Croquembouche, cel mai sofisticat desert franțuzesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Croquembouche este unul dintre cele mai spectaculoase deserturi din Franța. Nu putea fi creat decât în Franța, unde îl vei găsi la nunți, botezuri și alte evenimente speciale.

Croquembouche pe o masă albă
Croquembouche se servește la nunți și evenimente speciale / Shutterstock

Croquembouche are nevoie de multă răbdare și îndemânare pentru a fi construit. De aceea, mai poartă și denumirea de „pièce montée” (piesa asamblată). A apărut în secolul al XVI-lea, când putea fi găsit pe mesele bogaților și ale nobilimii. Chiar și astăzi, este un simbol al bogăției, pentru că nu este tocmai ieftin de preparat. În plus, pe lângă ingrediente mai are nevoie de timp, precizie și experiență în cofetărie.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Pentru choux se pune grătarul în treimile superioare și inferioare ale cuptorului și se preîncălzește la 200°C. Se pun la fiert într-o oală mare apa, untul, sarea și zahărul la fiert într-o oală mare, amestecând pentru a se combina.

Pașii necesari pentru a pregăti Croquembouche

Se oprește focul, apoi se adaugă făina și se amestecă cu o lingură de lemn. Se deschide din nou focul la mediu și se amestecă energic până când se formează o bilă, iar aluatul se desprinde de pe părți, aproximativ 3 minute.

Se transferă aluatul în bolul unui mixer electric cu suport prevăzut cu cu paletă. Se bate aluatul la viteză medie spre mare pentru a elibera aburul și a răci aluatul, aproximativ un minut. Odată ce nu mai produce aburi se adaugă ouăle pe rând. Doar când oul a fost încorporat se pune următorul. După ce a fost adăugat ultimul ou, se verifică aluatul. Dacă este prea uscat, se mai pune încă unul. Aluatul trebuie să fie neted și lucios, dar oarecum elastic.

Se pregătește tăind un vârf cerc de 1 cm. Se umple punga cu aluat. Se pun foi de copt pe două tăvi. Se pun bile de aproximativ 4 cm ținând punga de patiserie drept în sus, la aproximativ 1 cm deasupra hârtiei și se strânge ușor fără a mișca punga. Când se ajunge la dimensiunea dorită, se răsucește rapid și se lovește punga pentru a avea mai mult un vârf ușor plat. Ar trebui să fie aproximativ 20-25 choux pe fiecare tavă.

Se coc timp de 15 minute, apoi se reduce temperatura la 180°C și se continuă coacerea până când sunt bine rumenite, aproximativ 35 de minute. Se rotesc tăvile la jumătatea timpului. Se scot și se lasă să se răcească complet. Se repetă cu restul de aluat.

Cum prepari crema de patiserie

Pentru crema de patiserie se amestecă gălbenușurile, amidonul de porumb, sarea și extractul de vanilie într-un castron mediu. Laptele și zahărul se pun într-o cratiță mică și se încălzesc la foc mare până când încep să se formeze bule mici pe margini. Se toarnă încet laptele opărit în amestecul de ouă în timp ce se amestecă. Se readuce lichidul în oală și se continuă amestecarea la foc mediu până când începe să se îngroașe. Se ia de pe foc și se adaugă untul.

Se transferă amestecul într-un castron, apoi se acoperă cu folie de plastic, apăsând ușor direct pe suprafața amestecului pentru a preveni formarea unei coji. Se dă la rece aproximativ 2 ore.

Odată ce crema de patiserie este rece, se bate energic cu o spatulă de silicon până se omogenizează. se puneți crema de patiserie într-o pungă prevăzută cu un vârf cerc de 8 mm.

Cum se umplu choux-urile

Odată ce bilele de choux s-au răcit complet, se folosește un cuțit mic pentru a face găuri mici în partea de jos a fiecăruia. Se introduce vârful pungii umplute cu cremă de patiserie în orificiu și se strânge punga introducând cremă până când choux se simte greu.

Pentru a se asambla croquembouche se ia o foaie mare de carton și se rulează într-un con cu înălțimea de 45 cm și baza de 15 cm. Se acoperă conul cu o bucată de hârtie pergament.

Se pulverizează două bucăți de hârtie de pergament cu spray de gătit și se pune pe fiecare jumătate a unui platou de servire. Se pune structura de con pregătită pe pergament. Acest lucru va face ca platoul de servire să rămână curat pe măsură ce este construit croquembouche.

Cum prepari Caramelul

Pentru a face caramelul se pun zahărul și apa într-o cratiță mică, se amestecă dezlipind toate cristalele de zahăr de pe marginea vasului. Se gătește la foc mediu, învârtind cratița din când în când, până când caramelul devine maro-auriu deschis. Nu se amestecă deoarece zahărul se poate cristalizează.

Montarea Croquembouche

Se ia de pe foc, apoi se scufundă cu grijă vârfurile fiecărui choux în caramel și se așează pe marginea conului începând din partea de jos. Se repetă și se continuă construcția în jurul fiecărui strat înainte de a vă urca. Dacă caramelul devine tare, se reîncălzește la foc mic.

Odată ce întregul turn este construit, se lasă caramelul din vas să se răcească ușor până când se formează fire când este tras cu o furculiță. Se înmoaie furculița în caramel și se răsucește rapid în jurul croquemboucheului, creând o rețea de fire de caramel. Se repetă în funcție de cât de multe fire de caramel este nevoie. Se lasă să se răcească până când caramelul se fixează.

Croquembouche, varianta modernă

Deși croquembouche se găsea pe mesele de sărbătoare în Franța încă din anii 1500, din acea perioadă a rămas mai mult forma. Varianta modernă pe care o găsim și azi la nunți și botezuri a fost creat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de către cel mai prolific bucătar francez Antoine Câreme.

Câreme credea că arhitectura și patiseria sunt strâns legate, chiar inseparabile, și că arta de a face patiserie era cea mai înaltă formă de arhitectură. Astfel, el a transformat bile choux în creații asemănătoare pavilioanelor persane, moschei turcești, turnuri gotice, și multe alte creații.

Pentru un cofetar să facă croquembouche poate fi un coșmar și o mândrie în același timp. Îți propunem și rețeta de desert din ciocolată. Un preparat mult mai simplu și mai rapid de făcut.

Tehnica pentru croquembouche

Bilele de choux sunt umplute cu cremă de vanilie, uneori parfumată cu un strop de lichior. Acestea așezate sub formă de con fiind legate cu caramel.

Conul este așezat pe o bază de nougatine, preparată din migdale și sos de caramel. Poate suna simplu, dar nu este. Aluatul choux trebuie sa fie suficient de ferm, dar nu uscat. Crema care nu trebuie să curgă. Caramelul trebuie să se întărească exact la momentul potrivit. Toate trebuie așezate în forma unui turn bine proporționat care nu se răstoarnă.

În zilele noastre există multe variante cu creme, de la lămâie, ciocolată, fructe și fructe de pădure până la praline și gusturi precum matcha și yuzu. În ceea ce privește designul, posibilitățile sunt și ele nelimitate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Bol cu maioneză preparată după rețetă de maioneză de post, alături de o lămâie secționată și o sticlă cu ulei
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Mai multe rețete de mâncare de post puse pe o masă bogată
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Ciorbă de urzici cu tăiței în bol negru, alături de o lingură și o crenguță cu urzici
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Gogoși de post împletite, așezate într-un coș metalic
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Mai multe rețete de mâncare de post puse pe o masă bogată
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
ouă bătute cu feta și spanac și servite într-o tigaie neagră
Ouă bătute cu feta și spanac, preparatul de care ai nevoie pentru un mic dejun ca un răsfăț
Ouă bătute cu feta și spanac, preparatul de care ai nevoie pentru un mic dejun ca un răsfăț
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
09:15
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
macarons perfecte puse într-un bol alb
09:08
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
mai multe garnituri sănătoase puse pe o masă
06:01
15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide 15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
mai multe tipuri de pâine puse pe o masă
05:14
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
Ice Tea servit în mai multe carafe
13 aprilie, 08:56
Cum poți să îndulcești rețeta de ice tea fără să folosești zahăr. Sfaturi utile pentru o băutură delicioasă Cum poți să îndulcești rețeta de ice tea fără să folosești zahăr. Sfaturi utile pentru o băutură delicioasă
Tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos secționată în forma de copt, alături de o ceașcă cu ceai
13 aprilie, 07:07
Tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos Tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos
Cornulețe cu cremă de mac și cacao pe un platou alb, alături de un cuțit, o sită cu zahăr și un vas alb
13 aprilie, 06:39
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
condimente asiatice pe o masă
13 aprilie, 05:43
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Reacţia unui blogger italian după ce a vizitat Bucureştiul: Mi-a schimbat modul de a gândi și poate chiar de a călători
Reacţia unui blogger italian după ce a vizitat Bucureştiul: "Mi-a schimbat modul de a gândi și poate chiar de a călători"
Reacţia unui blogger italian după ce a vizitat Bucureştiul: "Mi-a schimbat modul de a gândi și poate chiar de a călători"
Ce a putut să o întrebe Victor Cornea pe Andreea Bălan la prima lor întâlnire: „Iată că se adevereşte, la un an distanţă”
Ce a putut să o întrebe Victor Cornea pe Andreea Bălan la prima lor întâlnire: „Iată că se adevereşte, la un an distanţă”
Ce a putut să o întrebe Victor Cornea pe Andreea Bălan la prima lor întâlnire: „Iată că se adevereşte, la un an distanţă”
O femeie a văzut că porțile iadului s-au deschis chiar în curtea casei sale, în toiul nopții. Câinele a simțit și i-a indicat locul. Ce a urmat
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în toiul nopții. Câinele a „simțit” și i-a indicat locul. Ce a urmat
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în toiul nopții. Câinele a „simțit” și i-a indicat locul. Ce a urmat
Postarea bizară a Thalíei după ce s-a zis că s-a despărțit de Tommy Mottola. Ce a publicat în legătură cu presupusa amantă a soțului
Postarea bizară a Thalíei după ce s-a zis că s-a despărțit de Tommy Mottola. Ce a publicat în legătură cu presupusa amantă a soțului
Postarea bizară a Thalíei după ce s-a zis că s-a despărțit de Tommy Mottola. Ce a publicat în legătură cu presupusa amantă a soțului
Elon Musk crede că AI va depăși inteligența umană în 2025. Cum crede că trebuie să se pregătească oamenii pentru acest moment
Elon Musk crede că AI va depăși inteligența umană în 2025. Cum crede că trebuie să se pregătească oamenii pentru acest moment
Elon Musk crede că AI va depăși inteligența umană în 2025. Cum crede că trebuie să se pregătească oamenii pentru acest moment
Rulouri de bacon cu prune uscate
Rulouri de bacon cu prune uscate
Rulouri de bacon cu prune uscate
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Rihanna a vorbit despre singura procedură de chirurgie plastică pe care și-o dorește cu adevărat: Nu vreau implanturi
Rihanna a vorbit despre singura procedură de chirurgie plastică pe care și-o dorește cu adevărat: „Nu vreau implanturi”
Rihanna a vorbit despre singura procedură de chirurgie plastică pe care și-o dorește cu adevărat: „Nu vreau implanturi”
Fructe uscate bogate în vitamina B12. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea generală
Fructe uscate bogate în vitamina B12. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea generală
Fructe uscate bogate în vitamina B12. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea generală
fresh
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci

Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci

Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci

Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase

Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase

Quiche cu ciuperci și șuncă presată. Rețetă savuroasă de tartă sărată

Quiche cu ciuperci și șuncă presată. Rețetă savuroasă de tartă sărată

5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase

5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase

Tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos

Tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos
închide