Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați

Dacă îți place să gătești și să mănânci preparate picante atunci trebuie neapărat să cunoști toate tipurile de ardei iute, de la cei mai blânzi la cei care îți dau foc papilelor gustative. Iată un ghid care cuprinde cei mai iuți ardei din lume.

Cei mai iuți ardei din lume aranjați pe un blat de lemn
Iuțeala ardeilor se stabilește de scara Scoville / Shutterstock

Iuțeala ardeiului este stabilită de scara Scoville, un sistem inventat de Wilbur Scoville și are la bază determinarea conținutului de capsaicină. Aceasta este substanța din arde care le dă gradul de iuțeală. Astfel, s-a descoperit că cel mai iute ardei este Carolina Reaper, care este înregistrat și în Cartea Recordurilor în 2013. Acesta are 2,2 milioane SHU (Scoville Heat Units). Prin comparație, jalapeño are între 1000 și 20 000 SHU.

Ce se întâmplă dacă mănânci cei mai iuți ardei din lume

În teorie, cu cât mănânci mai multe alimente picante, cu atât le vei putea tolera mai bine. Cu toate acestea, ar fi bine să te consulți cu mediucl tău înainte de a consuma mult prea multe alimente picante. Pentru că teoria nu se aplică mereu în practică îți prezentăm un ghid în care îți prezentăm cei mai iuți ardei din lume ca să știi dacă te încumeți sau nu să guști.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Peppadew

Acest ardei este originar din Africa de Sud. A fost descoperit în anii 90 și de atunci a devenit popular în întreaga lume. Numele Peppadew este marcă comercială în Africa de Sud, ca mijloc de control. Are un gust unic, cu un amestec de iute și o dulceață aparte.

Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți/ Shutterstock puși într-un castron roșu
Ardeii iuți Peppadew se pot consuma și umpluți / Shutterstock

Nu este foarte iute, cu un rating Scoville de 1100 până la 1200 SHU. Poate fi feliat și folosit la pizza și în pâine, paste, salate și multe altele. De asemenea, poate fi umplut cu brânză pentru o gustare rapidă. Peppadew seamănă cu o roșie cherry sau cu un ardei roșu miniatural și se vinde în mare parte murat, cu semințele îndepărtate pentru a da o aromă mai blândă.

Poblano

Încă ești pe un teritoriu sigur dacă mănânci un chilli poblano. Acest ardei de dimensiuni mai mari are o lungime de 7-15 cm și are un rating Scoville de 2500 până la 5000 SHU. Provine din statul Puebla din Mexic și numele său înseamnă „locuitor din Puebla”. 

Ardei iuți poblano serviți pe un blat de lemn
Din ardei iuți poblano se face un sos special cu ciocolată neagră / Shutterstock

Poblano are o iuțeală mai puternică atunci când este copt și roșu, spre deosebire de starea sa crudă, verde. 

Pe măsură ce se maturizează, capătă o culoare roșie închisă, aproape maronie. Sunt foarte buni pentru lăsat la uscat datorită pulpei lor groase. 

Când sunt uscați, sunt cunoscute sub denumirea de chilli ancho. De asemenea, în zona de unde provine se prepară sosul mole poblano, din acest ardei iute îmbogățit cu ciocolată neagră foarte amară. Încearcă și rețeta de ardei umpluți. Este o rețetă care îi va cuceri pe cei dragi.

Citește și

Guajillo

Acest ardei iute este adesea vândut uscat, fără semințe, înmuiat și măcinat într-o pastă subțire pentru a fi folosit în salsa, supe sau tocane. Este cel mai frecvent folosit pentru a face salsa pentru feluri de mâncare precum tamales.

Ardei Guajillo pe un fundal alb
Guajillo se vinde de obicei uscat / Shutterstock

Ardeiul guajillo este relativ mare, măsoară 5-10 cm în lungime, iar iuțeala medie variază între 2500 și 5000 SHU pe scara Scoville. Datorită pulpei sale groase necesită o perioadă mai lungă de înmuiere pentru a-și elibera aromele.

Jalapeno

Acesta este probabil unul dintre cei mai populari ardei iuți. Are un rating Scoville care variază de la 1000 până la 20 000 SHU. Deoarece intervalul este atât de larg, poți avea noroc să guști dintr-unul mai blând sau poți să nimerești unul foarte iute. Pe măsură ce jalapeños se coc, devin roșii și mult mai iuți. Tot atunci au, de asemenea, „vergeturi” albe.

Aredei Jalapeno puși într-un castron de lemn
Jalapeno sunt unii dintre cei mai populari ardei iuți / Shutterstock

Jalapeños conțin vitamina C și A, așa că, pe lângă că faptul că dau un gust bun preparatelor, au și beneficii pentru sănătate. Descoperă și o rețetă de sos de miere cu paprika.

Chipotle

Cuvântul chipotle înseamnă „chilli afumat”. Aceste mici bombe sunt de fapt jalapeños uscate cu fum. Procesul are loc când sunt ajunși la deplină maturitate. Cele mai comune două soiuri de chipotle sunt Chipotle Morita și Chipotle Meco.

Ardeiul Chipotle pe un fundal alb
Chipotle este de fapt ardei jalapeno uscat și afumat / Shutterstock

Chipotle Meco este mult mai greu de găsit și se usucă mult mai mult timp decât Chipotle Morita. Marea majoritate a Chipotle Morita sunt făcute în statul Chihuahua din nordul Mexicului, în timp ce Chipotle Meco, mai puțin comuni, sunt făcuți în părțile centrale și de sud ale Mexicului. 

Aceste tipuri de ardei iute au un rating Scoville de 2500 până la 10 000 SHU. Pot fi folosite în salse, tocănițe și supe, precum și în multe alte feluri de mâncare, pentru un gust ușor picant și afumat.

Serrano

Ardeii serrano arată foarte asemănători cu jalapeños, dar mult mai iuți. Au un rating Scoville de 10 000 până la 25 000 SHU. Mărimea medie a unui ardei serrano este de aproximativ 5 cm lungime, iar cu cât este mai mic, cu atât serrano este mai puternic. 

Ardei serrano secționat pe un blat de lemn
Ardeii iuți serrano de dimensiuni mari sunt mai puțin iuți / Shutterstock

Ardeii serrano sunt originari din Mexic. Sunt de obicei consumați cruzi. Înainte să ajungă la maturitate sunt verzi, dar se transformă într-o multitudine de culori când se coc, inclusiv roșu, maro, portocaliu și galben.

Ardei roșu cayenne

Este numit după capitala Guyanei Franceze, „Cayenne”, dar mai este cunoscut și sub numele de „ardei iute roșu”. Este evaluat la aproximativ 30.000 până la 50.000 SHU. Se crește foarte ușor și de obicei este uscat și măcinat pentru a fi făcut pudră.

Ardei cayenne  secționați pe jumătate alături de pudră de ardei
Cel mai adesea vei găsi ardei cayenne sub formă de pudră / Shutterstock

Piri piri

Piri piri sau peri peri este traducerea directă din Swahili și înseamnă „piper piper”. Se spune că a fost adus de portughezi din Goa.

Ardei pri pri servit pe un blat gri
Cel mai adesea piri piri este folosit pentru sosuri / Shutterstock

Bird’s eye

Acest tip de ardei iute este foarte mic, iar semințele sunt adesea răspândite de păsări, de unde și denumirea „ochi de pasăre”. Poate fi de culoare roșie sau verde. Deși mic, are un rating Scoville de 100 000 până la 225 000 SHU.

Ardei Bird’s eye pe un fundal alb
Bird’s eye este folosit atât în America de Sud, cât și în Asia / Shutterstock

Ardeiul iute are beneficii surprinzătoare pentru sănătate, inclusiv ameliorarea durerii artritice, a durerilor de stomac și a durerilor de dinți. Acest ardei iute își are originile în țara sud-americană Guyana. Deși provine din America de Sud, este utilizat pe scară largă în multe feluri de mâncare din sud-estul Asiei, iar în India este folosit chiar și ca agent antibacterian pentru prevenirea infecțiilor.

Habanero

Acest ardei iute poartă numele după Havana (La Habana), capitala Cubei. Majoritatea ardeilor iuți habanero provin din Peninsula Yucatan din Mexic. 

Ardei Habanero serviți într-un bol de lemn
Habanero trebuie consumați în cantități mici / Shutterstock

Este un foarte iute, cu un rating Scoville de 100 000 până la 350 000 SHU. Habanero se găsește în multe culori diferite, deși unii cultivatori consideră că habanero portocaliu este singurul habanero adevărat. 

Cercetări de mici dimensiuni au arătat că ardeii habanero pot fi de ajutor în controlul nivelului de insulină la diabetici. Pentru că este foarte iute, poate fi adăugat în cantități foarte mici în salsa sau chilli con carne. Află mai multe și despre ardeii iuți puși la borcan.

Ghost pepper

Ghost pepper sau ”ardeiul fantomă” mai este este cunoscut și sub numele de „Bhut jolokia”. A deținut pentru o perioadă locul 1 în topul celor mai iuți ardei din lume, dar a fost detronat de Carolina Reaper. Totuși, are un rating de 1 milion de SHU.

Ghost pepper serviți pe un șergar alb
Ghost pepper sunt atât de iuți încât îți pot arde pielea / Shutterstock

Ardeiul fantomă este originar din India și crește în regiunile de nord-est din Nagaland și Assam. Studiile au arătat că atunci când este cultivat în alte locuri nu mai este la fel de iute. Este atât de iute încât doar atingerea pulpei poate provoca arsuri ale pielii.

Carolina Reaper

Carolina Reaper nu are un aspect prea plăcut. Este noduros, cu coadă ascuțită. Felul în care arată se potrivește perfect cu iuțeala sa.

Trei dintre ardeii Carolina Reaper pe un fundal alb
Carolina Reaper este obținut de om prin încrucișarea a două soiuri de ardei iute / Shutterstock

Trebuie remarcat totuși că acesta este un ardei obținut prin diverse încrucișări făcute de om între ghost pepper și un habanero roșu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
Galerie foto
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Borcane cu ardei iuți umpluți cu ton, pentru iarnă
Galerie foto
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Galerie foto
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
închide