Ce este bulgur. Unde se găsește și ce poți prepara din el

Bulgurul este o cereală integrală mediteraneană antică, făcut din boabe de grâu roșu tare de iarnă, care au fost prelucrate pentru a descompune o parte din stratul exterior. Are o ușoară aromă de nuci, este ușor de gătit și foarte versatil. Hai să aflăm împreună ce este bulgur și ce beneficii are asupra sănătății.

Publicat: 5 noiembrie 2022, 07:00
Bulgur pe o masă și într-un castron transparent
Grâul bulgur poate înlocui orezul în rețete/ Profimedia Images

Bulgurul este ingredientul de bază în tabbouleh, o salată mediteraneană populară preparată din pătrunjel tocat, grâu bulgur, roșii și ierburi proaspete. 

Această cereală integrală are mult mai multe utilizări. Poate înlocui orezul în multe preparate, poate fi ingredient în salate, supe, tocănițe sau garnituri.

Poți să cumperi grâu bulgur din orice supermarket. Îl găsești la secțiunea de orez sau la cea de produse internaționale sau din magazinele specializate în produse naturale, de tip ”plafar”. De asemenea, poate fi găsit și în magazine online.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de grâu bulgur 

Există 4 tipuri principale de boabe de bulgur: fin, mediu, grosier și extra grosier. 

Bulgurul fin are o textură asemănătoare cu cea a cușcușului. Bulgurul are un timp scurt de gătire și nu trebuie fiert. Se lasă la înmuiat câteva minute în apă fierbinte și este gata.

Grâul bulgur grosier, pe de altă parte, trebuie fiert cu puțin lichid—apă sau supă de legume sau carne, și un praf de sare. Ambele tipuri sunt ușor și simplu de preparat în doar câteva minute. 

Un avantaj al folosirii grâului bulgur în preparatele tale este timpul scurt necesar gătirii. De exemplu, cel grosier are nevoie să fiarbă aproximativ 12 minute sau până când este fraged și tot lichidul este absorbit. Bulgurul fin trebuie să stea în apă fiartă timp de 10 minute, acoperit. Va fi pufos și va avea o textură plăcută.

Care este raportul dintre apă și bulgur la gătit

Raportul dintre apă și cereale este ceea ce face diferența între un bulgur pufos și unul sec și fad. Pentru a găti o cană de grâu bulgur uscat, vei avea nevoie de 1 ½ cană de lichid. Poți folosi apă, supă de carne (de preferat de pui) sau de legume.

Pentru a înmuia o cană de bulgur fin, vei avea nevoie de două căni de lichid. Dintr-o cană de grâu bulgur uscat vor rezulta 3 căni de bulgur pufos gătit. Îți oferim și o rețetă de bulgur cu roșii și usturoi.

Cea mai simplă metodă de a găti grâu bulgur

Ai nevoie de o cană de bulgur grosier uscat, pe care trebuie să îl clătești bine apoi să îl scurgi. Pui o oală cu 400 ml de apă/supă pe foc și când ajunge la punctul de fierbere adaugi bulgurul și o lingură de ulei de măsline. Se asezonează cu puțină sare.

Când începe să facă bule dai focul mai mic, acoperi oala și lași să fiarbă 12 minute. Când aproape nu mai este deloc lichid, iei vasul de pe foc și îl mai lași să stea acoperit încă 10 minute. Apoi îl amesteci cu furculița pentru a deveni mai pufos.

Citește și

Cum se gătește bulgurul fin 

Bulgurul fin nu necesită de obicei fierberea pe aragaz deoarece boabele sunt prea mici. În schimb, trebuie pur și simplu să îl înmoi în apă. Pune o cană de bulgur fin uscat într-un castron mare. 

Toarnă deasupra două căni de apă/supă fierbinte. Acoperă-l și lasă-l 10-12 minute. Atunci când bulgurul s-a înmuiat și toată apa s-a absorbit, îl amesteci cu furculița și îl poți consuma. Acum că ai înțeles ce este bulgur și ce poți prepara cu el, te invităm să încerci și rețeta de salată de bulgur și quinoua.

Cum se depozitează grâul bulgur

Bulgurul uscat se păstrează într-un recipient închis ermetic, de preferat din sticlă, ferit de căldură, lumină și umiditate. Dacă este depozitat corect, grâul bulgur uscat se va păstra aproximativ 2 ani. De asemenea, poate fi chiar și congelat, ceea ce îi crește semnificativ durata de viață.

Cum se păstrează bulgurul gătit

Bulgurul fiert trebuie păstrat într-un recipient ermetic la frigider până la 4 zile. De asemenea, poate fi congelat într-un recipient sau o pungă sigură pentru congelator timp de 3 luni. 

Dacă vrei să reîncălzești bulgurul păstrat la frigider, pune-l într-o cratiță cu puțină apă la foc mediu și lasă-l până se încălzește. Pentru a reîncălzi bulgurul congelat, trebuie să îl dezghețați peste noapte la frigider și apoi să urmezi pașii de mai sus.

În ce preparate se folosește grâul bulgur 

Bulgurul este o cereală incredibil de versatilă. Poți face un pilaf delicios din bulgur grosier sau poți să dai mai multă textură supelor și tocănițelor. În plus, poate fi folosit în orice rețetă care necesită orez brun, pentru că sunt destul de asemănătoare ca gust și textură. 

Bulgurul fin poate fi folosit în aproape orice rețetă care necesită cușcuș. 

Datorită aromei sale ușoare de nucă, bulgurul poate fi transformat și într-o garnitură hrănitoare alături de preparate cu un conținut mai mare de proteine.

Care este diferența dintre bulgur și cușcuș

Atât bulgurul, cât și cușcușul sunt cereale cu boabe mici. Dar, deși arată asemănător, ele sunt diferite în mai multe moduri. În primul rând, spre deosebire de bulgur, cușcușul nu este o cereală integrală. 

Bulgurul este un tip de cereală integrale de grâu care a fost spart, parțial pre-gătit și uscat. Cușcușul este făcut din grâu măcinat grosier și este adesea descris ca un tip mic de paste.

Din punct de vedere caloric, sunt aproape similare. Cușcușul are 176 calorii la 100 g, iar bulgurul 151. Seamănă la fel de bine în ceea ce privește aportul de carbohidrați, lipide și proteine, însă atunci când vine vorba de fibre bulgurul iese câștigător.

Acesta acoperă 33% din necesarul zilnic al unui adult, pe când cușcușul doar 9%. Dacă îți plac rețetele noastre, îți oferim și rețeta de conopidă cu usturoi. Sezonul său încă nu s-a termiant!

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate de cartofi
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
10 decembrie, 05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
închide