Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul de papanași, pe care le aduci de la început pe masa de lucru.
Folosește un mixer sau un robot pentru a scurta timpul de preparare al aluatului. Acesta nu necesită frământare și relaxare precum aluatul dospit.
Pentru a prepara aluatul, amestecă într-un bol brânza de vaci cu iaurtul până obții o compoziție omogenă. Adaugă ouăle, cele două tipuri de zahăr, coaja de lămâie și un praf de sare și omogenizează compoziția. Apoi încorporează treptat făina trecută prin sită împreună cu praful de copt. Vei obține un aluat moale și ușor lipicios.
Cum formezi și prepari papanași cu iaurt în aluat
După ce ai pregătit aluatul, împarte-l în porții egale și modelează-le sub formă de bile. Formează o gaură în mijlocul fiecărei bile de aluat, obținând astfel un inel. Mai formează câte o bilă mică din aluat pentru a o așeza deasupra fiecărui papanaș, în timpul servirii.
Pentru a coace papanașii mai întâi încălzește uleiul într-o tigaie adâncă, așezată la foc mediu. Scufundă pe rând papanașii în ulei și rumenește-i bine pe ambele părți. Apoi scoate-i pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Separat prăjește și bilele mici din aluat până când devin rumene și crocante.
Pentru servire, așază papanașii prăjiți pe platouri și adaugă smântână deasupra lor. Apoi așază câte o bilă mică deasupra și glazurează papanașii cu dulceața preferată.
Servește delicioșii papanași cât sunt încă calzi, iar dacă se răcesc, îi poți încălzi în cuptor.
Tot din categoria deserturilor tradiționale mai poți prepara și rețeta de brânzoaice.