Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie

Nu puțini au șansa să guste aceste ingrediente. Gurmanzii din întreaga lume le caută pentru a se bucura de aceste alimente unice, exclusiviste. Descoperă și tu care sunt cele mai scumpe ingrediente din lume și află de ce suunt atât de rare și greu de procurat.

Cele mai scumpe ingrediente din lume fiind ilustrate de un bărbat tăind jamon iberico
Descoperă și tu care sunt cele mai scumpe ingrediente din lume și află de ce suunt atât de rare și greu de procurat / Shutterstock

Unele ingrediente scumpe se pot găsi în raioanele cu specialități ale magazinelor, în schimb ce pentru altele trebuie să străbați planeta pentru a le găsi. Pentru a le gusta trebuie să scoți din buzunar sume impresionante.

Cele mai scumpe ingrediente din lume

Conform publicației MentalFloss.com există câteva indregiente de top care sunt considerate ca fiind cele mai scumpe din lume. Deși multe dintre ele pot fi achiziționate din magazine pentru sume mai mari de bani, altele sunt foarte rare și doar bucătarii profesioniști ajung să le folosească în preparatele lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și tu ce ai putea să itnroduci în bucătăria ta și care sunt unele dintre cele mai rafinate ingredinete din întreaga lume.

Șofran

Șofranul este un condiment mai scump decât aurul, pentru că procesul de recoltare este foarte laborios. Fiecare floare de șofran produce doar trei stamine, iar fiecare dintre ele trebuie culeasă manual și uscată la aer. Este nevoie de o suprafață egală cu cea a unui teren de fotbal pentru a produce 450 g de șofran și 40 de ore de muncă pentru a culege florile.

Șofranul se vinde în cantități foarte mici pentru că este nevoie de doar câteva fire pentru a da gust preparatelor. Cel mai scump tip de șofran este cel produs în Spania, care se vinde cu 20 de dolari pentru 2 grame.

Apa hawaiiană Kona Nigari

Cea mai scumpă apă din lume vine de la o adâncime de 600 de metri din oceanul Pacific, din apropierea arhipelagului Hawaii. Pentru că este adusă de atât de departe nu este contaminată cu poluanți, iar studiile arată că ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății pielii.

Apa este desalinizată, iar înainte de a fi consumată trebuie amestecată cu apă obișnuită pentru că este foarte concentrată. Este foarte populară în Japonia unde se vinde cu 402$ pentru 750 ml.

Citește și

Trufe italienești albe

Trufele albe sunt foarte scumpe pentru că sunt foarte rare. Se găsesc doar câteva luni pe an și doar într-o anumită regiune din Italia, în zona Piedmont.

Se culeg cu ajutorul porcilor special antrenați, iar în anumite cazuri cu ajutorul câinilor. Cantitatea culeasă depinde foarte mult de condițiile climatice. 450 g de trufe albe costă 2000 de dolari.

Carne de vită Wagyu

Carnea de vită Wagyu este cel mai scump tip de carne de vită. Provine de la vaci din Japonia care sunt crescute pentru grăsimea lor. Aceasta este cea care dă cărnii aroma specială. O porție de 450 grame costă în jur de 100 de dolari.

Vita Wagyu are mai multe sortimente în funcție de zona în care sunt crescute vacile. Cea mai scumpă este Kobe pentru că anual sunt certificate doar 3000 de vaci. 450 grame de carne provenind de la vita Kobe costă 300 de dolari.

Oțet balsamic tradițional

Adevăratul oțet balsamic are nevoie de 12 ani pentru a fi produs și este certificat de Uniunea Europeană. Este produs din struguri trebbiano, în regiunea Emilia Romagna din Italia. După ce sunt presați, li se scot coaja și semințele.

Sucul rezultat este fiert și apoi pus la păstrare în butoaie de lemn pentru 25 de ani. 100 ml de oțet balsamic tradițional poate ajunge la 180 dolari.

Pepeni Yubari King

Yubari King este un sortiment produs din încrucișarea a două soiuri de pepene galben doar în regiunea Yubari din Japonia. Se oferă în mod tradițional ca dar, câte doi. Cea mai scumpă pereche s-a vândut la o licitație cu prețul de 12.400 dolari.

Jamon Iberico de Bellota

Jamon Iberico de Bellota este produsă din carnea porcilor negri din Iberia (Spania). Gustul deosebit al acestui preparat vine din faptul că porcii mănâncă ghinde din pădure. Sub denumirea de Jamon Iberico de Bellota nu se pot vinde decât anumite produse care obțin cerificarea de la autoritățile spaniole.

Legea spune că producătorii nu pot crește mai mult de doi porci pe un hectar de pădure, iar aceștia au la dispoziție cel puțin 5 kg de ghinde pe zi. Porcii trebuie să ajungă la 160 de kilograme când sezonul de ghinde se termină.

După ce porcii se taie, pulpele sunt agățate pentru a se usca la aer, proces care poate dura și trei ani. În tot acest timp inspectori ai autorităților spaniole vin și miros șunca pentru a se asigura că au aroma potrivită pentru a fi catalogată drept Jamon Iberico. 450 de grame din acest produs se vând cu aproximativ 220 de dolari.

Lăstarii de hamei

Lăstarii de hamei nu se folosesc în industria producătoare de bere. Prețul lor mari este dat de faptul că fiind foarte sensibili trebuie culeși manual. În Europa, 450 g de lăstari de hamei se vând cu aproximativ 128 dolari.

Brânză de elan „Moose house”

Brânza de elan produsă de ferma ”Moose house” din Suedia este cea mai scumpă și mai exclusivistă din lume.

Întinsă pe 230.000 mp, ferma găzduiește doar 3 elani: Gullan, Haelga, and Juna. Acestea sunt mulse doar din mai până în septembrie, iar din laptele lor se produ doar 300 kg de brânză anual. 1 kg poate costa și 1000 de dolari.

Caviar Almas

Caviarul a fost întotdeauna simbolul luxului, dar din cauza faptului că sturionii sunt o specie pe cale de dispariție a devenit și mai scump decât era. Cel mai scump și mai rar caviar din lume, Almas, este produs în Iran, și provine de un soi de sturion care trăiește 100 de ani. 1 kilogram se vinde cu peste 25.000 de dolari.

Citește și
CELE MAI CITITE
trei jumătăți de cartofi umplute cu brânzeturi
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
vanilia
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
Fire de șofran în bntr-un bol de lemn aranjat pe o masă
Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurul
Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurul
Pastă miso în două boluri diferite
Pasta miso, ingredientul special al bucătăriei japoneze
Pasta miso, ingredientul special al bucătăriei japoneze
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
20 septembrie, 06:00
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
19 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
19 septembrie, 07:00
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii
Momentul exploziei de la Călimănești a fost filmat. O cameră de supraveghere a surprins deflagrația care a ucis patru muncitori și a rănit alți cinci

Momentul exploziei de la Călimănești a fost filmat. O cameră de supraveghere a surprins deflagrația care a ucis patru muncitori și a rănit alți cinci

Momentul exploziei de la Călimănești a fost filmat. O cameră de supraveghere a surprins deflagrația care a ucis patru muncitori și a rănit alți cinci
„Spaima litoralului” a spus totul despre cum a devenit celebru: „Făceam bişniţă! Eram schimbător de valută!”

„Spaima litoralului” a spus totul despre cum a devenit celebru: „Făceam bişniţă! Eram schimbător de valută!”

„Spaima litoralului” a spus totul despre cum a devenit celebru: „Făceam bişniţă! Eram schimbător de valută!”
Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia

Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia

Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia
Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”
Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global
Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză
Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față
DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005
Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce
fresh
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
închide