5 rețete de salată de cartofi. Garnituri ideale pentru orice preparat

Salata de cartofi este potrivită în orice anotimp. Există combinații potrivite pentru orice fel de carne la grătar. Pentru zilele reci de iarnă poți prepara salate de cartofi calde. Practic, sunt potrivite oricând. Descoperă 5 rețete de salată de cartofi. Acestea sunt potrivite ca fel de bază sau garnitură.

Salată de cartofi servită într-o farfurie
Salata de cartofi poate fi servită ca aperitiv, garnitură sau fel principal / Shutterstock

Salata de cartofi poate fi aperitiv, garnitură, chiar și fel principal de mâncare. Se combină bine cu o mulțime de alte legume, cu bacon, cu carne de pui, cu diverse sosuri, cu condimente proaspete sau uscate.

Cartofii pentru salată pot fi fierți cu coajă sau fără, copți pe grătar sau la cuptor, în funcție de textura pe care vrei să o aibă salata.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Salată de cartofi cu vinegretă de muștar

Muștarul se potrivește foarte bine cu cartofii. Vinegreta face salata mai cremoasă și îi dă aromă deosebită. Se potrivește la orice fel de preparat din carne.

Salata de cartofi cu vinegretă de muștar servită într-un bol alb
Salata de cartofi cu vinegretă de muștar este cea mai simplă variantă a salatei / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 șalote mari, feliate subțiri
  • 1,5 kg cartofi Yukon Gold mici, tăiați în bucăți de 2 cm
  • pătrunjel proaspăt, tocat
  • 2 linguri de muștar
  • 1 linguriță de zahăr
  • 150 ml ulei de măsline
  • 70 ml oțet
  • 1 linguriță de sare
  • piper negru, după gust

Mod de preparare

Se amestecă șalota cu oțetul, zahărul și sarea. Se lasă deoparte.

Se pun cartofii într-o oală mare și se acoperă cu apă de un centimetru. Se asezonează cu sare. Se pune la fiert și se lasă până se înmoaie cartofii. Se scurg bine și se lasă în strecurătoare aproximativ 10 minute să se răcească puțin.

Se amestecă muștarul în amestecul de șalotă. Se asezonează cu piper. Se adaugă uleiul de măsline într-un flux lent și constant pentru a face un dressing ușor gros. Se adaugă cartofii calzi și se amestecă bine. Se adaugă pătrunjelul și se amestecă din nou. Se asezonează cu mai multă sare și piper, dacă este necesar.

Salată de cartofi picantă

Salata de cartofi picantă poate fi o garnitură excelentă pentru preparate din carne de porc sau de vită. Dacă îți place să fie mai iute, poți adăuga mai mult jalapeño.

Salata de cartofi picantă servită într-o farfurie neagră
Salata de cartofi picantă poate fi păstrată la frigider pentru 3 zile / Shutterstock

Ingrediente

  • 1,5 kg cartofi tăiați cubulețe
  • 1/2 linguriță de sare
  • 6 felii de bacon 
  • 220 g brânză cheddar mărunțită  
  • 230 g maioneză 
  • 3 jalapeño murați tocat, plus 2 linguri de saramură
  • 3 linguri de muştar galben 
  • 4 ouă fierte tari, tocate 
  • 4 fire de ceapă verde feliați subțire, plus mai mult pentru topping 
  • 3 castraveți tocați
  • 1/2 linguriță de piper negru

Mod de preparare

Se pun cartofii într-o oală mare și se adaugă suficientă apă pentru a acoperi cu 2 cm. Se asezonează cu sare. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă până când cartofii sunt fragezi, aproximativ 15 minute. Se scurg cartofii și se pasează. 

Între timp, se gătește baconul într-o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu, întorcându-l, până devine crocant, aproximativ 8 minute. Se scoate pe o farfurie tapetata cu un prosop de hârtie, apoi se toacă. 

Peste cartofi se adaugă jumătate din cantitatea de bacon, brânza, maioneza, jalapeños murați și saramura lor, muștarul, ouăle fierte, ceapa, castraveții, sarea și piperul. Se amestecă toate ingredientele. Se servește salata de cartofi caldă, cu restul de bacon. 

Salată de cartofi cu busuioc și lămâie

Salata aceasta este ideală pentru picnicuri. Este foarte aromată și poate fi servită ca fel principal sau drept garnitură alături de o friptură.

Salata de cartofi cu busuio servită într-o farfurie albă
Salata de cartofi cu busuioc este potrivită pentru picnicurile de primăvară / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi mici
  • 2 lămâi întregi și sucul lor
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 110 g maioneză
  • sare
  • piper
  • 1 lingură de sos pesto
  • 30 g semințele de pin
  • frunze de busuioc

Mod de preparare

Se fierb cartofii în apă cu puțină sare până când se înmoaie. Apoi se scurg, se taie în jumătate și se pun într-un bol.

Se prăjesc semințele de pin într-o tigaie la foc mic până devin ușor aurii. Într-un bol se amestecă sucul de lămâie, uleiul de măsline, maioneza, sarea și piperul și sosul pesto până compoziția devine cremoasă. Se toarnă jumătate din dressing peste cartofi și se amestecă. Apoi se adaugă mai mult dressing după gust.

Se acoperă bolul și se pune salata de cartofi la frigider pentru câteva ore. Pentru a servi, se presară deasupra frunze de busuioc și semințe de pin.

Salată de cartofi cu ierburi

Salata de cartofi cu ierburi este ușor de preparat. Nu vei avea nevoie de foarte multe ingrediente pentru a obține un preparat delicios. Aceasta poate fi servită alături de o friptură de porc.

Salata de cartofi cu ierburi servită într-un bol mare și alb
Salata de cartofi cu ierburi se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 kg de cartofi roșii mici, curățați și tăiați rondele groase de 1 cm
  • 1 lingură sare de mare fină
  • 60 ml ulei de măsline
  • pătrunjel proaspăt toc
  • 5 fire de ceapă verde tocata grosier
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 2 lingurițe de muștar de Dijon
  • 2 căței de usturoi, tocați grosier
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 3 tulpini de țelină, tocate

Mod de preparare

Cartofii se pun cu sarea într-o cratiță mare și se acoperă cu apă. Se pun la fiert și se lasă până cartofii se înmoaie suficient cât să intre furculița în ei. Se rezervă ¼ cană apă, apoi se scurg. Se transferă cartofii într-un bol mare.

Într-un blender se combinați uleiul de măsline, pătrunjelul, ceapa verde, zeama de lămâie, muștarul de Dijon, usturoiul și piper negru proaspăt măcinat. Se procesează până când ierburile și usturoiul sunt tăiate în bucăți mici. Apoi, se pune și apa în care au fiert cartofii rezervată și se procesează doar până se omogenizează. 

Se amestecă sosul de ulei de măsline cu cartofii, apoi se lasă  să se odihnească zece minute, amestecând ușor la fiecare câteva minute. Se adaugă țelina în bol, se amestecă din nou și se asezonează după gust cu sare și piper. Se servește imediat sau se dă la frigider până la 3 zile.

Salată grecească de cartofi

Această salată este cel mai bine servită la cel puțin o oră după gătire, astfel încât cartofii să absoarbă sosul și aroma. Se păstrează la frigider 3-4 zile.

Salata grecească de cartofi servită într-o farfurie albă
Salata grecească de cartofi poate fi un aperitiv delicios / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 kg cartofi
  • 100 g măsline kalamata fără sâmburi
  • 200 g roșii uscate în ulei , scurse și tocate
  • 100 g capere
  • 1 ceapă roșie, tăiată subțire
  • mărar proaspăt, tocat grosier
  • 100 g brânză feta, mărunțită
  • Pentru sos  
  • 70 ml măsline extravirgin
  • 50 ml oțet de vin roșu
  • 2 căței de usturoi, presați sau tocați
  • 2 lingurițe de muștar
  • 2 lingurițe de cimbru uscat
  • 2 lingurițe de oregano uscat
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se pun cartofii la fiert cu sare și se lasă aproximativ 15 minute, până când se înmoaie suficient cât să poată fi înțepați ușor cu furculița.

În timp ce cartofii se gătesc, se face dressingul. Într-un borcan cu capac, se adaugă toate ingredientele pentru sos și se agită bine.

Când cartofii sunt gata se scurg de apă și, când s-au răcit suficient de mult pentru a fi manipulați, se taie cuburi. Apoi se amestecă cu sosul și se lasă să se răcească complet. După aceea, se adaugă măslinele kalamata, ceapa roșie, caperele, roșiile uscate la soare și mărarul. Se amestecă ușor. Se asezonează după gust.  

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate de cartofi
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
salată de sfeclă
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Galerie foto
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
câte zile se ține orezul în frigider
06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Ciprian Ciucu: Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide