Rețeta simplă de supă cremă de legume. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit
Rețeta simplă de supă cremă de legume se servește de obicei caldă așa că nu ezita să o prepari când se lasă vremea rece. Se face atât de ușor și cu atât de multă libertate în ceea ce privește ingredientele încât o poți găti zilnic, în alt mod, fără să te plictisești.
Supa cremă de legume este exemplul perfect de confort food. Nu doar că are o textură mătăsoasă, dar este bogată în vitamine și minerale.
La final poți decora bolul de supă cu un strop de ulei de măsline, cu verdeață proaspătă tocată precum pătrunjelul, coriandrul sau cimbrul, și cu semințe prăjite, precum cele de dovleac sau floarea-soarelui, care adaugă un contrast crocant.
Crutoanele sunt un acompaniament clasic, oferind o textură crocantă ce completează textura cremoasă a supei. În funcție de preferințe, se poate adăuga și un fir subțire de smântână vegetală sau lapte de cocos pentru un aspect decorativ și un plus de savoare.
Supa se poate servi cu pâine integrală sau lipii pentru un prânz mai consistent. Alături se poate servi o salată verde pentru o masă echilibrată și ușoară.
Ingrediente
Mod de preparare
Legumele se spală și se curăță, după care se taie în bucăți mari pentru a se coace uniform. Se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se stropesc cu ulei de măsline și se presară sare și piper.
Cum prepari rețeta de supă cremă de legume
Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 200°C. Legumele se coc timp de aproximativ 30-40 de minute, până devin moi și ușor caramelizate.
După coacere, legumele se transferă într-un blender sau într-o oală adâncă, unde se pasează împreună cu supa de legume, care se adaugă treptat, până se obține consistența dorită.
Supa se gustă și se potrivește de sare și piper, apoi se mai încălzește ușor, dacă este necesar.
În momentul servirii, supa se decorează cu verdeață proaspătă și, opțional, cu semințe prăjite, crutoane sau un strop de ulei de măsline.
De ce legume ai nevoie pentru a prepara o supă cremă
Pentru a prepara o supă cremă, ai nevoie de legume care oferă consistență, savoare și culoare. De obicei, cartofii sunt utilizați pentru a adăuga o textură cremoasă, în timp ce morcovii contribuie cu dulceața lor naturală. Tot pentru note dulci poți folosi și cartofi dulci.
Ceapa și usturoiul sunt esențiale pentru a da supei un gust bogat și aromat. Dacă vrei ca supa să fie mai picantă poți pune chiar și puțin ardei iute.
Alte legume precum țelina, dovleceii, păstârnacul sau rădăcina de pătrunjel adaugă profunzime de aromă, în timp ce conopida, broccoli sau dovleacul pot fi utilizate pentru variante mai specifice sau de sezon. În funcție de preferințe, se pot include și roșii sau ardei pentru o notă ușor acrișoară sau dulce.
Aceste legume sunt gătite împreună, blenduite pentru o textură fină. Apoi se combină cu un lichid precum apă, supă de legume sau lapte vegetal, pentru a crea un preparat delicios și hrănitor.
Trucuri pentru cea mai bună supă cremă de legume
Pentru a obține cea mai bună supă cremă de legume este important ca legumele să fie proaspete și bine alese, fiecare adăugând un strat de aromă. De asemenea, este important să existe un raport echilibrat între aromele legumelor astfel încât la sfârșit să obții un gust perfect al supei.
Coacerea legumelor înainte de preparare intensifică gustul lor natural și le conferă o dulceață subtilă datorită caramelizării. Este esențial ca supa de bază să fie aromată, fie că este vorba de apă, fie de supă de legume pregătită în casă.
Consistența fină se obține prin procesarea cu blenderul a legumelor până la o textură mătăsoasă, folosind lichidul adăugat treptat pentru a controla grosimea supei.
Un strop de ulei de măsline, lapte vegetal sau lapte de cocos adaugă o textură mai cremoasă și un plus de savoare.
Condimentele trebuie folosite cu măsură, iar ierburile proaspete adăugate la final contribuie la un gust echilibrat. Temperatura supei la servire este importantă, fiind ideal să fie caldă, dar nu fierbinte, pentru a putea savura toate aromele.