5 motive pentru care e indicat să consumi semințe de in în fiecare zi, potrivit nutriționiștilor
Trebuie să adaugi semințe de in în dieta ta pentru a te bucura de o digestie bună, dar nu numai. Nutriționiștii recomandă consumul unei lingurițe de semințe de in în fiecare zi. Fie că le cumperi întregi sau deja mărunțite există o mulțime de variante de a le integra în meniul tău. Descoperă 5 motive pentru care e indicat să consumi semințe de in în fiecare zi.
Principalul motiv pentru care trebuie să consumi semințe de in este că îți vor îmbunătăți procesul de digestie. Apoi, ajută la menținerea funcțiilor cognitive la parametrii optimi. Totuși, trebuie să ții cont că de faptul că nu le poți consuma în cantități mari pentru că pot avea câteva efecte neplăcute. Înainte de a consuma semințe de in trebuie să știi că este nevoie să le macini înainte de a le adăuga în mâncare.
Semințele de in sunt consumate din cele mai vechi timpuri, potrivit publicației Journal of Food Science and Technology. Nutriționiștii le-au introdus în lista alimentelor funcționale pentru că pe lângă faptul că te hrănesc aduc și numeroase beneficii sănătății, fiind una dintre cele mai bune surse de ALA—acid alfa-lipoic.
Profilul nutrițional al semințelor de in este impresionant. 1 linguriță îți aduce 37,4 calorii, 3 g de grăsimi, 2 g carbohidrați, 1,9 g fibre, 1,3 g proteine.
Motive pentru care e indicat să consumi semințe de in în fiecare zi
În principiu, ai putea consuma semințele de in atât măcinate, cât și întregi. Totuși, potrivit medicilor de la School of Nutrition Science and Policy din cadrul Tufts University spun că organismul le va digera mai bine pe cele măcinate. Acest lucru se întâmplă pentru că au în compoziție o cantitate mare de fibre solubile care nu se dizolvă în apă.
Iată care sunt cele 5 motive pentru care ar trebui să consumi zilnic semințe de in, potrvit specialiștilor de la EatThis.com.
Sunt bogate în fibre
Dacă vrei să crești aportul de fibre atunci trebuie să ai în vedere și semințele de in. O singură linguriță îți asigură 11% din necesarul tău zilnic.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, un adult are nevoie de 25-30 g de fibre zilnic. Dacă vei consuma mai puțin nu doar că vei avea probleme de greutate, dar vei simți că sistemul tău digestiv nu mai funcționează corect și vor apărea și boli cronice. Descoperă și câteva idei de preparate bogate în fibre.
Sunt o sursă de acizi grași omega 3
Semințele de in sunt bogate în acid alfa-linoleic—ALA, care este un acid gras esențial omega 3. Corpul nu îl poate produce singur, dar are nevoie de el pentru a reduce inflamațiile. În mod particular ALA ajută la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea riscului de boli cardiovasculare.
Sunt benefice pentru sănătatea inimii
Potrivit unui studiu apărut în revista Asvances Nutrition ALA reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Acest lucru se întâmplă pentru că este un acid gras polinesaturat care are efecte antiinflamatoare a nivelul organismului. De asemenea, ajută la menținere tensiunii arteriale în limite normale, poate scădea riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, are efect antioxidant, încetinește procesul de îmbătrânire și scade efectele artritei.
Ajută la menținerea unei digestii sănătoase
Semințele de in sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ din cele mai vechi timpuri. Un studiu de 12 săptămâni publicat în revista Nutrition&Metabolism arată că dacă consumi pâine în care sunt adăugate semințe de in scad simptomele constipației și nivelul glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2.
De asemenea, consumul de semințe de in ajută la creșterea numărului de bacterii bune din stomac ceea ce face ca procesul de digestie să se desfășoare în condiții optime.
Ajută la păstrarea greutății optime
Păstrarea unei greutăți normale te va ajuta să fii mai sănătoasă. Prin faptul că au în compoziție o cantitate mare de fibre semințele de in te pot ajuta să faci acest lucru. De asemenea, pot să regleze cantitatea de zahăr de sânge, un alt aspect benefic pentru managementul greutății.
Efecte adverse ale consumului de semințe de in
Deși au o mulțime de beneficii asupra sănătății, semințele de in pot să îți aducă și câteva neplăceri.
Pot reduce absorbția unor minerale
Nu este neapărat o problemă, dar dacă suferi de deficiență de fier sau de zinc ar trebui să consumi semințe de in mai rar. Acestea conțin acid fitic care împiedică absorbția unor minerale cum sunt calciul, zincul, magneziul, cuprul și fierul.
Poți avea probleme digestive
Semințele de in ajută procesul de digestie cu condiția să nu consumi prea multe, mai ales de la început. Prea multe fibre introduse brusc în alimentație pot să grăbească foarte tare tranzitul intestinal, să producă balonare, gaze, chiar și dureri.
Cum poți consuma semințele de in
Semințele de in pot fi adăugate într-un smoothie hrănitor, în iaurt, în sosuri, în granola, în pâine sau în alt tip de aluaturi sau în terci de ovăz.