Cum gătești corect carnea de pui. 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Carnea de pui poate să aibă un gust fad dacă nu este gătită corect. Ar fi păcat să o excluzi din meniu doar pentru că nu găsești soluții pentru a o transforma în preparate delicioase. Este o sursă gustoasă și relativ ieftină de proteine și se găsește peste tot. Iată cum gătești corect carnea de pui. Descoperă 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Persoană care taie un pui întreg ca să înveți cum să gătești corect carnea de pui
Ca să gătești corect carnea de pui trebuie să ții cont de tipul de carne folosit / Shutterstock

Poate că ai încercat câteva rețete de preparate cu carne de pui, dar te-ai plictisit de ele. Ai încerca ceva nou însă îți este teamă că nu vor fi foarte gustoase. Uneori carnea iese prea uscată, alteori pare că nu are niciun gust sau o ții prea puțin pe foc și nu se face așa cum trebuie.

Cum gătești corect carnea de pui

Îți oferim câteva sfaturi pentru ca de-acum toate rețetele cu carne de pui pe care le faci să iasă perfect. Iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le faci când gătești pui și ce trebuie să faci pentru a le remedia, potrivit EatThis.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Nu combini gătitul la tigaie cu cel la cuptor

Dacă vrei să obții o friptură de pui suculentă trebuie să tragi carnea la tigaie în prima fază a procesului de preparare și apoi să dai la cuptor. Temperatura internă a cărnii va rămâne cea potrivită, iar toate sucurile vor pătrunde mai bine în toate fibrele.

Nu folosești corect resursele din bucătărie

Nu trebuie să utilizezi tot felul de sosuri pentru a avea carne de pui suculentă. Dacă ai la îndemână o folie de aluminiu și o cărămidă e tot ce îți trebuie.

Dacă pui carnea pe grătar pune deasupra ei o folie de aluminiu și pestea aceasta o cărămidă care să preseze puiul pe toată suprafața. Carnea va fi suculenta la interior și crocantă la exterior.

Nu folosești corect marinada

Dacă pui pieptul de pui la grătar trebuie să îl înțepi cu o furculiță pentru ca marinada să pătrundă mai bine în carne.

Ingredientele care nu trebuie să lipsească dintr-o marinadă sunt: uleiul de măsline, zeama de lămâie, coaja de lămâie, piper proaspăt măcinat, paprika, o linguriță de miere.

Descoperă cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne.

Îl lași prea mult pe grătar

Dacă gătești carne de pui cu tot cu os și are culoarea roz lângă acesta înseamnă că a fost lăsat la cuptor sau pe grătar atât cât a fost nevoie. Dacă în jurul osului carnea este uscată, fără niciun pic de zeamă, atunci a fost gătit prea mult.

Nu știi să apreciezi dacă puiul proaspăt mai este bun

Există două modalități prin care poți să îți dai seama dacă mai poți folosi carnea de pui crudă. Primul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să aibă culoarea roz pal.

Atunci când începe să se strice are tente de gri. Mirosul este un alt aspect care ar trebui să îți dea de gândit. Carnea stricată emană un miros pe care cu greu o poți suporta.

Află cât timp rezistă carnea de pui la frigider.

Folosești același tocător pentru toate ingredientele

Este recomandat să ai cel puțin două tocătoare de culori diferite pe care să le folosești în mod exclusiv pentru același tip de ingrediente.

Carnea de pui crudă netratată termic poate fi sursă de contaminare cu salmonella și poate fi complicat să dezinfectezi de mai multe ori tocătorul în aceeași zi. De asemenea, asigură-te că nu pui în același vas carne crudă de pui și carne gătită pentru că poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu cumperi carnea de pui potrivită

Dacă folosești pui din crescătorii unde păsările sunt crescute în baterii sau pui congelat ai toate șansele să nu obții o mâncare prea gustoasă. De fiecare dată când ai posibilitatea alege carne de pui organică sau crescuți în aer liber.

Speli carnea de pui

Ți se poate părea ciudat să nu speli carnea de pui, dar tocmai din motive de siguranță alimentară nu ar trebui să faci acest lucru. Pentru că poate fi purtătoare de salmonella, prin picăturile de apă, poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu usuci carnea de pui

Înainte de pune la gătit carnea de pui este ideal să îi absorbi toată umiditatea cu un prosop de hârtie. Recomandat este să se usuce stând la aer cu câteva ore înainte de a fi gătită, însă de cele mai multe ori nu este timp pentru acest lucru. Totuși, ai grijă să nu sari acest pas pentru a avea o crustă crocantă.

Dezgheți puiul la temperatura camerei

La temperatura camerei există riscul să de dezvolte tot felul de bacterii dăunătoare. Carnea de pui se dezgheață în mod corect în frigider peste noapte sau se pune într-o pungă de plastic și se scufundă în apă rece. Dacă alegi ultima variantă ai grijă să schimbi apa din când în când pentru a nu se încălzi.

Gătești pieptul de pui fără să îl frăgezești

La fel ca alte tipuri de carne și cea de pui trebuie frăgezită înainte de fi pusă în tigaie. Dacă bați puțin pieptul cu ciocanul pentru carne nu doar că va fi mai fraged, dar vei reduce și timpul de preparare. În plus, se va gări uniform pe toată suprafața.

Prepari carnea imediat ce ai scos-o din frigider

Nu este bine să lași carnea de pui pentru mult timp la temperatura camerei, însă nu este recomandat nici să o pui la gătit imediat ce ai scos-o de la frigider. Ideal este să stea aproximativ 15 minute pentru ca temperatura de la interiorul cărnii să fie la fel cu cea de la suprafața ei. În felul acesta se va găti uniform.

Nu pui carnea în saramură

Saramura ajuta carnea să se frăgezească, iar toate condimentele îi vor da un gust special. Nu trebuie să îl lași foarte mult. Câteva ore sunt suficiente. Saramura clasică pentru pui conține sare, cimbru, boabe de piper negru, zahăr și apă.

Pui prea multe bucăți de carne în tigaie

Când te grăbești ai tendința de a pune în tigaie foarte multe bucăți de carne astfel încât nu au spațiu suficient să se gătească. Vei obține bucăți prea gătite și altele aproape nefăcute. Cea mai bună soluție este să folosești două tigăi dacă ai de gătit o cantitate mai mare de carne.

Nu verifici temperatura cărnii

Cele mai multe rețete îți oferă timpul aproximativ de care are nevoie preparatul pentru a se găti. Poți crede că acesta este pricipalul aspect de care trebuie să ții cont, însă nu uita de temperatură.

Ai nevoie de un termometru pentru carne cu care să verifici din când în când câte grade sunt în interiorul cărnii. Atunci când este gătită suficient ajunge la 73°C în locul în care este cea mai groasă.

Nu folosești condimente

Dacă gătești un pui întreg la cuptor este esențial să îl umpli cu ierburi aromatice sau alte ingrediente. Poți pune o jumătate de lămâie, o ceapă chiar și câteva felii de măr, ierburi aromatice și condimente. Vei obține un preparat foarte fraged și aromat. Când tai puiul scoate-le pe toate.

Întorci puiul înainte să fie gata

Atunci când gătești carnea de pui pe grătar este important să știi când să o întorci. Dacă o faci prea devreme riști să nu fie suficient gătită, dacă o lași prea mult se va arde.

Este important ca înainte de a pune carnea, grătarul să fie foarte bine curățat pentru a evita lipirea acesteia. Apoi, așteaptă să se dezlipească în mod natural de grătar.

Poate la început pare că nu ești pe drumul cel bun, dar după un timp vei vedea că vei putea lua carnea foarte simplu. Când poți să iei carnea de pe grătar fără dificultate înseamnă că este momentul să o întorci.

Miști carnea de pui în tigaie prea mult

Atunci când tot muți carnea dintr-o parte într-alta a tigăii. Nu se va face mai repede. De fapt, ideal este ca în primele 5-7 minute să nu miști bucata de carne.

Dacă ți se pare că s-a lipit de suprafața vasului de gătit nu încerca să o dezlipești. Când va fi gata o vei putea mișca fără prea mare dificultate. Mai mult, nu o întoarce de pe o parte pe alta de prea multe ori. Dacă o lași între 5 și 7 minute pe o parte și aceeași durată pe cealaltă este suficient.

Gătești pieptul de pui întreg

Piepetul de pui este o bucată de carne destul de groasă într-un capăt și multe mai subțire în celălalt. Dacă nu îl porționezi nu se va găti în mod egal. Poți fie să îl tai în bucăți mai mici sau să îl secționezi pe jumătate.

Nu lași carnea să se odihnească

După ce ai scos carnea de la cuptor sau ai luat-o de pe grătar trebuie să o lași să se odihnească. Poți fi tentat să mănânci imediat, însă este bine să mai aștepți aproximativ 15 minute timp în care ții carnea acoperită cu folie de aluminiu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Vremea 24 noiembrie-22 decembrie. Decembrie cu temperaturi de primăvară. Când vor cădea primii fulgi de nea
Vremea 24 noiembrie-22 decembrie. Decembrie cu temperaturi de primăvară. Când vor cădea primii fulgi de nea
Vremea 24 noiembrie-22 decembrie. Decembrie cu temperaturi de primăvară. Când vor cădea primii fulgi de nea
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide