Cum gătești corect carnea de pui. 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Carnea de pui poate să aibă un gust fad dacă nu este gătită corect. Ar fi păcat să o excluzi din meniu doar pentru că nu găsești soluții pentru a o transforma în preparate delicioase. Este o sursă gustoasă și relativ ieftină de proteine și se găsește peste tot. Iată cum gătești corect carnea de pui. Descoperă 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Persoană care taie un pui întreg ca să înveți cum să gătești corect carnea de pui
Ca să gătești corect carnea de pui trebuie să ții cont de tipul de carne folosit / Shutterstock

Poate că ai încercat câteva rețete de preparate cu carne de pui, dar te-ai plictisit de ele. Ai încerca ceva nou însă îți este teamă că nu vor fi foarte gustoase. Uneori carnea iese prea uscată, alteori pare că nu are niciun gust sau o ții prea puțin pe foc și nu se face așa cum trebuie.

Cum gătești corect carnea de pui

Îți oferim câteva sfaturi pentru ca de-acum toate rețetele cu carne de pui pe care le faci să iasă perfect. Iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le faci când gătești pui și ce trebuie să faci pentru a le remedia, potrivit EatThis.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Nu combini gătitul la tigaie cu cel la cuptor

Dacă vrei să obții o friptură de pui suculentă trebuie să tragi carnea la tigaie în prima fază a procesului de preparare și apoi să dai la cuptor. Temperatura internă a cărnii va rămâne cea potrivită, iar toate sucurile vor pătrunde mai bine în toate fibrele.

Nu folosești corect resursele din bucătărie

Nu trebuie să utilizezi tot felul de sosuri pentru a avea carne de pui suculentă. Dacă ai la îndemână o folie de aluminiu și o cărămidă e tot ce îți trebuie.

Dacă pui carnea pe grătar pune deasupra ei o folie de aluminiu și pestea aceasta o cărămidă care să preseze puiul pe toată suprafața. Carnea va fi suculenta la interior și crocantă la exterior.

Nu folosești corect marinada

Dacă pui pieptul de pui la grătar trebuie să îl înțepi cu o furculiță pentru ca marinada să pătrundă mai bine în carne.

Ingredientele care nu trebuie să lipsească dintr-o marinadă sunt: uleiul de măsline, zeama de lămâie, coaja de lămâie, piper proaspăt măcinat, paprika, o linguriță de miere.

Descoperă cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne.

Îl lași prea mult pe grătar

Dacă gătești carne de pui cu tot cu os și are culoarea roz lângă acesta înseamnă că a fost lăsat la cuptor sau pe grătar atât cât a fost nevoie. Dacă în jurul osului carnea este uscată, fără niciun pic de zeamă, atunci a fost gătit prea mult.

Nu știi să apreciezi dacă puiul proaspăt mai este bun

Există două modalități prin care poți să îți dai seama dacă mai poți folosi carnea de pui crudă. Primul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să aibă culoarea roz pal.

Atunci când începe să se strice are tente de gri. Mirosul este un alt aspect care ar trebui să îți dea de gândit. Carnea stricată emană un miros pe care cu greu o poți suporta.

Află cât timp rezistă carnea de pui la frigider.

Folosești același tocător pentru toate ingredientele

Este recomandat să ai cel puțin două tocătoare de culori diferite pe care să le folosești în mod exclusiv pentru același tip de ingrediente.

Carnea de pui crudă netratată termic poate fi sursă de contaminare cu salmonella și poate fi complicat să dezinfectezi de mai multe ori tocătorul în aceeași zi. De asemenea, asigură-te că nu pui în același vas carne crudă de pui și carne gătită pentru că poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu cumperi carnea de pui potrivită

Dacă folosești pui din crescătorii unde păsările sunt crescute în baterii sau pui congelat ai toate șansele să nu obții o mâncare prea gustoasă. De fiecare dată când ai posibilitatea alege carne de pui organică sau crescuți în aer liber.

Speli carnea de pui

Ți se poate părea ciudat să nu speli carnea de pui, dar tocmai din motive de siguranță alimentară nu ar trebui să faci acest lucru. Pentru că poate fi purtătoare de salmonella, prin picăturile de apă, poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu usuci carnea de pui

Înainte de pune la gătit carnea de pui este ideal să îi absorbi toată umiditatea cu un prosop de hârtie. Recomandat este să se usuce stând la aer cu câteva ore înainte de a fi gătită, însă de cele mai multe ori nu este timp pentru acest lucru. Totuși, ai grijă să nu sari acest pas pentru a avea o crustă crocantă.

Dezgheți puiul la temperatura camerei

La temperatura camerei există riscul să de dezvolte tot felul de bacterii dăunătoare. Carnea de pui se dezgheață în mod corect în frigider peste noapte sau se pune într-o pungă de plastic și se scufundă în apă rece. Dacă alegi ultima variantă ai grijă să schimbi apa din când în când pentru a nu se încălzi.

Gătești pieptul de pui fără să îl frăgezești

La fel ca alte tipuri de carne și cea de pui trebuie frăgezită înainte de fi pusă în tigaie. Dacă bați puțin pieptul cu ciocanul pentru carne nu doar că va fi mai fraged, dar vei reduce și timpul de preparare. În plus, se va gări uniform pe toată suprafața.

Prepari carnea imediat ce ai scos-o din frigider

Nu este bine să lași carnea de pui pentru mult timp la temperatura camerei, însă nu este recomandat nici să o pui la gătit imediat ce ai scos-o de la frigider. Ideal este să stea aproximativ 15 minute pentru ca temperatura de la interiorul cărnii să fie la fel cu cea de la suprafața ei. În felul acesta se va găti uniform.

Nu pui carnea în saramură

Saramura ajuta carnea să se frăgezească, iar toate condimentele îi vor da un gust special. Nu trebuie să îl lași foarte mult. Câteva ore sunt suficiente. Saramura clasică pentru pui conține sare, cimbru, boabe de piper negru, zahăr și apă.

Pui prea multe bucăți de carne în tigaie

Când te grăbești ai tendința de a pune în tigaie foarte multe bucăți de carne astfel încât nu au spațiu suficient să se gătească. Vei obține bucăți prea gătite și altele aproape nefăcute. Cea mai bună soluție este să folosești două tigăi dacă ai de gătit o cantitate mai mare de carne.

Nu verifici temperatura cărnii

Cele mai multe rețete îți oferă timpul aproximativ de care are nevoie preparatul pentru a se găti. Poți crede că acesta este pricipalul aspect de care trebuie să ții cont, însă nu uita de temperatură.

Ai nevoie de un termometru pentru carne cu care să verifici din când în când câte grade sunt în interiorul cărnii. Atunci când este gătită suficient ajunge la 73°C în locul în care este cea mai groasă.

Nu folosești condimente

Dacă gătești un pui întreg la cuptor este esențial să îl umpli cu ierburi aromatice sau alte ingrediente. Poți pune o jumătate de lămâie, o ceapă chiar și câteva felii de măr, ierburi aromatice și condimente. Vei obține un preparat foarte fraged și aromat. Când tai puiul scoate-le pe toate.

Întorci puiul înainte să fie gata

Atunci când gătești carnea de pui pe grătar este important să știi când să o întorci. Dacă o faci prea devreme riști să nu fie suficient gătită, dacă o lași prea mult se va arde.

Este important ca înainte de a pune carnea, grătarul să fie foarte bine curățat pentru a evita lipirea acesteia. Apoi, așteaptă să se dezlipească în mod natural de grătar.

Poate la început pare că nu ești pe drumul cel bun, dar după un timp vei vedea că vei putea lua carnea foarte simplu. Când poți să iei carnea de pe grătar fără dificultate înseamnă că este momentul să o întorci.

Miști carnea de pui în tigaie prea mult

Atunci când tot muți carnea dintr-o parte într-alta a tigăii. Nu se va face mai repede. De fapt, ideal este ca în primele 5-7 minute să nu miști bucata de carne.

Dacă ți se pare că s-a lipit de suprafața vasului de gătit nu încerca să o dezlipești. Când va fi gata o vei putea mișca fără prea mare dificultate. Mai mult, nu o întoarce de pe o parte pe alta de prea multe ori. Dacă o lași între 5 și 7 minute pe o parte și aceeași durată pe cealaltă este suficient.

Gătești pieptul de pui întreg

Piepetul de pui este o bucată de carne destul de groasă într-un capăt și multe mai subțire în celălalt. Dacă nu îl porționezi nu se va găti în mod egal. Poți fie să îl tai în bucăți mai mici sau să îl secționezi pe jumătate.

Nu lași carnea să se odihnească

După ce ai scos carnea de la cuptor sau ai luat-o de pe grătar trebuie să o lași să se odihnească. Poți fi tentat să mănânci imediat, însă este bine să mai aștepți aproximativ 15 minute timp în care ții carnea acoperită cu folie de aluminiu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
06:37
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Șnițel de soia de post, tăiat în secțiune, pe o farfurie alături de piure de cartofi
16 mai, 05:55
Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
Risotto cu spanac în bol alb cu furculiță și un ștergar
16 mai, 05:36
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
15 mai, 05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
3 zodii experimentează o transformare majoră în plan personal pe 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
3 zodii experimentează o transformare majoră în plan personal pe 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
3 zodii experimentează o transformare majoră în plan personal pe 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: Nevasta e sfântă
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
fresh
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au

Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
închide