3 rețete clasice de friptură de vită perfecte pentru mesele în familie

Friptura de vită este unul dintre cele mai gustoase, dar și pretențioase preparate. De la alegerea cărnii până la momentul servirii trebuie respectate anumite reguli pentru a-i da frăgezime și savoare. Îți propunem 3 rețete clasice de friptură de vită pe care să le încerci fără să te temi că nu îți vor ieși.

Carne pentru rețete clasice de friptură de vită
Cele mai multe rețete clasice de friptură de vită provin din America de Nord / Shutterstock

Sunt zone în lume unde carnea de vită se consumă foarte des, așa încât există și o mulțime de rețete de friptură de vită care au ajuns să fie considerate clasice. Nu au nevoie de multe ingrediente. Secretul stă mai degrabă în modul de preparare a cărnii și în calitatea acesteia. Sarea și piperul sunt cele mai potrivite condimente.

Rețete clasice de friptură de vită

Rețetele clasice de friptură de vită sunt ideale pentru mesele mari în familie. Acestea vor bucura fiecare invitat pe care îl vei avea la masă. Dacă îți dorești să-i surprinzi pe cei din jur cu talentul tău în bucătărie, atunci te invităm să încerci una dintre aceste trei rețete. Te invităm să afli mai multe și despre secretele unui steak de vită medium rare perfect.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Friptură Salisbury

Friptura Salisbury este mai degrabă o variantă a hamburgerului, doar că este mult mai aromat și mai suculent.

Friptura Salisbury gătită într-o tigaie neagră și pusă pe o masă de lemn
Friptura Salisbury se potrivește cu piure de cartofi / Shutterstock

Ingrediente

  • 450 g carne tocată de vită
  • 1/2 linguriță de piper măcinat
  • 1 linguriță de ulei vegetal
  • 20 g unt
  • 200 g ciuperci
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • 500 ml supă de vită
  • 1 lingură de sos Worcestershire

Mod de preparare

Se amestecă carnea tocată cu piperul până când se omogenizează. se modelează carnea în formă de oval cu grosimea de 1 cm. Se încinge uleiul într-o tigaie cu suprafață neaderentă. Se pune carnea modelată și se lasă 10-12 minute, apoi se scoate pe o farfurie și se acoperă cu folie de aluminiu pentru a rămâne calde.

În aceeași tigaie se încălzește untul. Se adaugă ciupercile și ceapa și se gătesc 3-4 minute sau până când se înmoaie. Apoi se pun sosul Worcestershire și supa de vită și se mai lasă 2 minute. Se aduce din nou carnea în tigaie și se mai lasă până când se încălzește.

Se servește cu sos, cu legume sau cu piure de cartofi.

Citește și

Friptură de vită în stil New York

Friptura de vită în stil New York este perfectă atunci când este gătită medium rare. Dacă ai și niște lemn de esență tare pentru a face grătarul atunci vei avea o masă delicioasă.Carnea de vită este minunată ca sursă de proteine. Află mai multe despre importanța consumului de alimente bogate în proteine.

Friptură gătită în stil New York servită pe un blat de lemn
Pentru friptura New York ai nevoie de o bucată de carne de calitate / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • 3 – 4 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 3-4 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 4 bucăți de vrăbioară cu os
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sare
  • 1/2 lămâie

Mod de preparare

Se amestecă uleiul și usturoiul într-o cratiță mică și se pun la foc mic timp de 2 minute. Se ia de pe foc, se răcește bine, apoi se adaugă pătrunjelul, cimbrul și rozmarinul. Se împarte uleiul condimentat în mod egal în 2 boluri mici.

Se ung fripturile cu jumătate din uleiul condimentat. Se lasă fripturile să stea la temperatura camerei timp de 10-20 de minute înainte de a le pune pe grătar. Se încinge un grătar cu cărbuni, folosind lemn de esență tare.

Între timp, se asezonează fripturile cu piper și sare. Se pun fripturile pe cea mai fierbinte zonă a grătarului și se lasă aproximativ 4-5 minute pe parte pentru mediu-rare.

După ce fripturile sunt întoarse se ung cu marinata din al doilea vas folosind o perie curată pentru a preveni contaminarea. Se mută pe o parte mai rece a grătarului pentru a evita arderea cărnii. Se verifică starea acesteia apăsând ușor cu degetul. Cu cât se simte friptura mai fermă, cu atât carnea de vită este mai bine făcută. 

Când este carnea gata, se scot fripturile pe un platou și se acoperă cu folie de aluminiu. Se lasă să se odihnească 5 minute. Înainte de servire, se stoarce puțin suc de lămâie peste fripturi. 

Friptură elvețiană

Ceafa de vită este o bucată de carne nu foarte scumpă, însă foarte gustoasă, mai ales datorită cantității mai mari de grăsime.

O tigaie plină cu friptură elvețiană servită pe masa de lemn
Friptura elvețiană se face din carne mai ieftină / Shutterstock

Ingrediente

  • 2-3 kg de ceafă de vită
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 1 linguriță de sare
  • 250 g făină
  • 2 cepe medii, tăiate în sferturi și feliate
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 1 conservă de roșii tocate
  • Pentru sos
  • 1 lingură de făină universală
  • 1 lingură de apă, la nevoie

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul 165°C. Se îndepărtează grăsimea de pe carne, apoi condimentează carnea cu piper și sare. Se pune făină pe blatul de lucru și se pune friptura pe ea. 

Se presară mai multă făină peste carne și se bate cu un ciocan de carne pentru a se fragezi. Se continuă procesul până când friptura este plată și se simte spongioasă la atingere. Se lasă deoparte.

Se încingeți o tigaie mare și rezistentă la cuptor la foc mediu. Se adaugă 3 linguri de ulei vegetal în tigaie. Când uleiul este fierbinte, se adaugă ceapa tăiată felii. Se gătește, amestecând constant până când ceapa devine translucidă și se rumenește ușor, aproximativ 10 minute. Se ia ceapa din tigaie cu o spatulă cu găurele.

Se taie friptura în 6 bucăți și se pun în uleiul încins. Se lasă 1-2 minute pe fiecare parte. Peste fripturi se pune ceapa, se adaugă roșiile și se acoperă tigaia. Apoi se pune carnea la cuptor și se lasă aproximativ 2 ore sau până când fripturile sunt fragede.

Dacă sosul rămas este prea subțire, se pune tigaia la foc mediu. Se amestecă o lingură de făină cu o lingură de apă rece și se amestecă în sos până când nu mai sunt cocoloașe. Se fierbe sosul până se îngroașă bine. Se toarnă peste fripturi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chateaubriand servită pe un tocător de lemn
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
friptură de vită la cuptor
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel înfășurat în bacon
06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro a afișat notele la probele scrise, după contestaţii
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro a afișat notele la probele scrise, după contestaţii
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro a afișat notele la probele scrise, după contestaţii
Meniu amp;#8220;regesc” la nunta Kirei Hagi! Preparatele extravagante primite de invitați
Meniu amp;#8220;regesc” la nunta Kirei Hagi! Preparatele extravagante primite de invitați
Meniu amp;#8220;regesc” la nunta Kirei Hagi! Preparatele extravagante primite de invitați
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este singură de luni de zile
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Beneficiile exerciţiilor fizice de grup. Ce spun studiile
Beneficiile exerciţiilor fizice de grup. Ce spun studiile
Beneficiile exerciţiilor fizice de grup. Ce spun studiile
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
închide