De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume

Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume, dar și unul dintre cele mai populare. Provine din planta vanilie planifolia, un membru al familiei orhideelor. Deși există peste 25.000 de specii de orhidee, vanilia este singura care este folosită în agricultură. Descoperă în cele ce umrează de ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Iată ce spun bucătarii specialiști despre utilizarea acestui ingredient.

vanilia
Vanilia s-a răspândit în lume datorită cuceririi Americii de Sud de către spanioli/ Shutterstock

Vanilia este una dintre cele mai populare arome din cofetărie, iar mulți o consideră chiar plictisitoare. Cu toate acestea vanilia adevărată conține peste 200 de compuși de aromă diferiți care dau oricărui desert un gust surprinzător de complex.

De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume

Vanilia are o istorie de mii de ani, cu rădăcini la poporul totonac din Mexic antic. Aceștia erau un trib care trăiau în munții Mexicului în secolul al XV-lea. Ei cultiva vanilla planifolia în scopuri medicinale sau religioase, fără să încerce măcar să o folosească la gătit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Conform tradiției antice a totonacilor, o zeiță și iubitul ei muritor au fost uciși de tatăl fetei furios, care era împotriva relației lor. Se spune că din sângele ei au încolțit orhideele care produc vanilie.

Unele surse istorice spun că vanilia a fost folosită chiar mai devreme de mayași, care sunt în mod obișnuit creditați ca fiind primii care au folosit-o în alimentație. Totuși, nu există date sigure. Primele înregistrări clare spun că aztecii sunt cei care au descoperit vanilia și probabil că nu au fost primii oameni de pe planetă care au folosit-o ca aromă.

Află mai multe și despre cele mai scumpe ingrediente din lume.

Aztecii îi cuceresc pe totonaci și vanilia devine și mai populară

Când aztecii nomazi nativi americani i-au cucerit pe totonaci în 1427, au pus ca taxă boabe de vanilie, pentru că au descoperit că au o aromă incredibilă. De asemenea, aztecii au fost cei care și-au dat seama că are calități afrodisiace.

Aztecii s-au referit la vanilie ca fiind o floare neagră, deoarece după recoltare acestea capătă într-adevăr această culoare. Unul dintre motivele pentru care unii istorici presupun că aztecii au descoperit vanilia este pentru că au fost primul trib care a combinat condimentul cu cacao pentru a face xocolatl sau chocolatl. Aceasta este prima variantă de ciocolată caldă.

Prepararea ciocolatei era un secret bine păstrat în trib, însă nu a rămas pentru multă vreme așa. În scurt timp, spaniolii aveau să vină în Mexic și să ia cu ei secretul pe care l-au dus în Europa. Așa au căpătat popularitate atât ciocolata, cât și vanilia. Faima lor nu a rămas doar pe continentul nostru, ci s-a răspândit în întreaga lume.

Încearcă și o rețetă de înghețată de vanilie.

Vanilia, celebră în Europa datorită unui farmacist

Odată răspândită în Europa, vanilia a fost folosită în general ca aromă, până când Hugh Morgan, farmacistul reginei Elisabeta a Marii Britanii face niște teste. 

Morgan i-a prezentat vanilia reginei Elisabeta în 1602. Aceasta a devenit obsedată de parfumul ei amețitor și aroma sa delicioasă. Surse istorice spun că cerea să fie adăugată în toate budincile care îi erau servite. Farmacistul a făcut tot felul de teste și a inclus aroma de vanilie în tutun, alcool, parfumuri și medicamente pentru calmearea nervilor și afrodisiace.

Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, vanilia era foarte populară în rândul aristocraților și al celor din clasele sociale înstrărite. Nu a durat mult până când a ajuns și în Statele Unite ale Americii unde a fost adusă de Thomas Jefferson. Acesta a fost impresionat de condiment după ce l-a gustat în timpul unei călătorii în Franța.

Citește și

Călătoria vaniliei prin lume

În următorii 300 de ani, vanilia mexicană era transportată în întreaga lume, dar nu a putut fi aclimatizată în alte zone. Înflorea, dar nu făcea păstăi. Vanilia este o plantă hermafrodită, adică are părți masculine și feminine care sunt separate pentru a preveni autopolenizarea. De aceea, oamenii nu au înțeles inițial ce trebuie să facă cu ea.

Abia în 1836, Charles François Antoine Morren, un botanist francez, a observat albinele Melipona care polenizau florile. Mai târziu, pe insula Bourbon, actuala Réunion, un băiat de 12 ani pe nume Edmond Albius, care a crescut muncind ca sclav pe o plantație insulară, a descoperit o metodă de polenizare manuală a florii. Tehnica a fost apoi răspândită peste tot în lume. În acea perioadă Réunion a devenit cel mai mare producător de vanilie din lume, transportând 200 de tone de boabe de vanilie în Franța până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Astăzi, încă se folosesc aceleași tehnici de polenizare manuală. De fapt, aproape fiecare boabă de vanilie produsă este rezultatul polenizării manuale, făcând-o una dintre culturile care necesită cea mai multă muncă din lume. De aceea păstăile de vanilie și extractul sunt atât de scumpe. În prezent, peste 70% din vanilia mondială este încă produsă în Madagascar și Réunion, cunoscută sub numele de vanilie Bourbon.

Thomas Jefferson aduce vanilia în SUA

Întors în SUA în 1789, Jefferson a cerut  să fie trimise păstăi de vanilie de la Paris. Deși înghețata era deja populară în SUA, el a creat și a notat una dintre primele rețete de înghețată de vanilie din lume. Aceasta este păstrată și astăzi în Biblioteca Congresului din Washington.

În 1847, Joseph Burnett, un farmacist din Boston, a înmuiat boabele de vanilie în apă și alcool de cereale, creând extract sau esență de vanilie. Burnett a devenit cunoscut pentru puritatea și calitatea extractului său de vanilie. Apoi a înființat compania Joseph Burnett din Boston în același an, concentrându-se exclusiv pe producerea de extracte aromatizante.

Crearea extractului a însemnat că în multe dintre rețetele de sfârșitul secolului al XIX-lea vanilia a devenit un ingredient important. Se folosea la înghețată, prăjituri și rețete de budincă.

Dovezile moderne dezvăluie răspândirea anterioară a vaniliei în Europa

Deși inițial s-a crezut că vanilia nu a ajuns în Europa până când spaniolii nu au adus-o din America de Nord. Dovezile descoperite în 2019 arată contrariul. Potrivit acestora, vanilia a fost de fapt folosită în Israel cu mulți ani mai devreme.

Într-un sit arheologic din Tel Meggido, Israel, au fost descoperite borcane de lut care datează din epoca mijlocie a bronzului, în jurul anilor 1650-1550 î.Hr., potrivit Journal of Archaeological Science Reports. În aceste borcane au fost găsite urme de vanilie. Istoricii cred că au fost folosite ca ofrandă către zei.

Cercetările ulterioare au arătat că vanilia nu era folosită în mod obișnuit pentru ofrande funerare, ci pentru a aromatiza vinul. Oamenii din regiune aveau păstăi de vanilie aduse din India sau Africa de Est.

Vanilia așa cum o cunoaștem astăzi

Astăzi, vanilia nu mai este folosită doar de casele regale sau de cei foarte bogați. Rămâne totuși unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, datorită procesului de polenizare și recoltare care necesită multă muncă.

În magazine vei găsi mai multe sortimente de vanilie: tahitiană, bourbon, mexicană și indoneziană. Fiecare soi are propriile sale caracteristici de miros și aromă. Vanilia Bourbon este cel mai comun tip de vanilie. Provine din insulele Madagascar și Réunion, luând numele de la fostul nume al Réunionului, Bourbon.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ingrediente dulci puse în cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
Fire de șofran în bntr-un bol de lemn aranjat pe o masă
Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurul
Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurul
Cele mai scumpe ingrediente din lume fiind ilustrate de un bărbat tăind jamon iberico
Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie
Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. Suntem hoţi cu toţii
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. "Suntem hoţi cu toţii"
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. "Suntem hoţi cu toţii"
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
închide