Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Minciunelele sau uscățelele, cum le mai spune prin unele locuri din România, sunt gogoși subțiri, dar pufoase, perfecte pentru o zi de weekend relaxat. Poate îți amintești de ele pentru că în casele multora se pregăteau când toată familia la masă. Dacă vrei să te bucuri din nou de gustul minunat de minciunele poți să le prepari după rețeta de mai jos.

minciunele pe o farfurie albastră
Minciunele se servesc de obicei înainte de începerea postului catolic / Shutterstock

Minciunele au o mulțime de denumiri pentru că se găsesc în mai multe culturi gastronomice. Este posibil ca rețeta să fii intrat în repertoriul gastronomic românesc pe filieră ungurească pentru că le vei găsi cel mai des în zona Transilvaniei. Aici poartă numele de cirighele.

Există și o variantă cu alcool—palincă, rom sau lichior—care se numește pálinkás csöröge. În Italia sunt chiacchiere sau cenci—zdrențe, în Franța le găsești sub denumirea de bugnes, merveilles, oreillettes, polonezii le spun faworki , chruściki , chrusty, la greci sunt  diples, la croați–krostole , kroštule.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă laptele cald cu drojdia, zahărul și 3-4 linguri de făină. Se freacă bine până când amestecul devine omogen. Apoi se lasă să crească la căldură pentru 15 minute.

Cum prepari rețeta de minciunele

Gălbenușurile se amestecă cu iaurtul grecesc, vanilia, coaja de lămâie și/sau portocală și sarea.

Maiaua crescută se pune în mijlocul făinii. Apoi se pune cu amestecul de gălbenușuri și iaurt. Se amestecă bine, apoi se frământa cu mâna, încorporând treptat și cele 5 linguri de ulei, până se obține un aluat ferm, nelipicios. Se lasă la dospit acoperit la loc cald timp de o oră.

După aceea, se întinde aluatul pe blatul presărat cu făină. Se taie fâșii lungi, late de 6-7 cm. Se împarte apoi fiecare fâșie lungă în romburi sau pătrate cu latura de 7-8 cm. În centrul fiecăruia se face o tăietură. Se trece unul din vârfurile alungite prin crestatură și se întoarce pe dos.

Se mai lasă minciunelele să dospeasca încă 20-30 de minute. Apoi se prăjesc în baie de ulei câteva secunde pe fiecare parte. Se servesc pudrate cu zahăr.

Minciunele în gastronomia altor popoare

În Bulgaria minciunele sunt numite kukurini și se găsesc doar în Bansko, în sud-estul Bulgariei. De obicei sunt stropite cu zahăr pudră.

Chiacchiere italiene se mănâncă în timpul carnavalului. Diferitele lor nume regionale includ: frappe în Roma și Lazio, sfrappole în Emilia Romagna, bugie în Genova și Piemont, și galani sau crostoli în Veneto și Friuli Venezia Giulia.

Variațiile regionale ale rețetei includ presărarea cu coajă de citrice, de obicei portocale sau lămâie, sau folosirea vinului de anason ca bază alcoolică. Este foarte comun în familiile italiene să le facă acasă. 

Verhuny din Ucraina sunt fursecuri dulci, prăjite în untură, care au forma unor fâșii alungite. Și aici se folosește alcool—rom, țuică sau horilka sau, în cazuri extreme, oțet.

Ca înlocuitor al untului, dar mai des ca componentă suplimentară în verhuny , se adaugă produse lactate lapte sau  smântână. În mod tradițional, verhuny ucrainean ar trebui să fie prăjit doar în untură.

În zona Ardealului se prepară în special în perioada de dinaintea începerii postului catolic al Paștelui. Aceeași tradiție este și în Austria, Germania, Italia, Slovenia, Cehia, Slovacia.

Citește și
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
fritule pe o farfurie specială
Fritule, gogoșile pe care trebuie să le încerci când ajungi în Croația
Fritule, gogoșile pe care trebuie să le încerci când ajungi în Croația
gogosi pufoase cu iaurt și ciocolată puse pe o farfurie albă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Mai multe tipuri de gogoși puse pe un tocător de lemn
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfiha
05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
închide