Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în toate zonele țării.

Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Galerie foto

Galerie foto

Ciurigăii sau minciunelele reprezintă un desert tradițional din bucătăria maramureșeană / Shutterstock

Ciurigăii sunt un alt fel de gogoși, cu textură crocantă și formă mai specială. În mod clasic aluatul se prepară cu bicarbonat de sodiu sau cu praf de copt. Bicarbonatul de sodiu ajută la textura aluatului, dar și la frăgezirea ciurigăilor în timpul păstrării. Iar pentru a deveni și mai fragede, se adaugă în aluat și iaurt.

Citește și

România are o tradiție culinară bogată și diversificată, iar deserturile tradiționale variază semnificativ în funcție de regiune. Fiecare zonă a țării are propriile sale specialități, care reflectă influențele culturale și ingredientele locale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În Maramureș mai regăsim și rețeta de prăjitură cu mălai (Mălai dulce). Este o prăjitură simplă și consistentă, făcută din mălai, lapte, ouă și zahăr, având o textură mai densă și un gust subtil de porumb. Specifică Olteniei este plăcinta cu dovleac, iar în Bucovina regăsim rețeta de Alivancă. Încearcă-le și tu pe rând, dar până atunci poți prepara rețeta de Ciurigăi sau minciunele, pe care ți-o detaliem mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei prepara aluatul pentru gogoșele. Acesta este un aluat fraged care se prepară rapid și nu necesită timp îndelungat re relaxare.

Pune untul moale împreună cu zahărul într-un bol. Folosește mixerul și amestecă ingredientele până când granulele de zahăr nu se mai simt. Încorporează în compoziția obținută cele două gălbenușuri și oul și omogenizăm compoziția.

Bicarbonatul amestecă-l cu iaurtul și adăugă acest amestec peste compoziția de mai sus. La final încorporează făina amestecată cu sarea și omogenizează bine aluatul. Vei obține un aluat ferm pe care îl acoperi cu folie și îl lași la odihnit 15 minute.

Cum formezi și coci ciurigăi sau minciunele

După ce s-au scurs cele 15 minute, presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul în foi subțiri de aproximativ 5 mm grosime. Decupează din aluat forme de romburi, apoi crestează-le la mijloc, pe diagonală cam de 2 cm. Răsucește unul din colțurile rombului prin crestătură, de două ori.

Formează de la început toți ciurugăii, apoi îi prăjești în ulei încins până când se rumenesc frumos și devin crocanți.

Scoate-i pe prosoape de hârtie pentru a se scurge bine de ulei.

Decorează-i cu zahăr pudră cu aromă de vanilie, înainte de servire.  Sunt delicioși atât calzi, cât și reci.

Tot din categoria gogoșilor delicioase, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gogoși spaniole denumite Churros.

Citește și
Ciurigăi sau minciunele pe un platou și într-un bol
Galerie foto

Galerie foto

Ciurigăi rumeniți în ulei încins
Ciurigăi modelați pe un plan presărat cu făină
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
+1
CELE MAI CITITE
peka
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Salata tabbouleh
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Galerie foto
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Risotto cu orez negru și parmezan
06:03
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
rețete ușoare pentru copii
05:16
5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute 5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
Burek cu carne
05:05
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani
Tonkatsu
19 octombrie, 06:31
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
19 octombrie, 05:09
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
musculițele de pe fructe
19 octombrie, 05:06
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
18 octombrie, 06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
18 octombrie, 06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Vedeta care a ales un look nonconformist la Academy Museum Gala 2025. Cine se ascundea, de fapt, sub mască
Vedeta care a ales un look nonconformist la Academy Museum Gala 2025. Cine se ascundea, de fapt, sub mască
Vedeta care a ales un look nonconformist la Academy Museum Gala 2025. Cine se ascundea, de fapt, sub mască
Firma de gaze, acuzată de ruperea sigiliul la blocul din Rahova. Victimele, identificate după ADN
Firma de gaze, acuzată de ruperea sigiliul la blocul din Rahova. Victimele, identificate după ADN
Firma de gaze, acuzată de ruperea sigiliul la blocul din Rahova. Victimele, identificate după ADN
Piţurcă a văzut noua afacere a lui Gigi Neţoiu şi a exclamat: amp;#8220;Incredibil”! De ce nu a investit alături de el
Piţurcă a văzut noua afacere a lui Gigi Neţoiu şi a exclamat: amp;#8220;Incredibil”! De ce nu a investit alături de el
Piţurcă a văzut noua afacere a lui Gigi Neţoiu şi a exclamat: amp;#8220;Incredibil”! De ce nu a investit alături de el
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: M-a urmărit toată viața
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat

Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână

Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
închide