Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Minciunelele sau uscățelele, cum le mai spune prin unele locuri din România, sunt gogoși subțiri, dar pufoase, perfecte pentru o zi de weekend relaxat. Poate îți amintești de ele pentru că în casele multora se pregăteau când toată familia la masă. Dacă vrei să te bucuri din nou de gustul minunat de minciunele poți să le prepari după rețeta de mai jos.

minciunele pe o farfurie albastră
Minciunele se servesc de obicei înainte de începerea postului catolic / Shutterstock

Minciunele au o mulțime de denumiri pentru că se găsesc în mai multe culturi gastronomice. Este posibil ca rețeta să fii intrat în repertoriul gastronomic românesc pe filieră ungurească pentru că le vei găsi cel mai des în zona Transilvaniei. Aici poartă numele de cirighele.

Există și o variantă cu alcool—palincă, rom sau lichior—care se numește pálinkás csöröge. În Italia sunt chiacchiere sau cenci—zdrențe, în Franța le găsești sub denumirea de bugnes, merveilles, oreillettes, polonezii le spun faworki , chruściki , chrusty, la greci sunt  diples, la croați–krostole , kroštule.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă laptele cald cu drojdia, zahărul și 3-4 linguri de făină. Se freacă bine până când amestecul devine omogen. Apoi se lasă să crească la căldură pentru 15 minute.

Cum prepari rețeta de minciunele

Gălbenușurile se amestecă cu iaurtul grecesc, vanilia, coaja de lămâie și/sau portocală și sarea.

Maiaua crescută se pune în mijlocul făinii. Apoi se pune cu amestecul de gălbenușuri și iaurt. Se amestecă bine, apoi se frământa cu mâna, încorporând treptat și cele 5 linguri de ulei, până se obține un aluat ferm, nelipicios. Se lasă la dospit acoperit la loc cald timp de o oră.

După aceea, se întinde aluatul pe blatul presărat cu făină. Se taie fâșii lungi, late de 6-7 cm. Se împarte apoi fiecare fâșie lungă în romburi sau pătrate cu latura de 7-8 cm. În centrul fiecăruia se face o tăietură. Se trece unul din vârfurile alungite prin crestatură și se întoarce pe dos.

Se mai lasă minciunelele să dospeasca încă 20-30 de minute. Apoi se prăjesc în baie de ulei câteva secunde pe fiecare parte. Se servesc pudrate cu zahăr.

Minciunele în gastronomia altor popoare

În Bulgaria minciunele sunt numite kukurini și se găsesc doar în Bansko, în sud-estul Bulgariei. De obicei sunt stropite cu zahăr pudră.

Chiacchiere italiene se mănâncă în timpul carnavalului. Diferitele lor nume regionale includ: frappe în Roma și Lazio, sfrappole în Emilia Romagna, bugie în Genova și Piemont, și galani sau crostoli în Veneto și Friuli Venezia Giulia.

Variațiile regionale ale rețetei includ presărarea cu coajă de citrice, de obicei portocale sau lămâie, sau folosirea vinului de anason ca bază alcoolică. Este foarte comun în familiile italiene să le facă acasă. 

Verhuny din Ucraina sunt fursecuri dulci, prăjite în untură, care au forma unor fâșii alungite. Și aici se folosește alcool—rom, țuică sau horilka sau, în cazuri extreme, oțet.

Ca înlocuitor al untului, dar mai des ca componentă suplimentară în verhuny , se adaugă produse lactate lapte sau  smântână. În mod tradițional, verhuny ucrainean ar trebui să fie prăjit doar în untură.

În zona Ardealului se prepară în special în perioada de dinaintea începerii postului catolic al Paștelui. Aceeași tradiție este și în Austria, Germania, Italia, Slovenia, Cehia, Slovacia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
fritule pe o farfurie specială
Fritule, gogoșile pe care trebuie să le încerci când ajungi în Croația
Fritule, gogoșile pe care trebuie să le încerci când ajungi în Croația
gogosi pufoase cu iaurt și ciocolată puse pe o farfurie albă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
16 decembrie, 05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Mireasa, sezon 11. Roxana a venit cu o veste frumoasă la Capricii: Sunt extrem de fericită
Mireasa, sezon 11. Roxana a venit cu o veste frumoasă la Capricii: „Sunt extrem de fericită”
Mireasa, sezon 11. Roxana a venit cu o veste frumoasă la Capricii: „Sunt extrem de fericită”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
închide