11 semne că nu ai o relație bună cu mâncarea

Relația cu mâncarea este una dintre cele mai importante din viața ta. Felul în care te raportezi la ea îți influențează starea de sănătate și cea psihică. Este o legătură complexă care își modifică parametrii în funcție de momentul din viață în care te afli. Iată care sunt principalele semne că nu ai o relație bună cu mâncarea.

Publicat: 19 octombrie 2022, 08:00
O femeie care are o relație toxică cu mâncarea
Ai o relație toxică cu mâncarea atunci când nu ești conștientă de câte alimente consumi / Shutterstock

Legătura noastră cu mâncarea este una dintre cele mai complicate. Corpul nostru are nevoie de ea pentru a avea energie. Nu poți să trăiești fără ea. Dincolo de necesitatea de a mânca mai există și alte roluri pe care alimentele le au în viața noastră. În jurul lor se creează amintiri și se formează legături cu alți oameni.

Care sunt principalele semne că nu ai o relație bună cu mâncarea

Dacă ți se întâmplă unul dintre aceste lucruri ar trebui să reconsideri felul în care te raportezi la mâncare, potrivit CookingLight.com:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Te simți rușinată sau vinovată de fiecare dată când mănânci anumite alimente sau când consumi mai mult decât ar fi trebuit;
  • Anumite mâncăruri le consumi fără limite;
  • Ai tendința de a mânca prea mult fără să îți dai seama;
  • Te surprinzi mâncând chiar dacă nu îți este de fapt foame;
  • Mănânci atunci când ai diverse emoții fie că sunt pozitive, fie că sunt negative;
  • Alegi alimentele în funcție de numărul de calorii sau de aportul nutrițional;
  • Ai încercat numeroase diete însă fără niciun succes;
  • Alegerile alimentare determină dacă ai avut sau nu o zi bună;
  • Ceea ce mănânci este imaginea a ceea ce ești tu;
  • Eviți să mănânci în preajma altora;
  • Simți anxietate atunci când urmează un eveniment unde urmează să fie servită mâncare;

Dacă treci prin toate aceste stări este momentul să faci o schimbare. Trebuie să modifici modul în care te raportezi la mâncare.

Iată 5 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți relația cu alimentele. Nu este o rețetă general valabilă pentru că fiecare om are povestea lui, iar cea legată de mâncare este una foarte personală. Totuși, sunt câteva idei de la care ai putea să pornești. Totodată îți oferim și o listă cu moduri în care poți să adaugi grăsimi sănătoase în alimentația ta.

Cum să scapi de relația toxică cu mâncarea

Dacă vrei să faci schimbări pe termen lung legate de sănătatea și de starea ta generală este bine să înțelegi ce relație ai cu mâncarea. Ce înseamnă să te raportezi în mod sănătos la alimentație?

Citește și

O relație sănătoasă cu mâncarea nu are nimic în comun cu tipul de alimente pe care le consumi, cu calitatea acestora, nu înseamnă că trebuie să numeri caloriile, vitaminele și mineralele. Se traduce prin felul în care percepi mâncarea, cu emoțiile pe care ți le declanșează, de comportamentul pe care îl ai în preajma ei.

Ascultă-ți corpul

Dacă ești suficient de conectată cu corpul tău acesta îți va spune când să mănânci și când nu. Oamenii au această capacitate încă de se nasc. Gândește-te că bebelușii plâng atunci când le este foame. Când mai crești și începi să ai un program cu trei mese pe zi, când începi să te conformezi normelor sociale și să te afunzi tot mai mult în problemele de zi cu zi uiți să îți mai asculți corpul.

Simplul fapt că mânci atunci când te uiți la ecrane te face să nu mai ții evidența cantității și calității alimentelor consumate.

Nu mai eticheta alimentele ca fiind bune sau rele

Faptul că spui că anumite mâncăruri sunt bune sau rele pentru tine le face să aibă asupra ta putere. Vei ajunge să te simți vinovată când mănânci ceva pe care îl consideri negativ.

În plus, este ceva natural să vrei să ai ceva considerat interzis. Cât timp există un echilibru în dieta ta nu există alimente bune și alimente rele.

Pregătește-te pentru stres

Nu este simplu să fii conștient de ceea ce alegi să mănânci, dar te poți antrena pentru acest lucru. Poate fi cu atât mai complicat dacă ai o viață foarte stresantă, așa că încearcă să realizezi cum influențează acest lucru felul în care mănânci.

Planifică-ți mesele și mergi la magazin cu lista de ingrediente pentru a nu mai fi tentată să iei gustări cu cantități mari de zahăr și grăsimi. De asemenea, este important să te odihnești bine în fiecare zi. Uite și o listă de alimente care au puține calorii, acestea te vor ajuta să-ți păstrezi silueta dorită.

Bucură-te de mâncare

Atunci când faci un plan de preparate pe care să le consumi în următoarea perioadă de timp încearcă să incluzi ceea ce îți place să consumi. Așează-te la masă, fără să fii distrasă de ceva, și gândește-te la gusturi, arome, culori și texturi de alimente care îți plac cu adevărat.

Scrie pe hârtie tot ceea ce ți-ai dori să mănânci, alcătuiește un plan și mergi la magazin și cumpără doar ce este necesar pentru el.

Nu te pedepsi pentru ceea ce ai mâncat

Dacă ești din categoria celor care a doua zi după ce au mâncat o prăjitură beau numai apă cu lămâie sau stau jumătate de zi la sală este cazul să te oprești. Nu este nici necesar, nici sănătos. Încearcă să îți privești dieta pe parcursul unei săptămâni întregi, nu să te concentrezi pe acea prăjitură. Dacă per total ai avut o alimentație sănătoasă nu ai de ce să te pedepsești.

Citește și
CELE MAI CITITE
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide