Cum să gătești legume la grătar. Metodele prin care rămân suculente și crocante

Nu poți face grătar fără să pui și câteva legume pe care să le ai drept garnitură. Sunt delicioase, suculente, pline de vitamine, minerale și fibre. Le poți pregăti atât pe grătar cu cărbuni, cât și pe cel cu gaz. Descoperă cum să gătești legume la grătar. Iată câteva metodele prin care rămân suculente și crocante.

Legume la grătar pe un platou rotund
Fiecare legumă are nevoie de o metodă anume pentru a fi gătită la grătar/ Shutterstock

Fiecare legumă are un profil distinct de aromă și un grad diferit de umiditate. De aceea, atunci când le gătești pe grătar trebuie să le tratezi diferit. Contează și tipul de grătar folosit, pentru că legumele reacționează diferit la gaz sau lemne.

Specialiștii de la Food52 au făcut mai multe experimente pentru a vedea care este cea mai bună metodă pentru a găti legume pe grătarul cu gaz. Toate loturile au fost asezonate cu sare și piper cu 30 de minute înainte de a fi gătite, cu exceția legumelor care au fost făcute saramură. De asemenea, a uns cu ulei de avocado fiecare legumă înainte de a o pune pe grătar.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se pregătesc legumele pentru a fi puse pe grătar

Ardeiului gras i-au fost îndepărtate tulpinile și semințele. Apoi a fost tăiat pe lungime în 4 bucăți. dovlecelul a fost tăiat în rondele de aproximativ 1,5 cm grosime. Dacă vrei îl poți tăia și bastonașe cu aceeași grosime.

De la broccoli s-au folosit atât buchețelele, cât și tulpina. Primele au fost desfăcute în bucăți mai mici, iar tulpina a fost tăiată în rondele. Porumbului i s-au îndepărtat foile și mătasea.

Legume pe grătar la căldură directă

Grătarul cu gaz trebuie încălzit la 190-200°C. Poți să așezi legumele direct pe marginea grătarului și să le lași până când se înmoaie și se carbonizează pe alocuri. Întoarce-le din când în când. Când sunt gata se scoți într-un bol și le asezonezi.

Legume gătite în folie de aluminiu

Se încinge grătarul la 190-200°C. Legumele se împachetează în folie de aluminiu și se așează pe partea laterală a grătarului.

Se lasă aproximativ 10-15 minute. Poți desface folia într-un colț, cu grijă să nu te arzi, pentru a vedea dacă s-au înmuiat. Se iau de pe grătar, se scot din pachet și se asezonează.

Frigărui de legume

Se încinge grătarul la 190-200°C și se unge cu ulei. Se pune frigăruia direct pe partea laterală. Se lasă să se gătească întorcându-le din când în când, până se înmoaie și se carbonizează pe alocuri.

Se iau de pe grătar și se asezonează. Încearcă și rețeta de frigărui de pui cu legume.

Legume în saramură

Legumele se țin într-o saramură pregătită 500 ml de apă fierbinte, o lingură de sare, 2 linguri de zahăr și 120 ml oțet. După ce saramura se răcește, se pun în ea legumele și se lasă o oră. Apoi se scot într-un prosop de hârtie pentru a se usca și se ung cu ulei pe toate părțile.

Se încinge grătarul la 190-200°C și se unge cu ulei. Se așează legumele direct pe marginea grătarului. Se lasă până se înmoaie și sunt carbonizate pe alocuri. Se întorc ocazional. Se iau de pe grătar, se asezonează cu sare și pier. Pe porumb se pune și unt.

Ce legume poți alege pentru garnitura la grătar

Există anumite legume care se vor pregăti foarte bine la grătar. Astfel, am selectat pentru tine câteva sortimente de legume pe care le poți preapra drept garnitură.

Brocoli

Cea mai bună metodă de gătit pentru broccoli este direct pe grătar. De asemenea, ținut în saramură și apoi pus pe grătar este delicios. Capătă o aromă dulce, cu note acidulate.

Dacă vrei să faci broccoli pe grătar în folie de aluminiu este bine să adaugi și unt și ierburi aromatice. Va fi moale și parfumat și va fi apreciat și de cei care refuză în mod obișnuit să consume această legumă.

Broccoli nu este prea potrivit pentru frigărui. Din cauza formei sale neregulate nu se va găti uniform și va trebui să îl întorci de foarte multe ori.

Ardei gras

Ardeiul gras are un grad mare de umiditate de aceea are nevoie să fie gătit pe grătar la căldură. Vor rămâne fermi la exterior, dar pulpa se va înmuia suficient cât să aibă o textură plăcută. La fel de bine se gătesc și când sunt puși pe frigărui.

Puși în saramură înainte de a fi puși pe grătar, ardeii grași nu vor absorbi din aromele acesteia. Nu merită efortul

Dovlecel

Dovleceii gătiți la grătar la căldură directă sunt excelenți. La mijloc vor fi moi, aproape cremoși. Dacă îl pui pe frigăruie va avea marginile erau moi și carbonizate, iar în centru va rămâne al dente.

Nu încerca să faci dovlecel în folie pentru că vei obține o pastă moale, fără nicio textură, greu de mâncat. În schimb, puși în saramură au un gust foarte bun, însă nu capătă consistența la fel de bună ca atunci când sunt gătiți direct la căldura grătarului.

Porumb

Porumbul se va găti cel mai bine la căldura directă a grătarului. Delicios este și dacă îl vei ține o oră în saramură pentru că va avea o aromă dulce și sărată în același timp. Poți să îl pui și în folie de aluminiu, dar boabele sale nu vor avea aceeași textură ca atunci când sunt gătite la căldură directă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Piure delicios de cartofi dulci într-o crăticioară roșie alături de câteva felii de cartof dulce
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
ce mai poți pune pe grătar ilustrat cu ajutorul mai multor legume
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul întunecat al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
închide