Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie

Nu puțini au șansa să guste aceste ingrediente. Gurmanzii din întreaga lume le caută pentru a se bucura de aceste alimente unice, exclusiviste. Descoperă și tu care sunt cele mai scumpe ingrediente din lume și află de ce suunt atât de rare și greu de procurat.

Cele mai scumpe ingrediente din lume fiind ilustrate de un bărbat tăind jamon iberico
Descoperă și tu care sunt cele mai scumpe ingrediente din lume și află de ce suunt atât de rare și greu de procurat / Shutterstock

Unele ingrediente scumpe se pot găsi în raioanele cu specialități ale magazinelor, în schimb ce pentru altele trebuie să străbați planeta pentru a le găsi. Pentru a le gusta trebuie să scoți din buzunar sume impresionante.

Cele mai scumpe ingrediente din lume

Conform publicației MentalFloss.com există câteva indregiente de top care sunt considerate ca fiind cele mai scumpe din lume. Deși multe dintre ele pot fi achiziționate din magazine pentru sume mai mari de bani, altele sunt foarte rare și doar bucătarii profesioniști ajung să le folosească în preparatele lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și tu ce ai putea să itnroduci în bucătăria ta și care sunt unele dintre cele mai rafinate ingredinete din întreaga lume.

Șofran

Șofranul este un condiment mai scump decât aurul, pentru că procesul de recoltare este foarte laborios. Fiecare floare de șofran produce doar trei stamine, iar fiecare dintre ele trebuie culeasă manual și uscată la aer. Este nevoie de o suprafață egală cu cea a unui teren de fotbal pentru a produce 450 g de șofran și 40 de ore de muncă pentru a culege florile.

Șofranul se vinde în cantități foarte mici pentru că este nevoie de doar câteva fire pentru a da gust preparatelor. Cel mai scump tip de șofran este cel produs în Spania, care se vinde cu 20 de dolari pentru 2 grame.

Apa hawaiiană Kona Nigari

Cea mai scumpă apă din lume vine de la o adâncime de 600 de metri din oceanul Pacific, din apropierea arhipelagului Hawaii. Pentru că este adusă de atât de departe nu este contaminată cu poluanți, iar studiile arată că ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății pielii.

Apa este desalinizată, iar înainte de a fi consumată trebuie amestecată cu apă obișnuită pentru că este foarte concentrată. Este foarte populară în Japonia unde se vinde cu 402$ pentru 750 ml.

Citește și

Trufe italienești albe

Trufele albe sunt foarte scumpe pentru că sunt foarte rare. Se găsesc doar câteva luni pe an și doar într-o anumită regiune din Italia, în zona Piedmont.

Se culeg cu ajutorul porcilor special antrenați, iar în anumite cazuri cu ajutorul câinilor. Cantitatea culeasă depinde foarte mult de condițiile climatice. 450 g de trufe albe costă 2000 de dolari.

Carne de vită Wagyu

Carnea de vită Wagyu este cel mai scump tip de carne de vită. Provine de la vaci din Japonia care sunt crescute pentru grăsimea lor. Aceasta este cea care dă cărnii aroma specială. O porție de 450 grame costă în jur de 100 de dolari.

Vita Wagyu are mai multe sortimente în funcție de zona în care sunt crescute vacile. Cea mai scumpă este Kobe pentru că anual sunt certificate doar 3000 de vaci. 450 grame de carne provenind de la vita Kobe costă 300 de dolari.

Oțet balsamic tradițional

Adevăratul oțet balsamic are nevoie de 12 ani pentru a fi produs și este certificat de Uniunea Europeană. Este produs din struguri trebbiano, în regiunea Emilia Romagna din Italia. După ce sunt presați, li se scot coaja și semințele.

Sucul rezultat este fiert și apoi pus la păstrare în butoaie de lemn pentru 25 de ani. 100 ml de oțet balsamic tradițional poate ajunge la 180 dolari.

Pepeni Yubari King

Yubari King este un sortiment produs din încrucișarea a două soiuri de pepene galben doar în regiunea Yubari din Japonia. Se oferă în mod tradițional ca dar, câte doi. Cea mai scumpă pereche s-a vândut la o licitație cu prețul de 12.400 dolari.

Jamon Iberico de Bellota

Jamon Iberico de Bellota este produsă din carnea porcilor negri din Iberia (Spania). Gustul deosebit al acestui preparat vine din faptul că porcii mănâncă ghinde din pădure. Sub denumirea de Jamon Iberico de Bellota nu se pot vinde decât anumite produse care obțin cerificarea de la autoritățile spaniole.

Legea spune că producătorii nu pot crește mai mult de doi porci pe un hectar de pădure, iar aceștia au la dispoziție cel puțin 5 kg de ghinde pe zi. Porcii trebuie să ajungă la 160 de kilograme când sezonul de ghinde se termină.

După ce porcii se taie, pulpele sunt agățate pentru a se usca la aer, proces care poate dura și trei ani. În tot acest timp inspectori ai autorităților spaniole vin și miros șunca pentru a se asigura că au aroma potrivită pentru a fi catalogată drept Jamon Iberico. 450 de grame din acest produs se vând cu aproximativ 220 de dolari.

Lăstarii de hamei

Lăstarii de hamei nu se folosesc în industria producătoare de bere. Prețul lor mari este dat de faptul că fiind foarte sensibili trebuie culeși manual. În Europa, 450 g de lăstari de hamei se vând cu aproximativ 128 dolari.

Brânză de elan „Moose house”

Brânza de elan produsă de ferma ”Moose house” din Suedia este cea mai scumpă și mai exclusivistă din lume.

Întinsă pe 230.000 mp, ferma găzduiește doar 3 elani: Gullan, Haelga, and Juna. Acestea sunt mulse doar din mai până în septembrie, iar din laptele lor se produ doar 300 kg de brânză anual. 1 kg poate costa și 1000 de dolari.

Caviar Almas

Caviarul a fost întotdeauna simbolul luxului, dar din cauza faptului că sturionii sunt o specie pe cale de dispariție a devenit și mai scump decât era. Cel mai scump și mai rar caviar din lume, Almas, este produs în Iran, și provine de un soi de sturion care trăiește 100 de ani. 1 kilogram se vinde cu peste 25.000 de dolari.

Citește și
CELE MAI CITITE
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
oameni la masă într-un restaurant ieftin
7 preparate pe care să nu le comanzi niciodată la un restaurant ieftin
7 preparate pe care să nu le comanzi niciodată la un restaurant ieftin
ingrediente dulci puse în cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
vanilia
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Beef Stroganoff în tigaie cu lingură de lemn
06:45
Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură, decorată cu frunze de mentă
05:29
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Apă cu castravete, lămâie și mentă în pahar, alături de felii de castravete, lămâie și un cuțit, pe un tocător de lemn
13 iulie, 06:43
Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă
Cremă bavareză în cupe de sticlă
13 iulie, 05:28
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
12 iulie, 05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
12 iulie, 05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
România, lovită de vreme la extreme: vijelii de cod roşu sau cod galben de caniculă. Prognoza meteo
România, lovită de vreme la extreme: vijelii de cod roşu sau cod galben de caniculă. Prognoza meteo
România, lovită de vreme la extreme: vijelii de cod roşu sau cod galben de caniculă. Prognoza meteo
Aroganţa amp;#8220;Prinţişorului Craiovei”! Imagini fabuloase cu fiul milionarului: Cum a anunţat o afacere de milioane
Aroganţa amp;#8220;Prinţişorului Craiovei”! Imagini fabuloase cu fiul milionarului: Cum a anunţat o afacere de milioane
Aroganţa amp;#8220;Prinţişorului Craiovei”! Imagini fabuloase cu fiul milionarului: Cum a anunţat o afacere de milioane
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: Eram doar o fetiță timidă. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă

Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă

Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat

Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
închide