Cum să gătești legume la grătar. Metodele prin care rămân suculente și crocante
Nu poți face grătar fără să pui și câteva legume pe care să le ai drept garnitură. Sunt delicioase, suculente, pline de vitamine, minerale și fibre. Le poți pregăti atât pe grătar cu cărbuni, cât și pe cel cu gaz. Descoperă cum să gătești legume la grătar. Iată câteva metodele prin care rămân suculente și crocante.
Fiecare legumă are un profil distinct de aromă și un grad diferit de umiditate. De aceea, atunci când le gătești pe grătar trebuie să le tratezi diferit. Contează și tipul de grătar folosit, pentru că legumele reacționează diferit la gaz sau lemne.
Specialiștii de la Food52 au făcut mai multe experimente pentru a vedea care este cea mai bună metodă pentru a găti legume pe grătarul cu gaz. Toate loturile au fost asezonate cu sare și piper cu 30 de minute înainte de a fi gătite, cu exceția legumelor care au fost făcute saramură. De asemenea, a uns cu ulei de avocado fiecare legumă înainte de a o pune pe grătar.
Cum se pregătesc legumele pentru a fi puse pe grătar
Ardeiului gras i-au fost îndepărtate tulpinile și semințele. Apoi a fost tăiat pe lungime în 4 bucăți. dovlecelul a fost tăiat în rondele de aproximativ 1,5 cm grosime. Dacă vrei îl poți tăia și bastonașe cu aceeași grosime.
De la broccoli s-au folosit atât buchețelele, cât și tulpina. Primele au fost desfăcute în bucăți mai mici, iar tulpina a fost tăiată în rondele. Porumbului i s-au îndepărtat foile și mătasea.
Legume pe grătar la căldură directă
Grătarul cu gaz trebuie încălzit la 190-200°C. Poți să așezi legumele direct pe marginea grătarului și să le lași până când se înmoaie și se carbonizează pe alocuri. Întoarce-le din când în când. Când sunt gata se scoți într-un bol și le asezonezi.
Legume gătite în folie de aluminiu
Se încinge grătarul la 190-200°C. Legumele se împachetează în folie de aluminiu și se așează pe partea laterală a grătarului.
Se lasă aproximativ 10-15 minute. Poți desface folia într-un colț, cu grijă să nu te arzi, pentru a vedea dacă s-au înmuiat. Se iau de pe grătar, se scot din pachet și se asezonează.
Frigărui de legume
Se încinge grătarul la 190-200°C și se unge cu ulei. Se pune frigăruia direct pe partea laterală. Se lasă să se gătească întorcându-le din când în când, până se înmoaie și se carbonizează pe alocuri.
Se iau de pe grătar și se asezonează. Încearcă și rețeta de frigărui de pui cu legume.
Legume în saramură
Legumele se țin într-o saramură pregătită 500 ml de apă fierbinte, o lingură de sare, 2 linguri de zahăr și 120 ml oțet. După ce saramura se răcește, se pun în ea legumele și se lasă o oră. Apoi se scot într-un prosop de hârtie pentru a se usca și se ung cu ulei pe toate părțile.
Se încinge grătarul la 190-200°C și se unge cu ulei. Se așează legumele direct pe marginea grătarului. Se lasă până se înmoaie și sunt carbonizate pe alocuri. Se întorc ocazional. Se iau de pe grătar, se asezonează cu sare și pier. Pe porumb se pune și unt.
Ce legume poți alege pentru garnitura la grătar
Există anumite legume care se vor pregăti foarte bine la grătar. Astfel, am selectat pentru tine câteva sortimente de legume pe care le poți preapra drept garnitură.
Brocoli
Cea mai bună metodă de gătit pentru broccoli este direct pe grătar. De asemenea, ținut în saramură și apoi pus pe grătar este delicios. Capătă o aromă dulce, cu note acidulate.
Dacă vrei să faci broccoli pe grătar în folie de aluminiu este bine să adaugi și unt și ierburi aromatice. Va fi moale și parfumat și va fi apreciat și de cei care refuză în mod obișnuit să consume această legumă.
Broccoli nu este prea potrivit pentru frigărui. Din cauza formei sale neregulate nu se va găti uniform și va trebui să îl întorci de foarte multe ori.
Ardei gras
Ardeiul gras are un grad mare de umiditate de aceea are nevoie să fie gătit pe grătar la căldură. Vor rămâne fermi la exterior, dar pulpa se va înmuia suficient cât să aibă o textură plăcută. La fel de bine se gătesc și când sunt puși pe frigărui.
Puși în saramură înainte de a fi puși pe grătar, ardeii grași nu vor absorbi din aromele acesteia. Nu merită efortul
Dovlecel
Dovleceii gătiți la grătar la căldură directă sunt excelenți. La mijloc vor fi moi, aproape cremoși. Dacă îl pui pe frigăruie va avea marginile erau moi și carbonizate, iar în centru va rămâne al dente.
Nu încerca să faci dovlecel în folie pentru că vei obține o pastă moale, fără nicio textură, greu de mâncat. În schimb, puși în saramură au un gust foarte bun, însă nu capătă consistența la fel de bună ca atunci când sunt gătiți direct la căldura grătarului.
Porumb
Porumbul se va găti cel mai bine la căldura directă a grătarului. Delicios este și dacă îl vei ține o oră în saramură pentru că va avea o aromă dulce și sărată în același timp. Poți să îl pui și în folie de aluminiu, dar boabele sale nu vor avea aceeași textură ca atunci când sunt gătite la căldură directă.