Cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie. 5 moduri care îmbunătățesc aluatul

Untul este unul dintre cele mai esențiale și versatile ingrediente în patiserie și cofetărie, jucând un rol crucial în obținerea texturii, aromei și calității produselor finite. Descoperă cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie. Află care sunt cele 5 moduri care îmbunătățesc aluatul.

persoana care pune untul în deserturi
În funcție de tipul de aluat preparat, untul poate fi răzuit, ciupit sau transformat în cremă/ Shutterstock

Untul este apreciat pentru capacitatea sa de a conferi o textură fină și fragilă produselor de patiserie, precum foietajele și croissantele.

Datorită conținutului său ridicat de grăsimi, untul se separă în foi subțiri atunci când aluatul este laminat, creând astfel straturile distincte caracteristice acestor produse.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie

Temperatura la care se lucrează cu untul este crucială. Dacă este prea rece, poate fi dificil de întins, iar dacă este prea cald, poate deveni prea moale și să se amestece excesiv cu făina, afectând stratificarea. Echilibrul perfect asigură obținerea acelei texturi aerate și fragede.

În prepararea prăjiturilor și a biscuiților, untul adaugă nu doar gust, ci și contribuie la structura și umiditatea produselor.

Untul mixat cu zahăr până devine cremă înainte de adăugarea altor ingrediente ajută la încorporarea aer în aluat. Vor rezulta prăjituri mai pufoase și biscuiți mai fragezi.

Conținutul de apă din unt ajută la crearea de aburi în timpul coacerii, ceea ce contribuie la expansiunea aluatului și la formarea unei texturi delicate.

De asemenea, grăsimea din unt încapsulează proteinele și amidonul, împiedicând formarea excesivă a glutenului, ceea ce este crucial pentru a evita o textură prea densă și tare.

Trage untul la tigaie

De cele mai multe tragi untul la tigaie pentru a-l rumeni pentru preparate sărate sau pentru fripturi. Este un proces destul de simplu prin care vei obține un unt brun.

Trebuie doar să îl pui într-o tigaie, la foc mediu spre mic. Îl lași să se gătească amestecând ocazional, până când începe să facă spumă și să devină maro, aproximativ 5-10 minute, în funcție de cantitatea folosită.

Untul se va topi și apoi va face spumă înainte să se rumenească. Imediat ce devine maro și începe să miroasă a nuci, ia-l de pe foc. Va continua să se rumenească, dar dacă îl lași în contact cu o sursă de căldură riști să îl arzi.

Dacă faci unt brun pentru a-l folosi în preparate ce urmează să fie coapte, transferă-l fierbinte într-un bol termorezistent și lasă-l să se răcească astfel încât să se solidifice. Îl poți folosi apoi pentru a da o aromă de nuci prăjiturii cu morcovi, deserturilor cu ciocolată sau chiar clătitelor.

Transformă în cremă untul în deserturi

Cu ajutorul unui mixer planetar sau al unuia de mână poți face untul cremos în doar câteva minute. Ca să fie suficient de moale și de cremos nu este îndeajuns doar să îl mixezi. Trebuie să încorporezi aer în amestec. În felul acesta vei obține aluaturi ușoare și pufoase.

La jumătatea timpului de mixare oprește amestecarea și răzuiește bine marginile bolului pentru a aduce din nou în vas untul. În felul acesta vei obține o cremă aerată în mod uniform.

Ciupește untul

Poate ți se pare un sfat ciudat, dar vei vedea rezultatul când vei scoate tarta din cuptor. Când amesteci bucăți de unt răcit cu făină pentru a face un aluat de plăcintă sau de tartă, folosește-te de degetul mare și arătător pentru a ciupi fiecare bucată.

De asemenea, puteți folosi podul palmei pentru a zdrobi untul. Fă mișcări rapide pentru a nu încălzi untul.

Bucățelele de unt rezultate vor avea rolul de a face aluatul de tartă sau plăcintă să aibă o consistență perfectă. Când îl vei scoate din cuptor se va desface ca niște solzi.

Congelează și dă untul pe răzătoare

Atunci când faci biscuiți sau scones poți să congelezi untul ca mai apoi să îl dai pe răzătoare. Majoritatea rețetelor cer cuburi de unt răcit, care mai apoi este amestecat cu făina într-un robot de bucătărie sau un mixer planetar.

Este important să lucrezi rapid, astfel încât untul să nu se înmoaie înainte de a ajunge la cuptor. Când untul se topește în cuptor, ajută la crearea acelor straturi de fulgi care fac biscuiții atât de delicioși.

Poți să faci totul mult mai simplu, punând untul la congelator cu câteva ore înainte de a începe să prepari biscuiții. Apoi, îl dai pri cea mai mare parte a răzătoarei, direct în făină.

Infuzează untul cu arome

Dacă vrei ca prăjiturile tale să fie speciale, infuzează puțină aromă în unt înainte de a-l încorpora în aluat. Grăsimea sa va face ca aromele să fie mai ușor răspândite în aluat.

Poți pune orice vrei, de la mentă la vanilie, la lavandă sau esență de migdale.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Două borcane cu dulceață de prune și nuci, un borcan cu batoane de scorțișoară și un bol cu nuci
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Un bol plin cu ramen
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
vișinată servită în mai multe pahare
Cât zahăr se pune la vișinată pentru un gust delicios. Trucuri care o fac perfectă
Cât zahăr se pune la vișinată pentru un gust delicios. Trucuri care o fac perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
06:51
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
06:15
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
11 septembrie, 08:53
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Porție de ardei copți cu smântână
11 septembrie, 05:30
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
10 septembrie, 06:40
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Lichior de smochine în două pahare și smochine proaspete
10 septembrie, 06:26
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
9 septembrie, 07:05
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară porționat
9 septembrie, 06:25
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
5 zodii cu cel mai bun horoscop pe 13 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
5 zodii cu cel mai bun horoscop pe 13 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
5 zodii cu cel mai bun horoscop pe 13 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Furtuna Boris, care loveşte acum în vestul Europei, ajunge la noi în weekend. Aduce răcire, vânt, ploi şi ninsori la munte
Furtuna "Boris", care loveşte acum în vestul Europei, ajunge la noi în weekend. Aduce răcire, vânt, ploi şi ninsori la munte
Furtuna "Boris", care loveşte acum în vestul Europei, ajunge la noi în weekend. Aduce răcire, vânt, ploi şi ninsori la munte
Milionarul român de doar 28 de ani, un alt gest uriaş după ce i-a făcut un cadou superb unei mame singure cu 3 copii!
Milionarul român de doar 28 de ani, un alt gest uriaş după ce i-a făcut un cadou superb unei mame singure cu 3 copii!
Milionarul român de doar 28 de ani, un alt gest uriaş după ce i-a făcut un cadou superb unei mame singure cu 3 copii!
Momentul adorabil cu Ianis Hagi și un mic suporter în timp ce se joacă pe teren, la meciul România - Lituania | VIDEO
Momentul adorabil cu Ianis Hagi și un mic suporter în timp ce se joacă pe teren, la meciul România - Lituania | VIDEO
Momentul adorabil cu Ianis Hagi și un mic suporter în timp ce se joacă pe teren, la meciul România - Lituania | VIDEO
Află totul despre Münir Can Cindoruk din serialul Safir. Detalii despre îndrăgitul actor
Află totul despre Münir Can Cindoruk din serialul Safir. Detalii despre îndrăgitul actor
Află totul despre Münir Can Cindoruk din serialul Safir. Detalii despre îndrăgitul actor
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
Ciorbă de vită cu castraveți murați și orz perlat
Ciorbă de vită cu castraveți murați și orz perlat
Ciorbă de vită cu castraveți murați și orz perlat
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Joe Jonas și Sophie Turner au ajuns la o înțelegere, la 1 an după ce cântărețul a cerut divorțul de actriță. Mariajul lor este distrus și iremediabil
Joe Jonas și Sophie Turner au ajuns la o înțelegere, la 1 an după ce cântărețul a cerut divorțul de actriță. Mariajul lor este „distrus și iremediabil”
Joe Jonas și Sophie Turner au ajuns la o înțelegere, la 1 an după ce cântărețul a cerut divorțul de actriță. Mariajul lor este „distrus și iremediabil”
Băuturi care îți pot întări imunitatea toamna. Cum îți poți pregăti organismul pentru anotimpul rece
Băuturi care îți pot întări imunitatea toamna. Cum îți poți pregăti organismul pentru anotimpul rece
Băuturi care îți pot întări imunitatea toamna. Cum îți poți pregăti organismul pentru anotimpul rece
fresh
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin

Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin

Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă

Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă

Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos

Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
închide