Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Când nu mai știi ce să mănânci dulce în zilele de post poți încerca să faci clătite de post cu bere. Este o rețetă mai inedită, însă vor ieși pufoase, cu o aromă discretă de bere. Se potrivesc cu orice fel de topping și sunt potrivite și pentru micul dejun.
Clătitele de post cu bere pot fi preparate atât cu bere cu alcool—brună sau blondă, cât și fără. Datorită conținutului său de dioxid de carbon, aceasta are rolul de agent de creștere. Aluatul va fi mai pufos și mai moale.
În plus, poate adăuga o aromă distinctă aluatului, în special în combinație cu alte ingrediente cum ar fi făina, zahărul sau vanilia. Aroma de malț și hamei poate contribui la gustul și textura finală a produsului copt.
Ingrediente
Clătitele de post cu bere pot fi preparate și fără zahăr sau îndulcitor pentru că bere aduce o notă dulce și aromată.
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă făina cu sarea și zahărul.
Cum prepari rețeta de clătite de post cu bere
Se adaugă treptat berea și laptele vegetal în amestecul de făină, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.
Apoi se pune esența de vanilie și uleiul vegetal în aluat și se amestecă până când se obține un aluat omogen, fără cocoloașe.
Se încinge o tigaie antiaderentă și se unge ușor cu puțin ulei vegetal. Se toarnă un polonic din aluat în tigaie, mișcând tigaia pentru a distribui aluatul uniform pe fundul ei.
Se lasă clătita pe ambele părți până devin aurie. Se repetă procesul până când se termină tot aluatul.
Se servesc clătitele calde, simplu sau cu topping-uri la alegere, cum ar fi sirop de arțar, fructe proaspete sau dulceață de fructe fără zahăr.
Ce se întâmplă dacă ai mâncat clătite de post cu bere
Cantitatea de bere pe care o vei folosi pentru a face clătite nu va fi atât de mare, încât să te facă să te îmbeți. În plus, în timpul procesului de coacere se evaporă mare parte a alcoolului, lăsând în mare parte în timpul procesului de gătire, lăsând doar o aromă subtilă de bere în clătite.
Cantitatea rămasă de alcool este de obicei foarte mică, de ordinul a câtorva procente sau chiar mai puțin.
Totuși, dacă te gândești la clătite cu bere și alcool, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Chiar dacă alcoolul se evaporă în mare parte în timpul gătirii, cantitatea inițială de bere poate influența puțin conținutul rămas în clătite. Cu toate acestea, proporția este de obicei destul de mică.
Fiecare persoană are o toleranță diferită la alcool.
Dacă tu ai una scăzută sau consumi o cantitate mare de clătite cu bere, pot apărea efecte minore, dar nu este de așteptat să te îmbeți din consumul lor. Dacă vrei să fii precaută, poți folosi bere fără alcool.
Ce valori nutriționale au clătitele de post cu bere
Clătita de post cu bere poate fi o variantă delicioasă și sățioasă pentru mesele de post. O clătită de post cu bere poate avea în jur de 100-150 de calorii, în funcție de dimensiunea și ingredientele folosite.
Aceste calorii provin în mare parte din carbohidrați. Dacă vrei să le reduci poți folosi în loc de zahăr stevia sau alt îndulcitor natural.
Clătitele de post pot conține și proteine, mai ales dacă sunt preparate cu făină integrală sau alte ingrediente bogate în proteine. Cantitatea poate fi în jur de 3-5 grame pentru o clătită. În ceea ce privește grăsimile, contează mult modul de preparare. Cele cu bere ar trebui să conțină o cantitate mică, venită din uleiul în care sunt prăjite.
Dacă se folosește făină integrală sau alte ingrediente bogate în fibre, clătitele de post pot furniza și o cantitate semnificativă de fibre, esențiale pentru digestie și sănătatea generală.