Prăjitura Excelent. Rețetă veche de cofetărie

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă te numeri printre cei care obișnuiau să se delecteze în trecut cu prăjituri de cofetărie, cu siguranță îți amintești de prăjitura Excelent. Este una dintre cele mai delicioase și spornice prăjituri.

Porții de prăjitură Excelent pe două farfurii, alături de un set de cafea alb
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitura Excelent era printre cele mai adorate prăjituri de cofetărie / Rețetefeldefel.ro

Rețetele vechi de cofetărie se regăseau și în caietele mamelor sau bunicilor, îngălbenite de trecerea timpului. Se preparau cu ingrediente simple și sănătoase și erau foarte apreciate. În zilele noastre rețetele au evoluat fiind adaptate la ingredientele actuale de pe piață. Cremele de cacao cu unt, foarte gustoase și simple, au fost înlocuite de creme de ciocolată preparate cu smântână pentru frișcă.

Citește și

Prăjitura din rețeta actuală se prepară din straturi succesive de pandișpan cu cremă de cacao și unt. Deasupra regăsim o glazură de ciocolată, care se prepară cu lapte, fără a folosi clasica frișcă lichidă. Prepară și tu rețeta pentru prăjitura Excelent, urmărind lista de ingrediente și modul de preparare prezentate mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea blaturilor de pandișpan. Împarte ingredientele în două pentru a coace două foi de pandișpan fie în același timp, fie separat. În intervalul de timp cât foile se coc poți pregăti crema de cacao cu unt.

Cum prepari foile de pandișpan pentru prăjitura Excelent

Pornește cuptorul la 180 de grade, apoi separă albușurile de gălbenușuri. Presară câte puțină sare și peste albușuri și peste gălbenușuri. Amestecă gălbenușurile cu sare pentru a le intensifica culoarea.

Mixează albușurile până când devin spumoase, apoi adaugă treptat zahărul și mixează-le continuu până când bezeaua devine fermă. Apoi îndepărtează mixerul și folosește o spatulă.

Încorporează în bezea gălbenușurile, cu mișcări circulare, de jos în sus. Încorporează și făina adăugată lingură cu lingură, folosind aceleași mișcări circulare. Pune hârtie de copt în tavă și întinde compoziția de pandișpan în ea. Coace prima foaie pentru maxim 15 minute, la 180 de grade Celsius.

Cât timp se coace prima foaie, prepară compoziția pentru a doua, în același mod. După coacere, lasă foile de pandișpan să se răcească bine și prepară crema de cacao cu unt.

Cum prepari crema de ouă cu cacao și unt

Spargem ouăle într-o crăticioară, adaugă un praf de sare peste ele și zahărul. Amestecă-le cu mixerul până când se topește zahărul și obții o compoziție spumoasă.

Introdu crăticioara într-o alta cu apă fierbinte și așază-le pe flacăra aragazului, aprinsă la foc mediu. Fierbe crema pe baie de aburi amestecând continuu, pentru aproximativ 15 minute.

Scoate cratița cu cremă din cea cu apă și adaugă pudra de cacao trecută prin sită. Amestecă ușor, de jos în sus cu o spatulă, până când se omogenizează crema. Adaugă și esența de rom și lasă crema să se răcească.

Când crema este răcită bine introdu mixerul în untul moale și oferă-i cremozitate. Apoi amestecă-l treptat cu crema.

Cum montezi prăjitura Excelent

Întinde jumătate din crema de cacao cu unt între foile de pandișpan și presează-le ușor. Apoi secționează marginile prăjituri și porționeaz-o în patru părți egale, pe lățime.

Vei obține patru fâșii de prăjitură pe care le vei așeza unele peste altele cu un strat subțire de cremă între ele.

Pune deoparte din cremă și pentru a unge prăjitura deasupra și pe laterale.

După ce ai montat prăjitura, întoarce-o pe lateral, astfel încât foile de pandișpan să se vadă verticale. Îmbracă prăjitura pe toate părțile cu crema oprită.

Pune-o la rece și prepară glazura.

Cum prepari glazura și decorezi prăjitura

Rupe ciocolata și adaug-o într-o crăticioară împreună cu laptele și untul. Pune crăticioara pe baie de aburi și amestecă până se topesc ingredientele și compoziția este omogenă.

Scoate crăticioara cu ciocolată din cel cu apă și lasă-l deoparte 10-15 minute să se mai răcească glazura de ciocolată. Apoi întinde glazura deasupra prăjiturii și pe laterale, nivelând-o cu o spatulă de tort.

Pune prăjitura Excelent la rece până se întărește glazura, apoi o putem porționa și servi alături de cei dragi.

Dacă ți-am deschis apetitul pentru prăjiturile din cofetăriile de altădată, îți mai oferim și rețeta pentru prăjitura Carpați. Este una dintre cele mai îndrăgite prăjituri cu foi.

 

Citește și
Prăjitura Excelent întreagă și porționată
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de montare a prăjiturii
Porții de prăjitură Excelent pe două farfurii, alături de un set de cafea alb
+0
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Galerie foto
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate porționată
Galerie foto
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Galerie foto
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
10 decembrie, 05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide