Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios

Cidrul de mere este o băutură alcoolică, cu o istorie bogată și o diversitate impresionantă de sortimente și variante. Deși astăzi se găsește în orice magazin, cidrul a fost la începuturile sale în gospodăriile țăranilor, însă din vremea Imperiului Roman. Dacă vrei un gust autentic, fără aditivi alimentari, poți încerca să faci cidru de mere acasă pentru că nu este foarte complicat.

cidru de mere pus într-un pahar
Cidrul se poate face și din amestecul mai multor soiuri de mere/ Shutterstock

Cidru are rădăcini adânci în istorie, datând din timpuri străvechi, fiind găsite dovezi istorice că ar fi fost preparat de romani. Totuși, francezii sunt cei care l-au făcut popular. În Evul Mediu, cidrul era o băutură populară printre fermieri și muncitori, apreciat pentru accesibilitatea sa și proprietățile de hidratare. În Franța, în regiunea Normandia, unde merele erau cultivate din abundență, cidrul a câștigat o reputație deosebită, fiind considerat o băutură deosebită. În Anglia, cidrul a fost promovat de monarhi și a devenit un simbol al tradiției și culturii britanice.

Cidrul de mere se prezintă într-o varietate de sortimente, fiecare cu caracteristici distincte. Cidrul dulce conține mai mult zahăr și este ideal pentru a fi servit rece, ca aperitiv sau alături de deserturi.

Cidrul sec are un gust mai acrișor și este adesea preferat de cei care doresc o băutură cu un profil de gust mai echilibrat și mai sofisticat. Mai există și un sortiment demi-sec are oferă un echilibru între dulceață și aciditate, fiind mai versatil pentru că poate fi asociat cu o gamă largă de alimente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum poți să faci cidru de mere

Prepararea cidrului de mere acasă este un proces relativ simplu, dar necesită timp și răbdare. Începi prin alegerea merelor potrivite, preferabil soiuri dulci-acrișoare, pentru a obține un echilibru de gust.

Merele trebuie spălate bine pentru a îndepărta impuritățile, apoi trebuie zdrobite pentru a obține un piure gros. Acest pas poate fi realizat cu ajutorul unei prese de fructe sau a unui storcător manual. După ce ai obținut sucul de mere, acesta trebuie filtrat pentru a elimina pulpa rămasă.

Odată obținut sucul curat, este momentul să înceapă fermentarea. Sucul se toarnă într-un recipient de fermentare, asigurându-te că nu este plin până sus, lăsând loc pentru eliberarea gazelor produse în timpul fermentării.

Poți adăuga drojdie de vin pentru a accelera procesul de fermentare, deși unele persoane preferă să lase sucul să fermenteze în mod natural, folosind drojdia sălbatică prezentă pe coaja merelor. Recipientul se sigilează cu un capac care să permită ieșirea dioxidului de carbon, dar să împiedice intrarea oxigenului.

Fermentarea poate dura între câteva zile și câteva săptămâni, în funcție de temperatura mediului și de tipul de drojdie folosit. După ce fermentația a încetat, cidrul poate fi transferat în sticle, filtrat din nou pentru a îndepărta eventualele sedimente. La acest punct, cidrul poate fi consumat imediat sau lăsat să se maturizeze pentru câteva luni, pentru a-i îmbunătăți aroma și claritatea.

Rezultatul final va fi un cidru de mere aromat, cu un gust echilibrat între dulce și acidulat, care poate fi savurat rece sau la temperatura camerei, în funcție de preferințe.

Rețetă de cidru de mere

Dacă te întrebi cum să faci cidru de mere acasă îți oferim o rețetă simplă. Vei obține o băutură parfumată, numai bună pentru zilele în care vrei să te răsfeți.

Ingrediente

  • 10-12 mere (aproximativ 2 kg, de preferat mere dulci-acrișoare)
  • 1/2 linguriță drojdie de vin sau drojdie activă de panificație
  • 2-3 linguri zahăr (opțional, dacă merele sunt foarte acre)
  • apă (doar dacă este necesar pentru a completa sucul de mere)

Mod de preparare

Se aleg mere proaspete și bine coapte. Cele mai potrivite soiuri sunt cele dulci-acrișoare, cum ar fi merele Golden, Idared sau Jonagold. Se spală bine, se îndepărtează orice părți deteriorate și se taie în bucăți, lăsând coaja și cotorul, deoarece acestea contribuie la aromă și la procesul de fermentație.

Se folosește un storcător de fructe pentru a obține sucul de mere. În lipsa acestuia, se poate utiliza un blender pentru a transforma merele în pastă, care se va stoarce ulterior printr-o sită fină sau un tifon, pentru a obține cât mai mult suc. Este nevoie de aproximativ 1-2 litri de suc de mere proaspăt.

Se toarnă sucul într-un recipient mare de sticlă fermentare. Pentru a accelera procesul se adăugă drojdie de vin sau de panificație. În cazul în care sucul de mere este foarte acru, se pun 2-3 linguri de zahăr, dar acest pas este opțional, în funcție de preferințe. Se amestecă bine sucul cu drojdia și zahărul.

Se acoperă recipientul cu un capac care permite aerisirea sau se folosește un dop cu fermentator pentru a elibera dioxidul de carbon care se formează. Se așează recipientul într-un loc răcoros și întunecat, la o temperatură de 16-24°C. Fermentația inițială durează aproximativ 1-2 săptămâni, timp în care sucul de mere se va transforma treptat în cidru.

După 1-2 săptămâni, când fermentația inițială s-a încheiat, cidrul va fi gata de maturare. Se poate transfera într-un alt recipient sterilizat, pentru a elimina sedimentul format pe fundul vasului. Se lasă la maturat încă 2-3 săptămâni, timp în care aromele se vor intensifica și cidrul va deveni mai clar.

După ce cidrul a fost maturat, se filtrează printr-un tifon sau o sită foarte fină pentru a îndepărta ultimele impurități. Apoi se toarnă în sticle sterilizate și se închid bine. Cidrul poate fi servit imediat sau lăsat la maturat câteva luni pentru a dezvolta un gust mai complex.

Care sunt cele mai bune soiuri de mere pentru cidru

Cele mai bune soiuri de mere pentru cidru sunt cele care oferă un echilibru între dulceață, aciditate și tanini, deoarece aceste elemente contribuie la complexitatea și profunzimea aromelor în timpul fermentației. Ideal este să folosești o combinație de mere dulci, acre și amărui pentru a obține un cidru bine echilibrat.

În categoria mere dulci-acrișoare potrivite pentru cidru intră: Golden delicious, Jonagold, Granny Smith. Golden delicious este un soi destul de dulce, dar are o aciditate moderată, ideal pentru a oferi complexitate cidrului.

Jonagold este o combinație între Golden delicious și Jonathan, având un echilibru excelent între dulceață și aciditate. Merele Granny Smith au o aciditate mai pronunțată.

Merele cu tanini ridicați adaugă o ușoară amăreală și structură cidrului, fiind esențiale pentru a oferi o băutură mai bogată. În această categorie intră Kingston Black și Dabinett. Pentru un cidru mai complex ai nevoie și de soiuri de mere cu o aciditate ridicată cum ar fi Crabapple (sau măr sălbatic) sau Bramley.

Citește și
CELE MAI CITITE
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Trei mere umplute cu fructe uscate și cereale, pe o farfurie și o linguriță cu compoziție de fructe și cereale
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci secționat pe un tocător de lemn, alături de o felie pe o farfurie cu furculiță
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Pumpkin spice latte într-o ceașcă de sticlă, ținută în mâini, alături de biscuiți, condimente și dovleci
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Sticle cu sirop de Aronia și fructe de Aronia
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
rețetă conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval servită într-o tavă albă
Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară
Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară
osso buco servit pe o farfurie albă
Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri
Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri
tortellini proaspeți pe un tocător
5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos
5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare
07:58
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
vin fiert cu condimente
05:46
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
vin fiert cu scorțisoară și piper servit în două căni
1 decembrie, 06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză porționată pe o farfurie rotundă, alături de un bol cu mure
1 decembrie, 06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
Porție de bulgur cu roșii și usturoi în farfurie, decorată cu pătrunjel verde, alături de legume proaspete
1 decembrie, 05:04
Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
Porție de cheesecake cu cremă de fistic. decorată cu trandafir roșu
30 noiembrie, 06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
Trifle cu aromă de cafea și coniac în vas de sticlă, un bol cu zmeură și lingurițe
30 noiembrie, 05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
Supă cremă de conopidă cu praz în bol, decorată cu verdeață
30 noiembrie, 05:16
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Rezultate parțiale provizorii la alegerile parlamentare 2024, peste 99% dintre secții: PSD - 22,78%, AUR - 18,13%, PNL - 14,43%, USR - 11,97%, SOS - 7,57%, UDMR - 6,51%, POT - 6,24%
Rezultate parțiale provizorii la alegerile parlamentare 2024, peste 99% dintre secții: PSD - 22,78%, AUR - 18,13%, PNL - 14,43%, USR - 11,97%, SOS - 7,57%, UDMR - 6,51%, POT - 6,24%
Rezultate parțiale provizorii la alegerile parlamentare 2024, peste 99% dintre secții: PSD - 22,78%, AUR - 18,13%, PNL - 14,43%, USR - 11,97%, SOS - 7,57%, UDMR - 6,51%, POT - 6,24%
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Fiul lui Sean Diddy Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Fiul lui Sean „Diddy” Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Fiul lui Sean „Diddy” Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
fresh
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos

Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
închide