5 rețete de salată de cartofi. Garnituri ideale pentru orice preparat
Salata de cartofi este potrivită în orice anotimp. Există combinații potrivite pentru orice fel de carne la grătar. Pentru zilele reci de iarnă poți prepara salate de cartofi calde. Practic, sunt potrivite oricând. Descoperă 5 rețete de salată de cartofi. Acestea sunt potrivite ca fel de bază sau garnitură.
Salata de cartofi poate fi aperitiv, garnitură, chiar și fel principal de mâncare. Se combină bine cu o mulțime de alte legume, cu bacon, cu carne de pui, cu diverse sosuri, cu condimente proaspete sau uscate.
Cartofii pentru salată pot fi fierți cu coajă sau fără, copți pe grătar sau la cuptor, în funcție de textura pe care vrei să o aibă salata.
Salată de cartofi cu vinegretă de muștar
Muștarul se potrivește foarte bine cu cartofii. Vinegreta face salata mai cremoasă și îi dă aromă deosebită. Se potrivește la orice fel de preparat din carne.
Ingrediente
- 2 șalote mari, feliate subțiri
- 1,5 kg cartofi Yukon Gold mici, tăiați în bucăți de 2 cm
- pătrunjel proaspăt, tocat
- 2 linguri de muștar
- 1 linguriță de zahăr
- 150 ml ulei de măsline
- 70 ml oțet
- 1 linguriță de sare
- piper negru, după gust
Mod de preparare
Se amestecă șalota cu oțetul, zahărul și sarea. Se lasă deoparte.
Se pun cartofii într-o oală mare și se acoperă cu apă de un centimetru. Se asezonează cu sare. Se pune la fiert și se lasă până se înmoaie cartofii. Se scurg bine și se lasă în strecurătoare aproximativ 10 minute să se răcească puțin.
Se amestecă muștarul în amestecul de șalotă. Se asezonează cu piper. Se adaugă uleiul de măsline într-un flux lent și constant pentru a face un dressing ușor gros. Se adaugă cartofii calzi și se amestecă bine. Se adaugă pătrunjelul și se amestecă din nou. Se asezonează cu mai multă sare și piper, dacă este necesar.
Salată de cartofi picantă
Salata de cartofi picantă poate fi o garnitură excelentă pentru preparate din carne de porc sau de vită. Dacă îți place să fie mai iute, poți adăuga mai mult jalapeño.
Ingrediente
- 1,5 kg cartofi tăiați cubulețe
- 1/2 linguriță de sare
- 6 felii de bacon
- 220 g brânză cheddar mărunțită
- 230 g maioneză
- 3 jalapeño murați tocat, plus 2 linguri de saramură
- 3 linguri de muştar galben
- 4 ouă fierte tari, tocate
- 4 fire de ceapă verde feliați subțire, plus mai mult pentru topping
- 3 castraveți tocați
- 1/2 linguriță de piper negru
Mod de preparare
Se pun cartofii într-o oală mare și se adaugă suficientă apă pentru a acoperi cu 2 cm. Se asezonează cu sare. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă până când cartofii sunt fragezi, aproximativ 15 minute. Se scurg cartofii și se pasează.
Între timp, se gătește baconul într-o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu, întorcându-l, până devine crocant, aproximativ 8 minute. Se scoate pe o farfurie tapetata cu un prosop de hârtie, apoi se toacă.
Peste cartofi se adaugă jumătate din cantitatea de bacon, brânza, maioneza, jalapeños murați și saramura lor, muștarul, ouăle fierte, ceapa, castraveții, sarea și piperul. Se amestecă toate ingredientele. Se servește salata de cartofi caldă, cu restul de bacon.
Salată de cartofi cu busuioc și lămâie
Salata aceasta este ideală pentru picnicuri. Este foarte aromată și poate fi servită ca fel principal sau drept garnitură alături de o friptură.
Ingrediente
- 1 kg cartofi mici
- 2 lămâi întregi și sucul lor
- 3 linguri de ulei de măsline
- 110 g maioneză
- sare
- piper
- 1 lingură de sos pesto
- 30 g semințele de pin
- frunze de busuioc
Mod de preparare
Se fierb cartofii în apă cu puțină sare până când se înmoaie. Apoi se scurg, se taie în jumătate și se pun într-un bol.
Se prăjesc semințele de pin într-o tigaie la foc mic până devin ușor aurii. Într-un bol se amestecă sucul de lămâie, uleiul de măsline, maioneza, sarea și piperul și sosul pesto până compoziția devine cremoasă. Se toarnă jumătate din dressing peste cartofi și se amestecă. Apoi se adaugă mai mult dressing după gust.
Se acoperă bolul și se pune salata de cartofi la frigider pentru câteva ore. Pentru a servi, se presară deasupra frunze de busuioc și semințe de pin.
Salată de cartofi cu ierburi
Salata de cartofi cu ierburi este ușor de preparat. Nu vei avea nevoie de foarte multe ingrediente pentru a obține un preparat delicios. Aceasta poate fi servită alături de o friptură de porc.
Ingrediente
- 2 kg de cartofi roșii mici, curățați și tăiați rondele groase de 1 cm
- 1 lingură sare de mare fină
- 60 ml ulei de măsline
- pătrunjel proaspăt toc
- 5 fire de ceapă verde tocata grosier
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
- 2 lingurițe de muștar de Dijon
- 2 căței de usturoi, tocați grosier
- piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 3 tulpini de țelină, tocate
Mod de preparare
Cartofii se pun cu sarea într-o cratiță mare și se acoperă cu apă. Se pun la fiert și se lasă până cartofii se înmoaie suficient cât să intre furculița în ei. Se rezervă ¼ cană apă, apoi se scurg. Se transferă cartofii într-un bol mare.
Într-un blender se combinați uleiul de măsline, pătrunjelul, ceapa verde, zeama de lămâie, muștarul de Dijon, usturoiul și piper negru proaspăt măcinat. Se procesează până când ierburile și usturoiul sunt tăiate în bucăți mici. Apoi, se pune și apa în care au fiert cartofii rezervată și se procesează doar până se omogenizează.
Se amestecă sosul de ulei de măsline cu cartofii, apoi se lasă să se odihnească zece minute, amestecând ușor la fiecare câteva minute. Se adaugă țelina în bol, se amestecă din nou și se asezonează după gust cu sare și piper. Se servește imediat sau se dă la frigider până la 3 zile.
Salată grecească de cartofi
Această salată este cel mai bine servită la cel puțin o oră după gătire, astfel încât cartofii să absoarbă sosul și aroma. Se păstrează la frigider 3-4 zile.
Ingrediente
- 2 kg cartofi
- 100 g măsline kalamata fără sâmburi
- 200 g roșii uscate în ulei , scurse și tocate
- 100 g capere
- 1 ceapă roșie, tăiată subțire
- mărar proaspăt, tocat grosier
- 100 g brânză feta, mărunțită
- Pentru sos
- 70 ml măsline extravirgin
- 50 ml oțet de vin roșu
- 2 căței de usturoi, presați sau tocați
- 2 lingurițe de muștar
- 2 lingurițe de cimbru uscat
- 2 lingurițe de oregano uscat
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se pun cartofii la fiert cu sare și se lasă aproximativ 15 minute, până când se înmoaie suficient cât să poată fi înțepați ușor cu furculița.
În timp ce cartofii se gătesc, se face dressingul. Într-un borcan cu capac, se adaugă toate ingredientele pentru sos și se agită bine.
Când cartofii sunt gata se scurg de apă și, când s-au răcit suficient de mult pentru a fi manipulați, se taie cuburi. Apoi se amestecă cu sosul și se lasă să se răcească complet. După aceea, se adaugă măslinele kalamata, ceapa roșie, caperele, roșiile uscate la soare și mărarul. Se amestecă ușor. Se asezonează după gust.