Sos caramel preparat în casă. Sos delicios pentru creme de prăjituri și torturi
Dacă adori deserturile cu cremă caramel sau glazurate cu sos caramel, află că acel delicios sos poate fi preparat și în propria bucătărie. Îți oferim în acest scop o rețetă simplă și rapidă de sos caramel preparat în casă.
Galerie foto
Poți prepara o cantitate mai mare de sos și îl poți depozita în borcane, la frigider. Este ideal să îl depozitezi în borcane mai mici, pe care le închizi ermetic. Astfel le asiguri un timp mai îndelungat de conservare.
Sosul caramel are un gust irezistibil și îl poți folosi la diferite creme de torturi și prăjituri, în combinație cu alte ingrediente. Îl poți mesteca cu frișcă neîndulcită sau cu mascaropone. Îl mai poți amesteca și cu ciocolată amăruie, cu nucă de cocos și multe altele. Mai poți folosi sosul caramel pentru a glazura înghețata preferată sau clătitele.
Poți prepara sosul dulce, dar și sărat. Descoperă aici și o rețetă de tartă cu ciocolată și caramel sărat. În continuare îți oferim rețeta sosului clasic, cu listă completă de ingrediente și pași necesari preparării.
Ingrediente
Mod de preparare
Rețeta pentru sosul caramel se prepară foarte simplu și într-un timp relativ, scurt. Însă, necesită puțină atenție și folosirea mănușilor de bucătărie, pentru a nu te accidenta de la stropii de zahăr ars. Pentru reușita unui sos consistent și delicios, este importantă alegerea ingredientelor de calitate. Untul și smântâna sunt ingredientele de bază care ajută la consistența perfectă a sosului.
Pașii necesari pentru sos caramel preparat în casă
Așază pe flacăra aragazului o crăticioară cu baza dublă și pereți mai înalți. Adaugă în cratiță mai întâi apa și unge cu ea toată baza cratiței. Apoi adaugă zahărul. Lasă zahărul să se topească, dar nu amesteca în el decât spre final de topire, pentru a se omogeniza. Apa de la baza cratiței ajută zahărul să se topească mai rapid și să capete o culoare mai deschisă după caramelizare.
După topirea completă a zahărului, adaugă untul tăiat în cuburi. Amestecă intens, folosind o spatulă, până când și untul este topit, dar și zahărul care se solidifică la contactul cu untul. Apoi poți adăuga smântâna pentru frișcă.
Descoperă și o rețetă de tartă cu banane și caramel, cunoscută sub denumirea de tartă Banoffee.
Fierbe sosul la foc de intensitate mică, până când capătă consistență. Amestecă continuu pe parcursul fierberii, pentru a nu se arde. Dacă dorești sosul caramel sărat, spre final de fierbere adaugă sarea și amestecăm până când se dizolvă.
Toarnă sosul caramel într-un borcan cu capac, supus procesului de sterilizare. Îl poți păstra la frigider până la 2-3 săptămâni. Dacă dorești să servești din sos pe parcurs, depozitează-l în borcane mai mici, pentru a folosi toată cantitatea atunci când îl desfaci.
Dacă dorești și o rețetă de desert în care să folosești deliciosul sos caramel preparat în casă, îți oferim o rețetă de foi de napolitane cu nucă și caramel.
Galerie foto