Cum să faci slănină afumată. Rețeta de pe vremea bunicii

timpul de preparare
Fără coacere
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Masa de Crăciun nu ar fi completă fără câteva feliuțe de slănină afumată cu boia. O poți cumpăra de la magazin, dar de ce să nu o faci chiar la tine acasă? Odată ce vei încerca nu vei mai vrea să încerci altfel de slănină.

Bucăți de slănină afumată cu boia la tine acasă
Slănina afumată cu boia este tradițională în Ardeal / Shutterstock

Slănina nu este un aliment pe care îl mănânci în fiecare zi. Se consumă în special în timpul sărbătorilor de iarnă, afumarea fiind la origine o modalitate de conservare a cărnii. Grăsimea slăninii devine atât de fragedă încât ți se va topi în gură, iar prin afumare va căpăta un gust extraordinar de bun.

Citește și

Ca să faci slănină afumată cu boia la tine acasă trebuie să ai răbdare și să începi procesul din timp. La sate, unde se procesează toate părțile porcului, pregătirile demarează chiar din noiembrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai des acest preparat se face în zona Ardealului. În alte părți ale României este mai populară slănina fiartă cu sau fără usturoi, afumată fără condimente sau fără niciun fel de preparare. Dacă îți plac rețetele cu usturoi citește mai multe despre cum poți curăța usturoiul mai ușor.

Dacă porcul este tăiat în familia ta atunci lucrurile sunt simple. Păstrează bucățile din spate și din lateralele carcasei și taie-le în bucăți de 40-60 cm, cu o lățime de aproximativ 1,5-2,5 cm, dar pot fi și mai groase. Taie-le astfel încât să ai bucăți netede.

Slănina se poate afuma fie cu lemn de fag, fie de cireș sau de măr, în funcție de disponibilitate sau preferințe.

Ingrediente

Mod de preparare

Se freacă fiecare bucată de slănină cu sare grunjoasă, apoi este pusă acoperită de sare, din care își va trage cât va avea nevoie. Se acoperă cu un prosop de bumbac și se lasă să stea 3 zile. După aceea, se curăță sarea și se sărează din nou. Bucățile de slănină se pun una peste alta. Se lasă așa 30 de zile într-un loc răcoros. O dată pe săptămână se mai schimbă sarea. După 30 de zile se spală cu apă caldă, sarea răzuindu-se cu un cuțit.

Usturoiul se pisează și se amestecă cu piperul și boiaua dulce, până se transformă într-o pastă. Dacă este prea groasă se adaugă puțină apă. Apoi se freacă bucățile de slănină cu ea. După aceea, bucățile sunt lăsate să se usuce la aer timp de două zile. Citește mai multe despre cum să rămâi slabă pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Afumarea se va face în mai multe etape. În prima zi slănina se lasă aproximativ 2-3 ore, a doua zi până la 6 ore și se repetă până când capătă o culoare aurie. Bucățile trebuie să stea la o distanță de circa 2 m de vatra afumătoarei.

După ce se afumă slănina se lasă 10 zile afară să se aerisească. Apoi se presară cu boia dulce și se depozitează.

Cum se păstrează slănina afumată

După afumare slănina trebuie păstrată la congelator. Se pune în pungi speciale pentru a nu prinde miros de la restul alimentelor puse acolo.

Este important să o porționezi corect, astfel încât atunci când scoți o bucată să o consumi în timp util, fără să râncezească. La congelator va rezista până la doi ani.

Slănina afumată cu boia se poate consuma cu muștar, cu ceapă albă sau roșie sau cu hrean, cu pâine de casă. Alături de ea mai poți pune pe platou brânzeturi, tobă, lebăr, kaizer sau alte mezeluri tradiționale românești.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
persoana care încălzește mâncare la microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
marry me chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Galerie foto
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
femeie făcând piure de cartofi
11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
4 decembrie, 05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Au cumpărat un conac italian dărăpănat cu 140.000€ fără să-l vadă înainte. Surpriza de la prima vizită
Au cumpărat un conac italian dărăpănat cu 140.000€ fără să-l vadă înainte. Surpriza de la prima vizită
Au cumpărat un conac italian dărăpănat cu 140.000€ fără să-l vadă înainte. Surpriza de la prima vizită
Afacerea în care investește Radu Drăgușin banii de la Tottenham. Are încasări fabuloase
Afacerea în care investește Radu Drăgușin banii de la Tottenham. Are încasări fabuloase
Afacerea în care investește Radu Drăgușin banii de la Tottenham. Are încasări fabuloase
Cele mai noi episoade ale serialului original Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, lider de audienţă
Cele mai noi episoade ale serialului original Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, lider de audienţă
Cele mai noi episoade ale serialului original Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, lider de audienţă
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
închide