11 semne că nu ai o relație bună cu mâncarea

Relația cu mâncarea este una dintre cele mai importante din viața ta. Felul în care te raportezi la ea îți influențează starea de sănătate și cea psihică. Este o legătură complexă care își modifică parametrii în funcție de momentul din viață în care te afli. Iată care sunt principalele semne că nu ai o relație bună cu mâncarea.

Publicat: 19 octombrie 2022, 08:00
O femeie care are o relație toxică cu mâncarea
Ai o relație toxică cu mâncarea atunci când nu ești conștientă de câte alimente consumi / Shutterstock

Legătura noastră cu mâncarea este una dintre cele mai complicate. Corpul nostru are nevoie de ea pentru a avea energie. Nu poți să trăiești fără ea. Dincolo de necesitatea de a mânca mai există și alte roluri pe care alimentele le au în viața noastră. În jurul lor se creează amintiri și se formează legături cu alți oameni.

Care sunt principalele semne că nu ai o relație bună cu mâncarea

Dacă ți se întâmplă unul dintre aceste lucruri ar trebui să reconsideri felul în care te raportezi la mâncare, potrivit CookingLight.com:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Te simți rușinată sau vinovată de fiecare dată când mănânci anumite alimente sau când consumi mai mult decât ar fi trebuit;
  • Anumite mâncăruri le consumi fără limite;
  • Ai tendința de a mânca prea mult fără să îți dai seama;
  • Te surprinzi mâncând chiar dacă nu îți este de fapt foame;
  • Mănânci atunci când ai diverse emoții fie că sunt pozitive, fie că sunt negative;
  • Alegi alimentele în funcție de numărul de calorii sau de aportul nutrițional;
  • Ai încercat numeroase diete însă fără niciun succes;
  • Alegerile alimentare determină dacă ai avut sau nu o zi bună;
  • Ceea ce mănânci este imaginea a ceea ce ești tu;
  • Eviți să mănânci în preajma altora;
  • Simți anxietate atunci când urmează un eveniment unde urmează să fie servită mâncare;

Dacă treci prin toate aceste stări este momentul să faci o schimbare. Trebuie să modifici modul în care te raportezi la mâncare.

Iată 5 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți relația cu alimentele. Nu este o rețetă general valabilă pentru că fiecare om are povestea lui, iar cea legată de mâncare este una foarte personală. Totuși, sunt câteva idei de la care ai putea să pornești. Totodată îți oferim și o listă cu moduri în care poți să adaugi grăsimi sănătoase în alimentația ta.

Cum să scapi de relația toxică cu mâncarea

Dacă vrei să faci schimbări pe termen lung legate de sănătatea și de starea ta generală este bine să înțelegi ce relație ai cu mâncarea. Ce înseamnă să te raportezi în mod sănătos la alimentație?

Citește și

O relație sănătoasă cu mâncarea nu are nimic în comun cu tipul de alimente pe care le consumi, cu calitatea acestora, nu înseamnă că trebuie să numeri caloriile, vitaminele și mineralele. Se traduce prin felul în care percepi mâncarea, cu emoțiile pe care ți le declanșează, de comportamentul pe care îl ai în preajma ei.

Ascultă-ți corpul

Dacă ești suficient de conectată cu corpul tău acesta îți va spune când să mănânci și când nu. Oamenii au această capacitate încă de se nasc. Gândește-te că bebelușii plâng atunci când le este foame. Când mai crești și începi să ai un program cu trei mese pe zi, când începi să te conformezi normelor sociale și să te afunzi tot mai mult în problemele de zi cu zi uiți să îți mai asculți corpul.

Simplul fapt că mânci atunci când te uiți la ecrane te face să nu mai ții evidența cantității și calității alimentelor consumate.

Nu mai eticheta alimentele ca fiind bune sau rele

Faptul că spui că anumite mâncăruri sunt bune sau rele pentru tine le face să aibă asupra ta putere. Vei ajunge să te simți vinovată când mănânci ceva pe care îl consideri negativ.

În plus, este ceva natural să vrei să ai ceva considerat interzis. Cât timp există un echilibru în dieta ta nu există alimente bune și alimente rele.

Pregătește-te pentru stres

Nu este simplu să fii conștient de ceea ce alegi să mănânci, dar te poți antrena pentru acest lucru. Poate fi cu atât mai complicat dacă ai o viață foarte stresantă, așa că încearcă să realizezi cum influențează acest lucru felul în care mănânci.

Planifică-ți mesele și mergi la magazin cu lista de ingrediente pentru a nu mai fi tentată să iei gustări cu cantități mari de zahăr și grăsimi. De asemenea, este important să te odihnești bine în fiecare zi. Uite și o listă de alimente care au puține calorii, acestea te vor ajuta să-ți păstrezi silueta dorită.

Bucură-te de mâncare

Atunci când faci un plan de preparate pe care să le consumi în următoarea perioadă de timp încearcă să incluzi ceea ce îți place să consumi. Așează-te la masă, fără să fii distrasă de ceva, și gândește-te la gusturi, arome, culori și texturi de alimente care îți plac cu adevărat.

Scrie pe hârtie tot ceea ce ți-ai dori să mănânci, alcătuiește un plan și mergi la magazin și cumpără doar ce este necesar pentru el.

Nu te pedepsi pentru ceea ce ai mâncat

Dacă ești din categoria celor care a doua zi după ce au mâncat o prăjitură beau numai apă cu lămâie sau stau jumătate de zi la sală este cazul să te oprești. Nu este nici necesar, nici sănătos. Încearcă să îți privești dieta pe parcursul unei săptămâni întregi, nu să te concentrezi pe acea prăjitură. Dacă per total ai avut o alimentație sănătoasă nu ai de ce să te pedepsești.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel înfășurat în bacon
06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Topul companiilor cu cele mai mici tarife la energie, după expirarea plafonării
Topul companiilor cu cele mai mici tarife la energie, după expirarea plafonării
Topul companiilor cu cele mai mici tarife la energie, după expirarea plafonării
Milionarul român cu 3 pensii a spus care este, de fapt, averea lui Dan Şucu: amp;#8220;N-am mai văzut aşa ceva”
Milionarul român cu 3 pensii a spus care este, de fapt, averea lui Dan Şucu: amp;#8220;N-am mai văzut aşa ceva”
Milionarul român cu 3 pensii a spus care este, de fapt, averea lui Dan Şucu: amp;#8220;N-am mai văzut aşa ceva”
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este singură de luni de zile
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Beneficiile exerciţiilor fizice de grup. Ce spun studiile
Beneficiile exerciţiilor fizice de grup. Ce spun studiile
Beneficiile exerciţiilor fizice de grup. Ce spun studiile
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
închide