Cum să gătești legume la grătar. Metodele prin care rămân suculente și crocante

Nu poți face grătar fără să pui și câteva legume pe care să le ai drept garnitură. Sunt delicioase, suculente, pline de vitamine, minerale și fibre. Le poți pregăti atât pe grătar cu cărbuni, cât și pe cel cu gaz. Descoperă cum să gătești legume la grătar. Iată câteva metodele prin care rămân suculente și crocante.

Legume la grătar pe un platou rotund
Fiecare legumă are nevoie de o metodă anume pentru a fi gătită la grătar/ Shutterstock

Fiecare legumă are un profil distinct de aromă și un grad diferit de umiditate. De aceea, atunci când le gătești pe grătar trebuie să le tratezi diferit. Contează și tipul de grătar folosit, pentru că legumele reacționează diferit la gaz sau lemne.

Specialiștii de la Food52 au făcut mai multe experimente pentru a vedea care este cea mai bună metodă pentru a găti legume pe grătarul cu gaz. Toate loturile au fost asezonate cu sare și piper cu 30 de minute înainte de a fi gătite, cu exceția legumelor care au fost făcute saramură. De asemenea, a uns cu ulei de avocado fiecare legumă înainte de a o pune pe grătar.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se pregătesc legumele pentru a fi puse pe grătar

Ardeiului gras i-au fost îndepărtate tulpinile și semințele. Apoi a fost tăiat pe lungime în 4 bucăți. dovlecelul a fost tăiat în rondele de aproximativ 1,5 cm grosime. Dacă vrei îl poți tăia și bastonașe cu aceeași grosime.

De la broccoli s-au folosit atât buchețelele, cât și tulpina. Primele au fost desfăcute în bucăți mai mici, iar tulpina a fost tăiată în rondele. Porumbului i s-au îndepărtat foile și mătasea.

Legume pe grătar la căldură directă

Grătarul cu gaz trebuie încălzit la 190-200°C. Poți să așezi legumele direct pe marginea grătarului și să le lași până când se înmoaie și se carbonizează pe alocuri. Întoarce-le din când în când. Când sunt gata se scoți într-un bol și le asezonezi.

Legume gătite în folie de aluminiu

Se încinge grătarul la 190-200°C. Legumele se împachetează în folie de aluminiu și se așează pe partea laterală a grătarului.

Se lasă aproximativ 10-15 minute. Poți desface folia într-un colț, cu grijă să nu te arzi, pentru a vedea dacă s-au înmuiat. Se iau de pe grătar, se scot din pachet și se asezonează.

Frigărui de legume

Se încinge grătarul la 190-200°C și se unge cu ulei. Se pune frigăruia direct pe partea laterală. Se lasă să se gătească întorcându-le din când în când, până se înmoaie și se carbonizează pe alocuri.

Se iau de pe grătar și se asezonează. Încearcă și rețeta de frigărui de pui cu legume.

Legume în saramură

Legumele se țin într-o saramură pregătită 500 ml de apă fierbinte, o lingură de sare, 2 linguri de zahăr și 120 ml oțet. După ce saramura se răcește, se pun în ea legumele și se lasă o oră. Apoi se scot într-un prosop de hârtie pentru a se usca și se ung cu ulei pe toate părțile.

Se încinge grătarul la 190-200°C și se unge cu ulei. Se așează legumele direct pe marginea grătarului. Se lasă până se înmoaie și sunt carbonizate pe alocuri. Se întorc ocazional. Se iau de pe grătar, se asezonează cu sare și pier. Pe porumb se pune și unt.

Ce legume poți alege pentru garnitura la grătar

Există anumite legume care se vor pregăti foarte bine la grătar. Astfel, am selectat pentru tine câteva sortimente de legume pe care le poți preapra drept garnitură.

Brocoli

Cea mai bună metodă de gătit pentru broccoli este direct pe grătar. De asemenea, ținut în saramură și apoi pus pe grătar este delicios. Capătă o aromă dulce, cu note acidulate.

Dacă vrei să faci broccoli pe grătar în folie de aluminiu este bine să adaugi și unt și ierburi aromatice. Va fi moale și parfumat și va fi apreciat și de cei care refuză în mod obișnuit să consume această legumă.

Broccoli nu este prea potrivit pentru frigărui. Din cauza formei sale neregulate nu se va găti uniform și va trebui să îl întorci de foarte multe ori.

Ardei gras

Ardeiul gras are un grad mare de umiditate de aceea are nevoie să fie gătit pe grătar la căldură. Vor rămâne fermi la exterior, dar pulpa se va înmuia suficient cât să aibă o textură plăcută. La fel de bine se gătesc și când sunt puși pe frigărui.

Puși în saramură înainte de a fi puși pe grătar, ardeii grași nu vor absorbi din aromele acesteia. Nu merită efortul

Dovlecel

Dovleceii gătiți la grătar la căldură directă sunt excelenți. La mijloc vor fi moi, aproape cremoși. Dacă îl pui pe frigăruie va avea marginile erau moi și carbonizate, iar în centru va rămâne al dente.

Nu încerca să faci dovlecel în folie pentru că vei obține o pastă moale, fără nicio textură, greu de mâncat. În schimb, puși în saramură au un gust foarte bun, însă nu capătă consistența la fel de bună ca atunci când sunt gătiți direct la căldura grătarului.

Porumb

Porumbul se va găti cel mai bine la căldura directă a grătarului. Delicios este și dacă îl vei ține o oră în saramură pentru că va avea o aromă dulce și sărată în același timp. Poți să îl pui și în folie de aluminiu, dar boabele sale nu vor avea aceeași textură ca atunci când sunt gătite la căldură directă.

Citește și
CELE MAI CITITE
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Piure delicios de cartofi dulci într-o crăticioară roșie alături de câteva felii de cartof dulce
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
13 decembrie, 05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
12 decembrie, 05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Rodicăi Stănoiu. Iubitul cu 50 de ani mai tânăr, în vizorul Parchetului
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Rodicăi Stănoiu. Iubitul cu 50 de ani mai tânăr, în vizorul Parchetului
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Rodicăi Stănoiu. Iubitul cu 50 de ani mai tânăr, în vizorul Parchetului
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
închide