Croquembouche, cel mai sofisticat desert franțuzesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Croquembouche este unul dintre cele mai spectaculoase deserturi din Franța. Nu putea fi creat decât în Franța, unde îl vei găsi la nunți, botezuri și alte evenimente speciale.

Croquembouche pe o masă albă
Croquembouche se servește la nunți și evenimente speciale / Shutterstock

Croquembouche are nevoie de multă răbdare și îndemânare pentru a fi construit. De aceea, mai poartă și denumirea de „pièce montée” (piesa asamblată). A apărut în secolul al XVI-lea, când putea fi găsit pe mesele bogaților și ale nobilimii. Chiar și astăzi, este un simbol al bogăției, pentru că nu este tocmai ieftin de preparat. În plus, pe lângă ingrediente mai are nevoie de timp, precizie și experiență în cofetărie.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Pentru choux se pune grătarul în treimile superioare și inferioare ale cuptorului și se preîncălzește la 200°C. Se pun la fiert într-o oală mare apa, untul, sarea și zahărul la fiert într-o oală mare, amestecând pentru a se combina.

Pașii necesari pentru a pregăti Croquembouche

Se oprește focul, apoi se adaugă făina și se amestecă cu o lingură de lemn. Se deschide din nou focul la mediu și se amestecă energic până când se formează o bilă, iar aluatul se desprinde de pe părți, aproximativ 3 minute.

Se transferă aluatul în bolul unui mixer electric cu suport prevăzut cu cu paletă. Se bate aluatul la viteză medie spre mare pentru a elibera aburul și a răci aluatul, aproximativ un minut. Odată ce nu mai produce aburi se adaugă ouăle pe rând. Doar când oul a fost încorporat se pune următorul. După ce a fost adăugat ultimul ou, se verifică aluatul. Dacă este prea uscat, se mai pune încă unul. Aluatul trebuie să fie neted și lucios, dar oarecum elastic.

Se pregătește tăind un vârf cerc de 1 cm. Se umple punga cu aluat. Se pun foi de copt pe două tăvi. Se pun bile de aproximativ 4 cm ținând punga de patiserie drept în sus, la aproximativ 1 cm deasupra hârtiei și se strânge ușor fără a mișca punga. Când se ajunge la dimensiunea dorită, se răsucește rapid și se lovește punga pentru a avea mai mult un vârf ușor plat. Ar trebui să fie aproximativ 20-25 choux pe fiecare tavă.

Se coc timp de 15 minute, apoi se reduce temperatura la 180°C și se continuă coacerea până când sunt bine rumenite, aproximativ 35 de minute. Se rotesc tăvile la jumătatea timpului. Se scot și se lasă să se răcească complet. Se repetă cu restul de aluat.

Cum prepari crema de patiserie

Pentru crema de patiserie se amestecă gălbenușurile, amidonul de porumb, sarea și extractul de vanilie într-un castron mediu. Laptele și zahărul se pun într-o cratiță mică și se încălzesc la foc mare până când încep să se formeze bule mici pe margini. Se toarnă încet laptele opărit în amestecul de ouă în timp ce se amestecă. Se readuce lichidul în oală și se continuă amestecarea la foc mediu până când începe să se îngroașe. Se ia de pe foc și se adaugă untul.

Se transferă amestecul într-un castron, apoi se acoperă cu folie de plastic, apăsând ușor direct pe suprafața amestecului pentru a preveni formarea unei coji. Se dă la rece aproximativ 2 ore.

Odată ce crema de patiserie este rece, se bate energic cu o spatulă de silicon până se omogenizează. se puneți crema de patiserie într-o pungă prevăzută cu un vârf cerc de 8 mm.

Cum se umplu choux-urile

Odată ce bilele de choux s-au răcit complet, se folosește un cuțit mic pentru a face găuri mici în partea de jos a fiecăruia. Se introduce vârful pungii umplute cu cremă de patiserie în orificiu și se strânge punga introducând cremă până când choux se simte greu.

Pentru a se asambla croquembouche se ia o foaie mare de carton și se rulează într-un con cu înălțimea de 45 cm și baza de 15 cm. Se acoperă conul cu o bucată de hârtie pergament.

Se pulverizează două bucăți de hârtie de pergament cu spray de gătit și se pune pe fiecare jumătate a unui platou de servire. Se pune structura de con pregătită pe pergament. Acest lucru va face ca platoul de servire să rămână curat pe măsură ce este construit croquembouche.

Cum prepari Caramelul

Pentru a face caramelul se pun zahărul și apa într-o cratiță mică, se amestecă dezlipind toate cristalele de zahăr de pe marginea vasului. Se gătește la foc mediu, învârtind cratița din când în când, până când caramelul devine maro-auriu deschis. Nu se amestecă deoarece zahărul se poate cristalizează.

Montarea Croquembouche

Se ia de pe foc, apoi se scufundă cu grijă vârfurile fiecărui choux în caramel și se așează pe marginea conului începând din partea de jos. Se repetă și se continuă construcția în jurul fiecărui strat înainte de a vă urca. Dacă caramelul devine tare, se reîncălzește la foc mic.

Odată ce întregul turn este construit, se lasă caramelul din vas să se răcească ușor până când se formează fire când este tras cu o furculiță. Se înmoaie furculița în caramel și se răsucește rapid în jurul croquemboucheului, creând o rețea de fire de caramel. Se repetă în funcție de cât de multe fire de caramel este nevoie. Se lasă să se răcească până când caramelul se fixează.

Croquembouche, varianta modernă

Deși croquembouche se găsea pe mesele de sărbătoare în Franța încă din anii 1500, din acea perioadă a rămas mai mult forma. Varianta modernă pe care o găsim și azi la nunți și botezuri a fost creat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de către cel mai prolific bucătar francez Antoine Câreme.

Câreme credea că arhitectura și patiseria sunt strâns legate, chiar inseparabile, și că arta de a face patiserie era cea mai înaltă formă de arhitectură. Astfel, el a transformat bile choux în creații asemănătoare pavilioanelor persane, moschei turcești, turnuri gotice, și multe alte creații.

Pentru un cofetar să facă croquembouche poate fi un coșmar și o mândrie în același timp. Îți propunem și rețeta de desert din ciocolată. Un preparat mult mai simplu și mai rapid de făcut.

Tehnica pentru croquembouche

Bilele de choux sunt umplute cu cremă de vanilie, uneori parfumată cu un strop de lichior. Acestea așezate sub formă de con fiind legate cu caramel.

Conul este așezat pe o bază de nougatine, preparată din migdale și sos de caramel. Poate suna simplu, dar nu este. Aluatul choux trebuie sa fie suficient de ferm, dar nu uscat. Crema care nu trebuie să curgă. Caramelul trebuie să se întărească exact la momentul potrivit. Toate trebuie așezate în forma unui turn bine proporționat care nu se răstoarnă.

În zilele noastre există multe variante cu creme, de la lămâie, ciocolată, fructe și fructe de pădure până la praline și gusturi precum matcha și yuzu. În ceea ce privește designul, posibilitățile sunt și ele nelimitate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei bucăți din cea mai rapidă prăjitură din lume aranjate pe un fundal alb
Cea mai rapidă prăjitură din lume. Este gata în 6 minute
Cea mai rapidă prăjitură din lume. Este gata în 6 minute
tiramisu dietetic pe o farfurie albă
Tiramisu dietetic. Rețeta fitness, fără zahăr sau grăsimi
Tiramisu dietetic. Rețeta fitness, fără zahăr sau grăsimi
Bame într-o cutie de lemn și într-un borcan pentru a ilustra una dintre cele trei rețete cu bame
Totul despre bame. 3 idei de rețete delicioase
Totul despre bame. 3 idei de rețete delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
pudră de unt de arahide într-un bol pentru a ilustra cel mai simplu mod de a consuma proteine
24 septembrie, 07:00
Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
24 septembrie, 06:00
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
24 septembrie, 06:00
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
23 septembrie, 08:00
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Porții de prăjitura cu gem și aluat ras pe o farfurie
23 septembrie, 07:00
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
O farfurie plină cu frcute cu indice glicemic scăzut
23 septembrie, 06:00
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
22 septembrie, 05:01
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
friptura de vită reîncălzită și pusă într-o farfurie alături de o garnitură de legume
22 septembrie, 05:00
Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Zodii care își ascund sentimentele. Nativii care sunt greu de citit

Zodii care își ascund sentimentele. Nativii care sunt greu de citit

Zodii care își ascund sentimentele. Nativii care sunt greu de citit
Natura și Dumnezeu! Colţul de Rai rupt de lume, unde mai locuiesc doar 20 de oameni. Drumul spre locul de o frumuseţe ireală e însă infernal

"Natura și Dumnezeu!" Colţul de Rai rupt de lume, unde mai locuiesc doar 20 de oameni. Drumul spre locul de o frumuseţe ireală e însă infernal

"Natura și Dumnezeu!" Colţul de Rai rupt de lume, unde mai locuiesc doar 20 de oameni. Drumul spre locul de o frumuseţe ireală e însă infernal
Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut imaginile provocatoare cu Denisa Balint

Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut imaginile provocatoare cu Denisa Balint

Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut imaginile provocatoare cu Denisa Balint
Fiul lui Ștefan Bănică și al Laviniei Pîrva a fost spectatorul lui Radu Ștefan Bănică la teatru. Imagini superbe cu cei doi frați

Fiul lui Ștefan Bănică și al Laviniei Pîrva a fost spectatorul lui Radu Ștefan Bănică la teatru. Imagini superbe cu cei doi frați

Fiul lui Ștefan Bănică și al Laviniei Pîrva a fost spectatorul lui Radu Ștefan Bănică la teatru. Imagini superbe cu cei doi frați
Nurgül Yeşilçay apare la 47 de ani într-un costum de baie întreg cu abdomenul la vedere. Imaginea care i-a încântat pe fani

Nurgül Yeşilçay apare la 47 de ani într-un costum de baie întreg cu abdomenul la vedere. Imaginea care i-a încântat pe fani

Nurgül Yeşilçay apare la 47 de ani într-un costum de baie întreg cu abdomenul la vedere. Imaginea care i-a încântat pe fani
Cel mai lacom prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure
Cum să le spui copiilor despre divorț

Cum să le spui copiilor despre divorț

Cum să le spui copiilor despre divorț
Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței
Plantele care te pot scăpa de insomnie. Metode naturale de tratament

Plantele care te pot scăpa de insomnie. Metode naturale de tratament

Plantele care te pot scăpa de insomnie. Metode naturale de tratament
fresh
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
închide