Cum să gătești legume la grătar. Metodele prin care rămân suculente și crocante

Nu poți face grătar fără să pui și câteva legume pe care să le ai drept garnitură. Sunt delicioase, suculente, pline de vitamine, minerale și fibre. Le poți pregăti atât pe grătar cu cărbuni, cât și pe cel cu gaz. Descoperă cum să gătești legume la grătar. Iată câteva metodele prin care rămân suculente și crocante.

Legume la grătar pe un platou rotund
Fiecare legumă are nevoie de o metodă anume pentru a fi gătită la grătar/ Shutterstock

Fiecare legumă are un profil distinct de aromă și un grad diferit de umiditate. De aceea, atunci când le gătești pe grătar trebuie să le tratezi diferit. Contează și tipul de grătar folosit, pentru că legumele reacționează diferit la gaz sau lemne.

Specialiștii de la Food52 au făcut mai multe experimente pentru a vedea care este cea mai bună metodă pentru a găti legume pe grătarul cu gaz. Toate loturile au fost asezonate cu sare și piper cu 30 de minute înainte de a fi gătite, cu exceția legumelor care au fost făcute saramură. De asemenea, a uns cu ulei de avocado fiecare legumă înainte de a o pune pe grătar.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se pregătesc legumele pentru a fi puse pe grătar

Ardeiului gras i-au fost îndepărtate tulpinile și semințele. Apoi a fost tăiat pe lungime în 4 bucăți. dovlecelul a fost tăiat în rondele de aproximativ 1,5 cm grosime. Dacă vrei îl poți tăia și bastonașe cu aceeași grosime.

De la broccoli s-au folosit atât buchețelele, cât și tulpina. Primele au fost desfăcute în bucăți mai mici, iar tulpina a fost tăiată în rondele. Porumbului i s-au îndepărtat foile și mătasea.

Legume pe grătar la căldură directă

Grătarul cu gaz trebuie încălzit la 190-200°C. Poți să așezi legumele direct pe marginea grătarului și să le lași până când se înmoaie și se carbonizează pe alocuri. Întoarce-le din când în când. Când sunt gata se scoți într-un bol și le asezonezi.

Legume gătite în folie de aluminiu

Se încinge grătarul la 190-200°C. Legumele se împachetează în folie de aluminiu și se așează pe partea laterală a grătarului.

Se lasă aproximativ 10-15 minute. Poți desface folia într-un colț, cu grijă să nu te arzi, pentru a vedea dacă s-au înmuiat. Se iau de pe grătar, se scot din pachet și se asezonează.

Frigărui de legume

Se încinge grătarul la 190-200°C și se unge cu ulei. Se pune frigăruia direct pe partea laterală. Se lasă să se gătească întorcându-le din când în când, până se înmoaie și se carbonizează pe alocuri.

Se iau de pe grătar și se asezonează. Încearcă și rețeta de frigărui de pui cu legume.

Legume în saramură

Legumele se țin într-o saramură pregătită 500 ml de apă fierbinte, o lingură de sare, 2 linguri de zahăr și 120 ml oțet. După ce saramura se răcește, se pun în ea legumele și se lasă o oră. Apoi se scot într-un prosop de hârtie pentru a se usca și se ung cu ulei pe toate părțile.

Se încinge grătarul la 190-200°C și se unge cu ulei. Se așează legumele direct pe marginea grătarului. Se lasă până se înmoaie și sunt carbonizate pe alocuri. Se întorc ocazional. Se iau de pe grătar, se asezonează cu sare și pier. Pe porumb se pune și unt.

Ce legume poți alege pentru garnitura la grătar

Există anumite legume care se vor pregăti foarte bine la grătar. Astfel, am selectat pentru tine câteva sortimente de legume pe care le poți preapra drept garnitură.

Brocoli

Cea mai bună metodă de gătit pentru broccoli este direct pe grătar. De asemenea, ținut în saramură și apoi pus pe grătar este delicios. Capătă o aromă dulce, cu note acidulate.

Dacă vrei să faci broccoli pe grătar în folie de aluminiu este bine să adaugi și unt și ierburi aromatice. Va fi moale și parfumat și va fi apreciat și de cei care refuză în mod obișnuit să consume această legumă.

Broccoli nu este prea potrivit pentru frigărui. Din cauza formei sale neregulate nu se va găti uniform și va trebui să îl întorci de foarte multe ori.

Ardei gras

Ardeiul gras are un grad mare de umiditate de aceea are nevoie să fie gătit pe grătar la căldură. Vor rămâne fermi la exterior, dar pulpa se va înmuia suficient cât să aibă o textură plăcută. La fel de bine se gătesc și când sunt puși pe frigărui.

Puși în saramură înainte de a fi puși pe grătar, ardeii grași nu vor absorbi din aromele acesteia. Nu merită efortul

Dovlecel

Dovleceii gătiți la grătar la căldură directă sunt excelenți. La mijloc vor fi moi, aproape cremoși. Dacă îl pui pe frigăruie va avea marginile erau moi și carbonizate, iar în centru va rămâne al dente.

Nu încerca să faci dovlecel în folie pentru că vei obține o pastă moale, fără nicio textură, greu de mâncat. În schimb, puși în saramură au un gust foarte bun, însă nu capătă consistența la fel de bună ca atunci când sunt gătiți direct la căldura grătarului.

Porumb

Porumbul se va găti cel mai bine la căldura directă a grătarului. Delicios este și dacă îl vei ține o oră în saramură pentru că va avea o aromă dulce și sărată în același timp. Poți să îl pui și în folie de aluminiu, dar boabele sale nu vor avea aceeași textură ca atunci când sunt gătite la căldură directă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Clătite cu șuncă și cașcaval pe o farfurie, două clătite secționate
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Salată Mimoza în vas de sticlă oval
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Trei pateuri cu ciuperci și ardei, două secționate pe un platou alb și un ștergar albastru
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Ciorba de perișoare cu borș într-un castron alb
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Cuburi din supă concentrată de pui pe o farfurie albă
Cuburi din supă concentrată de pui, pentru mâncăruri delicioase
Cuburi din supă concentrată de pui, pentru mâncăruri delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Piure delicios de cartofi dulci într-o crăticioară roșie alături de câteva felii de cartof dulce
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
ce mai poți pune pe grătar ilustrat cu ajutorul mai multor legume
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ouă balut puse într-un castron albastru
09:57
Balut, cel mai controversat fel de mâncare din lume Balut, cel mai controversat fel de mâncare din lume
Crochete de cartofi cu cașcaval, unua secționată, alături de un platou cu roșii și frunze de pătrunjel
08:34
Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă
persoana notând o retetă cu ingredientele alături
06:41
Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit
Mini tarte mărțișor, cu gem de zmeură și bezea, decorate cu mentă
06:30
Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce
mâncare de ștevie cu usturoi
29 februarie, 06:15
Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta
Cacio e pepe puse într-o farfurie albă
29 februarie, 06:02
Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente
Bol cu năut fiert alături de un bol cu năut nefiert, pentru a afla cum se fierbe năutul
29 februarie, 05:24
Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare
brownie fără făină pe o tavă
29 februarie, 05:09
Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Cea mai norocoasă zi în luna martie 2024, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele
Cea mai norocoasă zi în luna martie 2024, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele
Cea mai norocoasă zi în luna martie 2024, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele
Decizie definitivă în duelul eclerurilor. Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
„Dulce, dulce!” Fiul lui Laurenţiu Reghecampf, dat peste cap de iubita lui celebră. A copleşit-o cu declaraţii de dragoste
„Dulce, dulce!” Fiul lui Laurenţiu Reghecampf, dat peste cap de iubita lui celebră. A copleşit-o cu declaraţii de dragoste
„Dulce, dulce!” Fiul lui Laurenţiu Reghecampf, dat peste cap de iubita lui celebră. A copleşit-o cu declaraţii de dragoste
Jamila a primit verdictul în cazul războiului (la tavă). Ce au decis magistrații în procesul intentat Laurei Laurențiu
Jamila a primit verdictul în cazul războiului (la tavă). Ce au decis magistrații în procesul intentat Laurei Laurențiu
Jamila a primit verdictul în cazul războiului (la tavă). Ce au decis magistrații în procesul intentat Laurei Laurențiu
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie
Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie
Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Ariana Grande a vorbit despre scandalul din 2023 în care fost implicat și Ethan Slater: Asta fac tabloidele, în special femeilor
Ariana Grande a vorbit despre scandalul din 2023 în care fost implicat și Ethan Slater: „Asta fac tabloidele, în special femeilor”
Ariana Grande a vorbit despre scandalul din 2023 în care fost implicat și Ethan Slater: „Asta fac tabloidele, în special femeilor”
Alimente bogate în seleniu. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea
Alimente bogate în seleniu. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea
Alimente bogate în seleniu. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea
fresh
Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă

Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă

Ruladă de cacao cu migdale și creme de ciocolată. Rețeta cu caise din compot

Ruladă de cacao cu migdale și creme de ciocolată. Rețeta cu caise din compot

Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta

Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta

Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente

Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente
închide