De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume

Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume, dar și unul dintre cele mai populare. Provine din planta vanilie planifolia, un membru al familiei orhideelor. Deși există peste 25.000 de specii de orhidee, vanilia este singura care este folosită în agricultură. Descoperă în cele ce umrează de ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Iată ce spun bucătarii specialiști despre utilizarea acestui ingredient.

vanilia
Vanilia s-a răspândit în lume datorită cuceririi Americii de Sud de către spanioli/ Shutterstock

Vanilia este una dintre cele mai populare arome din cofetărie, iar mulți o consideră chiar plictisitoare. Cu toate acestea vanilia adevărată conține peste 200 de compuși de aromă diferiți care dau oricărui desert un gust surprinzător de complex.

De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume

Vanilia are o istorie de mii de ani, cu rădăcini la poporul totonac din Mexic antic. Aceștia erau un trib care trăiau în munții Mexicului în secolul al XV-lea. Ei cultiva vanilla planifolia în scopuri medicinale sau religioase, fără să încerce măcar să o folosească la gătit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Conform tradiției antice a totonacilor, o zeiță și iubitul ei muritor au fost uciși de tatăl fetei furios, care era împotriva relației lor. Se spune că din sângele ei au încolțit orhideele care produc vanilie.

Unele surse istorice spun că vanilia a fost folosită chiar mai devreme de mayași, care sunt în mod obișnuit creditați ca fiind primii care au folosit-o în alimentație. Totuși, nu există date sigure. Primele înregistrări clare spun că aztecii sunt cei care au descoperit vanilia și probabil că nu au fost primii oameni de pe planetă care au folosit-o ca aromă.

Află mai multe și despre cele mai scumpe ingrediente din lume.

Aztecii îi cuceresc pe totonaci și vanilia devine și mai populară

Când aztecii nomazi nativi americani i-au cucerit pe totonaci în 1427, au pus ca taxă boabe de vanilie, pentru că au descoperit că au o aromă incredibilă. De asemenea, aztecii au fost cei care și-au dat seama că are calități afrodisiace.

Aztecii s-au referit la vanilie ca fiind o floare neagră, deoarece după recoltare acestea capătă într-adevăr această culoare. Unul dintre motivele pentru care unii istorici presupun că aztecii au descoperit vanilia este pentru că au fost primul trib care a combinat condimentul cu cacao pentru a face xocolatl sau chocolatl. Aceasta este prima variantă de ciocolată caldă.

Prepararea ciocolatei era un secret bine păstrat în trib, însă nu a rămas pentru multă vreme așa. În scurt timp, spaniolii aveau să vină în Mexic și să ia cu ei secretul pe care l-au dus în Europa. Așa au căpătat popularitate atât ciocolata, cât și vanilia. Faima lor nu a rămas doar pe continentul nostru, ci s-a răspândit în întreaga lume.

Încearcă și o rețetă de înghețată de vanilie.

Vanilia, celebră în Europa datorită unui farmacist

Odată răspândită în Europa, vanilia a fost folosită în general ca aromă, până când Hugh Morgan, farmacistul reginei Elisabeta a Marii Britanii face niște teste. 

Morgan i-a prezentat vanilia reginei Elisabeta în 1602. Aceasta a devenit obsedată de parfumul ei amețitor și aroma sa delicioasă. Surse istorice spun că cerea să fie adăugată în toate budincile care îi erau servite. Farmacistul a făcut tot felul de teste și a inclus aroma de vanilie în tutun, alcool, parfumuri și medicamente pentru calmearea nervilor și afrodisiace.

Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, vanilia era foarte populară în rândul aristocraților și al celor din clasele sociale înstrărite. Nu a durat mult până când a ajuns și în Statele Unite ale Americii unde a fost adusă de Thomas Jefferson. Acesta a fost impresionat de condiment după ce l-a gustat în timpul unei călătorii în Franța.

Citește și

Călătoria vaniliei prin lume

În următorii 300 de ani, vanilia mexicană era transportată în întreaga lume, dar nu a putut fi aclimatizată în alte zone. Înflorea, dar nu făcea păstăi. Vanilia este o plantă hermafrodită, adică are părți masculine și feminine care sunt separate pentru a preveni autopolenizarea. De aceea, oamenii nu au înțeles inițial ce trebuie să facă cu ea.

Abia în 1836, Charles François Antoine Morren, un botanist francez, a observat albinele Melipona care polenizau florile. Mai târziu, pe insula Bourbon, actuala Réunion, un băiat de 12 ani pe nume Edmond Albius, care a crescut muncind ca sclav pe o plantație insulară, a descoperit o metodă de polenizare manuală a florii. Tehnica a fost apoi răspândită peste tot în lume. În acea perioadă Réunion a devenit cel mai mare producător de vanilie din lume, transportând 200 de tone de boabe de vanilie în Franța până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Astăzi, încă se folosesc aceleași tehnici de polenizare manuală. De fapt, aproape fiecare boabă de vanilie produsă este rezultatul polenizării manuale, făcând-o una dintre culturile care necesită cea mai multă muncă din lume. De aceea păstăile de vanilie și extractul sunt atât de scumpe. În prezent, peste 70% din vanilia mondială este încă produsă în Madagascar și Réunion, cunoscută sub numele de vanilie Bourbon.

Thomas Jefferson aduce vanilia în SUA

Întors în SUA în 1789, Jefferson a cerut  să fie trimise păstăi de vanilie de la Paris. Deși înghețata era deja populară în SUA, el a creat și a notat una dintre primele rețete de înghețată de vanilie din lume. Aceasta este păstrată și astăzi în Biblioteca Congresului din Washington.

În 1847, Joseph Burnett, un farmacist din Boston, a înmuiat boabele de vanilie în apă și alcool de cereale, creând extract sau esență de vanilie. Burnett a devenit cunoscut pentru puritatea și calitatea extractului său de vanilie. Apoi a înființat compania Joseph Burnett din Boston în același an, concentrându-se exclusiv pe producerea de extracte aromatizante.

Crearea extractului a însemnat că în multe dintre rețetele de sfârșitul secolului al XIX-lea vanilia a devenit un ingredient important. Se folosea la înghețată, prăjituri și rețete de budincă.

Dovezile moderne dezvăluie răspândirea anterioară a vaniliei în Europa

Deși inițial s-a crezut că vanilia nu a ajuns în Europa până când spaniolii nu au adus-o din America de Nord. Dovezile descoperite în 2019 arată contrariul. Potrivit acestora, vanilia a fost de fapt folosită în Israel cu mulți ani mai devreme.

Într-un sit arheologic din Tel Meggido, Israel, au fost descoperite borcane de lut care datează din epoca mijlocie a bronzului, în jurul anilor 1650-1550 î.Hr., potrivit Journal of Archaeological Science Reports. În aceste borcane au fost găsite urme de vanilie. Istoricii cred că au fost folosite ca ofrandă către zei.

Cercetările ulterioare au arătat că vanilia nu era folosită în mod obișnuit pentru ofrande funerare, ci pentru a aromatiza vinul. Oamenii din regiune aveau păstăi de vanilie aduse din India sau Africa de Est.

Vanilia așa cum o cunoaștem astăzi

Astăzi, vanilia nu mai este folosită doar de casele regale sau de cei foarte bogați. Rămâne totuși unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, datorită procesului de polenizare și recoltare care necesită multă muncă.

În magazine vei găsi mai multe sortimente de vanilie: tahitiană, bourbon, mexicană și indoneziană. Fiecare soi are propriile sale caracteristici de miros și aromă. Vanilia Bourbon este cel mai comun tip de vanilie. Provine din insulele Madagascar și Réunion, luând numele de la fostul nume al Réunionului, Bourbon.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt pusă pe o farfurie albă
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
gogosi pufoase cu iaurt și ciocolată puse pe o farfurie albă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ingrediente dulci puse în cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
Fire de șofran în bntr-un bol de lemn aranjat pe o masă
Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurul
Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurul
Cele mai scumpe ingrediente din lume fiind ilustrate de un bărbat tăind jamon iberico
Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie
Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Un bol plin cu fasole neagră pregătită din conservă
05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
garnituri cu cartofi puse într-un colaj cu mai multe fotografii
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
zabaione servit într-un pahar transparent
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Porție de Ciuperci cu usturoi la tigaie în farfurie, alături de furculițe și o căpățână de usturoi
17 noiembrie, 05:07
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
16 noiembrie, 06:48
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon și porționată pe un platou cu legume
16 noiembrie, 05:45
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: Trei generații pe canapea
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia pauze de la internet pentru a trăi mai mult momentele din prezent: Un scriitor trebuie să aibă povești
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
închide