Cum se face carnea în sânge. Trucuri pentru o friptură de vită perfectă

Pentru mulți rămâne un mister cum se face carnea în sânge. Deși este un proces foarte simplu, ține destul de mult de detalii, așa încât un pas făcut greșit poate să strice o friptură de vită. Dacă vrei să faci acasă carne medium rare iată ce trebuie să faci.

Două bucăți de friptură care ilustrează cum se face carnea în sânge
Carnea în sânge sau medium rare trebuie să fie roz spre roșu la interior și rumenă la exterior / Shutterstock

Friptura de vită medium rare sau în sânge este modul cel mai folosit pentru a găti acest tip de carne. Preparatul este extrem de gustos, cu o textură complexă, atât de bogat în arome încât este considerat sofisticat și luxos.

De cele mai multe ori este comandat la restaurant pentru că experiența îi face pe bucătari să știe exact ce fel de carne să folosească sau când să scoată carnea din tigaie. Dacă ești dispusă să încerci și tu acasă iată cum se face carnea în sânge.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se face carnea de vită în sânge sau medium rare

Friptura de vită, spun cunoscătorii, trebuie servită în sânge sau medium rare. Trebuie să aibă o crustă exterioară frumos rumenită, dar să rămână roz în interior. Dacă o mănânci la restaurant ai toate șansele să o primești corect pregătită. Dacă vrei să o faci acasă iată ce ai de făcut.

În primul rând trebuie să cumperi carne de vită de calitate, preferabil dintr-o sursă de încredere. Cere-i măcelarului să o și porționeze pentru a-ți fi mai simplu. Când te hotărăști să o pregătești ai grijă să fie la temperatura camerei. Ideal este să o scoți din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de preparare.

Următorul pas este să o condimentezi cu cu sare și piper după gust. Dacă vrei poți să mai pui și alte mirodenii, dar ai grijă ca aromele să nu acopere gustul natural al cărnii de vită.

Încinge o tigaie groasă sau un grătar, având în vedere ca focul să fie mediu spre mare. Suprafața de gătit trebuie să fie încălzită pentru a obține o crustă frumoasă. Pune bucățile de carne în tigaie sau pe grătar și gătește-le fără a le mișca timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Dacă bucata de carne este mai groasă, o poți găti pentru 4-5 minute pe fiecare parte.

Pentru a te asigura că friptura de vită este gătită medium rare, poți folosi un termometru pentru carne. Carnea medium rare are o temperatură internă de aproximativ 57-60°C. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv poți evalua gradul de gătire după aspect. Exteriorul trebuie să fie rumenit și crocant, iar interiorul roz, dar nu crud.

După ce carnea este gătită în sânge sau medium rare, ia-o din tigaie sau de pe grătar și las-o să se odihnească pe o farfurie timp de câteva minute. Acest pas ajută sucurile să se redistribuie în interiorul cărnii, obținând astfel o textură mai fragedă și o aromă mai intensă. Apoi taie carnea în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii, pentru a asigura o textură mai moale.

Cum arată friptura după timpul de gătire, de la rare la well done

Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done, în funcție de preferințe. Iată ce înseamnă fiecare dintre aceste grade de gătire.

O imagine cu mai multe tipuri de friptură de vită, secționate în funcție de gradul de gătire
Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done / Shutterstock

Friptură de vită rare

Carnea este gătită doar în exterior, astfel încât interiorul să fie roz și suculent. Temperatura internă a cărnii este în jur de 50-52°C. Carnea are o crustă exterioară frumos rumenită, obținută prin gătirea rapidă la temperaturi ridicate. Friptura rare are un grad ridicat de suculență și o textură mai moale.

Friptură medium rare

Carnea este gătită mai mult decât la rare, iar interiorul are o nuanță de roz spre roșu. Temperatura internă a cărnii este în jur de 55-57°C. Exteriorul este rumenit și are o crustă fragedă. Friptura medium rare este suculentă, fiind mai aproape de rare, dar are o textură mai fermă în comparație cu cea rare.

Friptură well done

Carnea este gătită complet, iar interiorul nu mai are nicio nuanță roză. Temperatura internă a cărnii este de aproximativ 70°C sau mai mare. Exteriorul este bine rumenit sau chiar ușor carbonizat, datorită gătirii îndelungate la temperaturi mai mici. Friptura well done are o textură mai fermă, poate fi mai uscată și mai puțin suculentă în comparație cu fripturile rare sau medium rare.

Cum alegi carnea de vită pentru friptura perfectă

O friptură de vită bună începe cu alegerea cărnii care trebuie să fie de calitate, proaspătă, de o culoare roșie aprinsă și o textură uniformă, fără zone cu pete sau decolorări. Nu orice fel de tăietură de carne se potrivește pentru friptură. Alege mușchiul, coastele, fileul sau antricotul. Poți chiar să îi ceri recomandări măcelarului pentru a fi sigură că faci alegerea perfectă.

O friptură fragedă și gustoasă are o cantitate adecvată de grăsime încorporată în mușchiul cărnii, cunoscută sub numele de marmorare. Cu cât carnea este mai marmorată, cu atât friptura va fi mai suculentă și mai aromată. De asemenea, dacă ai posibilitatea alege carne de la o vită tânără pentru a avea o friptură mai fragedă.

Atunci când ești la măcelărie fii atentă dacă este curat și dacă bucățile de carne sunt păstrate corespunzător, la temperaturi adecvate. Ar trebui să o duci acasă cât mai repede și să o pui la frigider.

Alte trucuri pentru a găti perfect carnea în sânge

Gătitul cărnii în sânge sau rare implică și câteva trucuri pentru a obține o carne rumenă la exterior, dar foarte roz și suculentă în interior. Unul dintre ele este că nu trebuie să gătești carnea imediat cei ai scos-o din frigider. Trebuie să ajungă la temperatura camerei și de-abia apoi o poți pune pe tigaia încinsă. În acest fel se va găti uniform.

Carnea de vită are o aromă foarte puternică așa că nu este nevoie să folosești foarte multe condimente sau ierburi aromatice. Sarea care potențează gustul natural al cărnii ar trebui să fie suficientă. Dacă mai vrei, mai pune și un praf de piper.

Evită să apeși carnea cu furculița sau cu spatula în timpul gătitului. Las-o să se gătească fără să o atingi pentru a obține o crustă frumoasă. Când tai carne gătită în sânge, folosește un cuțit ascuțit și tăi-o în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii. Astfel veți obține o textură mai moale.

Citește și
CELE MAI CITITE
trei jumătăți de cartofi umplute cu brânzeturi
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O femeie care demonstrează cum speli carnea de pui
Cum speli carnea de pui pentru a împiedica răspândirea bacteriilor. Ce substanță trebuie să folosești
Cum speli carnea de pui pentru a împiedica răspândirea bacteriilor. Ce substanță trebuie să folosești
Fructe de pădure proaspete puse într-o caserolă
Cum să cumperi fructe de pădure proaspete de la supermarket sau de la piață
Cum să cumperi fructe de pădure proaspete de la supermarket sau de la piață
Surf and turf servit pe o pe o farfurie alături de un sos
Surf and turf, combinația perfectă de carne de vită și fructe de mare
Surf and turf, combinația perfectă de carne de vită și fructe de mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
20 septembrie, 06:00
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
19 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
19 septembrie, 07:00
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Pudra de cartofi pusă într-un bol alături de mai mulți cartofi
19 septembrie, 06:00
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
18 septembrie, 08:00
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Iced Latte stratificat și servit într-un pahar înalt
18 septembrie, 07:00
Cum poți face Iced latte stratificat. Rețeta pe care o poți prepara la tine acasă Cum poți face Iced latte stratificat. Rețeta pe care o poți prepara la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii

Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii

Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii
Răsturnare de situație în cazul accidentului cu 5 morți de pe A1. Dezvăluirea făcută de un martor despre clipele de dinainte de impact

Răsturnare de situație în cazul accidentului cu 5 morți de pe A1. Dezvăluirea făcută de un martor despre clipele de dinainte de impact

Răsturnare de situație în cazul accidentului cu 5 morți de pe A1. Dezvăluirea făcută de un martor despre clipele de dinainte de impact
Secretul Oriandei Donca, soţia milionarului Călin Donca! Femeia uimeşte după cele 5 naşteri: „Dormeam pe saltele pe jos!”

Secretul Oriandei Donca, soţia milionarului Călin Donca! Femeia uimeşte după cele 5 naşteri: „Dormeam pe saltele pe jos!”

Secretul Oriandei Donca, soţia milionarului Călin Donca! Femeia uimeşte după cele 5 naşteri: „Dormeam pe saltele pe jos!”
Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia

Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia

Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia
Christian Chávez a purtat un costum de mii de dolari într-un concert RBD. Despre ce este vorba

Christian Chávez a purtat un costum de mii de dolari într-un concert RBD. Despre ce este vorba

Christian Chávez a purtat un costum de mii de dolari într-un concert RBD. Despre ce este vorba
Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global
Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă

Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă

Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă
Cum găsești un grup de mame care să ți se potrivească

Cum găsești un grup de mame care să ți se potrivească

Cum găsești un grup de mame care să ți se potrivească
Ioana Ignat a lansat piesa Vocea Inimii. Iubitul ei este invitat special în videoclip

Ioana Ignat a lansat piesa „Vocea Inimii”. Iubitul ei este invitat special în videoclip

Ioana Ignat a lansat piesa „Vocea Inimii”. Iubitul ei este invitat special în videoclip
Rețeta de casha a doctorului Mihail Pautov. Cum poți să prepari și tu cel mai sănătos mic dejun

Rețeta de casha a doctorului Mihail Pautov. Cum poți să prepari și tu cel mai sănătos mic dejun

Rețeta de casha a doctorului Mihail Pautov. Cum poți să prepari și tu cel mai sănătos mic dejun
fresh
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
închide