Ce este bulgur. Unde se găsește și ce poți prepara din el

Bulgurul este o cereală integrală mediteraneană antică, făcut din boabe de grâu roșu tare de iarnă, care au fost prelucrate pentru a descompune o parte din stratul exterior. Are o ușoară aromă de nuci, este ușor de gătit și foarte versatil. Hai să aflăm împreună ce este bulgur și ce beneficii are asupra sănătății.

Publicat: 5 noiembrie 2022, 07:00
Bulgur pe o masă și într-un castron transparent
Grâul bulgur poate înlocui orezul în rețete/ Profimedia Images

Bulgurul este ingredientul de bază în tabbouleh, o salată mediteraneană populară preparată din pătrunjel tocat, grâu bulgur, roșii și ierburi proaspete. 

Această cereală integrală are mult mai multe utilizări. Poate înlocui orezul în multe preparate, poate fi ingredient în salate, supe, tocănițe sau garnituri.

Poți să cumperi grâu bulgur din orice supermarket. Îl găsești la secțiunea de orez sau la cea de produse internaționale sau din magazinele specializate în produse naturale, de tip ”plafar”. De asemenea, poate fi găsit și în magazine online.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de grâu bulgur 

Există 4 tipuri principale de boabe de bulgur: fin, mediu, grosier și extra grosier. 

Bulgurul fin are o textură asemănătoare cu cea a cușcușului. Bulgurul are un timp scurt de gătire și nu trebuie fiert. Se lasă la înmuiat câteva minute în apă fierbinte și este gata.

Grâul bulgur grosier, pe de altă parte, trebuie fiert cu puțin lichid—apă sau supă de legume sau carne, și un praf de sare. Ambele tipuri sunt ușor și simplu de preparat în doar câteva minute. 

Un avantaj al folosirii grâului bulgur în preparatele tale este timpul scurt necesar gătirii. De exemplu, cel grosier are nevoie să fiarbă aproximativ 12 minute sau până când este fraged și tot lichidul este absorbit. Bulgurul fin trebuie să stea în apă fiartă timp de 10 minute, acoperit. Va fi pufos și va avea o textură plăcută.

Care este raportul dintre apă și bulgur la gătit

Raportul dintre apă și cereale este ceea ce face diferența între un bulgur pufos și unul sec și fad. Pentru a găti o cană de grâu bulgur uscat, vei avea nevoie de 1 ½ cană de lichid. Poți folosi apă, supă de carne (de preferat de pui) sau de legume.

Pentru a înmuia o cană de bulgur fin, vei avea nevoie de două căni de lichid. Dintr-o cană de grâu bulgur uscat vor rezulta 3 căni de bulgur pufos gătit. Îți oferim și o rețetă de bulgur cu roșii și usturoi.

Cea mai simplă metodă de a găti grâu bulgur

Ai nevoie de o cană de bulgur grosier uscat, pe care trebuie să îl clătești bine apoi să îl scurgi. Pui o oală cu 400 ml de apă/supă pe foc și când ajunge la punctul de fierbere adaugi bulgurul și o lingură de ulei de măsline. Se asezonează cu puțină sare.

Când începe să facă bule dai focul mai mic, acoperi oala și lași să fiarbă 12 minute. Când aproape nu mai este deloc lichid, iei vasul de pe foc și îl mai lași să stea acoperit încă 10 minute. Apoi îl amesteci cu furculița pentru a deveni mai pufos.

Citește și

Cum se gătește bulgurul fin 

Bulgurul fin nu necesită de obicei fierberea pe aragaz deoarece boabele sunt prea mici. În schimb, trebuie pur și simplu să îl înmoi în apă. Pune o cană de bulgur fin uscat într-un castron mare. 

Toarnă deasupra două căni de apă/supă fierbinte. Acoperă-l și lasă-l 10-12 minute. Atunci când bulgurul s-a înmuiat și toată apa s-a absorbit, îl amesteci cu furculița și îl poți consuma. Acum că ai înțeles ce este bulgur și ce poți prepara cu el, te invităm să încerci și rețeta de salată de bulgur și quinoua.

Cum se depozitează grâul bulgur

Bulgurul uscat se păstrează într-un recipient închis ermetic, de preferat din sticlă, ferit de căldură, lumină și umiditate. Dacă este depozitat corect, grâul bulgur uscat se va păstra aproximativ 2 ani. De asemenea, poate fi chiar și congelat, ceea ce îi crește semnificativ durata de viață.

Cum se păstrează bulgurul gătit

Bulgurul fiert trebuie păstrat într-un recipient ermetic la frigider până la 4 zile. De asemenea, poate fi congelat într-un recipient sau o pungă sigură pentru congelator timp de 3 luni. 

Dacă vrei să reîncălzești bulgurul păstrat la frigider, pune-l într-o cratiță cu puțină apă la foc mediu și lasă-l până se încălzește. Pentru a reîncălzi bulgurul congelat, trebuie să îl dezghețați peste noapte la frigider și apoi să urmezi pașii de mai sus.

În ce preparate se folosește grâul bulgur 

Bulgurul este o cereală incredibil de versatilă. Poți face un pilaf delicios din bulgur grosier sau poți să dai mai multă textură supelor și tocănițelor. În plus, poate fi folosit în orice rețetă care necesită orez brun, pentru că sunt destul de asemănătoare ca gust și textură. 

Bulgurul fin poate fi folosit în aproape orice rețetă care necesită cușcuș. 

Datorită aromei sale ușoare de nucă, bulgurul poate fi transformat și într-o garnitură hrănitoare alături de preparate cu un conținut mai mare de proteine.

Care este diferența dintre bulgur și cușcuș

Atât bulgurul, cât și cușcușul sunt cereale cu boabe mici. Dar, deși arată asemănător, ele sunt diferite în mai multe moduri. În primul rând, spre deosebire de bulgur, cușcușul nu este o cereală integrală. 

Bulgurul este un tip de cereală integrale de grâu care a fost spart, parțial pre-gătit și uscat. Cușcușul este făcut din grâu măcinat grosier și este adesea descris ca un tip mic de paste.

Din punct de vedere caloric, sunt aproape similare. Cușcușul are 176 calorii la 100 g, iar bulgurul 151. Seamănă la fel de bine în ceea ce privește aportul de carbohidrați, lipide și proteine, însă atunci când vine vorba de fibre bulgurul iese câștigător.

Acesta acoperă 33% din necesarul zilnic al unui adult, pe când cușcușul doar 9%. Dacă îți plac rețetele noastre, îți oferim și rețeta de conopidă cu usturoi. Sezonul său încă nu s-a termiant!

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornuri pufoase cu unt într-un coș de lemn
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel pe un tocător de lemn și felii de lămâie
Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă din bucătăria austriacă
Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă din bucătăria austriacă
Porții de ruladă cu ness
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ciorbă de burtă pusă într-un castron alături de un ardei iute
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Un pahar cu lapte alături de un desert delicios pentru rețete cu lapte
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
08:20
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Porție de tort Malakoff
06:28
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
7 octombrie, 08:40
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
7 octombrie, 06:36
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Kombucha pusă într-un borcan transparent
6 octombrie, 12:00
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
6 octombrie, 11:56
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
5 octombrie, 08:53
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Tapenade în bol alb și pe felii de pâine
5 octombrie, 06:26
Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
Timpul de care ai nevoie pentru a adormi poate dezvălui multe despre sănătatea ta. La ce să fii atentă
Timpul de care ai nevoie pentru a adormi poate dezvălui multe despre sănătatea ta. La ce să fii atentă
Timpul de care ai nevoie pentru a adormi poate dezvălui multe despre sănătatea ta. La ce să fii atentă
Câteva zile cu temperaturi de vară, apoi răcirea. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni
Câteva zile cu temperaturi de vară, apoi răcirea. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni
Câteva zile cu temperaturi de vară, apoi răcirea. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni
Surpriză uriaşă: cine îl ajută pe Irinel Columbeanu lună de lună cu 6.000 de lei, după ce a fost abandonat într-un azil
Surpriză uriaşă: cine îl ajută pe Irinel Columbeanu lună de lună cu 6.000 de lei, după ce a fost abandonat într-un azil
Surpriză uriaşă: cine îl ajută pe Irinel Columbeanu lună de lună cu 6.000 de lei, după ce a fost abandonat într-un azil
Monica Bîrlădeanu a plătit o avere pentru cele două rochii de mireasă! Ce detaliu a atras imediat atenția tuturor
Monica Bîrlădeanu a plătit o avere pentru cele două rochii de mireasă! Ce detaliu a atras imediat atenția tuturor
Monica Bîrlădeanu a plătit o avere pentru cele două rochii de mireasă! Ce detaliu a atras imediat atenția tuturor
RBD celebrează aniversarea de 20 de ani cu o victorie. Artiștii au câștigat procesul împotriva fostului lor manager
RBD celebrează aniversarea de 20 de ani cu o victorie. Artiștii au câștigat procesul împotriva fostului lor manager
RBD celebrează aniversarea de 20 de ani cu o victorie. Artiștii au câștigat procesul împotriva fostului lor manager
Google va urmări locația la fiecare 15 minute, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
Clătite cu dovleac, aromate și colorate
Clătite cu dovleac, aromate și colorate
Clătite cu dovleac, aromate și colorate
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
Jisoo de la BLACKPINK s-a vopsit șaten deschis. Cântăreața și-a uimit fanii cu noua ei transformare
Jisoo de la BLACKPINK s-a vopsit șaten deschis. Cântăreața și-a uimit fanii cu noua ei transformare
Jisoo de la BLACKPINK s-a vopsit șaten deschis. Cântăreața și-a uimit fanii cu noua ei transformare
5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap
5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap
5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap
fresh
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă

Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă

Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă

Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi

Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi

Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească

Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească

Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult

Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
închide