Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați

Dacă îți place să gătești și să mănânci preparate picante atunci trebuie neapărat să cunoști toate tipurile de ardei iute, de la cei mai blânzi la cei care îți dau foc papilelor gustative. Iată un ghid care cuprinde cei mai iuți ardei din lume.

Cei mai iuți ardei din lume aranjați pe un blat de lemn
Iuțeala ardeilor se stabilește de scara Scoville / Shutterstock

Iuțeala ardeiului este stabilită de scara Scoville, un sistem inventat de Wilbur Scoville și are la bază determinarea conținutului de capsaicină. Aceasta este substanța din arde care le dă gradul de iuțeală. Astfel, s-a descoperit că cel mai iute ardei este Carolina Reaper, care este înregistrat și în Cartea Recordurilor în 2013. Acesta are 2,2 milioane SHU (Scoville Heat Units). Prin comparație, jalapeño are între 1000 și 20 000 SHU.

Ce se întâmplă dacă mănânci cei mai iuți ardei din lume

În teorie, cu cât mănânci mai multe alimente picante, cu atât le vei putea tolera mai bine. Cu toate acestea, ar fi bine să te consulți cu mediucl tău înainte de a consuma mult prea multe alimente picante. Pentru că teoria nu se aplică mereu în practică îți prezentăm un ghid în care îți prezentăm cei mai iuți ardei din lume ca să știi dacă te încumeți sau nu să guști.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Peppadew

Acest ardei este originar din Africa de Sud. A fost descoperit în anii 90 și de atunci a devenit popular în întreaga lume. Numele Peppadew este marcă comercială în Africa de Sud, ca mijloc de control. Are un gust unic, cu un amestec de iute și o dulceață aparte.

Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți/ Shutterstock puși într-un castron roșu
Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți / Shutterstock

Nu este foarte iute, cu un rating Scoville de 1100 până la 1200 SHU. Poate fi feliat și folosit la pizza și în pâine, paste, salate și multe altele. De asemenea, poate fi umplut cu brânză pentru o gustare rapidă. Peppadew seamănă cu o roșie cherry sau cu un ardei roșu miniatural și se vinde în mare parte murat, cu semințele îndepărtate pentru a da o aromă mai blândă.

Poblano

Încă ești pe un teritoriu sigur dacă mănânci un chilli poblano. Acest ardei de dimensiuni mai mari are o lungime de 7-15 cm și are un rating Scoville de 2500 până la 5000 SHU. Provine din statul Puebla din Mexic și numele său înseamnă „locuitor din Puebla”. 

Ardei iuți poblano serviți pe un blat de lemn
Din ardei iuți poblano se face un sos special cu ciocolată neagră / Shutterstock

Poblano are o iuțeală mai puternică atunci când este copt și roșu, spre deosebire de starea sa crudă, verde. 

Pe măsură ce se maturizează, capătă o culoare roșie închisă, aproape maronie. Sunt foarte buni pentru lăsat la uscat datorită pulpei lor groase. 

Când sunt uscați, sunt cunoscute sub denumirea de chilli ancho. De asemenea, în zona de unde provine se prepară sosul mole poblano, din acest ardei iute îmbogățit cu ciocolată neagră foarte amară. Încearcă și rețeta de ardei umpluți. Este o rețetă care îi va cuceri pe cei dragi.

Citește și

Guajillo

Acest ardei iute este adesea vândut uscat, fără semințe, înmuiat și măcinat într-o pastă subțire pentru a fi folosit în salsa, supe sau tocane. Este cel mai frecvent folosit pentru a face salsa pentru feluri de mâncare precum tamales.

Ardei Guajillo pe un fundal alb
Guajillo se vinde de obicei uscat / Shutterstock

Ardeiul guajillo este relativ mare, măsoară 5-10 cm în lungime, iar iuțeala medie variază între 2500 și 5000 SHU pe scara Scoville. Datorită pulpei sale groase necesită o perioadă mai lungă de înmuiere pentru a-și elibera aromele.

Jalapeno

Acesta este probabil unul dintre cei mai populari ardei iuți. Are un rating Scoville care variază de la 1000 până la 20 000 SHU. Deoarece intervalul este atât de larg, poți avea noroc să guști dintr-unul mai blând sau poți să nimerești unul foarte iute. Pe măsură ce jalapeños se coc, devin roșii și mult mai iuți. Tot atunci au, de asemenea, „vergeturi” albe.

Aredei Jalapeno puși într-un castron de lemn
Jalapeno sunt unii dintre cei mai populari ardei iuți / Shutterstock

Jalapeños conțin vitamina C și A, așa că, pe lângă că faptul că dau un gust bun preparatelor, au și beneficii pentru sănătate. Descoperă și o rețetă de sos de miere cu paprika.

Chipotle

Cuvântul chipotle înseamnă „chilli afumat”. Aceste mici bombe sunt de fapt jalapeños uscate cu fum. Procesul are loc când sunt ajunși la deplină maturitate. Cele mai comune două soiuri de chipotle sunt Chipotle Morita și Chipotle Meco.

Ardeiul Chipotle pe un fundal alb
Chipotle este de fapt ardei jalapeno uscat și afumat / Shutterstock

Chipotle Meco este mult mai greu de găsit și se usucă mult mai mult timp decât Chipotle Morita. Marea majoritate a Chipotle Morita sunt făcute în statul Chihuahua din nordul Mexicului, în timp ce Chipotle Meco, mai puțin comuni, sunt făcuți în părțile centrale și de sud ale Mexicului. 

Aceste tipuri de ardei iute au un rating Scoville de 2500 până la 10 000 SHU. Pot fi folosite în salse, tocănițe și supe, precum și în multe alte feluri de mâncare, pentru un gust ușor picant și afumat.

Serrano

Ardeii serrano arată foarte asemănători cu jalapeños, dar mult mai iuți. Au un rating Scoville de 10 000 până la 25 000 SHU. Mărimea medie a unui ardei serrano este de aproximativ 5 cm lungime, iar cu cât este mai mic, cu atât serrano este mai puternic. 

Ardei serrano secționat pe un blat de lemn
Ardeii iuți serrano de dimensiuni mari sunt mai puțin iuți / Shutterstock

Ardeii serrano sunt originari din Mexic. Sunt de obicei consumați cruzi. Înainte să ajungă la maturitate sunt verzi, dar se transformă într-o multitudine de culori când se coc, inclusiv roșu, maro, portocaliu și galben.

Ardei roșu cayenne

Este numit după capitala Guyanei Franceze, „Cayenne”, dar mai este cunoscut și sub numele de „ardei iute roșu”. Este evaluat la aproximativ 30.000 până la 50.000 SHU. Se crește foarte ușor și de obicei este uscat și măcinat pentru a fi făcut pudră.

Ardei cayenne  secționați pe jumătate alături de pudră de ardei
Cel mai adesea vei găsi ardei cayenne sub formă de pudră / Shutterstock

Piri piri

Piri piri sau peri peri este traducerea directă din Swahili și înseamnă „piper piper”. Se spune că a fost adus de portughezi din Goa.

Ardei pri pri servit pe un blat gri
Cel mai adesea piri piri este folosit pentru sosuri / Shutterstock

Bird’s eye

Acest tip de ardei iute este foarte mic, iar semințele sunt adesea răspândite de păsări, de unde și denumirea „ochi de pasăre”. Poate fi de culoare roșie sau verde. Deși mic, are un rating Scoville de 100 000 până la 225 000 SHU.

Ardei Bird’s eye pe un fundal alb
Bird’s eye este folosit atât în America de Sud, cât și în Asia / Shutterstock

Ardeiul iute are beneficii surprinzătoare pentru sănătate, inclusiv ameliorarea durerii artritice, a durerilor de stomac și a durerilor de dinți. Acest ardei iute își are originile în țara sud-americană Guyana. Deși provine din America de Sud, este utilizat pe scară largă în multe feluri de mâncare din sud-estul Asiei, iar în India este folosit chiar și ca agent antibacterian pentru prevenirea infecțiilor.

Habanero

Acest ardei iute poartă numele după Havana (La Habana), capitala Cubei. Majoritatea ardeilor iuți habanero provin din Peninsula Yucatan din Mexic. 

Ardei Habanero serviți într-un bol de lemn
Habanero trebuie consumați în cantități mici / Shutterstock

Este un foarte iute, cu un rating Scoville de 100 000 până la 350 000 SHU. Habanero se găsește în multe culori diferite, deși unii cultivatori consideră că habanero portocaliu este singurul habanero adevărat. 

Cercetări de mici dimensiuni au arătat că ardeii habanero pot fi de ajutor în controlul nivelului de insulină la diabetici. Pentru că este foarte iute, poate fi adăugat în cantități foarte mici în salsa sau chilli con carne. Află mai multe și despre ardeii iuți puși la borcan.

Ghost pepper

Ghost pepper sau ”ardeiul fantomă” mai este este cunoscut și sub numele de „Bhut jolokia”. A deținut pentru o perioadă locul 1 în topul celor mai iuți ardei din lume, dar a fost detronat de Carolina Reaper. Totuși, are un rating de 1 milion de SHU.

Ghost pepper serviți pe un șergar alb
Ghost pepper sunt atât de iuți încât îți pot arde pielea / Shutterstock

Ardeiul fantomă este originar din India și crește în regiunile de nord-est din Nagaland și Assam. Studiile au arătat că atunci când este cultivat în alte locuri nu mai este la fel de iute. Este atât de iute încât doar atingerea pulpei poate provoca arsuri ale pielii.

Carolina Reaper

Carolina Reaper nu are un aspect prea plăcut. Este noduros, cu coadă ascuțită. Felul în care arată se potrivește perfect cu iuțeala sa.

Trei dintre ardeii Carolina Reaper pe un fundal alb
Carolina Reaper este obținut de om prin încrucișarea a două soiuri de ardei iute / Shutterstock

Trebuie remarcat totuși că acesta este un ardei obținut prin diverse încrucișări făcute de om între ghost pepper și un habanero roșu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână pe o farfuroie albă
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Porție de musaca din vinete pe o farfurie, alături de vasul cu musaca
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Vinete marinate cu usturoi și ardei iute pe un platou negru
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Ardei multicolori umpluți cu carne la cuptor, în sos de roșii
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Un borcănaș cu gem alături de câteva felii de pâine cu gem de prune
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcane cu ardei iuți umpluți cu ton, pentru iarnă
Galerie foto
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Galerie foto
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Dulceață de ardei iuți cu ardei copți în linguriță albă, în borcan și pe felie de pâine
Galerie foto
Dulceață de ardei iuți cu ardei copți. Un aperitiv cu gust exotic
Dulceață de ardei iuți cu ardei copți. Un aperitiv cu gust exotic
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
07:47
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie secționată în forma de copt
06:14
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
5 septembrie, 06:24
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Două borcane cu dulceață de prune și nuci, un borcan cu batoane de scorțișoară și un bol cu nuci
5 septembrie, 06:17
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
4 septembrie, 07:37
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
borcan de dulceață de prune
4 septembrie, 06:53
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Gem de prune fără zahăr pus într-un singur borcan
3 septembrie, 06:56
Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
3 septembrie, 06:49
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...
Parteneri
Prune deshidratate, de casă. Mai multe metode pentru deshidratare
Prune deshidratate, de casă. Mai multe metode pentru deshidratare
Prune deshidratate, de casă. Mai multe metode pentru deshidratare
O stea va exploda pe cer în septembrie 2024. Cum şi când se va vedea nova
O stea va exploda pe cer în septembrie 2024. Cum şi când se va vedea nova
O stea va exploda pe cer în septembrie 2024. Cum şi când se va vedea nova
Cine e şi cum arată soţia lui Ionel Ganea. Bărbatul şi-ar fi bătut un vecin şi s-a ales cu dosar penal
Cine e şi cum arată soţia lui Ionel Ganea. Bărbatul şi-ar fi bătut un vecin şi s-a ales cu dosar penal
Cine e şi cum arată soţia lui Ionel Ganea. Bărbatul şi-ar fi bătut un vecin şi s-a ales cu dosar penal
Insula Iubirii sezon 8. Diandra, reacție neașteptată după ce Iustina a jignit-o în emisiune. Ce a putut să spună ispita
Insula Iubirii sezon 8. Diandra, reacție neașteptată după ce Iustina a jignit-o în emisiune. Ce a putut să spună ispita
Insula Iubirii sezon 8. Diandra, reacție neașteptată după ce Iustina a jignit-o în emisiune. Ce a putut să spună ispita
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
OpenAI va permite accesul guvernului SUA la modelul său AI. Ce vor testa autoritățile
OpenAI va permite accesul guvernului SUA la modelul său AI. Ce vor testa autoritățile
OpenAI va permite accesul guvernului SUA la modelul său AI. Ce vor testa autoritățile
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Elton John a dezvăluit că o infecție gravă i-a afectat vederea: Mă vindec, dar este un proces extrem de lent
Elton John a dezvăluit că o infecție „gravă” i-a afectat vederea: „Mă vindec, dar este un proces extrem de lent”
Elton John a dezvăluit că o infecție „gravă” i-a afectat vederea: „Mă vindec, dar este un proces extrem de lent”
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
fresh
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată

Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc

Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
închide