Chapati, pâine indiană fără drojdie. Cum o poți face la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Chapati este o pâine indiană fără drojdie, iar variante ale sale pot fi găsite pe mese din întreaga lume. Cel mai adesea sunt întâlnite în India și în Kenia. Versiunea indiană seamănă mai degrabă o tortilla, iar cea kenyană are și rolul de tacâm la masă.  

O farfurie cu chapati servită și cu un sos delicios
Chapati se gătește în Asia, dar și în estul Africii / Profimedia Images

Simplitatea sa a făcut ca chapati să aibă atât de mult succes. Este nevoie doar de o tigaie sau de un grătar pentru a o face. Chapati se consumă ruptă în bucăți, este folosită pentru a absorbi sosurile sau chiar ca bază pentru un wrap.

Imediat ce este scoasă din tigaie se poate unge cu unt sau cu ghee (unt clarifiat) și este delicioasă. Cum în Asia se consumă cu orice, chiar și cu orez, nu ai niciun motiv să nu faci și tu același lucru.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se cerne făina, se adaugă sare și se amestecă bine. Se pune făina într-un castron mare și se adaugă ¾ de cană de apă. Se amestecă ușor cu degetele, cu mișcări circulare până când făina începe să se adune. Se mai adaugă 1-2 linguri de făină dacă aluatul pare prea lipicios. Se adaugă mai multă apă dacă pare prea uscat și ferm.

Cum prepari aluatul pentru pâinea indiană

Se frământă aluatul până devine moale și flexibil și nu se mai lipește de degete. Se poate pune puțin ulei pe mână în timp ce se frământă aluatul. Apoi se acoperă aluatul cu folie de plastic și se lasă să se odihnească cel puțin o oră, la temperatura camerei. Se poate păstra și la frigider, dar trebuie adus la temperatura camerei înainte de a-l folosi.

Cum gătești pâinea chapati

Se încinge o tigaie la foc mare. Se împarte aluatul în 10-12 bile de dimensiuni egale. Se lucrează fiecare bilă în parte. Se rulează fiecare și se aplatizează puțin cu palma. Se transferă bila aplatizată pe o suprafață plană curată, se rulează cu un sucitor într-un disc de 15 cm. Dacă aluatul se lipește de suprafață, se pudrează cu mai multă făină.

Se pune chapati pe tigaia fierbinte și se lasă 30 de secunde sau până când apar puncte mici aurii la suprafață, apoi se întoarce și se gătește pe cealaltă parte. Se întoarce din nou. Va începe să se umfle.

Află mai multe despre rețetele de pâine fără drojdie. Sunt simple și ușor de preparat.

La final se folosește un prosop de bucătărie pliat și se apasă ușor pe chapati umflat pentru a împinge aerul în partea aplatizată. Toată pâinea trebuie să se umfle într-o bilă rotundă.
Se transferă pe un platou de servire.

Tipuri de pâine chapati

Chapati este un aliment care depășește granițele, iar asemănările și diferențele sale în diverse culturi pot fi o discuție interesantă în jurul mesei.

Un articol din Indian Times arată că un mare impact asupra răspândirii acestui tip de pâine în lume îl are diaspora indiană. Nici nu este de mirare având în vedere că în India este un preparat de bază. Același lucru se întâmplă și în Pakistan.

Pâinea chapati se gătește și în estul Africii, în Kenia, Uganda, Tanzania și Ruwanda. Rețeta de aici este tot fără drojdie, însă conține și zahăr și ulei sau ghee.

Nu este coaptă în tigaie, ci prăjită, ceea ce face ca pâine chapati din Africa să se desfacă în mai multe straturi după ce este gătită. De cele mai multe ori este preparată în zilele de sărbătoare sau la ocazii speciale.

Pâinea chapati nu este doar ușor de făcut, dar este și mai sănătoasă decât variantele europene. Neavând drojdie, ci doar făină integrală, apă și sare, este mult mai ușor de digerat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline în vas negru
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie în borcan și în bol
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
frunze de sfeclă
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
diferența dintre tortilla și chapati ilustrată cu ajutorul unui colaj
Tipuri de pâine fără drojdie: tortilla și chapati. Care este diferența dintre ele
Tipuri de pâine fără drojdie: tortilla și chapati. Care este diferența dintre ele
Pui tikka masala servit pe o farfurie mare
Pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă
Pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
bala baiana
06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
05:20
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
11 octombrie, 06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
11 octombrie, 05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
11 octombrie, 05:49
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
10 octombrie, 06:26
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Cum să păstrezi lămâile zemoase
10 octombrie, 06:20
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
Filmul accidentului din Giurgiu. Marea pasiune a lui Eduard i-a adus sfârşitul la doar 17 ani
Filmul accidentului din Giurgiu. Marea pasiune a lui Eduard i-a adus sfârşitul la doar 17 ani
Filmul accidentului din Giurgiu. Marea pasiune a lui Eduard i-a adus sfârşitul la doar 17 ani
1.000 de maşini au pătruns în baza FCSB. Intervenţia imediată a Poliţiei. Dezvăluirile făcute de Gheorghe Mustaţă
1.000 de maşini au pătruns în baza FCSB. Intervenţia imediată a Poliţiei. Dezvăluirile făcute de Gheorghe Mustaţă
1.000 de maşini au pătruns în baza FCSB. Intervenţia imediată a Poliţiei. Dezvăluirile făcute de Gheorghe Mustaţă
David Duchovny a confirmat căsătoria cu Monique Pendleberry, după o nuntă secretă: Așa este
David Duchovny a confirmat căsătoria cu Monique Pendleberry, după o nuntă secretă: „Așa este”
David Duchovny a confirmat căsătoria cu Monique Pendleberry, după o nuntă secretă: „Așa este”
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
fresh
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână

Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă

Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
închide