Care este diferența dintre orezul brun și cel alb. Iată ce spun nutriționiștii

Orezul este unul dintre cele mai populare alimente din lume. În anumite zone ale lumii reprezintă hrana de bază, fiind consumat la aproape fiecare masă a zilei. Fiecare cultură are modul preferat de a consuma orezul: orezul fiert în China, în combinație cu fasolea neagră în Cuba, cu nucă de cocos în Columbia, sub formă de paella în Spania, italienii au risotto, drept garnitură pentru curry în Pakistan, jambalaya în sudul SUA și bibimbap în Coreea. Descoperă în cele ce urmează care este diferența dintre orezul brun și cel alb.

orezul brun și orezul alb în boluri diferite
Orezul brun are mai multe fibre decât cel alb / Shutterstock

Există mii de tipuri de orez, dar este de obicei clasificat în categorii simple: cu bob lung, scurt și mediu și brun sau alb. În plus, există tipuri specifice de orez, cum ar fi basmati, care se găsește atât cu bob alb, cât și brun.

Oamenii consumă orez atât de mult pentru că este relativ ieftin, dar și pentru că este extrem de nutritiv. Este o sursă sănătoasă de carbohidrați, care este combustibilul principal al organismului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Date nutriționale despre orezul alb și orezul brun

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) 200 g de orez brun cu bob lung negătit îți vor asigura:

  • Carbohidrați: 52 g
  • Grăsimi: 2 g
  • Proteine: 5,5 g
  • Calorii: 248
  • Fibre: 3,2 g
  • Folat: 18,2 mcg
  • Magneziu: 79 mg
  • Mangan: 2 mg
  • Seleniu: 11,7 mcg
  • Vitamina B3 (niacină): 5,2 mg

În ceea ce privește orezul alb, trebuie să știi că în unele țări acesta este îmbogățit cu vitamine și minerale pentru a i se adăuga ceea ce a pierdut în procesul de prelucrare. Potrivit aceleiași surse, 200 g de orez alb cu bob lung, îți vor oferi:

  • Carbohidrați: 44,6 g
  • Grăsimi: 0,4 g
  • Proteine : 4,25 g
  • Calorii: 205
  • Fibre: 0,6 g
  • Folat: 91,6 mcg
  • Magneziu: 19 mg
  • Mangan: 0,7 mg
  • Seleniu : 11,8 mcg
  • Vitamina B3 (niacina): 2,3 mg

Care este diferența dintre orezul brun și orezul alb

Orezul brun este o cereală integrală, iar orezul alb este versiunea sa rafinată. Fiecare bob întreg de orez este format din trei părți: tărâțe, germen și endosperm. Orezul alb trece printr-un proces de măcinare care îndepărtează două dintre cele trei părți, respectiv tărâțele și germenii sunt îndepărtați.

Orezul brun este pur și simplu orez integral care nu a fost supus procesului de măcinare, așa că își păstrează tărâțele și germenii.

Deoarece stratul exterior al miezului – tărâțele – conține fibre, orezul brun oferă în mod natural mai multe fibre decât orezul alb.

Stratul din mijloc este endospermul sau amidonul, care este singurul strat care îi rămâne orezului alb. Al treilea strat este germenul care conține vitamine, minerale, o cantitate mică de proteine ​​și grăsimi sănătoase.

În ceea ce privește gustul și textura, orezul brun are note ușoare de nuci și este mult mai dens decât cel alb.

Atunci când gătești cu orezul brun trebuie să fii ceva mai precaută. Are nevoie de mai mult timp de fierbere pentru a avea o textură la fel de moale ca orezul alb. Dacă nu respecți timpii de fierbere și te grăbești preparatul tău ar putea fi prea tare. Orezul se află de multe ori pe lista de alimente neperisabile.

Care sunt beneficiile consumului de orez

Atât orezul brun, cât și orezul alb sunt surse foarte bune de carbohidrați. Totuși, fiecare dintre cele două sortimente are beneficii aparte.

Beneficiile orezului brun

Orezul brun conține un tip de carbohidrați complecși fiind o cereală integrală. Cercetările arată că acestea sunt asociate cu scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă, a diabetului și a unor tipuri de cancer.

O cană de orez brun îți aduce un aport de aproximativ 11% din valoarea zilnică recomandată de fibre, comparativ cu orezul alb care oferă 2,1%. Orezul brun are, de asemenea, puțin mai multe proteine ​​decât orezul alb. 

Atât fibrele, cât și proteinele îți vor da senzația de sațietate pe termen mai lung și te pot ajuta să menții nivelul glicemiei stabil. Află mai multe despre toate tipurile de orez din lume.

Orezul brun este plin de vitamine și minerale esențiale. O porție de orez brun își aduce 19% din doza zilnică recomandată de magneziu, 87% din cea de mangan, 21,3% din cea de seleniu și 32,5% cea de vitamina B3.

Orezul brun are un indice glicemic mai mic decât orezul alb, ceea ce înseamnă că glicemia crește într-un ritm mai lent. De ceea ce este o opțiune mai bună dacă trebuie să menții nivelul zahărului din sânge la un nivel scăzut.

Beneficiile orezului alb

Orezul alb este mult mai ușor de digerat. Chiar dacă are mai puține fibre, sistemul tău digestiv îl va tolera mai ușor. Dacă ai probleme cu stomacul un preparat simplu cu orez alb este cea mai bună opțiune pentru tine.

Dacă obișnuiești să faci sport este bine că mănânci orez alb înainte de antrenament. Pentru că are în compoziție carbohidrați simpli, ușor digerabili, îți va da energia care te va ajuta să te miști cu ușurință.

Orezul alb este ieftin și are o durată lungă de valabilitate. În plus, se găsește în orice magazin și este ușor de depozitat. Orezul brun are de obicei o perioadă de valabilitate de șase luni.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
orez cu piept de pui la tigaie
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
închide