Cum gătești corect carnea de pui. 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Carnea de pui poate să aibă un gust fad dacă nu este gătită corect. Ar fi păcat să o excluzi din meniu doar pentru că nu găsești soluții pentru a o transforma în preparate delicioase. Este o sursă gustoasă și relativ ieftină de proteine și se găsește peste tot. Iată cum gătești corect carnea de pui. Descoperă 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Persoană care taie un pui întreg ca să înveți cum să gătești corect carnea de pui
Ca să gătești corect carnea de pui trebuie să ții cont de tipul de carne folosit / Shutterstock

Poate că ai încercat câteva rețete de preparate cu carne de pui, dar te-ai plictisit de ele. Ai încerca ceva nou însă îți este teamă că nu vor fi foarte gustoase. Uneori carnea iese prea uscată, alteori pare că nu are niciun gust sau o ții prea puțin pe foc și nu se face așa cum trebuie.

Cum gătești corect carnea de pui

Îți oferim câteva sfaturi pentru ca de-acum toate rețetele cu carne de pui pe care le faci să iasă perfect. Iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le faci când gătești pui și ce trebuie să faci pentru a le remedia, potrivit EatThis.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Nu combini gătitul la tigaie cu cel la cuptor

Dacă vrei să obții o friptură de pui suculentă trebuie să tragi carnea la tigaie în prima fază a procesului de preparare și apoi să dai la cuptor. Temperatura internă a cărnii va rămâne cea potrivită, iar toate sucurile vor pătrunde mai bine în toate fibrele.

Nu folosești corect resursele din bucătărie

Nu trebuie să utilizezi tot felul de sosuri pentru a avea carne de pui suculentă. Dacă ai la îndemână o folie de aluminiu și o cărămidă e tot ce îți trebuie.

Dacă pui carnea pe grătar pune deasupra ei o folie de aluminiu și pestea aceasta o cărămidă care să preseze puiul pe toată suprafața. Carnea va fi suculenta la interior și crocantă la exterior.

Nu folosești corect marinada

Dacă pui pieptul de pui la grătar trebuie să îl înțepi cu o furculiță pentru ca marinada să pătrundă mai bine în carne.

Ingredientele care nu trebuie să lipsească dintr-o marinadă sunt: uleiul de măsline, zeama de lămâie, coaja de lămâie, piper proaspăt măcinat, paprika, o linguriță de miere.

Descoperă cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne.

Îl lași prea mult pe grătar

Dacă gătești carne de pui cu tot cu os și are culoarea roz lângă acesta înseamnă că a fost lăsat la cuptor sau pe grătar atât cât a fost nevoie. Dacă în jurul osului carnea este uscată, fără niciun pic de zeamă, atunci a fost gătit prea mult.

Nu știi să apreciezi dacă puiul proaspăt mai este bun

Există două modalități prin care poți să îți dai seama dacă mai poți folosi carnea de pui crudă. Primul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să aibă culoarea roz pal.

Atunci când începe să se strice are tente de gri. Mirosul este un alt aspect care ar trebui să îți dea de gândit. Carnea stricată emană un miros pe care cu greu o poți suporta.

Află cât timp rezistă carnea de pui la frigider.

Folosești același tocător pentru toate ingredientele

Este recomandat să ai cel puțin două tocătoare de culori diferite pe care să le folosești în mod exclusiv pentru același tip de ingrediente.

Carnea de pui crudă netratată termic poate fi sursă de contaminare cu salmonella și poate fi complicat să dezinfectezi de mai multe ori tocătorul în aceeași zi. De asemenea, asigură-te că nu pui în același vas carne crudă de pui și carne gătită pentru că poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu cumperi carnea de pui potrivită

Dacă folosești pui din crescătorii unde păsările sunt crescute în baterii sau pui congelat ai toate șansele să nu obții o mâncare prea gustoasă. De fiecare dată când ai posibilitatea alege carne de pui organică sau crescuți în aer liber.

Speli carnea de pui

Ți se poate părea ciudat să nu speli carnea de pui, dar tocmai din motive de siguranță alimentară nu ar trebui să faci acest lucru. Pentru că poate fi purtătoare de salmonella, prin picăturile de apă, poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu usuci carnea de pui

Înainte de pune la gătit carnea de pui este ideal să îi absorbi toată umiditatea cu un prosop de hârtie. Recomandat este să se usuce stând la aer cu câteva ore înainte de a fi gătită, însă de cele mai multe ori nu este timp pentru acest lucru. Totuși, ai grijă să nu sari acest pas pentru a avea o crustă crocantă.

Dezgheți puiul la temperatura camerei

La temperatura camerei există riscul să de dezvolte tot felul de bacterii dăunătoare. Carnea de pui se dezgheață în mod corect în frigider peste noapte sau se pune într-o pungă de plastic și se scufundă în apă rece. Dacă alegi ultima variantă ai grijă să schimbi apa din când în când pentru a nu se încălzi.

Gătești pieptul de pui fără să îl frăgezești

La fel ca alte tipuri de carne și cea de pui trebuie frăgezită înainte de fi pusă în tigaie. Dacă bați puțin pieptul cu ciocanul pentru carne nu doar că va fi mai fraged, dar vei reduce și timpul de preparare. În plus, se va gări uniform pe toată suprafața.

Prepari carnea imediat ce ai scos-o din frigider

Nu este bine să lași carnea de pui pentru mult timp la temperatura camerei, însă nu este recomandat nici să o pui la gătit imediat ce ai scos-o de la frigider. Ideal este să stea aproximativ 15 minute pentru ca temperatura de la interiorul cărnii să fie la fel cu cea de la suprafața ei. În felul acesta se va găti uniform.

Nu pui carnea în saramură

Saramura ajuta carnea să se frăgezească, iar toate condimentele îi vor da un gust special. Nu trebuie să îl lași foarte mult. Câteva ore sunt suficiente. Saramura clasică pentru pui conține sare, cimbru, boabe de piper negru, zahăr și apă.

Pui prea multe bucăți de carne în tigaie

Când te grăbești ai tendința de a pune în tigaie foarte multe bucăți de carne astfel încât nu au spațiu suficient să se gătească. Vei obține bucăți prea gătite și altele aproape nefăcute. Cea mai bună soluție este să folosești două tigăi dacă ai de gătit o cantitate mai mare de carne.

Nu verifici temperatura cărnii

Cele mai multe rețete îți oferă timpul aproximativ de care are nevoie preparatul pentru a se găti. Poți crede că acesta este pricipalul aspect de care trebuie să ții cont, însă nu uita de temperatură.

Ai nevoie de un termometru pentru carne cu care să verifici din când în când câte grade sunt în interiorul cărnii. Atunci când este gătită suficient ajunge la 73°C în locul în care este cea mai groasă.

Nu folosești condimente

Dacă gătești un pui întreg la cuptor este esențial să îl umpli cu ierburi aromatice sau alte ingrediente. Poți pune o jumătate de lămâie, o ceapă chiar și câteva felii de măr, ierburi aromatice și condimente. Vei obține un preparat foarte fraged și aromat. Când tai puiul scoate-le pe toate.

Întorci puiul înainte să fie gata

Atunci când gătești carnea de pui pe grătar este important să știi când să o întorci. Dacă o faci prea devreme riști să nu fie suficient gătită, dacă o lași prea mult se va arde.

Este important ca înainte de a pune carnea, grătarul să fie foarte bine curățat pentru a evita lipirea acesteia. Apoi, așteaptă să se dezlipească în mod natural de grătar.

Poate la început pare că nu ești pe drumul cel bun, dar după un timp vei vedea că vei putea lua carnea foarte simplu. Când poți să iei carnea de pe grătar fără dificultate înseamnă că este momentul să o întorci.

Miști carnea de pui în tigaie prea mult

Atunci când tot muți carnea dintr-o parte într-alta a tigăii. Nu se va face mai repede. De fapt, ideal este ca în primele 5-7 minute să nu miști bucata de carne.

Dacă ți se pare că s-a lipit de suprafața vasului de gătit nu încerca să o dezlipești. Când va fi gata o vei putea mișca fără prea mare dificultate. Mai mult, nu o întoarce de pe o parte pe alta de prea multe ori. Dacă o lași între 5 și 7 minute pe o parte și aceeași durată pe cealaltă este suficient.

Gătești pieptul de pui întreg

Piepetul de pui este o bucată de carne destul de groasă într-un capăt și multe mai subțire în celălalt. Dacă nu îl porționezi nu se va găti în mod egal. Poți fie să îl tai în bucăți mai mici sau să îl secționezi pe jumătate.

Nu lași carnea să se odihnească

După ce ai scos carnea de la cuptor sau ai luat-o de pe grătar trebuie să o lași să se odihnească. Poți fi tentat să mănânci imediat, însă este bine să mai aștepți aproximativ 15 minute timp în care ții carnea acoperită cu folie de aluminiu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară pe un platou, alături de un bol cu zahăr și un coș cu dovleci ornamentali
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
deserturi cu mere si scortisoara puse într-un colaj
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
scones cu mac și lămâie puse pe o tavă tapetată cu hârtie
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
clătite pufoase cu iaurt puse pe o farfurie
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de crudități cu maioneză și pui servită într-un bol
Salată de crudități cu maioneză și pui. Se prepară rapid și este extrem de gustoasă
Salată de crudități cu maioneză și pui. Se prepară rapid și este extrem de gustoasă
legume la cuptor puse pe o farfurie neagră
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe tipuri de gogoși puse pe un tocător de lemn
03:30
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte în bol alb, decorată cu semințe de dovleac și smântână
03:15
Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte
Porții de prăjitură ușoară cu mere așezate suprapus
03:10
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Colivă pusă pe o farfurie albă și pudrată cu zahăr
1 noiembrie, 06:46
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Pâine proteică din linte roșie în vas oval
1 noiembrie, 06:18
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Un bol plin cu pilaf cu legume
1 noiembrie, 06:02
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
prăjituri halloween simple puse pe un blat de lemn
31 octombrie, 10:32
Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă
Colivă cu nucă puse în două vase diferite
31 octombrie, 06:02
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
1
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Dacă adori deserturile cu dovleac și ești în căutare de rețete savuroase, îți oferim mai jos o rețetă de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară. Chiar dacă scorțișoara este...
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
2
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Pentru atunci când familia poftește la un desert cu mere și nu ai timp de rețete complexe, îți recomandăm rețeta de trandafiri din mere și aluat foietaj. Se vor bucura de...
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
3
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Atunci când gătești mâncăruri cu ciuperci proaspete trebuie să te asiguri că alegi soiul potrivit. Fiecare tip aduce o textură și un gust diferit, iar unele sunt mai potrivite pentru anumite...
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
4
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Supa cremă de dovleac după rețeta franțuzească este mult mai cremoasă decât alte preparate similare, mai ales datorită modului de preparare. În plus, conține și mai multe legume care îi dau...
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
5
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Toamna este sezonul care miroase a deserturi cu mere și scorțișoară. Plăcinte, tarte, clătite, ștrudele, brioșe și tot felul de prăjituri cremoase sau crocante ne încântă în zilele reci și ploioase....
Parteneri
Tunsoarea meduză este în trend toamna aceasta. Cui i se potrivește cel mai bine
Tunsoarea meduză este în trend toamna aceasta. Cui i se potrivește cel mai bine
Tunsoarea meduză este în trend toamna aceasta. Cui i se potrivește cel mai bine
Afacerea cu care Iulia vrea să dea lovitura în Deltă. Zeci de localnici au simțit potențialul și fac cursuri de formare
Afacerea cu care Iulia vrea să dea lovitura în Deltă. Zeci de localnici au simțit potențialul și fac cursuri de formare
Afacerea cu care Iulia vrea să dea lovitura în Deltă. Zeci de localnici au simțit potențialul și fac cursuri de formare
Motivul pentru care maşinile distruse de furtuna DANA au fost marcate cu un „X” portocaliu. Ce se întâmplă acum în Valencia
Motivul pentru care maşinile distruse de furtuna DANA au fost marcate cu un „X” portocaliu. Ce se întâmplă acum în Valencia
Motivul pentru care maşinile distruse de furtuna DANA au fost marcate cu un „X” portocaliu. Ce se întâmplă acum în Valencia
Elwira, în lacrimi pe rețelele sociale: După 14 ani petrecuți.... Prin ce schimbări uriașe trece familia lui Mihai Petre
Elwira, în lacrimi pe rețelele sociale: „După 14 ani petrecuți...”. Prin ce schimbări uriașe trece familia lui Mihai Petre
Elwira, în lacrimi pe rețelele sociale: „După 14 ani petrecuți...”. Prin ce schimbări uriașe trece familia lui Mihai Petre
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Testul flamingo care îți poate dezvălui starea de sănătate reală. Cum funcționează trucul simplu
„Testul flamingo” care îți poate dezvălui starea de sănătate reală. Cum funcționează trucul simplu
„Testul flamingo” care îți poate dezvălui starea de sănătate reală. Cum funcționează trucul simplu
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Picăturile de nas cu soluție salină scad durata răcelii la copii și pot opri răspândirea ei, sugerează un studiu recent
Picăturile de nas cu soluție salină scad durata răcelii la copii și pot opri răspândirea ei, sugerează un studiu recent
Picăturile de nas cu soluție salină scad durata răcelii la copii și pot opri răspândirea ei, sugerează un studiu recent
Una dintre victimele lui Sean Diddy Combs a fost obligată să-și dezvăluie identitatea. Femeia a susținut că a fost închisă într-o cameră de hotel cu celebrul rapper
Una dintre victimele lui Sean „Diddy” Combs a fost obligată să-și dezvăluie identitatea. Femeia a susținut că a fost închisă într-o cameră de hotel cu celebrul rapper
Una dintre victimele lui Sean „Diddy” Combs a fost obligată să-și dezvăluie identitatea. Femeia a susținut că a fost închisă într-o cameră de hotel cu celebrul rapper
Exerciții de intensitate redusă pentru slăbit. Ce poți face pentru a scăpa de kilogramele în plus
Exerciții de intensitate redusă pentru slăbit. Ce poți face pentru a scăpa de kilogramele în plus
Exerciții de intensitate redusă pentru slăbit. Ce poți face pentru a scăpa de kilogramele în plus
fresh
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas

Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas

Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat

Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat

Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten

Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten

Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat

Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat
închide