Cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie. 5 moduri care îmbunătățesc aluatul

Untul este unul dintre cele mai esențiale și versatile ingrediente în patiserie și cofetărie, jucând un rol crucial în obținerea texturii, aromei și calității produselor finite. Descoperă cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie. Află care sunt cele 5 moduri care îmbunătățesc aluatul.

persoana care pune untul în deserturi
În funcție de tipul de aluat preparat, untul poate fi răzuit, ciupit sau transformat în cremă/ Shutterstock

Untul este apreciat pentru capacitatea sa de a conferi o textură fină și fragilă produselor de patiserie, precum foietajele și croissantele.

Datorită conținutului său ridicat de grăsimi, untul se separă în foi subțiri atunci când aluatul este laminat, creând astfel straturile distincte caracteristice acestor produse.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie

Temperatura la care se lucrează cu untul este crucială. Dacă este prea rece, poate fi dificil de întins, iar dacă este prea cald, poate deveni prea moale și să se amestece excesiv cu făina, afectând stratificarea. Echilibrul perfect asigură obținerea acelei texturi aerate și fragede.

În prepararea prăjiturilor și a biscuiților, untul adaugă nu doar gust, ci și contribuie la structura și umiditatea produselor.

Untul mixat cu zahăr până devine cremă înainte de adăugarea altor ingrediente ajută la încorporarea aer în aluat. Vor rezulta prăjituri mai pufoase și biscuiți mai fragezi.

Conținutul de apă din unt ajută la crearea de aburi în timpul coacerii, ceea ce contribuie la expansiunea aluatului și la formarea unei texturi delicate.

De asemenea, grăsimea din unt încapsulează proteinele și amidonul, împiedicând formarea excesivă a glutenului, ceea ce este crucial pentru a evita o textură prea densă și tare.

Trage untul la tigaie

De cele mai multe tragi untul la tigaie pentru a-l rumeni pentru preparate sărate sau pentru fripturi. Este un proces destul de simplu prin care vei obține un unt brun.

Trebuie doar să îl pui într-o tigaie, la foc mediu spre mic. Îl lași să se gătească amestecând ocazional, până când începe să facă spumă și să devină maro, aproximativ 5-10 minute, în funcție de cantitatea folosită.

Untul se va topi și apoi va face spumă înainte să se rumenească. Imediat ce devine maro și începe să miroasă a nuci, ia-l de pe foc. Va continua să se rumenească, dar dacă îl lași în contact cu o sursă de căldură riști să îl arzi.

Dacă faci unt brun pentru a-l folosi în preparate ce urmează să fie coapte, transferă-l fierbinte într-un bol termorezistent și lasă-l să se răcească astfel încât să se solidifice. Îl poți folosi apoi pentru a da o aromă de nuci prăjiturii cu morcovi, deserturilor cu ciocolată sau chiar clătitelor.

Transformă în cremă untul în deserturi

Cu ajutorul unui mixer planetar sau al unuia de mână poți face untul cremos în doar câteva minute. Ca să fie suficient de moale și de cremos nu este îndeajuns doar să îl mixezi. Trebuie să încorporezi aer în amestec. În felul acesta vei obține aluaturi ușoare și pufoase.

La jumătatea timpului de mixare oprește amestecarea și răzuiește bine marginile bolului pentru a aduce din nou în vas untul. În felul acesta vei obține o cremă aerată în mod uniform.

Ciupește untul

Poate ți se pare un sfat ciudat, dar vei vedea rezultatul când vei scoate tarta din cuptor. Când amesteci bucăți de unt răcit cu făină pentru a face un aluat de plăcintă sau de tartă, folosește-te de degetul mare și arătător pentru a ciupi fiecare bucată.

De asemenea, puteți folosi podul palmei pentru a zdrobi untul. Fă mișcări rapide pentru a nu încălzi untul.

Bucățelele de unt rezultate vor avea rolul de a face aluatul de tartă sau plăcintă să aibă o consistență perfectă. Când îl vei scoate din cuptor se va desface ca niște solzi.

Congelează și dă untul pe răzătoare

Atunci când faci biscuiți sau scones poți să congelezi untul ca mai apoi să îl dai pe răzătoare. Majoritatea rețetelor cer cuburi de unt răcit, care mai apoi este amestecat cu făina într-un robot de bucătărie sau un mixer planetar.

Este important să lucrezi rapid, astfel încât untul să nu se înmoaie înainte de a ajunge la cuptor. Când untul se topește în cuptor, ajută la crearea acelor straturi de fulgi care fac biscuiții atât de delicioși.

Poți să faci totul mult mai simplu, punând untul la congelator cu câteva ore înainte de a începe să prepari biscuiții. Apoi, îl dai pri cea mai mare parte a răzătoarei, direct în făină.

Infuzează untul cu arome

Dacă vrei ca prăjiturile tale să fie speciale, infuzează puțină aromă în unt înainte de a-l încorpora în aluat. Grăsimea sa va face ca aromele să fie mai ușor răspândite în aluat.

Poți pune orice vrei, de la mentă la vanilie, la lavandă sau esență de migdale.

Citește și
CELE MAI CITITE
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
Aluat fraged pe bază de iaurt pus pe un blat de lemn
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Porție de ciorbă de pește cu legume în bol
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe lăzi de lemn cu cartofi în ele
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Un bol plin cu ramen
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Bol cu cremă de lămâie amestecată cu telul
07:14
Cremă de lămâie, pentru prăjituri și torturi Cremă de lămâie, pentru prăjituri și torturi
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb așezate în coș, alături de un bol cu ketchup și condimente
06:44
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie
Dulceață de gogonele în bol alb, alături de o linguriță și gogonele proaspete
18 septembrie, 07:45
Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor
Porție de pandișpan cu mere peste pandișpanul așezat pe platou, alături de mere proaspete
18 septembrie, 05:01
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Ghebe cu usturoi la tigaie, servite cu pâine
17 septembrie, 07:57
Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci
Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
17 septembrie, 05:28
Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, feliată
16 septembrie, 06:51
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă
Un borcan plin cu sirop de gutui
16 septembrie, 06:13
Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
Ai auzit și tu de planta care se roagă? Află de ce este bine să o ai în casă și cum să ai grijă de ea
Ai auzit și tu de planta care „se roagă”? Află de ce este bine să o ai în casă și cum să ai grijă de ea
Ai auzit și tu de planta care „se roagă”? Află de ce este bine să o ai în casă și cum să ai grijă de ea
Satul care instalează 3 staţii electrice. Are drumuri de pământ şi niciun localnic n-are maşină electrică
Satul care instalează 3 staţii electrice. Are drumuri de pământ şi niciun localnic n-are maşină electrică
Satul care instalează 3 staţii electrice. Are drumuri de pământ şi niciun localnic n-are maşină electrică
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Eliza și Cosmin Natanticu, tatuaje pereche. Ce semnificație profundă au tatuajele lor
Eliza și Cosmin Natanticu, tatuaje pereche. Ce semnificație profundă au tatuajele lor
Eliza și Cosmin Natanticu, tatuaje pereche. Ce semnificație profundă au tatuajele lor
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași ținută ca Rita Ora
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași ținută ca Rita Ora
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași ținută ca Rita Ora
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul smartphone Apple
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul smartphone Apple
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul smartphone Apple
Cheesecake cu jeleu de mure și biscuiți cu ciocolată
Cheesecake cu jeleu de mure și biscuiți cu ciocolată
Cheesecake cu jeleu de mure și biscuiți cu ciocolată
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
Justin Timberlake a fost văzut pentru prima dată în public după ce pledat vinovat pentru conducere sub influența alcoolului. Cântărețul a fost condamnat la muncă în folosul comunității
Justin Timberlake a fost văzut pentru prima dată în public după ce pledat vinovat pentru conducere sub influența alcoolului. Cântărețul a fost condamnat la muncă în folosul comunității
Justin Timberlake a fost văzut pentru prima dată în public după ce pledat vinovat pentru conducere sub influența alcoolului. Cântărețul a fost condamnat la muncă în folosul comunității
Alimente de toamnă bogate în nutrienți. Cum poți completa dieta în această perioadă
Alimente de toamnă bogate în nutrienți. Cum poți completa dieta în această perioadă
Alimente de toamnă bogate în nutrienți. Cum poți completa dieta în această perioadă
fresh
Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci

Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci

Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci

Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor

Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor

Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios

Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios

Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie

Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie
închide