Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Minciunelele sau uscățelele, cum le mai spune prin unele locuri din România, sunt gogoși subțiri, dar pufoase, perfecte pentru o zi de weekend relaxat. Poate îți amintești de ele pentru că în casele multora se pregăteau când toată familia la masă. Dacă vrei să te bucuri din nou de gustul minunat de minciunele poți să le prepari după rețeta de mai jos.

minciunele pe o farfurie albastră
Minciunele se servesc de obicei înainte de începerea postului catolic / Shutterstock

Minciunele au o mulțime de denumiri pentru că se găsesc în mai multe culturi gastronomice. Este posibil ca rețeta să fii intrat în repertoriul gastronomic românesc pe filieră ungurească pentru că le vei găsi cel mai des în zona Transilvaniei. Aici poartă numele de cirighele.

Există și o variantă cu alcool—palincă, rom sau lichior—care se numește pálinkás csöröge. În Italia sunt chiacchiere sau cenci—zdrențe, în Franța le găsești sub denumirea de bugnes, merveilles, oreillettes, polonezii le spun faworki , chruściki , chrusty, la greci sunt  diples, la croați–krostole , kroštule.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă laptele cald cu drojdia, zahărul și 3-4 linguri de făină. Se freacă bine până când amestecul devine omogen. Apoi se lasă să crească la căldură pentru 15 minute.

Cum prepari rețeta de minciunele

Gălbenușurile se amestecă cu iaurtul grecesc, vanilia, coaja de lămâie și/sau portocală și sarea.

Maiaua crescută se pune în mijlocul făinii. Apoi se pune cu amestecul de gălbenușuri și iaurt. Se amestecă bine, apoi se frământa cu mâna, încorporând treptat și cele 5 linguri de ulei, până se obține un aluat ferm, nelipicios. Se lasă la dospit acoperit la loc cald timp de o oră.

După aceea, se întinde aluatul pe blatul presărat cu făină. Se taie fâșii lungi, late de 6-7 cm. Se împarte apoi fiecare fâșie lungă în romburi sau pătrate cu latura de 7-8 cm. În centrul fiecăruia se face o tăietură. Se trece unul din vârfurile alungite prin crestatură și se întoarce pe dos.

Se mai lasă minciunelele să dospeasca încă 20-30 de minute. Apoi se prăjesc în baie de ulei câteva secunde pe fiecare parte. Se servesc pudrate cu zahăr.

Minciunele în gastronomia altor popoare

În Bulgaria minciunele sunt numite kukurini și se găsesc doar în Bansko, în sud-estul Bulgariei. De obicei sunt stropite cu zahăr pudră.

Chiacchiere italiene se mănâncă în timpul carnavalului. Diferitele lor nume regionale includ: frappe în Roma și Lazio, sfrappole în Emilia Romagna, bugie în Genova și Piemont, și galani sau crostoli în Veneto și Friuli Venezia Giulia.

Variațiile regionale ale rețetei includ presărarea cu coajă de citrice, de obicei portocale sau lămâie, sau folosirea vinului de anason ca bază alcoolică. Este foarte comun în familiile italiene să le facă acasă. 

Verhuny din Ucraina sunt fursecuri dulci, prăjite în untură, care au forma unor fâșii alungite. Și aici se folosește alcool—rom, țuică sau horilka sau, în cazuri extreme, oțet.

Ca înlocuitor al untului, dar mai des ca componentă suplimentară în verhuny , se adaugă produse lactate lapte sau  smântână. În mod tradițional, verhuny ucrainean ar trebui să fie prăjit doar în untură.

În zona Ardealului se prepară în special în perioada de dinaintea începerii postului catolic al Paștelui. Aceeași tradiție este și în Austria, Germania, Italia, Slovenia, Cehia, Slovacia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Cremă bavareză în cupe de sticlă
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
fritule pe o farfurie specială
Fritule, gogoșile pe care trebuie să le încerci când ajungi în Croația
Fritule, gogoșile pe care trebuie să le încerci când ajungi în Croația
gogosi pufoase cu iaurt și ciocolată puse pe o farfurie albă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Mai multe tipuri de gogoși puse pe un tocător de lemn
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Boeuf Bourguignon în bol rustic cu pâine, ciuperci și roșii
06:52
Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză
Chec cu dovlecei și măsline verzi porționat
05:46
Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană
Rote Grütze în pahar cu sos de iaurt deasupra
05:35
Rote Grütze. Rețeta unui desert răcoritor cu consistență suculentă Rote Grütze. Rețeta unui desert răcoritor cu consistență suculentă
Mazăre cu baby morcov la borcan - două porții
17 iulie, 06:50
Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă
Limonadă cu lime și mentă într-o carafă de sticlă, alături de un lime secționat și lămâie
17 iulie, 05:33
Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea porționată
17 iulie, 05:08
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine
Salată Cobb pe o farfurie, alături de o sosieră cu dressing și boluri cu ingrediente
16 iulie, 06:47
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
Gem de coacăze roșii în bol cu linguriță
16 iulie, 05:33
Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Armata vrea să atragă tineri, pentru un voluntariat de 4 luni. Le oferă 3 salarii medii brute
Armata vrea să atragă tineri, pentru un voluntariat de 4 luni. Le oferă 3 salarii medii brute
Armata vrea să atragă tineri, pentru un voluntariat de 4 luni. Le oferă 3 salarii medii brute
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
fresh
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat

Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat

Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară

Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară

Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine

Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine
închide