Cum gătești corect carnea de pui. 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Carnea de pui poate să aibă un gust fad dacă nu este gătită corect. Ar fi păcat să o excluzi din meniu doar pentru că nu găsești soluții pentru a o transforma în preparate delicioase. Este o sursă gustoasă și relativ ieftină de proteine și se găsește peste tot. Iată cum gătești corect carnea de pui. Descoperă 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Persoană care taie un pui întreg ca să înveți cum să gătești corect carnea de pui
Ca să gătești corect carnea de pui trebuie să ții cont de tipul de carne folosit / Shutterstock

Poate că ai încercat câteva rețete de preparate cu carne de pui, dar te-ai plictisit de ele. Ai încerca ceva nou însă îți este teamă că nu vor fi foarte gustoase. Uneori carnea iese prea uscată, alteori pare că nu are niciun gust sau o ții prea puțin pe foc și nu se face așa cum trebuie.

Cum gătești corect carnea de pui

Îți oferim câteva sfaturi pentru ca de-acum toate rețetele cu carne de pui pe care le faci să iasă perfect. Iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le faci când gătești pui și ce trebuie să faci pentru a le remedia, potrivit EatThis.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Nu combini gătitul la tigaie cu cel la cuptor

Dacă vrei să obții o friptură de pui suculentă trebuie să tragi carnea la tigaie în prima fază a procesului de preparare și apoi să dai la cuptor. Temperatura internă a cărnii va rămâne cea potrivită, iar toate sucurile vor pătrunde mai bine în toate fibrele.

Nu folosești corect resursele din bucătărie

Nu trebuie să utilizezi tot felul de sosuri pentru a avea carne de pui suculentă. Dacă ai la îndemână o folie de aluminiu și o cărămidă e tot ce îți trebuie.

Dacă pui carnea pe grătar pune deasupra ei o folie de aluminiu și pestea aceasta o cărămidă care să preseze puiul pe toată suprafața. Carnea va fi suculenta la interior și crocantă la exterior.

Nu folosești corect marinada

Dacă pui pieptul de pui la grătar trebuie să îl înțepi cu o furculiță pentru ca marinada să pătrundă mai bine în carne.

Ingredientele care nu trebuie să lipsească dintr-o marinadă sunt: uleiul de măsline, zeama de lămâie, coaja de lămâie, piper proaspăt măcinat, paprika, o linguriță de miere.

Descoperă cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne.

Îl lași prea mult pe grătar

Dacă gătești carne de pui cu tot cu os și are culoarea roz lângă acesta înseamnă că a fost lăsat la cuptor sau pe grătar atât cât a fost nevoie. Dacă în jurul osului carnea este uscată, fără niciun pic de zeamă, atunci a fost gătit prea mult.

Nu știi să apreciezi dacă puiul proaspăt mai este bun

Există două modalități prin care poți să îți dai seama dacă mai poți folosi carnea de pui crudă. Primul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să aibă culoarea roz pal.

Atunci când începe să se strice are tente de gri. Mirosul este un alt aspect care ar trebui să îți dea de gândit. Carnea stricată emană un miros pe care cu greu o poți suporta.

Află cât timp rezistă carnea de pui la frigider.

Folosești același tocător pentru toate ingredientele

Este recomandat să ai cel puțin două tocătoare de culori diferite pe care să le folosești în mod exclusiv pentru același tip de ingrediente.

Carnea de pui crudă netratată termic poate fi sursă de contaminare cu salmonella și poate fi complicat să dezinfectezi de mai multe ori tocătorul în aceeași zi. De asemenea, asigură-te că nu pui în același vas carne crudă de pui și carne gătită pentru că poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu cumperi carnea de pui potrivită

Dacă folosești pui din crescătorii unde păsările sunt crescute în baterii sau pui congelat ai toate șansele să nu obții o mâncare prea gustoasă. De fiecare dată când ai posibilitatea alege carne de pui organică sau crescuți în aer liber.

Speli carnea de pui

Ți se poate părea ciudat să nu speli carnea de pui, dar tocmai din motive de siguranță alimentară nu ar trebui să faci acest lucru. Pentru că poate fi purtătoare de salmonella, prin picăturile de apă, poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu usuci carnea de pui

Înainte de pune la gătit carnea de pui este ideal să îi absorbi toată umiditatea cu un prosop de hârtie. Recomandat este să se usuce stând la aer cu câteva ore înainte de a fi gătită, însă de cele mai multe ori nu este timp pentru acest lucru. Totuși, ai grijă să nu sari acest pas pentru a avea o crustă crocantă.

Dezgheți puiul la temperatura camerei

La temperatura camerei există riscul să de dezvolte tot felul de bacterii dăunătoare. Carnea de pui se dezgheață în mod corect în frigider peste noapte sau se pune într-o pungă de plastic și se scufundă în apă rece. Dacă alegi ultima variantă ai grijă să schimbi apa din când în când pentru a nu se încălzi.

Gătești pieptul de pui fără să îl frăgezești

La fel ca alte tipuri de carne și cea de pui trebuie frăgezită înainte de fi pusă în tigaie. Dacă bați puțin pieptul cu ciocanul pentru carne nu doar că va fi mai fraged, dar vei reduce și timpul de preparare. În plus, se va gări uniform pe toată suprafața.

Prepari carnea imediat ce ai scos-o din frigider

Nu este bine să lași carnea de pui pentru mult timp la temperatura camerei, însă nu este recomandat nici să o pui la gătit imediat ce ai scos-o de la frigider. Ideal este să stea aproximativ 15 minute pentru ca temperatura de la interiorul cărnii să fie la fel cu cea de la suprafața ei. În felul acesta se va găti uniform.

Nu pui carnea în saramură

Saramura ajuta carnea să se frăgezească, iar toate condimentele îi vor da un gust special. Nu trebuie să îl lași foarte mult. Câteva ore sunt suficiente. Saramura clasică pentru pui conține sare, cimbru, boabe de piper negru, zahăr și apă.

Pui prea multe bucăți de carne în tigaie

Când te grăbești ai tendința de a pune în tigaie foarte multe bucăți de carne astfel încât nu au spațiu suficient să se gătească. Vei obține bucăți prea gătite și altele aproape nefăcute. Cea mai bună soluție este să folosești două tigăi dacă ai de gătit o cantitate mai mare de carne.

Nu verifici temperatura cărnii

Cele mai multe rețete îți oferă timpul aproximativ de care are nevoie preparatul pentru a se găti. Poți crede că acesta este pricipalul aspect de care trebuie să ții cont, însă nu uita de temperatură.

Ai nevoie de un termometru pentru carne cu care să verifici din când în când câte grade sunt în interiorul cărnii. Atunci când este gătită suficient ajunge la 73°C în locul în care este cea mai groasă.

Nu folosești condimente

Dacă gătești un pui întreg la cuptor este esențial să îl umpli cu ierburi aromatice sau alte ingrediente. Poți pune o jumătate de lămâie, o ceapă chiar și câteva felii de măr, ierburi aromatice și condimente. Vei obține un preparat foarte fraged și aromat. Când tai puiul scoate-le pe toate.

Întorci puiul înainte să fie gata

Atunci când gătești carnea de pui pe grătar este important să știi când să o întorci. Dacă o faci prea devreme riști să nu fie suficient gătită, dacă o lași prea mult se va arde.

Este important ca înainte de a pune carnea, grătarul să fie foarte bine curățat pentru a evita lipirea acesteia. Apoi, așteaptă să se dezlipească în mod natural de grătar.

Poate la început pare că nu ești pe drumul cel bun, dar după un timp vei vedea că vei putea lua carnea foarte simplu. Când poți să iei carnea de pe grătar fără dificultate înseamnă că este momentul să o întorci.

Miști carnea de pui în tigaie prea mult

Atunci când tot muți carnea dintr-o parte într-alta a tigăii. Nu se va face mai repede. De fapt, ideal este ca în primele 5-7 minute să nu miști bucata de carne.

Dacă ți se pare că s-a lipit de suprafața vasului de gătit nu încerca să o dezlipești. Când va fi gata o vei putea mișca fără prea mare dificultate. Mai mult, nu o întoarce de pe o parte pe alta de prea multe ori. Dacă o lași între 5 și 7 minute pe o parte și aceeași durată pe cealaltă este suficient.

Gătești pieptul de pui întreg

Piepetul de pui este o bucată de carne destul de groasă într-un capăt și multe mai subțire în celălalt. Dacă nu îl porționezi nu se va găti în mod egal. Poți fie să îl tai în bucăți mai mici sau să îl secționezi pe jumătate.

Nu lași carnea să se odihnească

După ce ai scos carnea de la cuptor sau ai luat-o de pe grătar trebuie să o lași să se odihnească. Poți fi tentat să mănânci imediat, însă este bine să mai aștepți aproximativ 15 minute timp în care ții carnea acoperită cu folie de aluminiu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pui tandoori
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Un milion de euro, confiscat de procurori într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor din R. Moldova
Un milion de euro, confiscat de procurori într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor din R. Moldova
Un milion de euro, confiscat de procurori într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor din R. Moldova
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide