11 semne că nu ai o relație bună cu mâncarea

Relația cu mâncarea este una dintre cele mai importante din viața ta. Felul în care te raportezi la ea îți influențează starea de sănătate și cea psihică. Este o legătură complexă care își modifică parametrii în funcție de momentul din viață în care te afli. Iată care sunt principalele semne că nu ai o relație bună cu mâncarea.

Publicat: 19 octombrie 2022, 08:00
O femeie care are o relație toxică cu mâncarea
Ai o relație toxică cu mâncarea atunci când nu ești conștientă de câte alimente consumi / Shutterstock

Legătura noastră cu mâncarea este una dintre cele mai complicate. Corpul nostru are nevoie de ea pentru a avea energie. Nu poți să trăiești fără ea. Dincolo de necesitatea de a mânca mai există și alte roluri pe care alimentele le au în viața noastră. În jurul lor se creează amintiri și se formează legături cu alți oameni.

Care sunt principalele semne că nu ai o relație bună cu mâncarea

Dacă ți se întâmplă unul dintre aceste lucruri ar trebui să reconsideri felul în care te raportezi la mâncare, potrivit CookingLight.com:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Te simți rușinată sau vinovată de fiecare dată când mănânci anumite alimente sau când consumi mai mult decât ar fi trebuit;
  • Anumite mâncăruri le consumi fără limite;
  • Ai tendința de a mânca prea mult fără să îți dai seama;
  • Te surprinzi mâncând chiar dacă nu îți este de fapt foame;
  • Mănânci atunci când ai diverse emoții fie că sunt pozitive, fie că sunt negative;
  • Alegi alimentele în funcție de numărul de calorii sau de aportul nutrițional;
  • Ai încercat numeroase diete însă fără niciun succes;
  • Alegerile alimentare determină dacă ai avut sau nu o zi bună;
  • Ceea ce mănânci este imaginea a ceea ce ești tu;
  • Eviți să mănânci în preajma altora;
  • Simți anxietate atunci când urmează un eveniment unde urmează să fie servită mâncare;

Dacă treci prin toate aceste stări este momentul să faci o schimbare. Trebuie să modifici modul în care te raportezi la mâncare.

Iată 5 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți relația cu alimentele. Nu este o rețetă general valabilă pentru că fiecare om are povestea lui, iar cea legată de mâncare este una foarte personală. Totuși, sunt câteva idei de la care ai putea să pornești. Totodată îți oferim și o listă cu moduri în care poți să adaugi grăsimi sănătoase în alimentația ta.

Cum să scapi de relația toxică cu mâncarea

Dacă vrei să faci schimbări pe termen lung legate de sănătatea și de starea ta generală este bine să înțelegi ce relație ai cu mâncarea. Ce înseamnă să te raportezi în mod sănătos la alimentație?

Citește și

O relație sănătoasă cu mâncarea nu are nimic în comun cu tipul de alimente pe care le consumi, cu calitatea acestora, nu înseamnă că trebuie să numeri caloriile, vitaminele și mineralele. Se traduce prin felul în care percepi mâncarea, cu emoțiile pe care ți le declanșează, de comportamentul pe care îl ai în preajma ei.

Ascultă-ți corpul

Dacă ești suficient de conectată cu corpul tău acesta îți va spune când să mănânci și când nu. Oamenii au această capacitate încă de se nasc. Gândește-te că bebelușii plâng atunci când le este foame. Când mai crești și începi să ai un program cu trei mese pe zi, când începi să te conformezi normelor sociale și să te afunzi tot mai mult în problemele de zi cu zi uiți să îți mai asculți corpul.

Simplul fapt că mânci atunci când te uiți la ecrane te face să nu mai ții evidența cantității și calității alimentelor consumate.

Nu mai eticheta alimentele ca fiind bune sau rele

Faptul că spui că anumite mâncăruri sunt bune sau rele pentru tine le face să aibă asupra ta putere. Vei ajunge să te simți vinovată când mănânci ceva pe care îl consideri negativ.

În plus, este ceva natural să vrei să ai ceva considerat interzis. Cât timp există un echilibru în dieta ta nu există alimente bune și alimente rele.

Pregătește-te pentru stres

Nu este simplu să fii conștient de ceea ce alegi să mănânci, dar te poți antrena pentru acest lucru. Poate fi cu atât mai complicat dacă ai o viață foarte stresantă, așa că încearcă să realizezi cum influențează acest lucru felul în care mănânci.

Planifică-ți mesele și mergi la magazin cu lista de ingrediente pentru a nu mai fi tentată să iei gustări cu cantități mari de zahăr și grăsimi. De asemenea, este important să te odihnești bine în fiecare zi. Uite și o listă de alimente care au puține calorii, acestea te vor ajuta să-ți păstrezi silueta dorită.

Bucură-te de mâncare

Atunci când faci un plan de preparate pe care să le consumi în următoarea perioadă de timp încearcă să incluzi ceea ce îți place să consumi. Așează-te la masă, fără să fii distrasă de ceva, și gândește-te la gusturi, arome, culori și texturi de alimente care îți plac cu adevărat.

Scrie pe hârtie tot ceea ce ți-ai dori să mănânci, alcătuiește un plan și mergi la magazin și cumpără doar ce este necesar pentru el.

Nu te pedepsi pentru ceea ce ai mâncat

Dacă ești din categoria celor care a doua zi după ce au mâncat o prăjitură beau numai apă cu lămâie sau stau jumătate de zi la sală este cazul să te oprești. Nu este nici necesar, nici sănătos. Încearcă să îți privești dieta pe parcursul unei săptămâni întregi, nu să te concentrezi pe acea prăjitură. Dacă per total ai avut o alimentație sănătoasă nu ai de ce să te pedepsești.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un dovleac curățat și tăiat în cubulețe
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Mai multe lăzi de lemn cu cartofi în ele
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două boluri cu budincă de dovleac cu brânză și semințe
06:36
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
12 octombrie, 06:46
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
12 octombrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
11 octombrie, 10:33
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
11 octombrie, 07:23
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
11 octombrie, 06:47
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
10 octombrie, 09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
10 octombrie, 06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Ce este o mamă ursuleț gumat: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
fresh
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
închide