Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat
Clafoutis cu caise este o variantă estivală a clasicului desert franțuzesc, originar din regiunea Limousin, care se pregătește, în mod tradițional, cu cireșe negre.

Versiunea cu caise aduce o notă aparte acestui delicios desert. Gustul ușor acidulat și parfumul intens al caiselor coapte echilibrează perfect aluatul fin, moale și cremos. Aluatul este ușor asemănător cu cel de clătite groase.
Acest desert cu caise este ușor pufos la margini și mai dens, aproape ca o cremă coaptă, în interior. Aspectul este simplu, rustic, dar are o eleganță discretă, tipic franțuzească. Fructele, așezate într-un strat unic, își lasă sucul dulce-acrișor în timpul coacerii. Ele înmoaie ușor aluatul și oferă acea combinație de texturi care îl face deosebit: moale, catifelat și ușor caramelizat pe margini.
Desertul este ideal servit călduț sau rece, simplu, pudrat cu zahăr. merge foarte bine cu o lingură de iaurt grecesc ori frișcă bătută neîndulcită. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru deliciosul clafoutis cu caise.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi pregătește forma de copt. Unge o formă de tartă sau de ceramică dreptunghiulară cu unt și tapeteaz-o ușor cu zahăr. Acesta se va carameliza ușor pe margini în timpul coacerii. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari clafoutis cu caise
Spală caisele, șterge-le apoi taie-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Dacă sunt foarte coapte și moi, taie-le în jumătăți. Dacă sunt mai ferme, le poți tăia în sferturi.
Așază-le în formă cu partea tăiată în sus. Dacă sunt foarte acre, poți presăra deasupra lor 1–2 linguri de zahăr brun.
Prepară aluatul de clafoutis.
Într-un bol mare, bate ouăle cu zahărul și vanilia până devin ușor spumoase. Adaugă făina cernută și sarea, apoi omogenizează. Toarnă treptat laptele, smântâna lichidă și untul topit.
Amestecă bine cu un tel sau mixer până aluatul este neted și fluid, ca o compoziție de clătite groase. Adaugă coaja de lămâie, dacă folosești.
Toarnă cu grijă aluatul peste caise, încât să le acopere parțial (nu complet, ele vor mai ieși la suprafață).
Coace desertul la 180 de grade Celsius, timp de 35–45 de minute, până când aluatul este bine închegat și auriu. Marginile se vor umfla ușor, dar centrul trebuie să fie ferm la atingere.
Lasă deliciosul clafoutis cu caise să se răcorească ușor apoi îl poți servi. Pudrează-l cu zahăr vanilat pentru o aromă mai deosebită.
Servește-l călduț, dar este minunat și rece, mai ales într-o zi caldă de vară.
Merge de minune cu iaurt grecesc, frișcă naturală, înghețată de vanilie sau cu un sos simplu de fructe roșii.
Descoperă și o rețetă de coulis de zmeură.
Sugestii și variații
Poți adăuga migdale feliate deasupra înainte de coacere, pentru un contrast crocant.
În aluat, se poate adăuga și un strop de lichior de caise, amaretto sau rom.
Pentru o variantă fără lactate, folosește lapte vegetal și înlocuiește untul cu ulei neutru.
Descoperă aici 17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc.