Cum să cureți ouăle fierte. Sfaturi utile în bucătărie
Nu este tocmai simplu să fierbi ouăle astfel încât să fie și tari și să le și poți curăța de coajă ușor. De fapt, câte persoane vei întreba, atâtea sfaturi diferite vei obține, pentru că fiecare are varianta ta. Descoperă și tu cum să cureți ouăle fierte. Iată câteva sfaturi utile.
Să fierbi un ou ar trebui să fie o treabă destul de simplă. Totuși, multă lume se plânge că ouăle nu s-au fiert deloc sau că sunt prea tari.
Uneori curățatul cojii pare să dureze mai mult decât fiertul ouălor, iar la final să nu obții un ou perfect. Pe coajă rămâne foarte mult albuș, ba chiar ajungi chiar și la gălbenuș.
Cum să cureți ouăle fierte
Obținerea unor ouă fierte exact cum vrei, a căror coajă să se curețe fără ca cineva să se enerveze, începe încă dinainte de a te apuca de treabă.
Trebuie să alegi ouăle potrivite, să le gătești corect și să faci ceea ce trebuie după ce le fierbi. Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a avea ouă fierte care se curăță perfect de coajă, potrivit BonAppetit.com.
Nu folosi ouă foarte proaspete
Ouăle de la găini crescute în aer liber se vor curăța cel mai greu. Păstrează-le pentru alt timp de preparat: omletă sau ouă ochi. Pentru fiert folosește ouă mai vechi, cu cod 2.
Poți să le pui la fiert direct din frigider sau pot avea o temperatură apropiată de cea a camerei. Există riscul ca atunci când ouăle sunt reci să se spargă, însă este destul de mic.
Pune ouăle în apa care fierbe
Ouăle care sunt puse în oala în care apa deja fierbe se vor curăța mai bine, spre deosebire de cele puse la fiert în apa rece. În plus, această metodă te va ajuta să și respecți mai bine timpul de fierbere.
Nu va mai fi nevoie să urmărești exact momentul în care apa clocotește ca să cronometrezi fix de atunci.
Când pui ouăle în apă folosește o lingură și așează-le cu grijă. Nu pune mai mult de 8 ouă mari într-o oală de 2,5 l pentru că se vor lovi între ele și se vor sparge.
Folosește un cronometru
Ca să nu ai niște ouă foarte tari este esențial să folosești un cronometru. Dacă vrei să obții ouă cu gălbenușul mai lichid lasă-le să fiarbă 7 minute. Dacă vrei ouă tari au nevoie de 10 minute.
În cazul în care ai ouă de dimensiuni mari trebuie să crești și timpul de fierbere.
Folosește gheață
După ce sună cronometrul scoate ouăle într-un bol plin cu gheață. Lasă-le să stea acolo în jur de 2-3 minute, până se răcesc complet.
Încearcă și rețeta de ouă poșate. Te va ajuta să ai parte de un mic dejun delicios.
Curăță ouăle sub jet de apă cât sunt călduțe
Dacă vei curăța ouăle fierte sub jet de apă coaja se va desprinde mai ușor. De asemenea, este recomandat să spargi oul în partea în partea mai bombată, acolo unde este golul de aer și să începi de acolo curățarea.