Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui mai simplu desert.
Galerie foto
Aluatul pentru gogoșile de post se prepară din cele mai simple ingrediente: făină, apă, drojdie, zahăr și sare. Este asemănător aluatului pentru pâine, dar îl îndulcești puțin, iar textura o lași mai moale. Poți folosi orice tip de făină, chiar pe cea clasică, pentru pâine. Însă dacă le dorești mai pufoase, este recomandată făina 000. Iar apa o poți înlocui cu diferite băuturi vegetale, pentru un plus de gust. Poți folosi chiar și apă minerală carbogazoasă, pentru a obține un aluat mai aerat.
Gogoșile sunt printre cele mai adorate deserturi, din bucătăria românească. Gogoșile și clătitele sunt deserturile care ne-au îndulcit copilăria. Există o mulțime de rețete pentru aluatul de gogoși. însă gogoșile ies foarte delicioase și preparate după cea mai simplă rețetă, adică cea de post.
Descoperă aici și o rețetă de gogoși cu flori de salcâm, pe care o poți prepara și în varianta de post. Iar mai jos poți urmări rețeta detaliată pentru gogoși de post împletite.
Ingrediente
Mod de preparare
Adună pe masa de lucru toate ingredientele necesare preparării aluatului de gogoși. Adună și ustensilele de lucru pentru a le avea la îndemână când începi amestecarea ingredientelor. Poți folosi robotul pentru a prepara aluatul mai rapid și fără efort.
Cum prepari gogoși de post împletite
Trece făina prin sită direct în bolul de frământare. Creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia mărunțită și zahărul. Mai adaugă și o ceașcă de apă caldă, și amestecă cele două ingrediente până se lichefiază. Așază o folie deasupra bolului și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte timp de 12-15 minute sau până când își dublează volumul.
Presară sarea pe marginile făinii din bol. Începe să torni câte puțină apă caldă peste maiaua de drojdie de la mijlocul făinii, în timp ce adaugi și făina din bol. Omogenizează aluatul și frământă-l până când devine compact și nelipicios. Așază folia deasupra bolului și lasă aluatul la dospit timp de o oră.
După ce aluatul și-a dublat volumul mai frământă-l puțin și întinde-l într-o foaie dreptunghiulară de 20 x40 cm. Secționează-l în 20 de fâșii, pe lungime. Modelează fâșiile de aluat sub formă de șnururi de aproximativ 38-40 cm. Împletește fiecare șnur în două, unge capetele cu apă și presează-le bine pentru a se lipi.
Prăjește-le în ulei încins , întorcându-le de pe o parte pe cealaltă pentru a se rumeni uniform. Apoi scoate-le pe prosoape de hârtie, lasă-le să se scurgă și decorează-le fierbinți cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Pentru atunci când nu ții post și ai poftă de gogoși, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși pufoase cu unt în aluat.
Galerie foto