Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Clafoutis cu caise este o variantă estivală a clasicului desert franțuzesc, originar din regiunea Limousin, care se pregătește, în mod tradițional, cu cireșe negre.

Clafoutis cu caise în tavă ceramică, alături de caise proaspete
Clafoutis-ul cu caise este ușor pufos la margini și mai dens, aproape ca o cremă coaptă, în interior / Shutterstock

Versiunea cu caise aduce o notă aparte acestui delicios desert. Gustul ușor acidulat și parfumul intens al caiselor coapte echilibrează perfect aluatul fin, moale și cremos. Aluatul este ușor asemănător cu cel de clătite groase.

Citește și

Acest desert cu caise este ușor pufos la margini și mai dens, aproape ca o cremă coaptă, în interior. Aspectul este simplu, rustic, dar are o eleganță discretă, tipic franțuzească. Fructele, așezate într-un strat unic, își lasă sucul dulce-acrișor în timpul coacerii. Ele înmoaie ușor aluatul și oferă acea combinație de texturi care îl face deosebit: moale, catifelat și ușor caramelizat pe margini.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Desertul este ideal servit călduț sau rece, simplu, pudrat cu zahăr. merge foarte bine cu o lingură de iaurt grecesc ori frișcă bătută neîndulcită. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru deliciosul clafoutis cu caise.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi pregătește forma de copt. Unge o formă de tartă sau de ceramică dreptunghiulară cu unt și tapeteaz-o ușor cu zahăr. Acesta se va carameliza ușor pe margini în timpul coacerii. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Cum prepari clafoutis cu caise

Spală caisele, șterge-le apoi taie-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Dacă sunt foarte coapte și moi, taie-le în jumătăți. Dacă sunt mai ferme, le poți tăia în sferturi.

Așază-le în formă cu partea tăiată în sus. Dacă sunt foarte acre, poți presăra deasupra lor 1–2 linguri de zahăr brun.

Prepară aluatul de clafoutis.

Într-un bol mare, bate ouăle cu zahărul și vanilia până devin ușor spumoase. Adaugă făina cernută și sarea, apoi omogenizează. Toarnă treptat laptele, smântâna lichidă și untul topit.

Amestecă bine cu un tel sau mixer până aluatul este neted și fluid, ca o compoziție de clătite groase. Adaugă coaja de lămâie, dacă folosești.

Toarnă cu grijă aluatul peste caise, încât să le acopere parțial (nu complet, ele vor mai ieși la suprafață).

Coace desertul la 180 de grade Celsius, timp de 35–45 de minute, până când aluatul este bine închegat și auriu. Marginile se vor umfla ușor, dar centrul trebuie să fie ferm la atingere.

Lasă deliciosul clafoutis cu caise să se răcorească ușor apoi îl poți servi. Pudrează-l cu zahăr vanilat pentru o aromă mai deosebită.

Servește-l călduț, dar este minunat și rece, mai ales într-o zi caldă de vară.

Merge de minune cu iaurt grecesc, frișcă naturală, înghețată de vanilie sau cu un sos simplu de fructe roșii.

Descoperă și o rețetă de coulis de zmeură.

Sugestii și variații

Poți adăuga migdale feliate deasupra înainte de coacere, pentru un contrast crocant.

În aluat, se poate adăuga și un strop de lichior de caise, amaretto sau rom.

Pentru o variantă fără lactate, folosește lapte vegetal și înlocuiește untul cu ulei neutru.

Descoperă aici 17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc.

Citește și
CELE MAI CITITE
sarmale în bol
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Supă de linte cu morcovi și țelină în bol metalic cu lingură, o ceașcă de ulei, o roșie secționată în două și frunze de busuioc
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Pasta alla gricia
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Cum se dezosează puiul
Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor
Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor
Trei cornuri cu dovleac și scorțișoară, unul secționat
Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară
Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Clafoutis cu struguri decorat cu migdale tocate și zahăr pudră
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată porționat pe farfurie și pe platou
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Canelé
05:31
Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea
Clafoutis cu struguri decorat cu migdale tocate și zahăr pudră
05:05
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
paste de sos alb
27 septembrie, 05:23
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan pe frunze de salată verde, într-un bol
27 septembrie, 05:04
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă
Gogoși pufoase cu dovleac copt, una secționată
26 septembrie, 11:58
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză porționată
25 septembrie, 10:40
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză
Orez cu dovleac și ciuperci în bol cu furculiță, alături de o solniță și o felie de dovleac
24 septembrie, 05:42
Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare
Plăcintă cu varză călită porționată și decorată cu frunze de busuioc
24 septembrie, 05:00
Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Schema prin care escrocii accelerează fraudele cu vouchere RABLA. Cum să evităm capcanele
Schema prin care escrocii "accelerează" fraudele cu vouchere RABLA. Cum să evităm capcanele
Schema prin care escrocii "accelerează" fraudele cu vouchere RABLA. Cum să evităm capcanele
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: M-am luptat în fiecare zi
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: „M-am luptat în fiecare zi”
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: „M-am luptat în fiecare zi”
Legătura mai puțin știută dintre Raluca Bădulescu și Adi Minune. Ce a dezvăluit concurenta Asia Express despre îndrăgitul cântăreț
Legătura mai puțin știută dintre Raluca Bădulescu și Adi Minune. Ce a dezvăluit concurenta Asia Express despre îndrăgitul cântăreț
Legătura mai puțin știută dintre Raluca Bădulescu și Adi Minune. Ce a dezvăluit concurenta Asia Express despre îndrăgitul cântăreț
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului Gossip Girl cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului „Gossip Girl” cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului „Gossip Girl” cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
fresh
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele

Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele

Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă

Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă

Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă

Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă

Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea

Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea
închide