Clătite brașovene. Rețetă de clătite umplute și preparate pane
Dacă ai în plan să prepari clătite pentru porția de desert, poți prepara mai multe pentru a le folosi lla o delicioasă rețetă de clătite brașovene. Este o rețetă de clătite sărate, umplute cu diferite ingrediente și preparate la tigaie sub formă de pane.
Galerie foto
Clătitele brașovene cuceresc prin aspectul exterior auriu și crocant, completat de interiorul moale și suculent. Umplutura se prepară, în mod clasic, din carne tocată, amestecată cu morcovi și ceapă călită, oferind un gust dulce-sărat. Iar sosul de roșii adăugat aduce o notă ușor acidulată, care echilibrează gustul cărnii și al legumelor. Învelișul realizat din foaia de clătită subțire și delicată unește toate aceste arome. Iar după prepararea la tigaie adaugă o notă crocantă și cuceritoare.
Poți servi clătitele brașovene simple, ca și gustare, sau le poți glazura cu smântână, sos de roșii sau alte sosuri savuroase. Foarte bine se asortează și cu un sos bechamel cremos și ușor picant. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu clătite brașovene și a-i cuceri pe cei dragi cu gustul lor delicios.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti aluatul de clătite. Amestecă într-un bol ouăle cu sarea până la omogenizare. Apoi toarnă laptele și încorporează făina. Omogenizează bine aluatul și potrivește-i consistența cu apă minerală. Coace clătitele într-o tigaie mai mare unsă cu puțin ulei. După coacere așază-le una peste alta și lasă-le la răcit, timp în care te ocupi de celelalte ingrediente.
Cum prepari umplutura pentru clătite brașovene
Pune puțin ulei într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și adaugă în el ceapa tocată mărunt. Călește ceapa până când devine translucidă. Adaugă morcovul ras și amestecă-l cu ceapa pentru 1-2 minute. Apoi adaugă carnea tocată. Din nou amestecă bine toate ingredientele și gătește-le la foc mediu până când carnea este bine pătrunsă. Adaugă pasta de tomate, și mai lasă ingredientele să fiarbă timp de 10-15 minute.
Asezonează compoziția cu sare și piper după gust, iar la final adaugă pătrunjel verde tocat. Lasă compoziția să se răcească, timp în care se răcesc și clătitele.
După răcire umple fiecare clătită cu 1-2 linguri din compoziția de carne tocată. Împachetează clătitele umplute ca pe sarmale, introducând marginile în interior pentru a sigila umplutura.
Sparge într-un bol cele două ouă și amestecă-le cu sare, iar în alt bol pesmetul. Ia fiecare clătită și trece-o prin compoziția de ouă, apoi prin pesmet, asigurându-te că sunt bine acoperite. Formează-le pe toate apoi pune ulei într-o tigaie adâncă și lasă-l să se încingă.
Scufundă clătitele în ulei, câte încap și prăjește-le întorcându-le pe toate părțile până când devin aurii și crocante. Scoate-le pe prosoape de hârtie și lasă-le să se scurgă de surplusul de ulei.
Servește delicioasele clătite brașovene calde, simple sau cu sosul preferat. Iar dacă mai dorești rețete asemănătoare, mai poți încerca și rețeta de clătite cu șuncă și cașcaval, pentru micul dejun sau pentru gustările de peste zi.
Galerie foto