Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Clafoutis cu pere evantai și migdale este un desert elegant, cu origini franțuzești, reinterpretat într-o variantă de toamnă. În locul tradiționalelor cireșe, folosești pere fragede.

Perele sunt tăiate în formă de evantai și așezate cu grijă peste o compoziție fină, asemănătoare cu un aluat de clătite mai bogat. Migdalele completează rețeta, adăugând o notă ușor crocantă și o aromă subtilă. Aceasta se îmbină minunat cu dulceața naturală a perelor. Desertul are o textură catifelată, care se apropie de o budincă fină, dar cu aer de prăjitură, ușor caramelizat pe margini. Are un aspect spectaculos datorat perelor evantai.
Clafoutis-ul se servește călduț, când aroma de migdale e mai intensă și perele sunt moi, aproape topindu-se. Dar își va păstra eleganța și rece. Merge ca desert de seară, acompaniat de un pahar de vin alb dulce sau un ceai parfumat. Este potrivit atât pentru un desert de familie, cât și pentru o masă festivă.
Descoperă și rețeta clasică a acestui desert franțuzesc, preparat cu cireșe. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu deliciosul clafoutis cu pere evantai și migdale.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea perelor. Spală și șterge perele, taie-le în jumătăți și scoate cotorul. Crestează fiecare jumătate în felii subțiri, păstrând partea de la bază intactă, astfel încât fructul să se deschidă ca un evantai.
Cum prepari clafoutis cu pere evantai și migdale
Pentru a prepara aluatul de clafoutis, ia un bol și sparge ouăle în el, fără a separa albușurile de gălbenușuri. Adaugă un praf de sare, zahărul clasic și zahărul vanilat și amestecă intens până când obții o compoziție spumoasă. Încorporează făina, migdalele măcinate și sarea. Adaugă laptele și smântâna lichidă, obținând o compoziție fluidă, dar mai densă decât cea pentru clătite.
Descoperă și o rețetă de clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară.
Pentru coacerea desertului folosește o tavă rotundă, de ceramică sau de sticlă. Unge-o din abundență cu unt moale, atât la bază, cât și pe laterale. Apoi toarnă aluatul în ea și așază perele evantai deasupra, cu partea tăiată orientată în sus.
Presară migdale tocate sau fulgi de migdale pe deasupra, printre evantaiele de pere. Acestea vor forma un strat crocant și decorativ.
Pune forma în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coace deliciosul clafoutis cu pere evantai și migdale timp de 35–40 de minute, până când devine auriu la suprafață.
Lasă-l să se răcorească puțin în forma de copt înainte de a-l secționa. Decorează-l cu zahăr și servește-l simplu sau cu un moț de frișcă bătută deasupra. Merge de minune servit ușor cald, cu o cupă de înghețată de vanilie.
Și tot din categoria deserturilor de toamnă cu pere, îți recomandăm să mai încerci și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere și blat cu bere neagră. Blatul cu bere neagră are o textură densă, dar pufoasă și ușor sfărâmicioasă, în același timp.