Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Dacă vrei să prepari un cozonac bogat, aromat, festiv și cu o umplutură care spune o poveste în fiecare felie, încearcă rețeta de cozonac Gubana. Este un cozonac italian spectaculos, cu origini din Friuli, în nord-estul Italiei.

Galerie foto
Cozonacul Gubana este rotund, dar spiralat. Are un aluat asemănător cozonacului nostru, dar cu o umplutură densă și parfumată, plină de nuci, stafide, smochine, migdale, biscuiți pisați, rom și ciocolată. Practic, e un dans între rustic și rafinat, un cozonac cu suflet italian și inimă de sărbătoare.
Gubana nu este doar un cozonac. Este o declarație de dragoste pentru ingredientele simple, dar valoroase. E un cozonac spiralat, copt rotund ca un melc, cu o umplutură densă, umedă și intens aromată, învăluită în straturi fine de aluat fraged și elastic. Spre deosebire de cozonacul românesc, care are un aluat mai aerat, Gubana are o textură ușor mai compactă. Însă este extraordinar de fragedă datorită untului și smântânii din aluat.
descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu rețeta de cozonac Gubana, perfect pentru masa de Paște.
Ingrediente
Mod de preparare
mai întâi prepară maiaua. Amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin lapte cald. Lasă compoziția 10 minute să se activeze compușii din drojdie.
Cum prepari aluatul pentru cozonac Gubana
Într-un bol mare, pune făina, sarea, zahărul, ouăle, smântâna, restul de lapte, coaja de lămâie, vanilia și maiaua crescută. Amestecă până începe să se lege, apoi adaugă untul moale, puțin câte puțin.
Frământă până când obții un aluat neted și elastic (cca 10-12 minute).
Lasă aluatul la dospit într-un bol uns, acoperit, timp de 1 oră – 1 oră și jumătate, până își dublează volumul.
Descoperă și o rețetă de cozonac Babka cu mac și nuci.
Pentru umplutură pune toate ingredientele într-un bol și amestecă bine. Trebuie să fie o compoziție densă, aromată, ușor umedă. Poți ajusta cu puțin lapte sau biscuiți măcinați dacă e prea uscată/sau prea moale.
Umplutura se poate prepara cu o zi înainte, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Formarea și coacerea cozonacului Gubana
Întinde aluatul într-o foaie mare, dreptunghiulară (cam de 0,5 cm grosime). Întinde uniform umplutura pe toată suprafața, lăsând 2 cm liber pe margini.
Rulează strâns, apoi răsucește ruloul în formă de spirală (melc). Așază-l într-o formă rotundă (20–22 cm), unsă și tapetată cu hârtie de copt.
Acoperă cu un ștergar tava și lasă aluatul de cozonac Gubana la dospit încă 30–40 de minute.
După dospire unge cu gălbenuș bătut cu puțin lapte.
Coace cozonacul în cuptorul preîncălzit la 170°C, timp de 45-50 minute sau până e bine rumenit și trece testul scobitorii.
Dacă se rumenește prea repede, acoperă-l cu folie de aluminiu spre final.
Cozonacul Gubana se servește ușor călduț sau la temperatura camerei, pudrat cu zahăr vanilat. Este dens, parfumat, intens și foarte consistent. Se potrivește perfect cu un espresso, un vin dulce sau un ceai negru aromat.
Textura aluatului de cozonac Gubana este elastică și fină, iar umplutura este un mic mozaic de gusturi.
Cozonacul se păstrează foarte bine 3-4 zile, acoperit.
Dacă dorești și o rețetă de pască pentru masa de Paște, îți recomandăm s-o încerci pe cea de pască cu aluat fraged cu ciocolată.

Galerie foto

