Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Clafoutis cu caise este o variantă estivală a clasicului desert franțuzesc, originar din regiunea Limousin, care se pregătește, în mod tradițional, cu cireșe negre.

Clafoutis cu caise în tavă ceramică, alături de caise proaspete
Clafoutis-ul cu caise este ușor pufos la margini și mai dens, aproape ca o cremă coaptă, în interior / Shutterstock

Versiunea cu caise aduce o notă aparte acestui delicios desert. Gustul ușor acidulat și parfumul intens al caiselor coapte echilibrează perfect aluatul fin, moale și cremos. Aluatul este ușor asemănător cu cel de clătite groase.

Citește și

Acest desert cu caise este ușor pufos la margini și mai dens, aproape ca o cremă coaptă, în interior. Aspectul este simplu, rustic, dar are o eleganță discretă, tipic franțuzească. Fructele, așezate într-un strat unic, își lasă sucul dulce-acrișor în timpul coacerii. Ele înmoaie ușor aluatul și oferă acea combinație de texturi care îl face deosebit: moale, catifelat și ușor caramelizat pe margini.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Desertul este ideal servit călduț sau rece, simplu, pudrat cu zahăr. merge foarte bine cu o lingură de iaurt grecesc ori frișcă bătută neîndulcită. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru deliciosul clafoutis cu caise.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi pregătește forma de copt. Unge o formă de tartă sau de ceramică dreptunghiulară cu unt și tapeteaz-o ușor cu zahăr. Acesta se va carameliza ușor pe margini în timpul coacerii. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Cum prepari clafoutis cu caise

Spală caisele, șterge-le apoi taie-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Dacă sunt foarte coapte și moi, taie-le în jumătăți. Dacă sunt mai ferme, le poți tăia în sferturi.

Așază-le în formă cu partea tăiată în sus. Dacă sunt foarte acre, poți presăra deasupra lor 1–2 linguri de zahăr brun.

Prepară aluatul de clafoutis.

Într-un bol mare, bate ouăle cu zahărul și vanilia până devin ușor spumoase. Adaugă făina cernută și sarea, apoi omogenizează. Toarnă treptat laptele, smântâna lichidă și untul topit.

Amestecă bine cu un tel sau mixer până aluatul este neted și fluid, ca o compoziție de clătite groase. Adaugă coaja de lămâie, dacă folosești.

Toarnă cu grijă aluatul peste caise, încât să le acopere parțial (nu complet, ele vor mai ieși la suprafață).

Coace desertul la 180 de grade Celsius, timp de 35–45 de minute, până când aluatul este bine închegat și auriu. Marginile se vor umfla ușor, dar centrul trebuie să fie ferm la atingere.

Lasă deliciosul clafoutis cu caise să se răcorească ușor apoi îl poți servi. Pudrează-l cu zahăr vanilat pentru o aromă mai deosebită.

Servește-l călduț, dar este minunat și rece, mai ales într-o zi caldă de vară.

Merge de minune cu iaurt grecesc, frișcă naturală, înghețată de vanilie sau cu un sos simplu de fructe roșii.

Descoperă și o rețetă de coulis de zmeură.

Sugestii și variații

Poți adăuga migdale feliate deasupra înainte de coacere, pentru un contrast crocant.

În aluat, se poate adăuga și un strop de lichior de caise, amaretto sau rom.

Pentru o variantă fără lactate, folosește lapte vegetal și înlocuiește untul cu ulei neutru.

Descoperă aici 17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Porții de prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Tartă cu lămâie și zmeură porționată pe farfurie și pe platou, alături de lămâi și zmeură
Tartă cu lămâie și zmeură. Un desert perfect pentru vară
Tartă cu lămâie și zmeură. Un desert perfect pentru vară
Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, amestecați cu paleta de lemn
Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, pentru gustări delicioase
Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, pentru gustări delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Galette cu nectarine și migdale alături de un bol cu miere și un bol cu fulgi de migdale
Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească
Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească
Ștrudel împletit cu brânză și caise porționat pe două farfurii și pe platou, alături de caise proaspete
Ștrudel împletit cu brânză și caise. Desert simplu și delicios
Ștrudel împletit cu brânză și caise. Desert simplu și delicios
Chec umed cu afine și caise porționat
Chec umed cu afine și caise. O prăjitură de vară fragedă și parfumată
Chec umed cu afine și caise. O prăjitură de vară fragedă și parfumată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Clafoutis cu caise în tavă ceramică, alături de caise proaspete
06:26
Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc în vas negru
05:56
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios
File de somon preparat la airfryer
6 august, 16:35
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste (P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
Gem de coacăze cu mure în borcan și în linguriță
6 august, 07:36
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Galette cu nectarine și migdale alături de un bol cu miere și un bol cu fulgi de migdale
6 august, 05:11
Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii pe o farfurie albă
5 august, 05:24
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute
Porții de tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic
5 august, 04:38
Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure porționată
5 august, 04:22
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce sentimente lasă aura ta în urmă, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ce sentimente lasă aura ta în urmă, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ce sentimente lasă aura ta în urmă, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ion Iliescu, înmormântat cu onoruri militare. Ultimul onor al Gărzii. Filmul evenimentelor
Ion Iliescu, înmormântat cu onoruri militare. Ultimul onor al Gărzii. Filmul evenimentelor
Ion Iliescu, înmormântat cu onoruri militare. Ultimul onor al Gărzii. Filmul evenimentelor
Ce a putut să spună Laurenţiu Reghecampf despre Bebeto, după momentul unic din viaţa fiului său
Ce a putut să spună Laurenţiu Reghecampf despre Bebeto, după momentul unic din viaţa fiului său
Ce a putut să spună Laurenţiu Reghecampf despre Bebeto, după momentul unic din viaţa fiului său
Flacăra ispitei s-a aprins la vila băieților! Ella și Teo, apropiere îndrăznețe. Ce s-a întâmplat la Insula Iubirii
Flacăra ispitei s-a aprins la vila băieților! Ella și Teo, apropiere îndrăznețe. Ce s-a întâmplat la Insula Iubirii
Flacăra ispitei s-a aprins la vila băieților! Ella și Teo, apropiere îndrăznețe. Ce s-a întâmplat la Insula Iubirii
Mert Ramazan Demir revine într-un nou proiect profesional. Unde va putea fi urmărit actorul
Mert Ramazan Demir revine într-un nou proiect profesional. Unde va putea fi urmărit actorul
Mert Ramazan Demir revine într-un nou proiect profesional. Unde va putea fi urmărit actorul
Elon Musk a primit acces la pământul de sub un oraș cunoscut din SUA. Ce vrea miliardarul să facă acolo
Elon Musk a primit acces la pământul de sub un oraș cunoscut din SUA. Ce vrea miliardarul să facă acolo
Elon Musk a primit acces la pământul de sub un oraș cunoscut din SUA. Ce vrea miliardarul să facă acolo
Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă
Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă
Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă
Cinci alimente care ajută lactația. Cum să te hrănești ca proaspătă mămică, potrivit specialiștilor
Cinci alimente care ajută lactația. Cum să te hrănești ca proaspătă mămică, potrivit specialiștilor
Cinci alimente care ajută lactația. Cum să te hrănești ca proaspătă mămică, potrivit specialiștilor
Miley Cyrus a pozat nud pentru coperta revistei Perfect: Există un anumit tip de putere în asta
Miley Cyrus a pozat nud pentru coperta revistei Perfect: „Există un anumit tip de putere în asta”
Miley Cyrus a pozat nud pentru coperta revistei Perfect: „Există un anumit tip de putere în asta”
Ce vitamine nu se iau împreună. Vitamina A în doze mari poate reduce efectele vitaminei D
Ce vitamine nu se iau împreună. Vitamina A în doze mari poate reduce efectele vitaminei D
Ce vitamine nu se iau împreună. Vitamina A în doze mari poate reduce efectele vitaminei D
fresh
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute

Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute

Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute

Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure

Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure

Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios

Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios

Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească

Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească

Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant

Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
închide