Cum să faci slănină afumată. Rețeta de pe vremea bunicii
Masa de Crăciun nu ar fi completă fără câteva feliuțe de slănină afumată cu boia. O poți cumpăra de la magazin, dar de ce să nu o faci chiar la tine acasă? Odată ce vei încerca nu vei mai vrea să încerci altfel de slănină.
Slănina nu este un aliment pe care îl mănânci în fiecare zi. Se consumă în special în timpul sărbătorilor de iarnă, afumarea fiind la origine o modalitate de conservare a cărnii. Grăsimea slăninii devine atât de fragedă încât ți se va topi în gură, iar prin afumare va căpăta un gust extraordinar de bun.
Ca să faci slănină afumată cu boia la tine acasă trebuie să ai răbdare și să începi procesul din timp. La sate, unde se procesează toate părțile porcului, pregătirile demarează chiar din noiembrie.
Cel mai des acest preparat se face în zona Ardealului. În alte părți ale României este mai populară slănina fiartă cu sau fără usturoi, afumată fără condimente sau fără niciun fel de preparare. Dacă îți plac rețetele cu usturoi citește mai multe despre cum poți curăța usturoiul mai ușor.
Dacă porcul este tăiat în familia ta atunci lucrurile sunt simple. Păstrează bucățile din spate și din lateralele carcasei și taie-le în bucăți de 40-60 cm, cu o lățime de aproximativ 1,5-2,5 cm, dar pot fi și mai groase. Taie-le astfel încât să ai bucăți netede.
Slănina se poate afuma fie cu lemn de fag, fie de cireș sau de măr, în funcție de disponibilitate sau preferințe.
Ingrediente
Mod de preparare
Se freacă fiecare bucată de slănină cu sare grunjoasă, apoi este pusă acoperită de sare, din care își va trage cât va avea nevoie. Se acoperă cu un prosop de bumbac și se lasă să stea 3 zile. După aceea, se curăță sarea și se sărează din nou. Bucățile de slănină se pun una peste alta. Se lasă așa 30 de zile într-un loc răcoros. O dată pe săptămână se mai schimbă sarea. După 30 de zile se spală cu apă caldă, sarea răzuindu-se cu un cuțit.
Usturoiul se pisează și se amestecă cu piperul și boiaua dulce, până se transformă într-o pastă. Dacă este prea groasă se adaugă puțină apă. Apoi se freacă bucățile de slănină cu ea. După aceea, bucățile sunt lăsate să se usuce la aer timp de două zile. Citește mai multe despre cum să rămâi slabă pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Afumarea se va face în mai multe etape. În prima zi slănina se lasă aproximativ 2-3 ore, a doua zi până la 6 ore și se repetă până când capătă o culoare aurie. Bucățile trebuie să stea la o distanță de circa 2 m de vatra afumătoarei.
După ce se afumă slănina se lasă 10 zile afară să se aerisească. Apoi se presară cu boia dulce și se depozitează.
Cum se păstrează slănina afumată
După afumare slănina trebuie păstrată la congelator. Se pune în pungi speciale pentru a nu prinde miros de la restul alimentelor puse acolo.
Este important să o porționezi corect, astfel încât atunci când scoți o bucată să o consumi în timp util, fără să râncezească. La congelator va rezista până la doi ani.
Slănina afumată cu boia se poate consuma cu muștar, cu ceapă albă sau roșie sau cu hrean, cu pâine de casă. Alături de ea mai poți pune pe platou brânzeturi, tobă, lebăr, kaizer sau alte mezeluri tradiționale românești.