Ce este bulgur. Unde se găsește și ce poți prepara din el

Bulgurul este o cereală integrală mediteraneană antică, făcut din boabe de grâu roșu tare de iarnă, care au fost prelucrate pentru a descompune o parte din stratul exterior. Are o ușoară aromă de nuci, este ușor de gătit și foarte versatil. Hai să aflăm împreună ce este bulgur și ce beneficii are asupra sănătății.

Publicat: 5 noiembrie 2022, 07:00
Bulgur pe o masă și într-un castron transparent
Grâul bulgur poate înlocui orezul în rețete/ Profimedia Images

Bulgurul este ingredientul de bază în tabbouleh, o salată mediteraneană populară preparată din pătrunjel tocat, grâu bulgur, roșii și ierburi proaspete. 

Această cereală integrală are mult mai multe utilizări. Poate înlocui orezul în multe preparate, poate fi ingredient în salate, supe, tocănițe sau garnituri.

Poți să cumperi grâu bulgur din orice supermarket. Îl găsești la secțiunea de orez sau la cea de produse internaționale sau din magazinele specializate în produse naturale, de tip ”plafar”. De asemenea, poate fi găsit și în magazine online.

Tipuri de grâu bulgur 

Există 4 tipuri principale de boabe de bulgur: fin, mediu, grosier și extra grosier. 

Bulgurul fin are o textură asemănătoare cu cea a cușcușului. Bulgurul are un timp scurt de gătire și nu trebuie fiert. Se lasă la înmuiat câteva minute în apă fierbinte și este gata.

Grâul bulgur grosier, pe de altă parte, trebuie fiert cu puțin lichid—apă sau supă de legume sau carne, și un praf de sare. Ambele tipuri sunt ușor și simplu de preparat în doar câteva minute. 

Un avantaj al folosirii grâului bulgur în preparatele tale este timpul scurt necesar gătirii. De exemplu, cel grosier are nevoie să fiarbă aproximativ 12 minute sau până când este fraged și tot lichidul este absorbit. Bulgurul fin trebuie să stea în apă fiartă timp de 10 minute, acoperit. Va fi pufos și va avea o textură plăcută.

Care este raportul dintre apă și bulgur la gătit

Raportul dintre apă și cereale este ceea ce face diferența între un bulgur pufos și unul sec și fad. Pentru a găti o cană de grâu bulgur uscat, vei avea nevoie de 1 ½ cană de lichid. Poți folosi apă, supă de carne (de preferat de pui) sau de legume.

Pentru a înmuia o cană de bulgur fin, vei avea nevoie de două căni de lichid. Dintr-o cană de grâu bulgur uscat vor rezulta 3 căni de bulgur pufos gătit. Îți oferim și o rețetă de bulgur cu roșii și usturoi.

Cea mai simplă metodă de a găti grâu bulgur

Ai nevoie de o cană de bulgur grosier uscat, pe care trebuie să îl clătești bine apoi să îl scurgi. Pui o oală cu 400 ml de apă/supă pe foc și când ajunge la punctul de fierbere adaugi bulgurul și o lingură de ulei de măsline. Se asezonează cu puțină sare.

Când începe să facă bule dai focul mai mic, acoperi oala și lași să fiarbă 12 minute. Când aproape nu mai este deloc lichid, iei vasul de pe foc și îl mai lași să stea acoperit încă 10 minute. Apoi îl amesteci cu furculița pentru a deveni mai pufos.

Citește și

Cum se gătește bulgurul fin 

Bulgurul fin nu necesită de obicei fierberea pe aragaz deoarece boabele sunt prea mici. În schimb, trebuie pur și simplu să îl înmoi în apă. Pune o cană de bulgur fin uscat într-un castron mare. 

Toarnă deasupra două căni de apă/supă fierbinte. Acoperă-l și lasă-l 10-12 minute. Atunci când bulgurul s-a înmuiat și toată apa s-a absorbit, îl amesteci cu furculița și îl poți consuma. Acum că ai înțeles ce este bulgur și ce poți prepara cu el, te invităm să încerci și rețeta de salată de bulgur și quinoua.

Cum se depozitează grâul bulgur

Bulgurul uscat se păstrează într-un recipient închis ermetic, de preferat din sticlă, ferit de căldură, lumină și umiditate. Dacă este depozitat corect, grâul bulgur uscat se va păstra aproximativ 2 ani. De asemenea, poate fi chiar și congelat, ceea ce îi crește semnificativ durata de viață.

Cum se păstrează bulgurul gătit

Bulgurul fiert trebuie păstrat într-un recipient ermetic la frigider până la 4 zile. De asemenea, poate fi congelat într-un recipient sau o pungă sigură pentru congelator timp de 3 luni. 

Dacă vrei să reîncălzești bulgurul păstrat la frigider, pune-l într-o cratiță cu puțină apă la foc mediu și lasă-l până se încălzește. Pentru a reîncălzi bulgurul congelat, trebuie să îl dezghețați peste noapte la frigider și apoi să urmezi pașii de mai sus.

În ce preparate se folosește grâul bulgur 

Bulgurul este o cereală incredibil de versatilă. Poți face un pilaf delicios din bulgur grosier sau poți să dai mai multă textură supelor și tocănițelor. În plus, poate fi folosit în orice rețetă care necesită orez brun, pentru că sunt destul de asemănătoare ca gust și textură. 

Bulgurul fin poate fi folosit în aproape orice rețetă care necesită cușcuș. 

Datorită aromei sale ușoare de nucă, bulgurul poate fi transformat și într-o garnitură hrănitoare alături de preparate cu un conținut mai mare de proteine.

Care este diferența dintre bulgur și cușcuș

Atât bulgurul, cât și cușcușul sunt cereale cu boabe mici. Dar, deși arată asemănător, ele sunt diferite în mai multe moduri. În primul rând, spre deosebire de bulgur, cușcușul nu este o cereală integrală. 

Bulgurul este un tip de cereală integrale de grâu care a fost spart, parțial pre-gătit și uscat. Cușcușul este făcut din grâu măcinat grosier și este adesea descris ca un tip mic de paste.

Din punct de vedere caloric, sunt aproape similare. Cușcușul are 176 calorii la 100 g, iar bulgurul 151. Seamănă la fel de bine în ceea ce privește aportul de carbohidrați, lipide și proteine, însă atunci când vine vorba de fibre bulgurul iese câștigător.

Acesta acoperă 33% din necesarul zilnic al unui adult, pe când cușcușul doar 9%. Dacă îți plac rețetele noastre, îți oferim și rețeta de conopidă cu usturoi. Sezonul său încă nu s-a termiant!

Citește și
CELE MAI CITITE
Chiftele de orez pe o farfurie albă, una secționată și pe un platou de lemn
Chiftele de orez. Rețetă rapidă și ușor de preparat
Chiftele de orez. Rețetă rapidă și ușor de preparat
Maioneză de avocado în bol alb cu lingură, alături de două jumătăți de avocado
Maioneză de avocado. Rețetă simplă și delicioasă
Maioneză de avocado. Rețetă simplă și delicioasă
fursecuri cu fulgi de ovăzpe un platou de lemn
3 rețete cu fulgi de ovăz. Le poți prepara pentru orice masă a zilei
3 rețete cu fulgi de ovăz. Le poți prepara pentru orice masă a zilei
O mămășigă frumos porționată pe un tocător de lemn
Cât se fierbe mămăliga. Trucuri de la bunica
Cât se fierbe mămăliga. Trucuri de la bunica
Cușcuș cu legume într-o crăticioară neagră cu mânere
Cușcuș cu legume. Rețetă simplă, de post
Cușcuș cu legume. Rețetă simplă, de post
Te-ar mai putea interesa și
O sfeclă roșie tăiată în feli rotunde pe un tocător de lemn
Totul despre sfeclă. Rețete sănătoase și ușoare
Totul despre sfeclă. Rețete sănătoase și ușoare
Cușcuș cu legume într-o crăticioară neagră cu mânere
Galerie foto
Cușcuș cu legume. Rețetă simplă, de post
Cușcuș cu legume. Rețetă simplă, de post
O masă pe care se află mai multe preparate din cușcuș
Ce este cușcuș. Unde îl găsești și ce rețete poți face din el
Ce este cușcuș. Unde îl găsești și ce rețete poți face din el
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chiftele de linte și ciuperci într-un bol cu salată, alături de un bol cu ketchup
06:00
Chiftele de linte și ciuperci, gustoase și hrănitoare Chiftele de linte și ciuperci, gustoase și hrănitoare
O masă plină de alimentare care îți cresc masa musculară
26 noiembrie, 08:00
5 obiceiuri alimentare care îți cresc masa musculară 5 obiceiuri alimentare care îți cresc masa musculară
Bol cu cartofi copți în coajă, presărați cu usturoi și cimbru verde, pe un ștergar alb cu albastru, alături de tacâmuri de servire
26 noiembrie, 07:00
Cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi Cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi
Pateu de măsline cu capere într-un vas rustic, metalic și pe o felie de pâine
26 noiembrie, 06:00
Pateu de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post Pateu de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Falafel sau chifteluțe din năut într-un bol, una secționată
25 noiembrie, 08:00
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Cartofi aromați la cuptor, așezați pe o hârtie și pe un tocător de lemn și presărați cu crenguțe de rozmarin și cimbru
25 noiembrie, 07:00
Cartofi aromați la cuptor. Rețetă simplă de post Cartofi aromați la cuptor. Rețetă simplă de post
O masă pe care se află alimente care îți cresc colesterolul
25 noiembrie, 06:00
4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse 4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse
Alimente congelate în caserole care stau pe un blat alb de lemn
24 noiembrie, 08:00
6 alimente congelate care nu trebuie să-ți lipsească din casă 6 alimente congelate care nu trebuie să-ți lipsească din casă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Maioneză de avocado în bol alb cu lingură, alături de două jumătăți de avocado
1
Maioneză de avocado. Rețetă simplă și delicioasă
Maioneză de avocado. Rețetă simplă și delicioasă
Dacă îți plac salatele sau aperitivele cu maioneză și în perioadele de post te poți bucura de astfel de combinații pentru că există și rețete de maioneză de post. Una dintre...
Chiftele de orez pe o farfurie albă, una secționată și pe un platou de lemn
2
Chiftele de orez. Rețetă rapidă și ușor de preparat
Chiftele de orez. Rețetă rapidă și ușor de preparat
Dacă te întrebi ce să mai prepari pentru a-i impresiona pe cei dragi cu gustări simple, dar delicioase, prepară chiftele de orez. Rețeta este simplă, rapidă și ușor de preparat. Chiftelele...
Regina Elisaneta a II-a în timp ce tăia un tort
3
Ce mânca Regina Elisabeta în fiecare zi. Consuma aceste preparate de la vârsta de doi ani
Ce mânca Regina Elisabeta în fiecare zi. Consuma aceste preparate de la vârsta de doi ani
Regina Elisabeta a II-a era recunoscută pentru modestia ei în ceea ce privește mâncarea. Fostul ei bucătar, a povestit care erau preferințele culinare are regretatei suverane. Hai să aflăm împreună ce...
Prăjitură cu banană și fulgi de ovăz pe un tocător
4
Prăjitură cu banană și fulgi de ovăz. Desertul sănătos fără zahăr și fără gluten
Prăjitură cu banană și fulgi de ovăz. Desertul sănătos fără zahăr și fără gluten
Combinația de banană și fulgi de ovăz poate fi desertul pe care îl căutai atunci când voiai să mănânci ceva dulce și sănătos. Nu conține zahăr, nici gluten sau lactoză, așa...
Falafel sau chifteluțe din năut într-un bol, una secționată
5
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Dacă dorești să poposești pentru inspirația culinară și în bucătăriile altor popoare, încearcă rețeta de chifteluțe din năut cunoscute sub denumirea de Falafel. Este o rețetă din bucătăria libaneză. Este unul...
Parteneri
Ce spune despre tine anotimpul în care te-ai născut. Tipul de personalitate pe care îl poți avea

Ce spune despre tine anotimpul în care te-ai născut. Tipul de personalitate pe care îl poți avea

Ce spune despre tine anotimpul în care te-ai născut. Tipul de personalitate pe care îl poți avea
Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii

Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii

Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii
Fiica lui Ion Țiriac a surprins pe toată lumea! Decizia luată la 25 de ani

Fiica lui Ion Țiriac a surprins pe toată lumea! Decizia luată la 25 de ani

Fiica lui Ion Țiriac a surprins pe toată lumea! Decizia luată la 25 de ani
Shakira, dans senzual lângă un alt bărbat după despărțirea de Pique | VIDEO. Cum s-a putut filma vedeta

Shakira, dans senzual lângă un alt bărbat după despărțirea de Pique | VIDEO. Cum s-a putut filma vedeta

Shakira, dans senzual lângă un alt bărbat după despărțirea de Pique | VIDEO. Cum s-a putut filma vedeta
Gökberk Demirci din “Jurământul prezintă imagini din cel mai nou proiect profesional. Despre ce este vorba

Gökberk Demirci din “Jurământul” prezintă imagini din cel mai nou proiect profesional. Despre ce este vorba

Gökberk Demirci din “Jurământul” prezintă imagini din cel mai nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Un asteroid s-a prăbușit pe Pământ. Ce ar fi lăsat în urma sa

Un asteroid s-a prăbușit pe Pământ. Ce ar fi lăsat în urma sa

Un asteroid s-a prăbușit pe Pământ. Ce ar fi lăsat în urma sa
A răsărit soarele pe strada lui Demi Lovato. Cine este noul iubit al artistei. Sunt recunoscătoare

A răsărit soarele pe strada lui Demi Lovato. Cine este noul iubit al artistei. „Sunt recunoscătoare”

A răsărit soarele pe strada lui Demi Lovato. Cine este noul iubit al artistei. „Sunt recunoscătoare”
fresh
Falafel sau chifteluțe din năut într-un bol, una secționată
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Cartofi aromați la cuptor. Rețetă simplă de post
Cartofi aromați la cuptor. Rețetă simplă de post
4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse
4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse
Pateu de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Pateu de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi
Cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi
închide