muffins de spelta cu cacao și goji
14 februarie, 05:46
Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant
Fursecuri Angeliche decorate cu zahăr
13 februarie, 07:05
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Muffins din albușuri cu fructe uscate, două secționate pe jumătate
13 februarie, 05:23
Muffins din albușuri cu fructe uscate. Un desert aerat și delicat Muffins din albușuri cu fructe uscate. Un desert aerat și delicat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
3 zodii pot primi mai multă putere în martie 2025. Nativii care vor avea parte de un nou început
3 zodii pot primi mai multă putere în martie 2025. Nativii care vor avea parte de un nou început
3 zodii pot primi mai multă putere în martie 2025. Nativii care vor avea parte de un nou început
Cum se circulă în Bucureşti după prima noapte de iarnă veritabilă. Primăria a scos 300 de utilaje pe străzi
Cum se circulă în Bucureşti după prima noapte de iarnă veritabilă. Primăria a scos 300 de utilaje pe străzi
Cum se circulă în Bucureşti după prima noapte de iarnă veritabilă. Primăria a scos 300 de utilaje pe străzi
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Cum arată casa lui Puya din București. Imagini cu locuința din Capitală a juratului X Factor
Cum arată casa lui Puya din București. Imagini cu locuința din Capitală a juratului X Factor
Cum arată casa lui Puya din București. Imagini cu locuința din Capitală a juratului X Factor
Adamari López apare cu soțul său în mediul online și îi dedică un mesaj emoționant. Cum reacționează acesta
Adamari López apare cu „soțul său” în mediul online și îi dedică un mesaj emoționant. Cum reacționează acesta
Adamari López apare cu „soțul său” în mediul online și îi dedică un mesaj emoționant. Cum reacționează acesta
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate
Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate
Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate
Beneficiile masajului prenatal: ce trebuie să știi înainte de a începe
Beneficiile masajului prenatal: ce trebuie să știi înainte de a începe
Beneficiile masajului prenatal: ce trebuie să știi înainte de a începe
Ciara a lansat piesa Promise după ce un director de casă de discuri a numit-o cea mai proastă melodie Ramp;amp;B. Cântecul a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard 
Ciara a lansat piesa „Promise” după ce un director de casă de discuri a numit-o „cea mai proastă melodie Ramp;amp;B”. Cântecul a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard 
Ciara a lansat piesa „Promise” după ce un director de casă de discuri a numit-o „cea mai proastă melodie Ramp;amp;B”. Cântecul a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard 
Proprietățile medicinale ale ceaiului de bambus. Efectele acestei băuturi asupra organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de bambus. Efectele acestei băuturi asupra organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de bambus. Efectele acestei băuturi asupra organismului
fresh
Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend

Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend

Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend

Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos

Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos

Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant

Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant

Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată

Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată

Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece

Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece
închide