Cum se face carnea în sânge. Trucuri pentru o friptură de vită perfectă

Pentru mulți rămâne un mister cum se face carnea în sânge. Deși este un proces foarte simplu, ține destul de mult de detalii, așa încât un pas făcut greșit poate să strice o friptură de vită. Dacă vrei să faci acasă carne medium rare iată ce trebuie să faci.

Două bucăți de friptură care ilustrează cum se face carnea în sânge
Carnea în sânge sau medium rare trebuie să fie roz spre roșu la interior și rumenă la exterior / Shutterstock

Friptura de vită medium rare sau în sânge este modul cel mai folosit pentru a găti acest tip de carne. Preparatul este extrem de gustos, cu o textură complexă, atât de bogat în arome încât este considerat sofisticat și luxos.

De cele mai multe ori este comandat la restaurant pentru că experiența îi face pe bucătari să știe exact ce fel de carne să folosească sau când să scoată carnea din tigaie. Dacă ești dispusă să încerci și tu acasă iată cum se face carnea în sânge.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se face carnea de vită în sânge sau medium rare

Friptura de vită, spun cunoscătorii, trebuie servită în sânge sau medium rare. Trebuie să aibă o crustă exterioară frumos rumenită, dar să rămână roz în interior. Dacă o mănânci la restaurant ai toate șansele să o primești corect pregătită. Dacă vrei să o faci acasă iată ce ai de făcut.

În primul rând trebuie să cumperi carne de vită de calitate, preferabil dintr-o sursă de încredere. Cere-i măcelarului să o și porționeze pentru a-ți fi mai simplu. Când te hotărăști să o pregătești ai grijă să fie la temperatura camerei. Ideal este să o scoți din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de preparare.

Următorul pas este să o condimentezi cu cu sare și piper după gust. Dacă vrei poți să mai pui și alte mirodenii, dar ai grijă ca aromele să nu acopere gustul natural al cărnii de vită.

Încinge o tigaie groasă sau un grătar, având în vedere ca focul să fie mediu spre mare. Suprafața de gătit trebuie să fie încălzită pentru a obține o crustă frumoasă. Pune bucățile de carne în tigaie sau pe grătar și gătește-le fără a le mișca timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Dacă bucata de carne este mai groasă, o poți găti pentru 4-5 minute pe fiecare parte.

Pentru a te asigura că friptura de vită este gătită medium rare, poți folosi un termometru pentru carne. Carnea medium rare are o temperatură internă de aproximativ 57-60°C. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv poți evalua gradul de gătire după aspect. Exteriorul trebuie să fie rumenit și crocant, iar interiorul roz, dar nu crud.

După ce carnea este gătită în sânge sau medium rare, ia-o din tigaie sau de pe grătar și las-o să se odihnească pe o farfurie timp de câteva minute. Acest pas ajută sucurile să se redistribuie în interiorul cărnii, obținând astfel o textură mai fragedă și o aromă mai intensă. Apoi taie carnea în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii, pentru a asigura o textură mai moale.

Cum arată friptura după timpul de gătire, de la rare la well done

Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done, în funcție de preferințe. Iată ce înseamnă fiecare dintre aceste grade de gătire.

O imagine cu mai multe tipuri de friptură de vită, secționate în funcție de gradul de gătire
Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done / Shutterstock

Friptură de vită rare

Carnea este gătită doar în exterior, astfel încât interiorul să fie roz și suculent. Temperatura internă a cărnii este în jur de 50-52°C. Carnea are o crustă exterioară frumos rumenită, obținută prin gătirea rapidă la temperaturi ridicate. Friptura rare are un grad ridicat de suculență și o textură mai moale.

Friptură medium rare

Carnea este gătită mai mult decât la rare, iar interiorul are o nuanță de roz spre roșu. Temperatura internă a cărnii este în jur de 55-57°C. Exteriorul este rumenit și are o crustă fragedă. Friptura medium rare este suculentă, fiind mai aproape de rare, dar are o textură mai fermă în comparație cu cea rare.

Friptură well done

Carnea este gătită complet, iar interiorul nu mai are nicio nuanță roză. Temperatura internă a cărnii este de aproximativ 70°C sau mai mare. Exteriorul este bine rumenit sau chiar ușor carbonizat, datorită gătirii îndelungate la temperaturi mai mici. Friptura well done are o textură mai fermă, poate fi mai uscată și mai puțin suculentă în comparație cu fripturile rare sau medium rare.

Cum alegi carnea de vită pentru friptura perfectă

O friptură de vită bună începe cu alegerea cărnii care trebuie să fie de calitate, proaspătă, de o culoare roșie aprinsă și o textură uniformă, fără zone cu pete sau decolorări. Nu orice fel de tăietură de carne se potrivește pentru friptură. Alege mușchiul, coastele, fileul sau antricotul. Poți chiar să îi ceri recomandări măcelarului pentru a fi sigură că faci alegerea perfectă.

O friptură fragedă și gustoasă are o cantitate adecvată de grăsime încorporată în mușchiul cărnii, cunoscută sub numele de marmorare. Cu cât carnea este mai marmorată, cu atât friptura va fi mai suculentă și mai aromată. De asemenea, dacă ai posibilitatea alege carne de la o vită tânără pentru a avea o friptură mai fragedă.

Atunci când ești la măcelărie fii atentă dacă este curat și dacă bucățile de carne sunt păstrate corespunzător, la temperaturi adecvate. Ar trebui să o duci acasă cât mai repede și să o pui la frigider.

Alte trucuri pentru a găti perfect carnea în sânge

Gătitul cărnii în sânge sau rare implică și câteva trucuri pentru a obține o carne rumenă la exterior, dar foarte roz și suculentă în interior. Unul dintre ele este că nu trebuie să gătești carnea imediat cei ai scos-o din frigider. Trebuie să ajungă la temperatura camerei și de-abia apoi o poți pune pe tigaia încinsă. În acest fel se va găti uniform.

Carnea de vită are o aromă foarte puternică așa că nu este nevoie să folosești foarte multe condimente sau ierburi aromatice. Sarea care potențează gustul natural al cărnii ar trebui să fie suficientă. Dacă mai vrei, mai pune și un praf de piper.

Evită să apeși carnea cu furculița sau cu spatula în timpul gătitului. Las-o să se gătească fără să o atingi pentru a obține o crustă frumoasă. Când tai carne gătită în sânge, folosește un cuțit ascuțit și tăi-o în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii. Astfel veți obține o textură mai moale.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciuperci proaspete puse pe un tocător
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune Degetele Verzi
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune "Degetele Verzi"
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune "Degetele Verzi"
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat spiritul matern al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
fresh
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
închide