Chapati, pâine indiană fără drojdie. Cum o poți face la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Chapati este o pâine indiană fără drojdie, iar variante ale sale pot fi găsite pe mese din întreaga lume. Cel mai adesea sunt întâlnite în India și în Kenia. Versiunea indiană seamănă mai degrabă o tortilla, iar cea kenyană are și rolul de tacâm la masă.  

O farfurie cu chapati servită și cu un sos delicios
Chapati se gătește în Asia, dar și în estul Africii / Profimedia Images

Simplitatea sa a făcut ca chapati să aibă atât de mult succes. Este nevoie doar de o tigaie sau de un grătar pentru a o face. Chapati se consumă ruptă în bucăți, este folosită pentru a absorbi sosurile sau chiar ca bază pentru un wrap.

Imediat ce este scoasă din tigaie se poate unge cu unt sau cu ghee (unt clarifiat) și este delicioasă. Cum în Asia se consumă cu orice, chiar și cu orez, nu ai niciun motiv să nu faci și tu același lucru.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se cerne făina, se adaugă sare și se amestecă bine. Se pune făina într-un castron mare și se adaugă ¾ de cană de apă. Se amestecă ușor cu degetele, cu mișcări circulare până când făina începe să se adune. Se mai adaugă 1-2 linguri de făină dacă aluatul pare prea lipicios. Se adaugă mai multă apă dacă pare prea uscat și ferm.

Cum prepari aluatul pentru pâinea indiană

Se frământă aluatul până devine moale și flexibil și nu se mai lipește de degete. Se poate pune puțin ulei pe mână în timp ce se frământă aluatul. Apoi se acoperă aluatul cu folie de plastic și se lasă să se odihnească cel puțin o oră, la temperatura camerei. Se poate păstra și la frigider, dar trebuie adus la temperatura camerei înainte de a-l folosi.

Cum gătești pâinea chapati

Se încinge o tigaie la foc mare. Se împarte aluatul în 10-12 bile de dimensiuni egale. Se lucrează fiecare bilă în parte. Se rulează fiecare și se aplatizează puțin cu palma. Se transferă bila aplatizată pe o suprafață plană curată, se rulează cu un sucitor într-un disc de 15 cm. Dacă aluatul se lipește de suprafață, se pudrează cu mai multă făină.

Se pune chapati pe tigaia fierbinte și se lasă 30 de secunde sau până când apar puncte mici aurii la suprafață, apoi se întoarce și se gătește pe cealaltă parte. Se întoarce din nou. Va începe să se umfle.

Află mai multe despre rețetele de pâine fără drojdie. Sunt simple și ușor de preparat.

La final se folosește un prosop de bucătărie pliat și se apasă ușor pe chapati umflat pentru a împinge aerul în partea aplatizată. Toată pâinea trebuie să se umfle într-o bilă rotundă.
Se transferă pe un platou de servire.

Tipuri de pâine chapati

Chapati este un aliment care depășește granițele, iar asemănările și diferențele sale în diverse culturi pot fi o discuție interesantă în jurul mesei.

Un articol din Indian Times arată că un mare impact asupra răspândirii acestui tip de pâine în lume îl are diaspora indiană. Nici nu este de mirare având în vedere că în India este un preparat de bază. Același lucru se întâmplă și în Pakistan.

Pâinea chapati se gătește și în estul Africii, în Kenia, Uganda, Tanzania și Ruwanda. Rețeta de aici este tot fără drojdie, însă conține și zahăr și ulei sau ghee.

Nu este coaptă în tigaie, ci prăjită, ceea ce face ca pâine chapati din Africa să se desfacă în mai multe straturi după ce este gătită. De cele mai multe ori este preparată în zilele de sărbătoare sau la ocazii speciale.

Pâinea chapati nu este doar ușor de făcut, dar este și mai sănătoasă decât variantele europene. Neavând drojdie, ci doar făină integrală, apă și sare, este mult mai ușor de digerat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
diferența dintre tortilla și chapati ilustrată cu ajutorul unui colaj
Tipuri de pâine fără drojdie: tortilla și chapati. Care este diferența dintre ele
Tipuri de pâine fără drojdie: tortilla și chapati. Care este diferența dintre ele
Pui tikka masala servit pe o farfurie mare
Pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă
Pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide