Cum se face carnea în sânge. Trucuri pentru o friptură de vită perfectă

Pentru mulți rămâne un mister cum se face carnea în sânge. Deși este un proces foarte simplu, ține destul de mult de detalii, așa încât un pas făcut greșit poate să strice o friptură de vită. Dacă vrei să faci acasă carne medium rare iată ce trebuie să faci.

Două bucăți de friptură care ilustrează cum se face carnea în sânge
Carnea în sânge sau medium rare trebuie să fie roz spre roșu la interior și rumenă la exterior / Shutterstock

Friptura de vită medium rare sau în sânge este modul cel mai folosit pentru a găti acest tip de carne. Preparatul este extrem de gustos, cu o textură complexă, atât de bogat în arome încât este considerat sofisticat și luxos.

De cele mai multe ori este comandat la restaurant pentru că experiența îi face pe bucătari să știe exact ce fel de carne să folosească sau când să scoată carnea din tigaie. Dacă ești dispusă să încerci și tu acasă iată cum se face carnea în sânge.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se face carnea de vită în sânge sau medium rare

Friptura de vită, spun cunoscătorii, trebuie servită în sânge sau medium rare. Trebuie să aibă o crustă exterioară frumos rumenită, dar să rămână roz în interior. Dacă o mănânci la restaurant ai toate șansele să o primești corect pregătită. Dacă vrei să o faci acasă iată ce ai de făcut.

În primul rând trebuie să cumperi carne de vită de calitate, preferabil dintr-o sursă de încredere. Cere-i măcelarului să o și porționeze pentru a-ți fi mai simplu. Când te hotărăști să o pregătești ai grijă să fie la temperatura camerei. Ideal este să o scoți din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de preparare.

Următorul pas este să o condimentezi cu cu sare și piper după gust. Dacă vrei poți să mai pui și alte mirodenii, dar ai grijă ca aromele să nu acopere gustul natural al cărnii de vită.

Încinge o tigaie groasă sau un grătar, având în vedere ca focul să fie mediu spre mare. Suprafața de gătit trebuie să fie încălzită pentru a obține o crustă frumoasă. Pune bucățile de carne în tigaie sau pe grătar și gătește-le fără a le mișca timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Dacă bucata de carne este mai groasă, o poți găti pentru 4-5 minute pe fiecare parte.

Pentru a te asigura că friptura de vită este gătită medium rare, poți folosi un termometru pentru carne. Carnea medium rare are o temperatură internă de aproximativ 57-60°C. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv poți evalua gradul de gătire după aspect. Exteriorul trebuie să fie rumenit și crocant, iar interiorul roz, dar nu crud.

După ce carnea este gătită în sânge sau medium rare, ia-o din tigaie sau de pe grătar și las-o să se odihnească pe o farfurie timp de câteva minute. Acest pas ajută sucurile să se redistribuie în interiorul cărnii, obținând astfel o textură mai fragedă și o aromă mai intensă. Apoi taie carnea în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii, pentru a asigura o textură mai moale.

Cum arată friptura după timpul de gătire, de la rare la well done

Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done, în funcție de preferințe. Iată ce înseamnă fiecare dintre aceste grade de gătire.

O imagine cu mai multe tipuri de friptură de vită, secționate în funcție de gradul de gătire
Friptura de vită poate fi gătită rare, medium rare sau well done / Shutterstock

Friptură de vită rare

Carnea este gătită doar în exterior, astfel încât interiorul să fie roz și suculent. Temperatura internă a cărnii este în jur de 50-52°C. Carnea are o crustă exterioară frumos rumenită, obținută prin gătirea rapidă la temperaturi ridicate. Friptura rare are un grad ridicat de suculență și o textură mai moale.

Friptură medium rare

Carnea este gătită mai mult decât la rare, iar interiorul are o nuanță de roz spre roșu. Temperatura internă a cărnii este în jur de 55-57°C. Exteriorul este rumenit și are o crustă fragedă. Friptura medium rare este suculentă, fiind mai aproape de rare, dar are o textură mai fermă în comparație cu cea rare.

Friptură well done

Carnea este gătită complet, iar interiorul nu mai are nicio nuanță roză. Temperatura internă a cărnii este de aproximativ 70°C sau mai mare. Exteriorul este bine rumenit sau chiar ușor carbonizat, datorită gătirii îndelungate la temperaturi mai mici. Friptura well done are o textură mai fermă, poate fi mai uscată și mai puțin suculentă în comparație cu fripturile rare sau medium rare.

Cum alegi carnea de vită pentru friptura perfectă

O friptură de vită bună începe cu alegerea cărnii care trebuie să fie de calitate, proaspătă, de o culoare roșie aprinsă și o textură uniformă, fără zone cu pete sau decolorări. Nu orice fel de tăietură de carne se potrivește pentru friptură. Alege mușchiul, coastele, fileul sau antricotul. Poți chiar să îi ceri recomandări măcelarului pentru a fi sigură că faci alegerea perfectă.

O friptură fragedă și gustoasă are o cantitate adecvată de grăsime încorporată în mușchiul cărnii, cunoscută sub numele de marmorare. Cu cât carnea este mai marmorată, cu atât friptura va fi mai suculentă și mai aromată. De asemenea, dacă ai posibilitatea alege carne de la o vită tânără pentru a avea o friptură mai fragedă.

Atunci când ești la măcelărie fii atentă dacă este curat și dacă bucățile de carne sunt păstrate corespunzător, la temperaturi adecvate. Ar trebui să o duci acasă cât mai repede și să o pui la frigider.

Alte trucuri pentru a găti perfect carnea în sânge

Gătitul cărnii în sânge sau rare implică și câteva trucuri pentru a obține o carne rumenă la exterior, dar foarte roz și suculentă în interior. Unul dintre ele este că nu trebuie să gătești carnea imediat cei ai scos-o din frigider. Trebuie să ajungă la temperatura camerei și de-abia apoi o poți pune pe tigaia încinsă. În acest fel se va găti uniform.

Carnea de vită are o aromă foarte puternică așa că nu este nevoie să folosești foarte multe condimente sau ierburi aromatice. Sarea care potențează gustul natural al cărnii ar trebui să fie suficientă. Dacă mai vrei, mai pune și un praf de piper.

Evită să apeși carnea cu furculița sau cu spatula în timpul gătitului. Las-o să se gătească fără să o atingi pentru a obține o crustă frumoasă. Când tai carne gătită în sânge, folosește un cuțit ascuțit și tăi-o în felii subțiri, perpendicular pe fibrele cărnii. Astfel veți obține o textură mai moale.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
murături asortate în saramură
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Mai multe borcane cu castraveți murați
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
închide