Croquembouche, cel mai sofisticat desert franțuzesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Croquembouche este unul dintre cele mai spectaculoase deserturi din Franța. Nu putea fi creat decât în Franța, unde îl vei găsi la nunți, botezuri și alte evenimente speciale.

Croquembouche pe o masă albă
Croquembouche se servește la nunți și evenimente speciale / Shutterstock

Croquembouche are nevoie de multă răbdare și îndemânare pentru a fi construit. De aceea, mai poartă și denumirea de „pièce montée” (piesa asamblată). A apărut în secolul al XVI-lea, când putea fi găsit pe mesele bogaților și ale nobilimii. Chiar și astăzi, este un simbol al bogăției, pentru că nu este tocmai ieftin de preparat. În plus, pe lângă ingrediente mai are nevoie de timp, precizie și experiență în cofetărie.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Pentru choux se pune grătarul în treimile superioare și inferioare ale cuptorului și se preîncălzește la 200°C. Se pun la fiert într-o oală mare apa, untul, sarea și zahărul la fiert într-o oală mare, amestecând pentru a se combina.

Pașii necesari pentru a pregăti Croquembouche

Se oprește focul, apoi se adaugă făina și se amestecă cu o lingură de lemn. Se deschide din nou focul la mediu și se amestecă energic până când se formează o bilă, iar aluatul se desprinde de pe părți, aproximativ 3 minute.

Se transferă aluatul în bolul unui mixer electric cu suport prevăzut cu cu paletă. Se bate aluatul la viteză medie spre mare pentru a elibera aburul și a răci aluatul, aproximativ un minut. Odată ce nu mai produce aburi se adaugă ouăle pe rând. Doar când oul a fost încorporat se pune următorul. După ce a fost adăugat ultimul ou, se verifică aluatul. Dacă este prea uscat, se mai pune încă unul. Aluatul trebuie să fie neted și lucios, dar oarecum elastic.

Se pregătește tăind un vârf cerc de 1 cm. Se umple punga cu aluat. Se pun foi de copt pe două tăvi. Se pun bile de aproximativ 4 cm ținând punga de patiserie drept în sus, la aproximativ 1 cm deasupra hârtiei și se strânge ușor fără a mișca punga. Când se ajunge la dimensiunea dorită, se răsucește rapid și se lovește punga pentru a avea mai mult un vârf ușor plat. Ar trebui să fie aproximativ 20-25 choux pe fiecare tavă.

Se coc timp de 15 minute, apoi se reduce temperatura la 180°C și se continuă coacerea până când sunt bine rumenite, aproximativ 35 de minute. Se rotesc tăvile la jumătatea timpului. Se scot și se lasă să se răcească complet. Se repetă cu restul de aluat.

Cum prepari crema de patiserie

Pentru crema de patiserie se amestecă gălbenușurile, amidonul de porumb, sarea și extractul de vanilie într-un castron mediu. Laptele și zahărul se pun într-o cratiță mică și se încălzesc la foc mare până când încep să se formeze bule mici pe margini. Se toarnă încet laptele opărit în amestecul de ouă în timp ce se amestecă. Se readuce lichidul în oală și se continuă amestecarea la foc mediu până când începe să se îngroașe. Se ia de pe foc și se adaugă untul.

Se transferă amestecul într-un castron, apoi se acoperă cu folie de plastic, apăsând ușor direct pe suprafața amestecului pentru a preveni formarea unei coji. Se dă la rece aproximativ 2 ore.

Odată ce crema de patiserie este rece, se bate energic cu o spatulă de silicon până se omogenizează. se puneți crema de patiserie într-o pungă prevăzută cu un vârf cerc de 8 mm.

Cum se umplu choux-urile

Odată ce bilele de choux s-au răcit complet, se folosește un cuțit mic pentru a face găuri mici în partea de jos a fiecăruia. Se introduce vârful pungii umplute cu cremă de patiserie în orificiu și se strânge punga introducând cremă până când choux se simte greu.

Pentru a se asambla croquembouche se ia o foaie mare de carton și se rulează într-un con cu înălțimea de 45 cm și baza de 15 cm. Se acoperă conul cu o bucată de hârtie pergament.

Se pulverizează două bucăți de hârtie de pergament cu spray de gătit și se pune pe fiecare jumătate a unui platou de servire. Se pune structura de con pregătită pe pergament. Acest lucru va face ca platoul de servire să rămână curat pe măsură ce este construit croquembouche.

Cum prepari Caramelul

Pentru a face caramelul se pun zahărul și apa într-o cratiță mică, se amestecă dezlipind toate cristalele de zahăr de pe marginea vasului. Se gătește la foc mediu, învârtind cratița din când în când, până când caramelul devine maro-auriu deschis. Nu se amestecă deoarece zahărul se poate cristalizează.

Montarea Croquembouche

Se ia de pe foc, apoi se scufundă cu grijă vârfurile fiecărui choux în caramel și se așează pe marginea conului începând din partea de jos. Se repetă și se continuă construcția în jurul fiecărui strat înainte de a vă urca. Dacă caramelul devine tare, se reîncălzește la foc mic.

Odată ce întregul turn este construit, se lasă caramelul din vas să se răcească ușor până când se formează fire când este tras cu o furculiță. Se înmoaie furculița în caramel și se răsucește rapid în jurul croquemboucheului, creând o rețea de fire de caramel. Se repetă în funcție de cât de multe fire de caramel este nevoie. Se lasă să se răcească până când caramelul se fixează.

Croquembouche, varianta modernă

Deși croquembouche se găsea pe mesele de sărbătoare în Franța încă din anii 1500, din acea perioadă a rămas mai mult forma. Varianta modernă pe care o găsim și azi la nunți și botezuri a fost creat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de către cel mai prolific bucătar francez Antoine Câreme.

Câreme credea că arhitectura și patiseria sunt strâns legate, chiar inseparabile, și că arta de a face patiserie era cea mai înaltă formă de arhitectură. Astfel, el a transformat bile choux în creații asemănătoare pavilioanelor persane, moschei turcești, turnuri gotice, și multe alte creații.

Pentru un cofetar să facă croquembouche poate fi un coșmar și o mândrie în același timp. Îți propunem și rețeta de desert din ciocolată. Un preparat mult mai simplu și mai rapid de făcut.

Tehnica pentru croquembouche

Bilele de choux sunt umplute cu cremă de vanilie, uneori parfumată cu un strop de lichior. Acestea așezate sub formă de con fiind legate cu caramel.

Conul este așezat pe o bază de nougatine, preparată din migdale și sos de caramel. Poate suna simplu, dar nu este. Aluatul choux trebuie sa fie suficient de ferm, dar nu uscat. Crema care nu trebuie să curgă. Caramelul trebuie să se întărească exact la momentul potrivit. Toate trebuie așezate în forma unui turn bine proporționat care nu se răstoarnă.

În zilele noastre există multe variante cu creme, de la lămâie, ciocolată, fructe și fructe de pădure până la praline și gusturi precum matcha și yuzu. În ceea ce privește designul, posibilitățile sunt și ele nelimitate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă cremă de broccoli servită cu crutoane într-un bol alb
Galerie foto
5 rețete de broccoli pe care le va iubi toată familia
5 rețete de broccoli pe care le va iubi toată familia
Trei cupe cu înghețată de căpșuni
De unde provine înghețata. Care este istoria sa
De unde provine înghețata. Care este istoria sa
mochi colorate puse pe un platou de lemn
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
26 iulie, 06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
26 iulie, 05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide