11 semne că nu ai o relație bună cu mâncarea

Relația cu mâncarea este una dintre cele mai importante din viața ta. Felul în care te raportezi la ea îți influențează starea de sănătate și cea psihică. Este o legătură complexă care își modifică parametrii în funcție de momentul din viață în care te afli. Iată care sunt principalele semne că nu ai o relație bună cu mâncarea.

Publicat: 19 octombrie 2022, 08:00
O femeie care are o relație toxică cu mâncarea
Ai o relație toxică cu mâncarea atunci când nu ești conștientă de câte alimente consumi / Shutterstock

Legătura noastră cu mâncarea este una dintre cele mai complicate. Corpul nostru are nevoie de ea pentru a avea energie. Nu poți să trăiești fără ea. Dincolo de necesitatea de a mânca mai există și alte roluri pe care alimentele le au în viața noastră. În jurul lor se creează amintiri și se formează legături cu alți oameni.

Care sunt principalele semne că nu ai o relație bună cu mâncarea

Dacă ți se întâmplă unul dintre aceste lucruri ar trebui să reconsideri felul în care te raportezi la mâncare, potrivit CookingLight.com:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Te simți rușinată sau vinovată de fiecare dată când mănânci anumite alimente sau când consumi mai mult decât ar fi trebuit;
  • Anumite mâncăruri le consumi fără limite;
  • Ai tendința de a mânca prea mult fără să îți dai seama;
  • Te surprinzi mâncând chiar dacă nu îți este de fapt foame;
  • Mănânci atunci când ai diverse emoții fie că sunt pozitive, fie că sunt negative;
  • Alegi alimentele în funcție de numărul de calorii sau de aportul nutrițional;
  • Ai încercat numeroase diete însă fără niciun succes;
  • Alegerile alimentare determină dacă ai avut sau nu o zi bună;
  • Ceea ce mănânci este imaginea a ceea ce ești tu;
  • Eviți să mănânci în preajma altora;
  • Simți anxietate atunci când urmează un eveniment unde urmează să fie servită mâncare;

Dacă treci prin toate aceste stări este momentul să faci o schimbare. Trebuie să modifici modul în care te raportezi la mâncare.

Iată 5 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți relația cu alimentele. Nu este o rețetă general valabilă pentru că fiecare om are povestea lui, iar cea legată de mâncare este una foarte personală. Totuși, sunt câteva idei de la care ai putea să pornești. Totodată îți oferim și o listă cu moduri în care poți să adaugi grăsimi sănătoase în alimentația ta.

Cum să scapi de relația toxică cu mâncarea

Dacă vrei să faci schimbări pe termen lung legate de sănătatea și de starea ta generală este bine să înțelegi ce relație ai cu mâncarea. Ce înseamnă să te raportezi în mod sănătos la alimentație?

Citește și

O relație sănătoasă cu mâncarea nu are nimic în comun cu tipul de alimente pe care le consumi, cu calitatea acestora, nu înseamnă că trebuie să numeri caloriile, vitaminele și mineralele. Se traduce prin felul în care percepi mâncarea, cu emoțiile pe care ți le declanșează, de comportamentul pe care îl ai în preajma ei.

Ascultă-ți corpul

Dacă ești suficient de conectată cu corpul tău acesta îți va spune când să mănânci și când nu. Oamenii au această capacitate încă de se nasc. Gândește-te că bebelușii plâng atunci când le este foame. Când mai crești și începi să ai un program cu trei mese pe zi, când începi să te conformezi normelor sociale și să te afunzi tot mai mult în problemele de zi cu zi uiți să îți mai asculți corpul.

Simplul fapt că mânci atunci când te uiți la ecrane te face să nu mai ții evidența cantității și calității alimentelor consumate.

Nu mai eticheta alimentele ca fiind bune sau rele

Faptul că spui că anumite mâncăruri sunt bune sau rele pentru tine le face să aibă asupra ta putere. Vei ajunge să te simți vinovată când mănânci ceva pe care îl consideri negativ.

În plus, este ceva natural să vrei să ai ceva considerat interzis. Cât timp există un echilibru în dieta ta nu există alimente bune și alimente rele.

Pregătește-te pentru stres

Nu este simplu să fii conștient de ceea ce alegi să mănânci, dar te poți antrena pentru acest lucru. Poate fi cu atât mai complicat dacă ai o viață foarte stresantă, așa că încearcă să realizezi cum influențează acest lucru felul în care mănânci.

Planifică-ți mesele și mergi la magazin cu lista de ingrediente pentru a nu mai fi tentată să iei gustări cu cantități mari de zahăr și grăsimi. De asemenea, este important să te odihnești bine în fiecare zi. Uite și o listă de alimente care au puține calorii, acestea te vor ajuta să-ți păstrezi silueta dorită.

Bucură-te de mâncare

Atunci când faci un plan de preparate pe care să le consumi în următoarea perioadă de timp încearcă să incluzi ceea ce îți place să consumi. Așează-te la masă, fără să fii distrasă de ceva, și gândește-te la gusturi, arome, culori și texturi de alimente care îți plac cu adevărat.

Scrie pe hârtie tot ceea ce ți-ai dori să mănânci, alcătuiește un plan și mergi la magazin și cumpără doar ce este necesar pentru el.

Nu te pedepsi pentru ceea ce ai mâncat

Dacă ești din categoria celor care a doua zi după ce au mâncat o prăjitură beau numai apă cu lămâie sau stau jumătate de zi la sală este cazul să te oprești. Nu este nici necesar, nici sănătos. Încearcă să îți privești dieta pe parcursul unei săptămâni întregi, nu să te concentrezi pe acea prăjitură. Dacă per total ai avut o alimentație sănătoasă nu ai de ce să te pedepsești.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cozonac de casă
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide