Cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie. 5 moduri care îmbunătățesc aluatul
Untul este unul dintre cele mai esențiale și versatile ingrediente în patiserie și cofetărie, jucând un rol crucial în obținerea texturii, aromei și calității produselor finite. Descoperă cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie. Află care sunt cele 5 moduri care îmbunătățesc aluatul.
Untul este apreciat pentru capacitatea sa de a conferi o textură fină și fragilă produselor de patiserie, precum foietajele și croissantele.
Datorită conținutului său ridicat de grăsimi, untul se separă în foi subțiri atunci când aluatul este laminat, creând astfel straturile distincte caracteristice acestor produse.
Cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie
Temperatura la care se lucrează cu untul este crucială. Dacă este prea rece, poate fi dificil de întins, iar dacă este prea cald, poate deveni prea moale și să se amestece excesiv cu făina, afectând stratificarea. Echilibrul perfect asigură obținerea acelei texturi aerate și fragede.
În prepararea prăjiturilor și a biscuiților, untul adaugă nu doar gust, ci și contribuie la structura și umiditatea produselor.
Untul mixat cu zahăr până devine cremă înainte de adăugarea altor ingrediente ajută la încorporarea aer în aluat. Vor rezulta prăjituri mai pufoase și biscuiți mai fragezi.
Conținutul de apă din unt ajută la crearea de aburi în timpul coacerii, ceea ce contribuie la expansiunea aluatului și la formarea unei texturi delicate.
De asemenea, grăsimea din unt încapsulează proteinele și amidonul, împiedicând formarea excesivă a glutenului, ceea ce este crucial pentru a evita o textură prea densă și tare.
Trage untul la tigaie
De cele mai multe tragi untul la tigaie pentru a-l rumeni pentru preparate sărate sau pentru fripturi. Este un proces destul de simplu prin care vei obține un unt brun.
Trebuie doar să îl pui într-o tigaie, la foc mediu spre mic. Îl lași să se gătească amestecând ocazional, până când începe să facă spumă și să devină maro, aproximativ 5-10 minute, în funcție de cantitatea folosită.
Untul se va topi și apoi va face spumă înainte să se rumenească. Imediat ce devine maro și începe să miroasă a nuci, ia-l de pe foc. Va continua să se rumenească, dar dacă îl lași în contact cu o sursă de căldură riști să îl arzi.
Dacă faci unt brun pentru a-l folosi în preparate ce urmează să fie coapte, transferă-l fierbinte într-un bol termorezistent și lasă-l să se răcească astfel încât să se solidifice. Îl poți folosi apoi pentru a da o aromă de nuci prăjiturii cu morcovi, deserturilor cu ciocolată sau chiar clătitelor.
Transformă în cremă untul în deserturi
Cu ajutorul unui mixer planetar sau al unuia de mână poți face untul cremos în doar câteva minute. Ca să fie suficient de moale și de cremos nu este îndeajuns doar să îl mixezi. Trebuie să încorporezi aer în amestec. În felul acesta vei obține aluaturi ușoare și pufoase.
La jumătatea timpului de mixare oprește amestecarea și răzuiește bine marginile bolului pentru a aduce din nou în vas untul. În felul acesta vei obține o cremă aerată în mod uniform.
Ciupește untul
Poate ți se pare un sfat ciudat, dar vei vedea rezultatul când vei scoate tarta din cuptor. Când amesteci bucăți de unt răcit cu făină pentru a face un aluat de plăcintă sau de tartă, folosește-te de degetul mare și arătător pentru a ciupi fiecare bucată.
De asemenea, puteți folosi podul palmei pentru a zdrobi untul. Fă mișcări rapide pentru a nu încălzi untul.
Bucățelele de unt rezultate vor avea rolul de a face aluatul de tartă sau plăcintă să aibă o consistență perfectă. Când îl vei scoate din cuptor se va desface ca niște solzi.
Congelează și dă untul pe răzătoare
Atunci când faci biscuiți sau scones poți să congelezi untul ca mai apoi să îl dai pe răzătoare. Majoritatea rețetelor cer cuburi de unt răcit, care mai apoi este amestecat cu făina într-un robot de bucătărie sau un mixer planetar.
Este important să lucrezi rapid, astfel încât untul să nu se înmoaie înainte de a ajunge la cuptor. Când untul se topește în cuptor, ajută la crearea acelor straturi de fulgi care fac biscuiții atât de delicioși.
Poți să faci totul mult mai simplu, punând untul la congelator cu câteva ore înainte de a începe să prepari biscuiții. Apoi, îl dai pri cea mai mare parte a răzătoarei, direct în făină.
Infuzează untul cu arome
Dacă vrei ca prăjiturile tale să fie speciale, infuzează puțină aromă în unt înainte de a-l încorpora în aluat. Grăsimea sa va face ca aromele să fie mai ușor răspândite în aluat.
Poți pune orice vrei, de la mentă la vanilie, la lavandă sau esență de migdale.