De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume

Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume, dar și unul dintre cele mai populare. Provine din planta vanilie planifolia, un membru al familiei orhideelor. Deși există peste 25.000 de specii de orhidee, vanilia este singura care este folosită în agricultură. Descoperă în cele ce umrează de ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Iată ce spun bucătarii specialiști despre utilizarea acestui ingredient.

vanilia
Vanilia s-a răspândit în lume datorită cuceririi Americii de Sud de către spanioli/ Shutterstock

Vanilia este una dintre cele mai populare arome din cofetărie, iar mulți o consideră chiar plictisitoare. Cu toate acestea vanilia adevărată conține peste 200 de compuși de aromă diferiți care dau oricărui desert un gust surprinzător de complex.

De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume

Vanilia are o istorie de mii de ani, cu rădăcini la poporul totonac din Mexic antic. Aceștia erau un trib care trăiau în munții Mexicului în secolul al XV-lea. Ei cultiva vanilla planifolia în scopuri medicinale sau religioase, fără să încerce măcar să o folosească la gătit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Conform tradiției antice a totonacilor, o zeiță și iubitul ei muritor au fost uciși de tatăl fetei furios, care era împotriva relației lor. Se spune că din sângele ei au încolțit orhideele care produc vanilie.

Unele surse istorice spun că vanilia a fost folosită chiar mai devreme de mayași, care sunt în mod obișnuit creditați ca fiind primii care au folosit-o în alimentație. Totuși, nu există date sigure. Primele înregistrări clare spun că aztecii sunt cei care au descoperit vanilia și probabil că nu au fost primii oameni de pe planetă care au folosit-o ca aromă.

Află mai multe și despre cele mai scumpe ingrediente din lume.

Aztecii îi cuceresc pe totonaci și vanilia devine și mai populară

Când aztecii nomazi nativi americani i-au cucerit pe totonaci în 1427, au pus ca taxă boabe de vanilie, pentru că au descoperit că au o aromă incredibilă. De asemenea, aztecii au fost cei care și-au dat seama că are calități afrodisiace.

Aztecii s-au referit la vanilie ca fiind o floare neagră, deoarece după recoltare acestea capătă într-adevăr această culoare. Unul dintre motivele pentru care unii istorici presupun că aztecii au descoperit vanilia este pentru că au fost primul trib care a combinat condimentul cu cacao pentru a face xocolatl sau chocolatl. Aceasta este prima variantă de ciocolată caldă.

Prepararea ciocolatei era un secret bine păstrat în trib, însă nu a rămas pentru multă vreme așa. În scurt timp, spaniolii aveau să vină în Mexic și să ia cu ei secretul pe care l-au dus în Europa. Așa au căpătat popularitate atât ciocolata, cât și vanilia. Faima lor nu a rămas doar pe continentul nostru, ci s-a răspândit în întreaga lume.

Încearcă și o rețetă de înghețată de vanilie.

Vanilia, celebră în Europa datorită unui farmacist

Odată răspândită în Europa, vanilia a fost folosită în general ca aromă, până când Hugh Morgan, farmacistul reginei Elisabeta a Marii Britanii face niște teste. 

Morgan i-a prezentat vanilia reginei Elisabeta în 1602. Aceasta a devenit obsedată de parfumul ei amețitor și aroma sa delicioasă. Surse istorice spun că cerea să fie adăugată în toate budincile care îi erau servite. Farmacistul a făcut tot felul de teste și a inclus aroma de vanilie în tutun, alcool, parfumuri și medicamente pentru calmearea nervilor și afrodisiace.

Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, vanilia era foarte populară în rândul aristocraților și al celor din clasele sociale înstrărite. Nu a durat mult până când a ajuns și în Statele Unite ale Americii unde a fost adusă de Thomas Jefferson. Acesta a fost impresionat de condiment după ce l-a gustat în timpul unei călătorii în Franța.

Citește și

Călătoria vaniliei prin lume

În următorii 300 de ani, vanilia mexicană era transportată în întreaga lume, dar nu a putut fi aclimatizată în alte zone. Înflorea, dar nu făcea păstăi. Vanilia este o plantă hermafrodită, adică are părți masculine și feminine care sunt separate pentru a preveni autopolenizarea. De aceea, oamenii nu au înțeles inițial ce trebuie să facă cu ea.

Abia în 1836, Charles François Antoine Morren, un botanist francez, a observat albinele Melipona care polenizau florile. Mai târziu, pe insula Bourbon, actuala Réunion, un băiat de 12 ani pe nume Edmond Albius, care a crescut muncind ca sclav pe o plantație insulară, a descoperit o metodă de polenizare manuală a florii. Tehnica a fost apoi răspândită peste tot în lume. În acea perioadă Réunion a devenit cel mai mare producător de vanilie din lume, transportând 200 de tone de boabe de vanilie în Franța până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Astăzi, încă se folosesc aceleași tehnici de polenizare manuală. De fapt, aproape fiecare boabă de vanilie produsă este rezultatul polenizării manuale, făcând-o una dintre culturile care necesită cea mai multă muncă din lume. De aceea păstăile de vanilie și extractul sunt atât de scumpe. În prezent, peste 70% din vanilia mondială este încă produsă în Madagascar și Réunion, cunoscută sub numele de vanilie Bourbon.

Thomas Jefferson aduce vanilia în SUA

Întors în SUA în 1789, Jefferson a cerut  să fie trimise păstăi de vanilie de la Paris. Deși înghețata era deja populară în SUA, el a creat și a notat una dintre primele rețete de înghețată de vanilie din lume. Aceasta este păstrată și astăzi în Biblioteca Congresului din Washington.

În 1847, Joseph Burnett, un farmacist din Boston, a înmuiat boabele de vanilie în apă și alcool de cereale, creând extract sau esență de vanilie. Burnett a devenit cunoscut pentru puritatea și calitatea extractului său de vanilie. Apoi a înființat compania Joseph Burnett din Boston în același an, concentrându-se exclusiv pe producerea de extracte aromatizante.

Crearea extractului a însemnat că în multe dintre rețetele de sfârșitul secolului al XIX-lea vanilia a devenit un ingredient important. Se folosea la înghețată, prăjituri și rețete de budincă.

Dovezile moderne dezvăluie răspândirea anterioară a vaniliei în Europa

Deși inițial s-a crezut că vanilia nu a ajuns în Europa până când spaniolii nu au adus-o din America de Nord. Dovezile descoperite în 2019 arată contrariul. Potrivit acestora, vanilia a fost de fapt folosită în Israel cu mulți ani mai devreme.

Într-un sit arheologic din Tel Meggido, Israel, au fost descoperite borcane de lut care datează din epoca mijlocie a bronzului, în jurul anilor 1650-1550 î.Hr., potrivit Journal of Archaeological Science Reports. În aceste borcane au fost găsite urme de vanilie. Istoricii cred că au fost folosite ca ofrandă către zei.

Cercetările ulterioare au arătat că vanilia nu era folosită în mod obișnuit pentru ofrande funerare, ci pentru a aromatiza vinul. Oamenii din regiune aveau păstăi de vanilie aduse din India sau Africa de Est.

Vanilia așa cum o cunoaștem astăzi

Astăzi, vanilia nu mai este folosită doar de casele regale sau de cei foarte bogați. Rămâne totuși unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, datorită procesului de polenizare și recoltare care necesită multă muncă.

În magazine vei găsi mai multe sortimente de vanilie: tahitiană, bourbon, mexicană și indoneziană. Fiecare soi are propriile sale caracteristici de miros și aromă. Vanilia Bourbon este cel mai comun tip de vanilie. Provine din insulele Madagascar și Réunion, luând numele de la fostul nume al Réunionului, Bourbon.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ingrediente dulci puse în cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
Fire de șofran în bntr-un bol de lemn aranjat pe o masă
Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurul
Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurul
Cele mai scumpe ingrediente din lume fiind ilustrate de un bărbat tăind jamon iberico
Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie
Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
închide