Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie

Nu puțini au șansa să guste aceste ingrediente. Gurmanzii din întreaga lume le caută pentru a se bucura de aceste alimente unice, exclusiviste. Descoperă și tu care sunt cele mai scumpe ingrediente din lume și află de ce suunt atât de rare și greu de procurat.

Cele mai scumpe ingrediente din lume fiind ilustrate de un bărbat tăind jamon iberico
Descoperă și tu care sunt cele mai scumpe ingrediente din lume și află de ce suunt atât de rare și greu de procurat / Shutterstock

Unele ingrediente scumpe se pot găsi în raioanele cu specialități ale magazinelor, în schimb ce pentru altele trebuie să străbați planeta pentru a le găsi. Pentru a le gusta trebuie să scoți din buzunar sume impresionante.

Cele mai scumpe ingrediente din lume

Conform publicației MentalFloss.com există câteva indregiente de top care sunt considerate ca fiind cele mai scumpe din lume. Deși multe dintre ele pot fi achiziționate din magazine pentru sume mai mari de bani, altele sunt foarte rare și doar bucătarii profesioniști ajung să le folosească în preparatele lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și tu ce ai putea să itnroduci în bucătăria ta și care sunt unele dintre cele mai rafinate ingredinete din întreaga lume.

Șofran

Șofranul este un condiment mai scump decât aurul, pentru că procesul de recoltare este foarte laborios. Fiecare floare de șofran produce doar trei stamine, iar fiecare dintre ele trebuie culeasă manual și uscată la aer. Este nevoie de o suprafață egală cu cea a unui teren de fotbal pentru a produce 450 g de șofran și 40 de ore de muncă pentru a culege florile.

Șofranul se vinde în cantități foarte mici pentru că este nevoie de doar câteva fire pentru a da gust preparatelor. Cel mai scump tip de șofran este cel produs în Spania, care se vinde cu 20 de dolari pentru 2 grame.

Apa hawaiiană Kona Nigari

Cea mai scumpă apă din lume vine de la o adâncime de 600 de metri din oceanul Pacific, din apropierea arhipelagului Hawaii. Pentru că este adusă de atât de departe nu este contaminată cu poluanți, iar studiile arată că ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății pielii.

Apa este desalinizată, iar înainte de a fi consumată trebuie amestecată cu apă obișnuită pentru că este foarte concentrată. Este foarte populară în Japonia unde se vinde cu 402$ pentru 750 ml.

Citește și

Trufe italienești albe

Trufele albe sunt foarte scumpe pentru că sunt foarte rare. Se găsesc doar câteva luni pe an și doar într-o anumită regiune din Italia, în zona Piedmont.

Se culeg cu ajutorul porcilor special antrenați, iar în anumite cazuri cu ajutorul câinilor. Cantitatea culeasă depinde foarte mult de condițiile climatice. 450 g de trufe albe costă 2000 de dolari.

Carne de vită Wagyu

Carnea de vită Wagyu este cel mai scump tip de carne de vită. Provine de la vaci din Japonia care sunt crescute pentru grăsimea lor. Aceasta este cea care dă cărnii aroma specială. O porție de 450 grame costă în jur de 100 de dolari.

Vita Wagyu are mai multe sortimente în funcție de zona în care sunt crescute vacile. Cea mai scumpă este Kobe pentru că anual sunt certificate doar 3000 de vaci. 450 grame de carne provenind de la vita Kobe costă 300 de dolari.

Oțet balsamic tradițional

Adevăratul oțet balsamic are nevoie de 12 ani pentru a fi produs și este certificat de Uniunea Europeană. Este produs din struguri trebbiano, în regiunea Emilia Romagna din Italia. După ce sunt presați, li se scot coaja și semințele.

Sucul rezultat este fiert și apoi pus la păstrare în butoaie de lemn pentru 25 de ani. 100 ml de oțet balsamic tradițional poate ajunge la 180 dolari.

Pepeni Yubari King

Yubari King este un sortiment produs din încrucișarea a două soiuri de pepene galben doar în regiunea Yubari din Japonia. Se oferă în mod tradițional ca dar, câte doi. Cea mai scumpă pereche s-a vândut la o licitație cu prețul de 12.400 dolari.

Jamon Iberico de Bellota

Jamon Iberico de Bellota este produsă din carnea porcilor negri din Iberia (Spania). Gustul deosebit al acestui preparat vine din faptul că porcii mănâncă ghinde din pădure. Sub denumirea de Jamon Iberico de Bellota nu se pot vinde decât anumite produse care obțin cerificarea de la autoritățile spaniole.

Legea spune că producătorii nu pot crește mai mult de doi porci pe un hectar de pădure, iar aceștia au la dispoziție cel puțin 5 kg de ghinde pe zi. Porcii trebuie să ajungă la 160 de kilograme când sezonul de ghinde se termină.

După ce porcii se taie, pulpele sunt agățate pentru a se usca la aer, proces care poate dura și trei ani. În tot acest timp inspectori ai autorităților spaniole vin și miros șunca pentru a se asigura că au aroma potrivită pentru a fi catalogată drept Jamon Iberico. 450 de grame din acest produs se vând cu aproximativ 220 de dolari.

Lăstarii de hamei

Lăstarii de hamei nu se folosesc în industria producătoare de bere. Prețul lor mari este dat de faptul că fiind foarte sensibili trebuie culeși manual. În Europa, 450 g de lăstari de hamei se vând cu aproximativ 128 dolari.

Brânză de elan „Moose house”

Brânza de elan produsă de ferma ”Moose house” din Suedia este cea mai scumpă și mai exclusivistă din lume.

Întinsă pe 230.000 mp, ferma găzduiește doar 3 elani: Gullan, Haelga, and Juna. Acestea sunt mulse doar din mai până în septembrie, iar din laptele lor se produ doar 300 kg de brânză anual. 1 kg poate costa și 1000 de dolari.

Caviar Almas

Caviarul a fost întotdeauna simbolul luxului, dar din cauza faptului că sturionii sunt o specie pe cale de dispariție a devenit și mai scump decât era. Cel mai scump și mai rar caviar din lume, Almas, este produs în Iran, și provine de un soi de sturion care trăiește 100 de ani. 1 kilogram se vinde cu peste 25.000 de dolari.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Tartă trandafir cu mere și miere pe un tocător cu cuțit și mere proaspete
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
oameni la masă într-un restaurant ieftin
7 preparate pe care să nu le comanzi niciodată la un restaurant ieftin
7 preparate pe care să nu le comanzi niciodată la un restaurant ieftin
ingrediente dulci puse în cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
vanilia
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: Nu mi-a plăcut deloc gustul
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide