Cum se face carnea în sânge. Trucuri pentru o friptură de vită perfectă

Pentru mulți rămâne un mister cum se face carnea în sânge. Deși este un proces foarte simplu, ține destul de mult de detalii, așa încât un pas făcut greșit poate să strice o friptură de vită. Dacă vrei să faci acasă carne medium rare iată ce trebuie să faci.

Două bucăți de friptură care ilustrează cum se face carnea în sânge
Carnea în sânge sau medium rare trebuie să fie roz spre roșu la interior și rumenă la exterior / Shutterstock

Friptura de vită medium rare sau în sânge este modul cel mai folosit pentru a găti acest tip de carne. Preparatul este extrem de gustos, cu o textură complexă, atât de bogat în arome încât este considerat sofisticat și luxos.

De cele mai multe ori este comandat la restaurant pentru că experiența îi face pe bucătari să știe exact ce fel de carne să folosească sau când să scoată carnea din tigaie. Dacă ești dispusă să încerci și tu acasă iată cum se face carnea în sânge.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se face carnea de vită în sânge sau medium rare

Friptura de vită, spun cunoscătorii, trebuie servită în sânge sau medium rare. Trebuie să aibă o crustă exterioară frumos rumenită, dar să rămână roz în interior. Dacă o mănânci la restaurant ai toate șansele să o primești corect pregătită. Dacă vrei să o faci acasă iată ce ai de făcut.

În primul rând trebuie să cumperi carne de vită de calitate, preferabil dintr-o sursă de încredere. Cere-i măcelarului să o și porționeze pentru a-ți fi mai simplu. Când te hotărăști să o pregătești ai grijă să fie la temperatura camerei. Ideal este să o scoți din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de preparare.

Următorul pas este să o condimentezi cu cu sare și piper după gust. Dacă vrei poți să mai pui și alte mirodenii, dar ai grijă ca aromele să nu acopere gustul natural al cărnii de vită.

Încinge o tigaie groasă sau un grătar, având în vedere ca focul să fie mediu spre mare. Suprafața de gătit trebuie să fie încălzită pentru a obține o crustă frumoasă. Pune bucățile de carne în tigaie sau pe grătar și gătește-le fără a le mișca timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Dacă bucata de carne este mai groasă, o poți găti pentru 4-5 minute pe fiecare parte.

Pentru a te asigura că friptura de vită este gătită medium rare, poți folosi un termometru pentru carne. Carnea medium rare are o temperatură internă de aproximativ 57-60°C. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv poți evalua gradul de gătire după aspect. Exteriorul trebuie să fie rumenit și crocant, iar interiorul roz, dar nu crud.

După ce carnea este gătită în sânge sau medium rare, ia-o din tigaie sau de pe grătar și las-o să se odihnească pe o farfurie timp de câteva minute. Acest pas ajută sucurile să se redistribuie în interiorul cărnii, obținând astfel o textură mai fragedă și o aromă mai intensă. Apoi taie carnea în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii, pentru a asigura o textură mai moale.

Cum arată friptura după timpul de gătire, de la rare la well done

Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done, în funcție de preferințe. Iată ce înseamnă fiecare dintre aceste grade de gătire.

O imagine cu mai multe tipuri de friptură de vită, secționate în funcție de gradul de gătire
Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done / Shutterstock

Friptură de vită rare

Carnea este gătită doar în exterior, astfel încât interiorul să fie roz și suculent. Temperatura internă a cărnii este în jur de 50-52°C. Carnea are o crustă exterioară frumos rumenită, obținută prin gătirea rapidă la temperaturi ridicate. Friptura rare are un grad ridicat de suculență și o textură mai moale.

Friptură medium rare

Carnea este gătită mai mult decât la rare, iar interiorul are o nuanță de roz spre roșu. Temperatura internă a cărnii este în jur de 55-57°C. Exteriorul este rumenit și are o crustă fragedă. Friptura medium rare este suculentă, fiind mai aproape de rare, dar are o textură mai fermă în comparație cu cea rare.

Friptură well done

Carnea este gătită complet, iar interiorul nu mai are nicio nuanță roză. Temperatura internă a cărnii este de aproximativ 70°C sau mai mare. Exteriorul este bine rumenit sau chiar ușor carbonizat, datorită gătirii îndelungate la temperaturi mai mici. Friptura well done are o textură mai fermă, poate fi mai uscată și mai puțin suculentă în comparație cu fripturile rare sau medium rare.

Cum alegi carnea de vită pentru friptura perfectă

O friptură de vită bună începe cu alegerea cărnii care trebuie să fie de calitate, proaspătă, de o culoare roșie aprinsă și o textură uniformă, fără zone cu pete sau decolorări. Nu orice fel de tăietură de carne se potrivește pentru friptură. Alege mușchiul, coastele, fileul sau antricotul. Poți chiar să îi ceri recomandări măcelarului pentru a fi sigură că faci alegerea perfectă.

O friptură fragedă și gustoasă are o cantitate adecvată de grăsime încorporată în mușchiul cărnii, cunoscută sub numele de marmorare. Cu cât carnea este mai marmorată, cu atât friptura va fi mai suculentă și mai aromată. De asemenea, dacă ai posibilitatea alege carne de la o vită tânără pentru a avea o friptură mai fragedă.

Atunci când ești la măcelărie fii atentă dacă este curat și dacă bucățile de carne sunt păstrate corespunzător, la temperaturi adecvate. Ar trebui să o duci acasă cât mai repede și să o pui la frigider.

Alte trucuri pentru a găti perfect carnea în sânge

Gătitul cărnii în sânge sau rare implică și câteva trucuri pentru a obține o carne rumenă la exterior, dar foarte roz și suculentă în interior. Unul dintre ele este că nu trebuie să gătești carnea imediat cei ai scos-o din frigider. Trebuie să ajungă la temperatura camerei și de-abia apoi o poți pune pe tigaia încinsă. În acest fel se va găti uniform.

Carnea de vită are o aromă foarte puternică așa că nu este nevoie să folosești foarte multe condimente sau ierburi aromatice. Sarea care potențează gustul natural al cărnii ar trebui să fie suficientă. Dacă mai vrei, mai pune și un praf de piper.

Evită să apeși carnea cu furculița sau cu spatula în timpul gătitului. Las-o să se gătească fără să o atingi pentru a obține o crustă frumoasă. Când tai carne gătită în sânge, folosește un cuțit ascuțit și tăi-o în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii. Astfel veți obține o textură mai moale.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide