Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați

Dacă îți place să gătești și să mănânci preparate picante atunci trebuie neapărat să cunoști toate tipurile de ardei iute, de la cei mai blânzi la cei care îți dau foc papilelor gustative. Iată un ghid care cuprinde cei mai iuți ardei din lume.

Cei mai iuți ardei din lume aranjați pe un blat de lemn
Iuțeala ardeilor se stabilește de scara Scoville / Shutterstock

Iuțeala ardeiului este stabilită de scara Scoville, un sistem inventat de Wilbur Scoville și are la bază determinarea conținutului de capsaicină. Aceasta este substanța din arde care le dă gradul de iuțeală. Astfel, s-a descoperit că cel mai iute ardei este Carolina Reaper, care este înregistrat și în Cartea Recordurilor în 2013. Acesta are 2,2 milioane SHU (Scoville Heat Units). Prin comparație, jalapeño are între 1000 și 20 000 SHU.

Ce se întâmplă dacă mănânci cei mai iuți ardei din lume

În teorie, cu cât mănânci mai multe alimente picante, cu atât le vei putea tolera mai bine. Cu toate acestea, ar fi bine să te consulți cu mediucl tău înainte de a consuma mult prea multe alimente picante. Pentru că teoria nu se aplică mereu în practică îți prezentăm un ghid în care îți prezentăm cei mai iuți ardei din lume ca să știi dacă te încumeți sau nu să guști.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Peppadew

Acest ardei este originar din Africa de Sud. A fost descoperit în anii 90 și de atunci a devenit popular în întreaga lume. Numele Peppadew este marcă comercială în Africa de Sud, ca mijloc de control. Are un gust unic, cu un amestec de iute și o dulceață aparte.

Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți/ Shutterstock puși într-un castron roșu
Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți / Shutterstock

Nu este foarte iute, cu un rating Scoville de 1100 până la 1200 SHU. Poate fi feliat și folosit la pizza și în pâine, paste, salate și multe altele. De asemenea, poate fi umplut cu brânză pentru o gustare rapidă. Peppadew seamănă cu o roșie cherry sau cu un ardei roșu miniatural și se vinde în mare parte murat, cu semințele îndepărtate pentru a da o aromă mai blândă.

Poblano

Încă ești pe un teritoriu sigur dacă mănânci un chilli poblano. Acest ardei de dimensiuni mai mari are o lungime de 7-15 cm și are un rating Scoville de 2500 până la 5000 SHU. Provine din statul Puebla din Mexic și numele său înseamnă „locuitor din Puebla”. 

Ardei iuți poblano serviți pe un blat de lemn
Din ardei iuți poblano se face un sos special cu ciocolată neagră / Shutterstock

Poblano are o iuțeală mai puternică atunci când este copt și roșu, spre deosebire de starea sa crudă, verde. 

Pe măsură ce se maturizează, capătă o culoare roșie închisă, aproape maronie. Sunt foarte buni pentru lăsat la uscat datorită pulpei lor groase. 

Când sunt uscați, sunt cunoscute sub denumirea de chilli ancho. De asemenea, în zona de unde provine se prepară sosul mole poblano, din acest ardei iute îmbogățit cu ciocolată neagră foarte amară. Încearcă și rețeta de ardei umpluți. Este o rețetă care îi va cuceri pe cei dragi.

Citește și

Guajillo

Acest ardei iute este adesea vândut uscat, fără semințe, înmuiat și măcinat într-o pastă subțire pentru a fi folosit în salsa, supe sau tocane. Este cel mai frecvent folosit pentru a face salsa pentru feluri de mâncare precum tamales.

Ardei Guajillo pe un fundal alb
Guajillo se vinde de obicei uscat / Shutterstock

Ardeiul guajillo este relativ mare, măsoară 5-10 cm în lungime, iar iuțeala medie variază între 2500 și 5000 SHU pe scara Scoville. Datorită pulpei sale groase necesită o perioadă mai lungă de înmuiere pentru a-și elibera aromele.

Jalapeno

Acesta este probabil unul dintre cei mai populari ardei iuți. Are un rating Scoville care variază de la 1000 până la 20 000 SHU. Deoarece intervalul este atât de larg, poți avea noroc să guști dintr-unul mai blând sau poți să nimerești unul foarte iute. Pe măsură ce jalapeños se coc, devin roșii și mult mai iuți. Tot atunci au, de asemenea, „vergeturi” albe.

Aredei Jalapeno puși într-un castron de lemn
Jalapeno sunt unii dintre cei mai populari ardei iuți / Shutterstock

Jalapeños conțin vitamina C și A, așa că, pe lângă că faptul că dau un gust bun preparatelor, au și beneficii pentru sănătate. Descoperă și o rețetă de sos de miere cu paprika.

Chipotle

Cuvântul chipotle înseamnă „chilli afumat”. Aceste mici bombe sunt de fapt jalapeños uscate cu fum. Procesul are loc când sunt ajunși la deplină maturitate. Cele mai comune două soiuri de chipotle sunt Chipotle Morita și Chipotle Meco.

Ardeiul Chipotle pe un fundal alb
Chipotle este de fapt ardei jalapeno uscat și afumat / Shutterstock

Chipotle Meco este mult mai greu de găsit și se usucă mult mai mult timp decât Chipotle Morita. Marea majoritate a Chipotle Morita sunt făcute în statul Chihuahua din nordul Mexicului, în timp ce Chipotle Meco, mai puțin comuni, sunt făcuți în părțile centrale și de sud ale Mexicului. 

Aceste tipuri de ardei iute au un rating Scoville de 2500 până la 10 000 SHU. Pot fi folosite în salse, tocănițe și supe, precum și în multe alte feluri de mâncare, pentru un gust ușor picant și afumat.

Serrano

Ardeii serrano arată foarte asemănători cu jalapeños, dar mult mai iuți. Au un rating Scoville de 10 000 până la 25 000 SHU. Mărimea medie a unui ardei serrano este de aproximativ 5 cm lungime, iar cu cât este mai mic, cu atât serrano este mai puternic. 

Ardei serrano secționat pe un blat de lemn
Ardeii iuți serrano de dimensiuni mari sunt mai puțin iuți / Shutterstock

Ardeii serrano sunt originari din Mexic. Sunt de obicei consumați cruzi. Înainte să ajungă la maturitate sunt verzi, dar se transformă într-o multitudine de culori când se coc, inclusiv roșu, maro, portocaliu și galben.

Ardei roșu cayenne

Este numit după capitala Guyanei Franceze, „Cayenne”, dar mai este cunoscut și sub numele de „ardei iute roșu”. Este evaluat la aproximativ 30.000 până la 50.000 SHU. Se crește foarte ușor și de obicei este uscat și măcinat pentru a fi făcut pudră.

Ardei cayenne  secționați pe jumătate alături de pudră de ardei
Cel mai adesea vei găsi ardei cayenne sub formă de pudră / Shutterstock

Piri piri

Piri piri sau peri peri este traducerea directă din Swahili și înseamnă „piper piper”. Se spune că a fost adus de portughezi din Goa.

Ardei pri pri servit pe un blat gri
Cel mai adesea piri piri este folosit pentru sosuri / Shutterstock

Bird’s eye

Acest tip de ardei iute este foarte mic, iar semințele sunt adesea răspândite de păsări, de unde și denumirea „ochi de pasăre”. Poate fi de culoare roșie sau verde. Deși mic, are un rating Scoville de 100 000 până la 225 000 SHU.

Ardei Bird’s eye pe un fundal alb
Bird’s eye este folosit atât în America de Sud, cât și în Asia / Shutterstock

Ardeiul iute are beneficii surprinzătoare pentru sănătate, inclusiv ameliorarea durerii artritice, a durerilor de stomac și a durerilor de dinți. Acest ardei iute își are originile în țara sud-americană Guyana. Deși provine din America de Sud, este utilizat pe scară largă în multe feluri de mâncare din sud-estul Asiei, iar în India este folosit chiar și ca agent antibacterian pentru prevenirea infecțiilor.

Habanero

Acest ardei iute poartă numele după Havana (La Habana), capitala Cubei. Majoritatea ardeilor iuți habanero provin din Peninsula Yucatan din Mexic. 

Ardei Habanero serviți într-un bol de lemn
Habanero trebuie consumați în cantități mici / Shutterstock

Este un foarte iute, cu un rating Scoville de 100 000 până la 350 000 SHU. Habanero se găsește în multe culori diferite, deși unii cultivatori consideră că habanero portocaliu este singurul habanero adevărat. 

Cercetări de mici dimensiuni au arătat că ardeii habanero pot fi de ajutor în controlul nivelului de insulină la diabetici. Pentru că este foarte iute, poate fi adăugat în cantități foarte mici în salsa sau chilli con carne. Află mai multe și despre ardeii iuți puși la borcan.

Ghost pepper

Ghost pepper sau ”ardeiul fantomă” mai este este cunoscut și sub numele de „Bhut jolokia”. A deținut pentru o perioadă locul 1 în topul celor mai iuți ardei din lume, dar a fost detronat de Carolina Reaper. Totuși, are un rating de 1 milion de SHU.

Ghost pepper serviți pe un șergar alb
Ghost pepper sunt atât de iuți încât îți pot arde pielea / Shutterstock

Ardeiul fantomă este originar din India și crește în regiunile de nord-est din Nagaland și Assam. Studiile au arătat că atunci când este cultivat în alte locuri nu mai este la fel de iute. Este atât de iute încât doar atingerea pulpei poate provoca arsuri ale pielii.

Carolina Reaper

Carolina Reaper nu are un aspect prea plăcut. Este noduros, cu coadă ascuțită. Felul în care arată se potrivește perfect cu iuțeala sa.

Trei dintre ardeii Carolina Reaper pe un fundal alb
Carolina Reaper este obținut de om prin încrucișarea a două soiuri de ardei iute / Shutterstock

Trebuie remarcat totuși că acesta este un ardei obținut prin diverse încrucișări făcute de om între ghost pepper și un habanero roșu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
Galerie foto
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Borcane cu ardei iuți umpluți cu ton, pentru iarnă
Galerie foto
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Galerie foto
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide