Croquembouche, cel mai sofisticat desert franțuzesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Croquembouche este unul dintre cele mai spectaculoase deserturi din Franța. Nu putea fi creat decât în Franța, unde îl vei găsi la nunți, botezuri și alte evenimente speciale.

Croquembouche pe o masă albă
Croquembouche se servește la nunți și evenimente speciale / Shutterstock

Croquembouche are nevoie de multă răbdare și îndemânare pentru a fi construit. De aceea, mai poartă și denumirea de „pièce montée” (piesa asamblată). A apărut în secolul al XVI-lea, când putea fi găsit pe mesele bogaților și ale nobilimii. Chiar și astăzi, este un simbol al bogăției, pentru că nu este tocmai ieftin de preparat. În plus, pe lângă ingrediente mai are nevoie de timp, precizie și experiență în cofetărie.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Pentru choux se pune grătarul în treimile superioare și inferioare ale cuptorului și se preîncălzește la 200°C. Se pun la fiert într-o oală mare apa, untul, sarea și zahărul la fiert într-o oală mare, amestecând pentru a se combina.

Pașii necesari pentru a pregăti Croquembouche

Se oprește focul, apoi se adaugă făina și se amestecă cu o lingură de lemn. Se deschide din nou focul la mediu și se amestecă energic până când se formează o bilă, iar aluatul se desprinde de pe părți, aproximativ 3 minute.

Se transferă aluatul în bolul unui mixer electric cu suport prevăzut cu cu paletă. Se bate aluatul la viteză medie spre mare pentru a elibera aburul și a răci aluatul, aproximativ un minut. Odată ce nu mai produce aburi se adaugă ouăle pe rând. Doar când oul a fost încorporat se pune următorul. După ce a fost adăugat ultimul ou, se verifică aluatul. Dacă este prea uscat, se mai pune încă unul. Aluatul trebuie să fie neted și lucios, dar oarecum elastic.

Se pregătește tăind un vârf cerc de 1 cm. Se umple punga cu aluat. Se pun foi de copt pe două tăvi. Se pun bile de aproximativ 4 cm ținând punga de patiserie drept în sus, la aproximativ 1 cm deasupra hârtiei și se strânge ușor fără a mișca punga. Când se ajunge la dimensiunea dorită, se răsucește rapid și se lovește punga pentru a avea mai mult un vârf ușor plat. Ar trebui să fie aproximativ 20-25 choux pe fiecare tavă.

Se coc timp de 15 minute, apoi se reduce temperatura la 180°C și se continuă coacerea până când sunt bine rumenite, aproximativ 35 de minute. Se rotesc tăvile la jumătatea timpului. Se scot și se lasă să se răcească complet. Se repetă cu restul de aluat.

Cum prepari crema de patiserie

Pentru crema de patiserie se amestecă gălbenușurile, amidonul de porumb, sarea și extractul de vanilie într-un castron mediu. Laptele și zahărul se pun într-o cratiță mică și se încălzesc la foc mare până când încep să se formeze bule mici pe margini. Se toarnă încet laptele opărit în amestecul de ouă în timp ce se amestecă. Se readuce lichidul în oală și se continuă amestecarea la foc mediu până când începe să se îngroașe. Se ia de pe foc și se adaugă untul.

Se transferă amestecul într-un castron, apoi se acoperă cu folie de plastic, apăsând ușor direct pe suprafața amestecului pentru a preveni formarea unei coji. Se dă la rece aproximativ 2 ore.

Odată ce crema de patiserie este rece, se bate energic cu o spatulă de silicon până se omogenizează. se puneți crema de patiserie într-o pungă prevăzută cu un vârf cerc de 8 mm.

Cum se umplu choux-urile

Odată ce bilele de choux s-au răcit complet, se folosește un cuțit mic pentru a face găuri mici în partea de jos a fiecăruia. Se introduce vârful pungii umplute cu cremă de patiserie în orificiu și se strânge punga introducând cremă până când choux se simte greu.

Pentru a se asambla croquembouche se ia o foaie mare de carton și se rulează într-un con cu înălțimea de 45 cm și baza de 15 cm. Se acoperă conul cu o bucată de hârtie pergament.

Se pulverizează două bucăți de hârtie de pergament cu spray de gătit și se pune pe fiecare jumătate a unui platou de servire. Se pune structura de con pregătită pe pergament. Acest lucru va face ca platoul de servire să rămână curat pe măsură ce este construit croquembouche.

Cum prepari Caramelul

Pentru a face caramelul se pun zahărul și apa într-o cratiță mică, se amestecă dezlipind toate cristalele de zahăr de pe marginea vasului. Se gătește la foc mediu, învârtind cratița din când în când, până când caramelul devine maro-auriu deschis. Nu se amestecă deoarece zahărul se poate cristalizează.

Montarea Croquembouche

Se ia de pe foc, apoi se scufundă cu grijă vârfurile fiecărui choux în caramel și se așează pe marginea conului începând din partea de jos. Se repetă și se continuă construcția în jurul fiecărui strat înainte de a vă urca. Dacă caramelul devine tare, se reîncălzește la foc mic.

Odată ce întregul turn este construit, se lasă caramelul din vas să se răcească ușor până când se formează fire când este tras cu o furculiță. Se înmoaie furculița în caramel și se răsucește rapid în jurul croquemboucheului, creând o rețea de fire de caramel. Se repetă în funcție de cât de multe fire de caramel este nevoie. Se lasă să se răcească până când caramelul se fixează.

Croquembouche, varianta modernă

Deși croquembouche se găsea pe mesele de sărbătoare în Franța încă din anii 1500, din acea perioadă a rămas mai mult forma. Varianta modernă pe care o găsim și azi la nunți și botezuri a fost creat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de către cel mai prolific bucătar francez Antoine Câreme.

Câreme credea că arhitectura și patiseria sunt strâns legate, chiar inseparabile, și că arta de a face patiserie era cea mai înaltă formă de arhitectură. Astfel, el a transformat bile choux în creații asemănătoare pavilioanelor persane, moschei turcești, turnuri gotice, și multe alte creații.

Pentru un cofetar să facă croquembouche poate fi un coșmar și o mândrie în același timp. Îți propunem și rețeta de desert din ciocolată. Un preparat mult mai simplu și mai rapid de făcut.

Tehnica pentru croquembouche

Bilele de choux sunt umplute cu cremă de vanilie, uneori parfumată cu un strop de lichior. Acestea așezate sub formă de con fiind legate cu caramel.

Conul este așezat pe o bază de nougatine, preparată din migdale și sos de caramel. Poate suna simplu, dar nu este. Aluatul choux trebuie sa fie suficient de ferm, dar nu uscat. Crema care nu trebuie să curgă. Caramelul trebuie să se întărească exact la momentul potrivit. Toate trebuie așezate în forma unui turn bine proporționat care nu se răstoarnă.

În zilele noastre există multe variante cu creme, de la lămâie, ciocolată, fructe și fructe de pădure până la praline și gusturi precum matcha și yuzu. În ceea ce privește designul, posibilitățile sunt și ele nelimitate.

Citește și
CELE MAI CITITE
chicken parmigiana
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
peka
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Salata tabbouleh
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
bala baiana
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tonkatsu
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Cum se păstrează lămâile
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tonkatsu
06:31
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
05:09
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
musculițele de pe fructe
05:06
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
18 octombrie, 06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
18 octombrie, 06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat, porționat
18 octombrie, 05:34
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
ceafa de porc la cuptor
17 octombrie, 11:57
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
17 octombrie, 10:07
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jonah Hill e de nerecunoscut pe platourile de filmare. Actorul a slăbit enorm, iar fanii sunt surprinși de noua sa imagine
Jonah Hill e de nerecunoscut pe platourile de filmare. Actorul a slăbit enorm, iar fanii sunt surprinși de noua sa imagine
Jonah Hill e de nerecunoscut pe platourile de filmare. Actorul a slăbit enorm, iar fanii sunt surprinși de noua sa imagine
Palatul Împăratului, vila modernizată de RA-APPS pentru Iohannis, scoasă la închiriere. Cât costa
"Palatul Împăratului", vila modernizată de RA-APPS pentru Iohannis, scoasă la închiriere. Cât costa
"Palatul Împăratului", vila modernizată de RA-APPS pentru Iohannis, scoasă la închiriere. Cât costa
Gestul lui Ion Ţiriac pentru familiile afectate de explozia teribilă din Rahova
Gestul lui Ion Ţiriac pentru familiile afectate de explozia teribilă din Rahova
Gestul lui Ion Ţiriac pentru familiile afectate de explozia teribilă din Rahova
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din Bridgerton. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie

Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit

Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
închide