Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
Minciunelele sau uscățelele, cum le mai spune prin unele locuri din România, sunt gogoși subțiri, dar pufoase, perfecte pentru o zi de weekend relaxat. Poate îți amintești de ele pentru că în casele multora se pregăteau când toată familia la masă. Dacă vrei să te bucuri din nou de gustul minunat de minciunele poți să le prepari după rețeta de mai jos.
Minciunele au o mulțime de denumiri pentru că se găsesc în mai multe culturi gastronomice. Este posibil ca rețeta să fii intrat în repertoriul gastronomic românesc pe filieră ungurească pentru că le vei găsi cel mai des în zona Transilvaniei. Aici poartă numele de cirighele.
Există și o variantă cu alcool—palincă, rom sau lichior—care se numește pálinkás csöröge. În Italia sunt chiacchiere sau cenci—zdrențe, în Franța le găsești sub denumirea de bugnes, merveilles, oreillettes, polonezii le spun faworki , chruściki , chrusty, la greci sunt diples, la croați–krostole , kroštule.
Ingrediente
Mod de preparare
Se amestecă laptele cald cu drojdia, zahărul și 3-4 linguri de făină. Se freacă bine până când amestecul devine omogen. Apoi se lasă să crească la căldură pentru 15 minute.
Cum prepari rețeta de minciunele
Gălbenușurile se amestecă cu iaurtul grecesc, vanilia, coaja de lămâie și/sau portocală și sarea.
Maiaua crescută se pune în mijlocul făinii. Apoi se pune cu amestecul de gălbenușuri și iaurt. Se amestecă bine, apoi se frământa cu mâna, încorporând treptat și cele 5 linguri de ulei, până se obține un aluat ferm, nelipicios. Se lasă la dospit acoperit la loc cald timp de o oră.
După aceea, se întinde aluatul pe blatul presărat cu făină. Se taie fâșii lungi, late de 6-7 cm. Se împarte apoi fiecare fâșie lungă în romburi sau pătrate cu latura de 7-8 cm. În centrul fiecăruia se face o tăietură. Se trece unul din vârfurile alungite prin crestatură și se întoarce pe dos.
Se mai lasă minciunelele să dospeasca încă 20-30 de minute. Apoi se prăjesc în baie de ulei câteva secunde pe fiecare parte. Se servesc pudrate cu zahăr.
Minciunele în gastronomia altor popoare
În Bulgaria minciunele sunt numite kukurini și se găsesc doar în Bansko, în sud-estul Bulgariei. De obicei sunt stropite cu zahăr pudră.
Chiacchiere italiene se mănâncă în timpul carnavalului. Diferitele lor nume regionale includ: frappe în Roma și Lazio, sfrappole în Emilia Romagna, bugie în Genova și Piemont, și galani sau crostoli în Veneto și Friuli Venezia Giulia.
Variațiile regionale ale rețetei includ presărarea cu coajă de citrice, de obicei portocale sau lămâie, sau folosirea vinului de anason ca bază alcoolică. Este foarte comun în familiile italiene să le facă acasă.
Verhuny din Ucraina sunt fursecuri dulci, prăjite în untură, care au forma unor fâșii alungite. Și aici se folosește alcool—rom, țuică sau horilka sau, în cazuri extreme, oțet.
Ca înlocuitor al untului, dar mai des ca componentă suplimentară în verhuny , se adaugă produse lactate lapte sau smântână. În mod tradițional, verhuny ucrainean ar trebui să fie prăjit doar în untură.
În zona Ardealului se prepară în special în perioada de dinaintea începerii postului catolic al Paștelui. Aceeași tradiție este și în Austria, Germania, Italia, Slovenia, Cehia, Slovacia.