Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați

Dacă îți place să gătești și să mănânci preparate picante atunci trebuie neapărat să cunoști toate tipurile de ardei iute, de la cei mai blânzi la cei care îți dau foc papilelor gustative. Iată un ghid care cuprinde cei mai iuți ardei din lume.

Cei mai iuți ardei din lume aranjați pe un blat de lemn
Iuțeala ardeilor se stabilește de scara Scoville / Shutterstock

Iuțeala ardeiului este stabilită de scara Scoville, un sistem inventat de Wilbur Scoville și are la bază determinarea conținutului de capsaicină. Aceasta este substanța din arde care le dă gradul de iuțeală. Astfel, s-a descoperit că cel mai iute ardei este Carolina Reaper, care este înregistrat și în Cartea Recordurilor în 2013. Acesta are 2,2 milioane SHU (Scoville Heat Units). Prin comparație, jalapeño are între 1000 și 20 000 SHU.

Ce se întâmplă dacă mănânci cei mai iuți ardei din lume

În teorie, cu cât mănânci mai multe alimente picante, cu atât le vei putea tolera mai bine. Cu toate acestea, ar fi bine să te consulți cu mediucl tău înainte de a consuma mult prea multe alimente picante. Pentru că teoria nu se aplică mereu în practică îți prezentăm un ghid în care îți prezentăm cei mai iuți ardei din lume ca să știi dacă te încumeți sau nu să guști.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Peppadew

Acest ardei este originar din Africa de Sud. A fost descoperit în anii 90 și de atunci a devenit popular în întreaga lume. Numele Peppadew este marcă comercială în Africa de Sud, ca mijloc de control. Are un gust unic, cu un amestec de iute și o dulceață aparte.

Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți/ Shutterstock puși într-un castron roșu
Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți / Shutterstock

Nu este foarte iute, cu un rating Scoville de 1100 până la 1200 SHU. Poate fi feliat și folosit la pizza și în pâine, paste, salate și multe altele. De asemenea, poate fi umplut cu brânză pentru o gustare rapidă. Peppadew seamănă cu o roșie cherry sau cu un ardei roșu miniatural și se vinde în mare parte murat, cu semințele îndepărtate pentru a da o aromă mai blândă.

Poblano

Încă ești pe un teritoriu sigur dacă mănânci un chilli poblano. Acest ardei de dimensiuni mai mari are o lungime de 7-15 cm și are un rating Scoville de 2500 până la 5000 SHU. Provine din statul Puebla din Mexic și numele său înseamnă „locuitor din Puebla”. 

Ardei iuți poblano serviți pe un blat de lemn
Din ardei iuți poblano se face un sos special cu ciocolată neagră / Shutterstock

Poblano are o iuțeală mai puternică atunci când este copt și roșu, spre deosebire de starea sa crudă, verde. 

Pe măsură ce se maturizează, capătă o culoare roșie închisă, aproape maronie. Sunt foarte buni pentru lăsat la uscat datorită pulpei lor groase. 

Când sunt uscați, sunt cunoscute sub denumirea de chilli ancho. De asemenea, în zona de unde provine se prepară sosul mole poblano, din acest ardei iute îmbogățit cu ciocolată neagră foarte amară. Încearcă și rețeta de ardei umpluți. Este o rețetă care îi va cuceri pe cei dragi.

Citește și

Guajillo

Acest ardei iute este adesea vândut uscat, fără semințe, înmuiat și măcinat într-o pastă subțire pentru a fi folosit în salsa, supe sau tocane. Este cel mai frecvent folosit pentru a face salsa pentru feluri de mâncare precum tamales.

Ardei Guajillo pe un fundal alb
Guajillo se vinde de obicei uscat / Shutterstock

Ardeiul guajillo este relativ mare, măsoară 5-10 cm în lungime, iar iuțeala medie variază între 2500 și 5000 SHU pe scara Scoville. Datorită pulpei sale groase necesită o perioadă mai lungă de înmuiere pentru a-și elibera aromele.

Jalapeno

Acesta este probabil unul dintre cei mai populari ardei iuți. Are un rating Scoville care variază de la 1000 până la 20 000 SHU. Deoarece intervalul este atât de larg, poți avea noroc să guști dintr-unul mai blând sau poți să nimerești unul foarte iute. Pe măsură ce jalapeños se coc, devin roșii și mult mai iuți. Tot atunci au, de asemenea, „vergeturi” albe.

Aredei Jalapeno puși într-un castron de lemn
Jalapeno sunt unii dintre cei mai populari ardei iuți / Shutterstock

Jalapeños conțin vitamina C și A, așa că, pe lângă că faptul că dau un gust bun preparatelor, au și beneficii pentru sănătate. Descoperă și o rețetă de sos de miere cu paprika.

Chipotle

Cuvântul chipotle înseamnă „chilli afumat”. Aceste mici bombe sunt de fapt jalapeños uscate cu fum. Procesul are loc când sunt ajunși la deplină maturitate. Cele mai comune două soiuri de chipotle sunt Chipotle Morita și Chipotle Meco.

Ardeiul Chipotle pe un fundal alb
Chipotle este de fapt ardei jalapeno uscat și afumat / Shutterstock

Chipotle Meco este mult mai greu de găsit și se usucă mult mai mult timp decât Chipotle Morita. Marea majoritate a Chipotle Morita sunt făcute în statul Chihuahua din nordul Mexicului, în timp ce Chipotle Meco, mai puțin comuni, sunt făcuți în părțile centrale și de sud ale Mexicului. 

Aceste tipuri de ardei iute au un rating Scoville de 2500 până la 10 000 SHU. Pot fi folosite în salse, tocănițe și supe, precum și în multe alte feluri de mâncare, pentru un gust ușor picant și afumat.

Serrano

Ardeii serrano arată foarte asemănători cu jalapeños, dar mult mai iuți. Au un rating Scoville de 10 000 până la 25 000 SHU. Mărimea medie a unui ardei serrano este de aproximativ 5 cm lungime, iar cu cât este mai mic, cu atât serrano este mai puternic. 

Ardei serrano secționat pe un blat de lemn
Ardeii iuți serrano de dimensiuni mari sunt mai puțin iuți / Shutterstock

Ardeii serrano sunt originari din Mexic. Sunt de obicei consumați cruzi. Înainte să ajungă la maturitate sunt verzi, dar se transformă într-o multitudine de culori când se coc, inclusiv roșu, maro, portocaliu și galben.

Ardei roșu cayenne

Este numit după capitala Guyanei Franceze, „Cayenne”, dar mai este cunoscut și sub numele de „ardei iute roșu”. Este evaluat la aproximativ 30.000 până la 50.000 SHU. Se crește foarte ușor și de obicei este uscat și măcinat pentru a fi făcut pudră.

Ardei cayenne  secționați pe jumătate alături de pudră de ardei
Cel mai adesea vei găsi ardei cayenne sub formă de pudră / Shutterstock

Piri piri

Piri piri sau peri peri este traducerea directă din Swahili și înseamnă „piper piper”. Se spune că a fost adus de portughezi din Goa.

Ardei pri pri servit pe un blat gri
Cel mai adesea piri piri este folosit pentru sosuri / Shutterstock

Bird’s eye

Acest tip de ardei iute este foarte mic, iar semințele sunt adesea răspândite de păsări, de unde și denumirea „ochi de pasăre”. Poate fi de culoare roșie sau verde. Deși mic, are un rating Scoville de 100 000 până la 225 000 SHU.

Ardei Bird’s eye pe un fundal alb
Bird’s eye este folosit atât în America de Sud, cât și în Asia / Shutterstock

Ardeiul iute are beneficii surprinzătoare pentru sănătate, inclusiv ameliorarea durerii artritice, a durerilor de stomac și a durerilor de dinți. Acest ardei iute își are originile în țara sud-americană Guyana. Deși provine din America de Sud, este utilizat pe scară largă în multe feluri de mâncare din sud-estul Asiei, iar în India este folosit chiar și ca agent antibacterian pentru prevenirea infecțiilor.

Habanero

Acest ardei iute poartă numele după Havana (La Habana), capitala Cubei. Majoritatea ardeilor iuți habanero provin din Peninsula Yucatan din Mexic. 

Ardei Habanero serviți într-un bol de lemn
Habanero trebuie consumați în cantități mici / Shutterstock

Este un foarte iute, cu un rating Scoville de 100 000 până la 350 000 SHU. Habanero se găsește în multe culori diferite, deși unii cultivatori consideră că habanero portocaliu este singurul habanero adevărat. 

Cercetări de mici dimensiuni au arătat că ardeii habanero pot fi de ajutor în controlul nivelului de insulină la diabetici. Pentru că este foarte iute, poate fi adăugat în cantități foarte mici în salsa sau chilli con carne. Află mai multe și despre ardeii iuți puși la borcan.

Ghost pepper

Ghost pepper sau ”ardeiul fantomă” mai este este cunoscut și sub numele de „Bhut jolokia”. A deținut pentru o perioadă locul 1 în topul celor mai iuți ardei din lume, dar a fost detronat de Carolina Reaper. Totuși, are un rating de 1 milion de SHU.

Ghost pepper serviți pe un șergar alb
Ghost pepper sunt atât de iuți încât îți pot arde pielea / Shutterstock

Ardeiul fantomă este originar din India și crește în regiunile de nord-est din Nagaland și Assam. Studiile au arătat că atunci când este cultivat în alte locuri nu mai este la fel de iute. Este atât de iute încât doar atingerea pulpei poate provoca arsuri ale pielii.

Carolina Reaper

Carolina Reaper nu are un aspect prea plăcut. Este noduros, cu coadă ascuțită. Felul în care arată se potrivește perfect cu iuțeala sa.

Trei dintre ardeii Carolina Reaper pe un fundal alb
Carolina Reaper este obținut de om prin încrucișarea a două soiuri de ardei iute / Shutterstock

Trebuie remarcat totuși că acesta este un ardei obținut prin diverse încrucișări făcute de om între ghost pepper și un habanero roșu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcane cu ardei iuți umpluți cu ton, pentru iarnă
Galerie foto
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Galerie foto
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Dulceață de ardei iuți cu ardei copți în linguriță albă, în borcan și pe felie de pâine
Galerie foto
Dulceață de ardei iuți cu ardei copți. Un aperitiv cu gust exotic
Dulceață de ardei iuți cu ardei copți. Un aperitiv cu gust exotic
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciuperci proaspete puse pe un tocător
08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Teodoro s-a mutat din Chile în România şi deţine una dintre cele mai profitabile plantaţii. A investit 100.000 de euro
Teodoro s-a mutat din Chile în România şi deţine una dintre cele mai profitabile plantaţii. A investit 100.000 de euro
Teodoro s-a mutat din Chile în România şi deţine una dintre cele mai profitabile plantaţii. A investit 100.000 de euro
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
închide