Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
Cuptorul cu microunde este salvarea ta atunci când trebuie să încălzești rapid mâncarea. Problema este că rezultatul nu este întotdeauna cel dorit. Preparatele se încălzesc neuniform. Ai porțiuni care frig foarte tare și altele care sunt reci. Iată cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform.
De cele mai multe ori pui mâncarea în cuptor, închizi ușa și îl pornești. Poate chiar folosești aceeași temperatură pentru mai multe preparate, pentru că nici nu îți dai seama că mai este un buton pe care trebuie să apeși.
Totuși, acesta este un pas care face diferența dintre o masă încălzită cum trebuie și una cu unele porțiuni calde, și altele reci.
Cum programezi cuptorul cu microunde
Folosirea cuptorului cu microunde nu ar trebui să fie foarte complicată. Totuși, cu atât de multe modele, fiecare cu caracteristicile lui, este greu să găsești imediat setările optime. În primul rând, după ce ai achiziționat aparatul trebuie să citești cu atenție manualul de utilizare pentru a-i afla toate funcțiile.
Acolo vei primi și recomandări cu privire la modul în care trebuie să folosești diferitele valori de putere și timpi.
Oricum, nu îți vei da seama de modul în care poți folosi cuptorul cu microunde într-un mod optim dacă nu îl utilizezi. Ar trebui să faci teste cu diverse preparate pentru a-ți da seama care perioadă de timp și ce putere sunt potrivite.
Vestea bună este că există câteva reguli de bază de urmat pentru cele mai obișnuite tipuri de ingrediente sau preparate pe care le-ai încălzi într-un cuptor cu microunde.
Cum funcționează cuptorul cu microunde
Setările nivelului de putere ale cuptorului cu microunde controlează intensitatea cu care sunt generate undele electromagnetice, ajustând astfel cantitatea de energie transmisă alimentelor în timpul funcționării.
Practic, aceste setări reglează cât de frecvent sunt activate și dezactivate magnetronul (componenta care produce microundele) într-un ciclu de timp.
De exemplu, la un nivel de putere de 50%, magnetronul funcționează jumătate din timpul ciclului și rămâne oprit în cealaltă jumătate.
Acest proces nu reduce efectiv „puterea” undelor, ci scade proporția timpului în care sunt generate. În acest fel permite alimentelor să se încălzească mai lent și mai uniform.
Aceste setări sunt utile pentru a adapta modul de gătire la diferite tipuri de alimente. O putere mare este ideală pentru încălzirea rapidă sau gătirea alimentelor dense, în timp ce o putere mai mică este mai potrivită pentru alimente delicate, pentru dezghețare sau pentru preparate care necesită o gătire lentă, prevenind uscarea sau arderea.
Astfel, ajustarea nivelului de putere oferă mai mult control asupra procesului de încălzire și ajută la obținerea rezultatelor dorite.
Setările de putere mai scăzute permit alimentelor să se încălzească mai uniform. Se reduce astfel riscul de apariție a punctelor fierbinți sau a centrelor reci și producând un produs final mai bun.
Sigur, probabil că va trebui să vă lași mâncarea pentru un pic mai mult pentru a ajunge în acest punct. Gândește-te că gătitul cu microunde este încă mai rapid decât alte metode
Ghidul puterilor cuptorului cu microunde
Utilizează putere mai mare (90–100%, sau niveluri 9 sau 10) pentru alimentele care au un conținut mai mare de lichid: supe, carne tocată, legume. Valorile ma mici (50–60%, sau niveluri 5 sau 6) pentru alimentele mai uscate, cum ar fi brânza, ouăle și bucăți mari de carne. Cele mai mici niveluri se folosesc pentru a decongela alimentele.
- Nivelul de putere 1: decongelare fructe
- Nivelul de putere 2: înmuiere unt sau înghețată
- Nivelul de putere 3: gătirea de la zero a orezului alb și brun, decongelarea alimentelor congelate, cum ar fi carnea de pasăre
- Nivelul de putere 4: gătirea cărnii de porc, topirea ciocolatei, încălzirea produselor de patiserie
- Nivelul de putere 5: gătirea cărnii de pui
- Nivelul de putere 6: gătirea alimentelor cu brânză, ouă sau mese cu o singură porție
- Nivelul de putere 7: gătirea cerealelor integrale cum ar fi quinoa sau legumele rădăcinoase (sfeclă, cartofi)
- Nivelul de putere 8: gătit mâncăruri congelate , caserole întregi
- Nivelul de putere 9: gătit supe cremă și carne tocată
- Nivelul de putere 10: reîncălzirea pastelor, orezul fiert, supe și tocane pe bază de apă, băuturi calde, legume proaspete și congelate, creveți
Aceste recomandări sunt valabile pentru cuptoare cu microunde cu puterea de 1.000 de wați, care este în general standard.