Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați

Dacă îți place să gătești și să mănânci preparate picante atunci trebuie neapărat să cunoști toate tipurile de ardei iute, de la cei mai blânzi la cei care îți dau foc papilelor gustative. Iată un ghid care cuprinde cei mai iuți ardei din lume.

Cei mai iuți ardei din lume aranjați pe un blat de lemn
Iuțeala ardeilor se stabilește de scara Scoville / Shutterstock

Iuțeala ardeiului este stabilită de scara Scoville, un sistem inventat de Wilbur Scoville și are la bază determinarea conținutului de capsaicină. Aceasta este substanța din arde care le dă gradul de iuțeală. Astfel, s-a descoperit că cel mai iute ardei este Carolina Reaper, care este înregistrat și în Cartea Recordurilor în 2013. Acesta are 2,2 milioane SHU (Scoville Heat Units). Prin comparație, jalapeño are între 1000 și 20 000 SHU.

Ce se întâmplă dacă mănânci cei mai iuți ardei din lume

În teorie, cu cât mănânci mai multe alimente picante, cu atât le vei putea tolera mai bine. Cu toate acestea, ar fi bine să te consulți cu mediucl tău înainte de a consuma mult prea multe alimente picante. Pentru că teoria nu se aplică mereu în practică îți prezentăm un ghid în care îți prezentăm cei mai iuți ardei din lume ca să știi dacă te încumeți sau nu să guști.

Peppadew

Acest ardei este originar din Africa de Sud. A fost descoperit în anii 90 și de atunci a devenit popular în întreaga lume. Numele Peppadew este marcă comercială în Africa de Sud, ca mijloc de control. Are un gust unic, cu un amestec de iute și o dulceață aparte.

Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți/ Shutterstock puși într-un castron roșu
Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți / Shutterstock

Nu este foarte iute, cu un rating Scoville de 1100 până la 1200 SHU. Poate fi feliat și folosit la pizza și în pâine, paste, salate și multe altele. De asemenea, poate fi umplut cu brânză pentru o gustare rapidă. Peppadew seamănă cu o roșie cherry sau cu un ardei roșu miniatural și se vinde în mare parte murat, cu semințele îndepărtate pentru a da o aromă mai blândă.

Poblano

Încă ești pe un teritoriu sigur dacă mănânci un chilli poblano. Acest ardei de dimensiuni mai mari are o lungime de 7-15 cm și are un rating Scoville de 2500 până la 5000 SHU. Provine din statul Puebla din Mexic și numele său înseamnă „locuitor din Puebla”. 

Ardei iuți poblano serviți pe un blat de lemn
Din ardei iuți poblano se face un sos special cu ciocolată neagră / Shutterstock

Poblano are o iuțeală mai puternică atunci când este copt și roșu, spre deosebire de starea sa crudă, verde. 

Pe măsură ce se maturizează, capătă o culoare roșie închisă, aproape maronie. Sunt foarte buni pentru lăsat la uscat datorită pulpei lor groase. 

Când sunt uscați, sunt cunoscute sub denumirea de chilli ancho. De asemenea, în zona de unde provine se prepară sosul mole poblano, din acest ardei iute îmbogățit cu ciocolată neagră foarte amară. Încearcă și rețeta de ardei umpluți. Este o rețetă care îi va cuceri pe cei dragi.

Citește și

Guajillo

Acest ardei iute este adesea vândut uscat, fără semințe, înmuiat și măcinat într-o pastă subțire pentru a fi folosit în salsa, supe sau tocane. Este cel mai frecvent folosit pentru a face salsa pentru feluri de mâncare precum tamales.

Ardei Guajillo pe un fundal alb
Guajillo se vinde de obicei uscat / Shutterstock

Ardeiul guajillo este relativ mare, măsoară 5-10 cm în lungime, iar iuțeala medie variază între 2500 și 5000 SHU pe scara Scoville. Datorită pulpei sale groase necesită o perioadă mai lungă de înmuiere pentru a-și elibera aromele.

Jalapeno

Acesta este probabil unul dintre cei mai populari ardei iuți. Are un rating Scoville care variază de la 1000 până la 20 000 SHU. Deoarece intervalul este atât de larg, poți avea noroc să guști dintr-unul mai blând sau poți să nimerești unul foarte iute. Pe măsură ce jalapeños se coc, devin roșii și mult mai iuți. Tot atunci au, de asemenea, „vergeturi” albe.

Aredei Jalapeno puși într-un castron de lemn
Jalapeno sunt unii dintre cei mai populari ardei iuți / Shutterstock

Jalapeños conțin vitamina C și A, așa că, pe lângă că faptul că dau un gust bun preparatelor, au și beneficii pentru sănătate. Descoperă și o rețetă de sos de miere cu paprika.

Chipotle

Cuvântul chipotle înseamnă „chilli afumat”. Aceste mici bombe sunt de fapt jalapeños uscate cu fum. Procesul are loc când sunt ajunși la deplină maturitate. Cele mai comune două soiuri de chipotle sunt Chipotle Morita și Chipotle Meco.

Ardeiul Chipotle pe un fundal alb
Chipotle este de fapt ardei jalapeno uscat și afumat / Shutterstock

Chipotle Meco este mult mai greu de găsit și se usucă mult mai mult timp decât Chipotle Morita. Marea majoritate a Chipotle Morita sunt făcute în statul Chihuahua din nordul Mexicului, în timp ce Chipotle Meco, mai puțin comuni, sunt făcuți în părțile centrale și de sud ale Mexicului. 

Aceste tipuri de ardei iute au un rating Scoville de 2500 până la 10 000 SHU. Pot fi folosite în salse, tocănițe și supe, precum și în multe alte feluri de mâncare, pentru un gust ușor picant și afumat.

Serrano

Ardeii serrano arată foarte asemănători cu jalapeños, dar mult mai iuți. Au un rating Scoville de 10 000 până la 25 000 SHU. Mărimea medie a unui ardei serrano este de aproximativ 5 cm lungime, iar cu cât este mai mic, cu atât serrano este mai puternic. 

Ardei serrano secționat pe un blat de lemn
Ardeii iuți serrano de dimensiuni mari sunt mai puțin iuți / Shutterstock

Ardeii serrano sunt originari din Mexic. Sunt de obicei consumați cruzi. Înainte să ajungă la maturitate sunt verzi, dar se transformă într-o multitudine de culori când se coc, inclusiv roșu, maro, portocaliu și galben.

Ardei roșu cayenne

Este numit după capitala Guyanei Franceze, „Cayenne”, dar mai este cunoscut și sub numele de „ardei iute roșu”. Este evaluat la aproximativ 30.000 până la 50.000 SHU. Se crește foarte ușor și de obicei este uscat și măcinat pentru a fi făcut pudră.

Ardei cayenne  secționați pe jumătate alături de pudră de ardei
Cel mai adesea vei găsi ardei cayenne sub formă de pudră / Shutterstock

Piri piri

Piri piri sau peri peri este traducerea directă din Swahili și înseamnă „piper piper”. Se spune că a fost adus de portughezi din Goa.

Ardei pri pri servit pe un blat gri
Cel mai adesea piri piri este folosit pentru sosuri / Shutterstock

Bird’s eye

Acest tip de ardei iute este foarte mic, iar semințele sunt adesea răspândite de păsări, de unde și denumirea „ochi de pasăre”. Poate fi de culoare roșie sau verde. Deși mic, are un rating Scoville de 100 000 până la 225 000 SHU.

Ardei Bird’s eye pe un fundal alb
Bird’s eye este folosit atât în America de Sud, cât și în Asia / Shutterstock

Ardeiul iute are beneficii surprinzătoare pentru sănătate, inclusiv ameliorarea durerii artritice, a durerilor de stomac și a durerilor de dinți. Acest ardei iute își are originile în țara sud-americană Guyana. Deși provine din America de Sud, este utilizat pe scară largă în multe feluri de mâncare din sud-estul Asiei, iar în India este folosit chiar și ca agent antibacterian pentru prevenirea infecțiilor.

Habanero

Acest ardei iute poartă numele după Havana (La Habana), capitala Cubei. Majoritatea ardeilor iuți habanero provin din Peninsula Yucatan din Mexic. 

Ardei Habanero serviți într-un bol de lemn
Habanero trebuie consumați în cantități mici / Shutterstock

Este un foarte iute, cu un rating Scoville de 100 000 până la 350 000 SHU. Habanero se găsește în multe culori diferite, deși unii cultivatori consideră că habanero portocaliu este singurul habanero adevărat. 

Cercetări de mici dimensiuni au arătat că ardeii habanero pot fi de ajutor în controlul nivelului de insulină la diabetici. Pentru că este foarte iute, poate fi adăugat în cantități foarte mici în salsa sau chilli con carne. Află mai multe și despre ardeii iuți puși la borcan.

Ghost pepper

Ghost pepper sau ”ardeiul fantomă” mai este este cunoscut și sub numele de „Bhut jolokia”. A deținut pentru o perioadă locul 1 în topul celor mai iuți ardei din lume, dar a fost detronat de Carolina Reaper. Totuși, are un rating de 1 milion de SHU.

Ghost pepper serviți pe un șergar alb
Ghost pepper sunt atât de iuți încât îți pot arde pielea / Shutterstock

Ardeiul fantomă este originar din India și crește în regiunile de nord-est din Nagaland și Assam. Studiile au arătat că atunci când este cultivat în alte locuri nu mai este la fel de iute. Este atât de iute încât doar atingerea pulpei poate provoca arsuri ale pielii.

Carolina Reaper

Carolina Reaper nu are un aspect prea plăcut. Este noduros, cu coadă ascuțită. Felul în care arată se potrivește perfect cu iuțeala sa.

Trei dintre ardeii Carolina Reaper pe un fundal alb
Carolina Reaper este obținut de om prin încrucișarea a două soiuri de ardei iute / Shutterstock

Trebuie remarcat totuși că acesta este un ardei obținut prin diverse încrucișări făcute de om între ghost pepper și un habanero roșu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Pahare cu supă rece de avocado
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Boiaua de ardei alături de un recipient plin cu aceasta
Ce este paprika. Din ce se prepară boiaua de ardei
Ce este paprika. Din ce se prepară boiaua de ardei
Borcane cu salată de ardei iuți cu ceapă în oțet, pentru iarnă, alături de ardei proaspeți
Galerie foto
Salată de ardei iuți cu ceapă în oțet, pentru iarnă
Salată de ardei iuți cu ceapă în oțet, pentru iarnă
Borcan cu ardei iuți conservați în oțet, fără fierbere
Galerie foto
Ardei iuți conservați în oțet, fără fierbere
Ardei iuți conservați în oțet, fără fierbere
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O farfurie neagră umplută cu una dintre rețetele de orez
6 iunie, 08:00
7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei 7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei
Salată de dovlecei cu usturoi pe o farfurie albă cu margini albastre
6 iunie, 07:00
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
Înghețată de căpșuni pe o linguriță din inox, cu căpșuni tăiate alături
6 iunie, 06:00
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând 5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
Mai multe tipuri de sarepuse în boluri în formă de inimioară
5 iunie, 08:00
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Gustări la borcan alături de mai multe legume tocate
5 iunie, 07:00
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou 5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
5 iunie, 06:00
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Salată de ouă servită în borcan
4 iunie, 08:00
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă 7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
Preparate tradiționale din Dubai pe o masă festivă
4 iunie, 07:00
Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
1
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Iaurtul grecesc este o excelentă sursă de proteine cu o mulțime de utilizări culinare. A fost consumat din cele mai vechi timpuri. De fapt, grecii au fost primii care au documentat utilizarea...
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
2
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Faci parte din categoria celor care pun mâncarea rămasă în caserolă imediat după ce se termină masa sau mai stai câteva ore până se răcește și de-abia apoi te ocupi de...
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
3
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Ți s-a întâmplat de multe ori să ți se facă foame la 10 dimineața, deși ai mâncat de dimineață? Până la masa de prânz mai este destul, dar stomacul îți atrage...
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
4
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Dacă îți plac prăjiturile în multe straturi, cu foi fragede, îți oferim o rețetă de foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Foile sunt delicioase, sunt aromate, dar și frumos colorate....
Pahare cu supă rece de avocado
5
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Prepară o supă rece de avocado. Rețeta este cremoasă și delicioasă. Este perfectă într-o zi fierbinte de vară pentru că este răcoritoare și sățioasă în același timp. Cea mai bună parte este că...
Parteneri
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor

Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor

Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină

Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină

Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină
Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record

Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record

Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record
Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat

Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat

Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat
Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț

Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț

Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț
Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou

Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou

Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou
fresh
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
închide