Care este diferența dintre orezul brun și cel alb. Iată ce spun nutriționiștii
Orezul este unul dintre cele mai populare alimente din lume. În anumite zone ale lumii reprezintă hrana de bază, fiind consumat la aproape fiecare masă a zilei. Fiecare cultură are modul preferat de a consuma orezul: orezul fiert în China, în combinație cu fasolea neagră în Cuba, cu nucă de cocos în Columbia, sub formă de paella în Spania, italienii au risotto, drept garnitură pentru curry în Pakistan, jambalaya în sudul SUA și bibimbap în Coreea. Descoperă în cele ce urmează care este diferența dintre orezul brun și cel alb.
Există mii de tipuri de orez, dar este de obicei clasificat în categorii simple: cu bob lung, scurt și mediu și brun sau alb. În plus, există tipuri specifice de orez, cum ar fi basmati, care se găsește atât cu bob alb, cât și brun.
Oamenii consumă orez atât de mult pentru că este relativ ieftin, dar și pentru că este extrem de nutritiv. Este o sursă sănătoasă de carbohidrați, care este combustibilul principal al organismului.
Date nutriționale despre orezul alb și orezul brun
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) 200 g de orez brun cu bob lung negătit îți vor asigura:
- Carbohidrați: 52 g
- Grăsimi: 2 g
- Proteine: 5,5 g
- Calorii: 248
- Fibre: 3,2 g
- Folat: 18,2 mcg
- Magneziu: 79 mg
- Mangan: 2 mg
- Seleniu: 11,7 mcg
- Vitamina B3 (niacină): 5,2 mg
În ceea ce privește orezul alb, trebuie să știi că în unele țări acesta este îmbogățit cu vitamine și minerale pentru a i se adăuga ceea ce a pierdut în procesul de prelucrare. Potrivit aceleiași surse, 200 g de orez alb cu bob lung, îți vor oferi:
- Carbohidrați: 44,6 g
- Grăsimi: 0,4 g
- Proteine : 4,25 g
- Calorii: 205
- Fibre: 0,6 g
- Folat: 91,6 mcg
- Magneziu: 19 mg
- Mangan: 0,7 mg
- Seleniu : 11,8 mcg
- Vitamina B3 (niacina): 2,3 mg
Care este diferența dintre orezul brun și orezul alb
Orezul brun este o cereală integrală, iar orezul alb este versiunea sa rafinată. Fiecare bob întreg de orez este format din trei părți: tărâțe, germen și endosperm. Orezul alb trece printr-un proces de măcinare care îndepărtează două dintre cele trei părți, respectiv tărâțele și germenii sunt îndepărtați.
Orezul brun este pur și simplu orez integral care nu a fost supus procesului de măcinare, așa că își păstrează tărâțele și germenii.
Deoarece stratul exterior al miezului – tărâțele – conține fibre, orezul brun oferă în mod natural mai multe fibre decât orezul alb.
Stratul din mijloc este endospermul sau amidonul, care este singurul strat care îi rămâne orezului alb. Al treilea strat este germenul care conține vitamine, minerale, o cantitate mică de proteine și grăsimi sănătoase.
În ceea ce privește gustul și textura, orezul brun are note ușoare de nuci și este mult mai dens decât cel alb.
Atunci când gătești cu orezul brun trebuie să fii ceva mai precaută. Are nevoie de mai mult timp de fierbere pentru a avea o textură la fel de moale ca orezul alb. Dacă nu respecți timpii de fierbere și te grăbești preparatul tău ar putea fi prea tare. Orezul se află de multe ori pe lista de alimente neperisabile.
Care sunt beneficiile consumului de orez
Atât orezul brun, cât și orezul alb sunt surse foarte bune de carbohidrați. Totuși, fiecare dintre cele două sortimente are beneficii aparte.
Beneficiile orezului brun
Orezul brun conține un tip de carbohidrați complecși fiind o cereală integrală. Cercetările arată că acestea sunt asociate cu scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă, a diabetului și a unor tipuri de cancer.
O cană de orez brun îți aduce un aport de aproximativ 11% din valoarea zilnică recomandată de fibre, comparativ cu orezul alb care oferă 2,1%. Orezul brun are, de asemenea, puțin mai multe proteine decât orezul alb.
Atât fibrele, cât și proteinele îți vor da senzația de sațietate pe termen mai lung și te pot ajuta să menții nivelul glicemiei stabil. Află mai multe despre toate tipurile de orez din lume.
Orezul brun este plin de vitamine și minerale esențiale. O porție de orez brun își aduce 19% din doza zilnică recomandată de magneziu, 87% din cea de mangan, 21,3% din cea de seleniu și 32,5% cea de vitamina B3.
Orezul brun are un indice glicemic mai mic decât orezul alb, ceea ce înseamnă că glicemia crește într-un ritm mai lent. De ceea ce este o opțiune mai bună dacă trebuie să menții nivelul zahărului din sânge la un nivel scăzut.
Beneficiile orezului alb
Orezul alb este mult mai ușor de digerat. Chiar dacă are mai puține fibre, sistemul tău digestiv îl va tolera mai ușor. Dacă ai probleme cu stomacul un preparat simplu cu orez alb este cea mai bună opțiune pentru tine.
Dacă obișnuiești să faci sport este bine că mănânci orez alb înainte de antrenament. Pentru că are în compoziție carbohidrați simpli, ușor digerabili, îți va da energia care te va ajuta să te miști cu ușurință.
Orezul alb este ieftin și are o durată lungă de valabilitate. În plus, se găsește în orice magazin și este ușor de depozitat. Orezul brun are de obicei o perioadă de valabilitate de șase luni.