Cum se face carnea în sânge. Trucuri pentru o friptură de vită perfectă

Pentru mulți rămâne un mister cum se face carnea în sânge. Deși este un proces foarte simplu, ține destul de mult de detalii, așa încât un pas făcut greșit poate să strice o friptură de vită. Dacă vrei să faci acasă carne medium rare iată ce trebuie să faci.

Două bucăți de friptură care ilustrează cum se face carnea în sânge
Carnea în sânge sau medium rare trebuie să fie roz spre roșu la interior și rumenă la exterior / Shutterstock

Friptura de vită medium rare sau în sânge este modul cel mai folosit pentru a găti acest tip de carne. Preparatul este extrem de gustos, cu o textură complexă, atât de bogat în arome încât este considerat sofisticat și luxos.

De cele mai multe ori este comandat la restaurant pentru că experiența îi face pe bucătari să știe exact ce fel de carne să folosească sau când să scoată carnea din tigaie. Dacă ești dispusă să încerci și tu acasă iată cum se face carnea în sânge.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se face carnea de vită în sânge sau medium rare

Friptura de vită, spun cunoscătorii, trebuie servită în sânge sau medium rare. Trebuie să aibă o crustă exterioară frumos rumenită, dar să rămână roz în interior. Dacă o mănânci la restaurant ai toate șansele să o primești corect pregătită. Dacă vrei să o faci acasă iată ce ai de făcut.

În primul rând trebuie să cumperi carne de vită de calitate, preferabil dintr-o sursă de încredere. Cere-i măcelarului să o și porționeze pentru a-ți fi mai simplu. Când te hotărăști să o pregătești ai grijă să fie la temperatura camerei. Ideal este să o scoți din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de preparare.

Următorul pas este să o condimentezi cu cu sare și piper după gust. Dacă vrei poți să mai pui și alte mirodenii, dar ai grijă ca aromele să nu acopere gustul natural al cărnii de vită.

Încinge o tigaie groasă sau un grătar, având în vedere ca focul să fie mediu spre mare. Suprafața de gătit trebuie să fie încălzită pentru a obține o crustă frumoasă. Pune bucățile de carne în tigaie sau pe grătar și gătește-le fără a le mișca timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Dacă bucata de carne este mai groasă, o poți găti pentru 4-5 minute pe fiecare parte.

Pentru a te asigura că friptura de vită este gătită medium rare, poți folosi un termometru pentru carne. Carnea medium rare are o temperatură internă de aproximativ 57-60°C. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv poți evalua gradul de gătire după aspect. Exteriorul trebuie să fie rumenit și crocant, iar interiorul roz, dar nu crud.

După ce carnea este gătită în sânge sau medium rare, ia-o din tigaie sau de pe grătar și las-o să se odihnească pe o farfurie timp de câteva minute. Acest pas ajută sucurile să se redistribuie în interiorul cărnii, obținând astfel o textură mai fragedă și o aromă mai intensă. Apoi taie carnea în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii, pentru a asigura o textură mai moale.

Cum arată friptura după timpul de gătire, de la rare la well done

Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done, în funcție de preferințe. Iată ce înseamnă fiecare dintre aceste grade de gătire.

O imagine cu mai multe tipuri de friptură de vită, secționate în funcție de gradul de gătire
Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done / Shutterstock

Friptură de vită rare

Carnea este gătită doar în exterior, astfel încât interiorul să fie roz și suculent. Temperatura internă a cărnii este în jur de 50-52°C. Carnea are o crustă exterioară frumos rumenită, obținută prin gătirea rapidă la temperaturi ridicate. Friptura rare are un grad ridicat de suculență și o textură mai moale.

Friptură medium rare

Carnea este gătită mai mult decât la rare, iar interiorul are o nuanță de roz spre roșu. Temperatura internă a cărnii este în jur de 55-57°C. Exteriorul este rumenit și are o crustă fragedă. Friptura medium rare este suculentă, fiind mai aproape de rare, dar are o textură mai fermă în comparație cu cea rare.

Friptură well done

Carnea este gătită complet, iar interiorul nu mai are nicio nuanță roză. Temperatura internă a cărnii este de aproximativ 70°C sau mai mare. Exteriorul este bine rumenit sau chiar ușor carbonizat, datorită gătirii îndelungate la temperaturi mai mici. Friptura well done are o textură mai fermă, poate fi mai uscată și mai puțin suculentă în comparație cu fripturile rare sau medium rare.

Cum alegi carnea de vită pentru friptura perfectă

O friptură de vită bună începe cu alegerea cărnii care trebuie să fie de calitate, proaspătă, de o culoare roșie aprinsă și o textură uniformă, fără zone cu pete sau decolorări. Nu orice fel de tăietură de carne se potrivește pentru friptură. Alege mușchiul, coastele, fileul sau antricotul. Poți chiar să îi ceri recomandări măcelarului pentru a fi sigură că faci alegerea perfectă.

O friptură fragedă și gustoasă are o cantitate adecvată de grăsime încorporată în mușchiul cărnii, cunoscută sub numele de marmorare. Cu cât carnea este mai marmorată, cu atât friptura va fi mai suculentă și mai aromată. De asemenea, dacă ai posibilitatea alege carne de la o vită tânără pentru a avea o friptură mai fragedă.

Atunci când ești la măcelărie fii atentă dacă este curat și dacă bucățile de carne sunt păstrate corespunzător, la temperaturi adecvate. Ar trebui să o duci acasă cât mai repede și să o pui la frigider.

Alte trucuri pentru a găti perfect carnea în sânge

Gătitul cărnii în sânge sau rare implică și câteva trucuri pentru a obține o carne rumenă la exterior, dar foarte roz și suculentă în interior. Unul dintre ele este că nu trebuie să gătești carnea imediat cei ai scos-o din frigider. Trebuie să ajungă la temperatura camerei și de-abia apoi o poți pune pe tigaia încinsă. În acest fel se va găti uniform.

Carnea de vită are o aromă foarte puternică așa că nu este nevoie să folosești foarte multe condimente sau ierburi aromatice. Sarea care potențează gustul natural al cărnii ar trebui să fie suficientă. Dacă mai vrei, mai pune și un praf de piper.

Evită să apeși carnea cu furculița sau cu spatula în timpul gătitului. Las-o să se gătească fără să o atingi pentru a obține o crustă frumoasă. Când tai carne gătită în sânge, folosește un cuțit ascuțit și tăi-o în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii. Astfel veți obține o textură mai moale.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide