Cum poți să înlocuiești ouăle în rețete. 9 variante care nu dau greș

Se poate întâmpla să nu ai ouă în casă și să ai nevoie de ele. Nu îți face probleme. Poți să înlocuiești ouăle în rețete cu ușurință, cu ingrediente pe care sigur le ai în cămară sau în frigider. Descoperă în cele ce urmează cum poți să înlocuiești ouăle în rețete. Iată 9 variante care nu dau greș.

Un înlocuitor lichid de ouă într-un pahar alături de două paie de băut
Ouăle pot fi înlocuite în rețete cu apa de la conserva de năut/ Shutterstock

Ouăle sunt un aliment foarte versatil. Se pot folosi într-o mulțime de scopuri și preparate, deși de cele mai multe ori sunt asociate cu micul dejun. În unele rețete nu pot fi înlocuite, de exemple ouă umplute sau ouă fierte. În alte preparate, se pot substitui în preparate coapte, în produse de cofetărie, chiar și în omlete.

Cum poți să înlocuiești ouăle în rețete.

Experții Reader’s Digest îți recomandă să înlocuiești ouăle cu următoarele ingrediente. Poate prima dată o faci de nevoie, dar s-ar putea să îți placă rezultatul atât de mult încât să devină o obișnuință.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aquafaba

  • Înlocuire: 3 linguri de aquafaba + 1 lingură de amidon de porumb = 1 ou mare
  • Se potrivește la: aluaturi coapte

Acest ingredient magic, făcut din lichid de năut, poate înlocui ouăle în rețetele pentru aluaturile coapte. Pur și simplu scurge o cutie de năut, bate lichidul până devine spumos și folosește 3 linguri ca înlocuitor pentru un albuș de ou. 

Pentru un ou întreg amestecă o lingură de amidon de porumb sau amidon de tapioca. Este perfect pentru bezele, rețeta de pavlova și pâine și câte și și mai câte.

Sos de mere

  • Înlocuire: 1/4 cană sos de mere neîndulcit = 1 ou mare
  • Se potrivește la: aluaturi coapte

Bogat în pectină, o fibră alimentară naturală care acționează ca un agent de îngroșare, sosul de mere poate înlocui oul cu succes în prăjituri sau pâine.

Nu numai că ajută la realizarea unei texturi omogene, dar vine și cu un plus de umiditate ceea ce face preparatele mai fragede. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că poate modifica ușor gustul alimentelor. 

Citește și

Semințe de in sau chia

  • Înlocuire: 1 lingură de semințe de in măcinate sau semințe de chia + 3 linguri de apă = 1 ou mare
  • La potrivește la: friptură, aluaturi coapte

Când semințele de in sau de chia măcinate sunt amestecate cu apă, rezultă un amestec gros, lipicios, care poate fi folosit în locul ouălor ca liant în produsele de panificație. 

Atât semințele de in, cât și cele de chia absorb lichidul, creând o textură asemănătoare unui gel care ajută la menținerea ingredientelor împreună, la fel ca ouăle. Preparatele rezultate pot avea o textură puțin mai densă, iar umiditatea poate face produsul finit mai umed. Află mai multe despre beneficiile semințelor de chia.

Tofu moale

  • Înlocuire: 70 g tofu moale = 1 ou mare
  • Se potrivește la: aluaturi coapte, budinci și omletă

Dacă ești în căutarea unei opțiuni vegane sau fără alergeni, tofu moale este un alt ingredient de bază pentru înlocuirea ouălor în rețetele care necesită coacere. Pur și simplu amestecă 70 g de tofu moale pentru fiecare ou.

Va adăuga umiditate preparatelor, făcându-le ușor mai dense și poate conferi, de asemenea, o aromă de soia foarte ușoară. Încercă-l în prăjituri, pâine, brownie și biscuiți.

Tofu moale poate fi, de asemenea, folosit pentru a face omletă fără ouă. Mai întâi, scurge brânza și mărunțește-o bine. Apoi, încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu și adăugă o cantitate mică de ulei sau unt.

Adăugă tofu și amestecați ușor, adăugând sare și piper după preferințe. Pentru a da „omletei” culoarea galbenă pune și un praf de turmeric. Lasă totul să se gătească 5-7 minute și apoi servește omleta cât este caldă.

Apă carbogazoasă

  • Înlocuire: 1/4 cană apă carbogazoasă = 1 ou mare
  • Se potrivește în: produse de copt pufoase

Apa carbogazoasă poate fi folosită ca înlocuitor de ouă în rețetele în care acestea sunt folosite în principal pentru dospit. Tot ce trebuie să faci este să substitui un ou cu 1/4 de cană de apă carbogazoasă. Încearcă acest truc în pandișpan, chec sau sufluri.

Pudră de arorut 

  • Înlocuire: 1 lingură de pulbere de arorut + 2 linguri de apă = 1 ou mare
  • Se potrivește în: produse de patiserie, sosuri

Pur și simplu amestecă o lingură de pudră de arorut cu 2 linguri de apă și las-o să stea până devine groasă și lipicioasă. 

Acest înlocuitor versatil de ou are rezultate bune în cazul prăjiturilor și la îngroșarea sosurilor. În aluaturile coapte nu este potrivită pentru că preparatul poate fi sfărâmicios.

Banane

  • Înlocuire: 1/4 piure de banană = 1 ou mare
  • Se potrivește în: aluaturi coapte

Bananele pot înlocui în aluaturi care necesită coacere. Tot ce trebuie să faci este să substitui fiecare ou din rețetă cu aproximativ 80 g piure de banane bine coapte. 

Se comportă foarte bine în prăjituri, pâine, biscuiți, fursecuri. Utilizarea bananelor ca înlocuitor de ou va aduce un plus de umiditate preparatelor, ceea ce va face ca aluatul să fie mai dens.

Lecitina din soia

  • Înlocuire: 1 lingură de lecitină de soia + 2 linguri de apă caldă = 1 ou mare
  • Se potrivește în: produse de patiserie, maioneză și sosuri de salată

Când ouăle sunt folosite în principal ca emulgator, cum ar fi produsele de patiserie, sosuri și dressinguri, lecitina de soia le poate înlocui cu succes. Are același rol de a lega ingrediente între ele.

Pentru a înlocui un ou, amestecă pur și simplu o lingură de pulbere sau granule de lecitină de soia cu 2 linguri de apă caldă, până obții un amestec fin. Apoi, adaugă-l în rețeta ta. Rezultatul final poate avea o textură ușor diferită, dar și un gust ușor de soia.

Gelatină

  • Înlocuire: 1 lingură de pudră de gelatină nearomatizată + 3 linguri de apă rece = 1 ou mare
  • Se potrivește bine în: aluaturi coapte

Doar amestecă 1 lingură de gelatină cu 3 linguri de apă rece, las-o să stea până când compoziția de îngroașă și apoi folosește-o în preparat. Se potrivește în rețete care necesită un număr mic de ouă. Textura produsului final vor fi probabil diferite decât în cazul folosirii oului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Scandal pe Faleza Dunării din Galaţi: Primăria vrea să demoleze trei restaurante, proprietarii acuză abuzuri
Scandal pe Faleza Dunării din Galaţi: Primăria vrea să demoleze trei restaurante, proprietarii acuză abuzuri
Scandal pe Faleza Dunării din Galaţi: Primăria vrea să demoleze trei restaurante, proprietarii acuză abuzuri
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Cum a dus o erupție vulcanică la Moartea neagră care a străbătut Europa. Efectul care a schimbat continentul pentru totdeauna
Cum a dus o erupție vulcanică la Moartea neagră care a străbătut Europa. Efectul care a schimbat continentul pentru totdeauna
Cum a dus o erupție vulcanică la Moartea neagră care a străbătut Europa. Efectul care a schimbat continentul pentru totdeauna
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert

Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
închide