Compot de caise. Rețeta care rezistă până la primăvară
O porție de compot de caise poate fi uneori soluția ideală atunci când vrei ceva dulce și nu știi ce să mănânci. De asemenea, poți să folosești fructele din compot pentru a prepara diverse prăjituri sau alte preparate și îl poți savura atât în zilele toride de vară, cât și iarna.
Caisele se găsesc din mai până în august, însă cele mai bune pentru compot sunt cele care se coc în luna iulie. Atunci vei găsi fructe autohtone, ajunse la maturitate, cu parfum puternic.
Ca să te poți bucura de caise și după trecerea sezonului, le poți face compot, dulceață sau le poți usca. Oricare dintre variante este bună. O poți alege pe cea care îți place cel mai mult.
Ingrediente și pași de urmat pentru a prepara compot de caise
În mod tradițional compotul de caise se îndulcește cu zahăr, însă dacă vrei o variantă mai sănătoasă, poți folosi stevia, fie ea pudră sau picături. Este esenția să respecti proporțiile recomandate de producător pe etichetă, pentru a te asigura că obții gradul de dulceață dorit.
Pentru compot de caise alege fructele tari, galben-roașiatice, fără niciun fel de pată. Coaja lor trebuie să fie netedă. În cazul în care vei avea fructe stricate, compotul nu va rezista foarte mult timp și va trebui să îl arunci.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spălă bine borcanele și capacele și se sterilizează.
Se spălă bine caisele și se lasă la scurs. Apoi, se rup pe jumătate și li se scot sâmburii. Se pun în borcane de 800 ml jumătăți de caise înghesuindu-le bine. În fiecare borcan se pun câte două linguri cu vârf de zahăr.
După aceea se adaugă apă până la filetul borcanului. Se închid ermetic cu capace.
Într-o cratiță mai largă și cu pereții mai înalți decât borcanele se așază un ștergar la bază. Se pune cratița pe ochiul aragazului fără a deschide focul. Peste ștergar se pun borcanele, apoi se toarnă apă până aproape de filetul borcanelor. Se aprinde focul și se fierbe compotul de caise pentru 15-20 de minute de când începe apa să clocotească.
Apoi se stinge focul și se acoperă borcanele din cratiță cu o pătură. Nu se scot din apă decât după răcirea completă.
Cum se depozitează borcanele de compot de caise
După ce compotul se răcește, se scoate din oală. Fiecare borcan va fi etichetat cu anul în care a fost produs. Apoi vor fi depozitate într-un loc întunecat, bine ventilat, nu foarte cald.
După deschidere, dacă nu este consumat tot compotul, borcanul se va ține la frigider.
Caisele din compot se pot mânca la gustare sau ca desert, dar pot fi puse și în iaurt, în tort diplomat, cheesecake sau în alte prăjituri.
Dacă nu vrei să le folosești întregi, le poți transforma în piure, pe care să îl mănânci simplu sau în combinație cu iaurt, cereale sau diverse budinci. Zeama este și ea excelentă pentru a însiropa blaturi de tort sau pentru a hidrata diverse tipuri de cereale.