Care este diferența dintre orezul brun și cel alb. Iată ce spun nutriționiștii

Orezul este unul dintre cele mai populare alimente din lume. În anumite zone ale lumii reprezintă hrana de bază, fiind consumat la aproape fiecare masă a zilei. Fiecare cultură are modul preferat de a consuma orezul: orezul fiert în China, în combinație cu fasolea neagră în Cuba, cu nucă de cocos în Columbia, sub formă de paella în Spania, italienii au risotto, drept garnitură pentru curry în Pakistan, jambalaya în sudul SUA și bibimbap în Coreea. Descoperă în cele ce urmează care este diferența dintre orezul brun și cel alb.

orezul brun și orezul alb în boluri diferite
Orezul brun are mai multe fibre decât cel alb / Shutterstock

Există mii de tipuri de orez, dar este de obicei clasificat în categorii simple: cu bob lung, scurt și mediu și brun sau alb. În plus, există tipuri specifice de orez, cum ar fi basmati, care se găsește atât cu bob alb, cât și brun.

Oamenii consumă orez atât de mult pentru că este relativ ieftin, dar și pentru că este extrem de nutritiv. Este o sursă sănătoasă de carbohidrați, care este combustibilul principal al organismului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Date nutriționale despre orezul alb și orezul brun

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) 200 g de orez brun cu bob lung negătit îți vor asigura:

  • Carbohidrați: 52 g
  • Grăsimi: 2 g
  • Proteine: 5,5 g
  • Calorii: 248
  • Fibre: 3,2 g
  • Folat: 18,2 mcg
  • Magneziu: 79 mg
  • Mangan: 2 mg
  • Seleniu: 11,7 mcg
  • Vitamina B3 (niacină): 5,2 mg

În ceea ce privește orezul alb, trebuie să știi că în unele țări acesta este îmbogățit cu vitamine și minerale pentru a i se adăuga ceea ce a pierdut în procesul de prelucrare. Potrivit aceleiași surse, 200 g de orez alb cu bob lung, îți vor oferi:

  • Carbohidrați: 44,6 g
  • Grăsimi: 0,4 g
  • Proteine : 4,25 g
  • Calorii: 205
  • Fibre: 0,6 g
  • Folat: 91,6 mcg
  • Magneziu: 19 mg
  • Mangan: 0,7 mg
  • Seleniu : 11,8 mcg
  • Vitamina B3 (niacina): 2,3 mg

Care este diferența dintre orezul brun și orezul alb

Orezul brun este o cereală integrală, iar orezul alb este versiunea sa rafinată. Fiecare bob întreg de orez este format din trei părți: tărâțe, germen și endosperm. Orezul alb trece printr-un proces de măcinare care îndepărtează două dintre cele trei părți, respectiv tărâțele și germenii sunt îndepărtați.

Orezul brun este pur și simplu orez integral care nu a fost supus procesului de măcinare, așa că își păstrează tărâțele și germenii.

Deoarece stratul exterior al miezului – tărâțele – conține fibre, orezul brun oferă în mod natural mai multe fibre decât orezul alb.

Stratul din mijloc este endospermul sau amidonul, care este singurul strat care îi rămâne orezului alb. Al treilea strat este germenul care conține vitamine, minerale, o cantitate mică de proteine ​​și grăsimi sănătoase.

În ceea ce privește gustul și textura, orezul brun are note ușoare de nuci și este mult mai dens decât cel alb.

Atunci când gătești cu orezul brun trebuie să fii ceva mai precaută. Are nevoie de mai mult timp de fierbere pentru a avea o textură la fel de moale ca orezul alb. Dacă nu respecți timpii de fierbere și te grăbești preparatul tău ar putea fi prea tare. Orezul se află de multe ori pe lista de alimente neperisabile.

Care sunt beneficiile consumului de orez

Atât orezul brun, cât și orezul alb sunt surse foarte bune de carbohidrați. Totuși, fiecare dintre cele două sortimente are beneficii aparte.

Beneficiile orezului brun

Orezul brun conține un tip de carbohidrați complecși fiind o cereală integrală. Cercetările arată că acestea sunt asociate cu scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă, a diabetului și a unor tipuri de cancer.

O cană de orez brun îți aduce un aport de aproximativ 11% din valoarea zilnică recomandată de fibre, comparativ cu orezul alb care oferă 2,1%. Orezul brun are, de asemenea, puțin mai multe proteine ​​decât orezul alb. 

Atât fibrele, cât și proteinele îți vor da senzația de sațietate pe termen mai lung și te pot ajuta să menții nivelul glicemiei stabil. Află mai multe despre toate tipurile de orez din lume.

Orezul brun este plin de vitamine și minerale esențiale. O porție de orez brun își aduce 19% din doza zilnică recomandată de magneziu, 87% din cea de mangan, 21,3% din cea de seleniu și 32,5% cea de vitamina B3.

Orezul brun are un indice glicemic mai mic decât orezul alb, ceea ce înseamnă că glicemia crește într-un ritm mai lent. De ceea ce este o opțiune mai bună dacă trebuie să menții nivelul zahărului din sânge la un nivel scăzut.

Beneficiile orezului alb

Orezul alb este mult mai ușor de digerat. Chiar dacă are mai puține fibre, sistemul tău digestiv îl va tolera mai ușor. Dacă ai probleme cu stomacul un preparat simplu cu orez alb este cea mai bună opțiune pentru tine.

Dacă obișnuiești să faci sport este bine că mănânci orez alb înainte de antrenament. Pentru că are în compoziție carbohidrați simpli, ușor digerabili, îți va da energia care te va ajuta să te miști cu ușurință.

Orezul alb este ieftin și are o durată lungă de valabilitate. În plus, se găsește în orice magazin și este ușor de depozitat. Orezul brun are de obicei o perioadă de valabilitate de șase luni.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciuperci proaspete puse pe un tocător
08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Sunt mândră că sunt româncă. S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
închide