Cele mai pufoase gogoși fără prăjire. Rețeta simplă
Gogoșile sunt delicioase, trebuie să recunoști. Sunt moi, parfumate și doar gândul că muști dintr-una îți lasă gura apă. Totuși, au un mic inconvenient: trebuie prăjite. Poate că tocmai acea baie de ulei le dă gustul și textura însă pentru sănătatea și silueta ta ar trebui să găsești altă variantă. Iată cum poți face gogoși fără prăjire.
Prăjirea gogoșilor necesită foarte mult ulei, implică și destulă mizerie și nu este nici cea mai sănătoasă variantă de gătit. Dacă nu vrei să renunți la acest desert delicios poți să încerci și altă modalitate de a le pregăti.
Cele mai multe rețete de gogoși necesită un aluat cu drojdie. Dacă vrei să le coci la cuptor pentru a evita prăjirea va fi nevoie să folosești agenți de dospire suplimentari, cum ar fi praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Oricum, nu va fi ușor să obții exact aceeași textură ca a celor prăjite în baie de ulei. Probabil că va trebui să experimentezi multe rețete până când o vei găsi pe cea potrivită. De asemenea, vei avea nevoie și de tăvi potrivite pentru această operațiune.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă făina, drojdia uscată, zahărul și sarea.
În alt castron, se bate oul și se adaugă laptele călduț, untul topit și extractul de vanilie. Se amestecă bine până când ingredientele sunt combinate.
Cu prepari aluatul pentru cele mai pufoase gogoși fără prăjire
Se toarnă amestecul lichid peste ingredientele uscate și se amestecă până când se obține un aluat omogen. Se acoperă castronul cu un prosop curat și se lasă aluatul să crească timp de aproximativ o oră, sau până când își dublează volumul.
După ce aluatul a crescut, se presară făină pe suprafața de lucru și se întinde până când are aproximativ un cm grosime. Se poate folosi un pahar sau un cuțit pentru a tăia aluatul în formă de cercuri.
Se așează gogoșile pe o tavă de copt acoperită cu hârtie pergament și se lasă să crească timp de încă 20-30 de minute.
Se încălzește cuptorul la 180°C și se coc gogoșile timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devin aurii și crescute. După ce sunt coapte, se pot unge cu unt topit și presăra cu zahăr sau scorțișoară.
Secretul pentru cel mai bun aluat de gogoși fără prăjire
Spre deosebire de gogoșile prăjite, al căror aluat este preparat cu drojdie, majoritatea rețetelor de gogoși fără prăjire au nevoie de mai mult ajutor pentru a crește.
Va trebui să folosești un amestec de făină de prăjituri sau de patiserie, dar și praf de copt pentru ca aluatul să fie aerat. Acest tip de aluat, care este preparat cu puțin unt, lapte și iaurt, are o consistență maleabilă pentru a putea fi pus ușor în tavă. Nu trebuie amestecat în exces pentru că gogoșile vor fi foarte dense și tari.
Când le coci, pulverizează tava pentru gogoși cu spray de gătit și adăugă aluatul, asigurându-te că lași spațiu suficient între ele. În timpul coacerii se vor umfla destul de mult și nu vrei să se lipească între ele.
Dacă vrei să faci gogoși fără prăjire poți să prepari chiar și aluat cu drojdie. După ce a fost lăsat la dospit, formează gogoșile, pune-le în tava de cuptor unsă cu ulei și mai lasă-le să crească încă jumătate de oră.
Între timp, preîncălzește cuptorul la 180°C. Odată ce gogoșile au crescut, coace-le timp de aproximativ 15 minute.