Steak rare, medium rare sau well done. Care este varianta corectă pentru friptura perfectă

Modul în care gătești carnea de vită nu îi influențează decât gustul și textura. Când vine vorba de nutrienți, de fapt, nu există nicio diferență între o friptură care este gătită rare sau well done. Descoperă și tu cum poți să gătești un steak rare, medium rare sau well done. Află care este varianta corectă pentru a obține friptura perfectă.

Friptură medium rare servită pe un blat gri alături de un ardei iute
O friptură medium rare este alegerea de mijloc când nu știi ce vrei / Shutterstock

Poate ai mers la restaurant, ai avut ocazia să comanzi o friptură de vită și ai renunțat pentru că urma inevitabil întrebarea: ”Cum să fie: steak rare, medium rare sau well done?” și nu ai știut ce să răspunzi. Te ajutăm să înțelegi ce înseamnă fiecare dintre cele trei feluri de gătire pentru ca data viitoare să te poți bucura de un steak așa cum îți place.

Steak rare, medium rare sau well done

Diferența între aceste trei tipuri constă în timpul de gătire al fripturii. Nutirenții care se găsesc în aceasta nu vor fi influențați de timpul necesar. Gustul poate și el să fie influnețat de timpul de gătire la care este expusă friptura. Te vom ajuta să înțelegi mai bine care este diferența între aceste trei tipuri de friptură și cum poți face cea mai bună alegere pentru tine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rare

Termenul „rare” se referă la o friptură care a fost gătită pentru o perioadă foarte scurtă de timp, lăsând centrul acesteia neexpus tratamentului termic și de culoare roșie. Este de fapt doar o treaptă mai sus față de carnea crudă. Este gătită doar la suprafață.

Friptură gătită rare pe un fundal negru
Friptură gătită rare este ideală pentru cei care iubesc carnea de vită în sânge / Shutterstock

Carnea de vită nu conține niciun fel de paraziți motiv pentru care consumul ei rare sau „în sânge” nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Citește și

Friptură medium rare

Fripturile rare medium sunt centrul puțin expus căldurii, de culoare roz spre roșu. Este moale și suculentă la interior și fermă la exterior. Descoperă cele mai bune marinade în funcție de tipul de carne pe care alegi să-l gătești.

Steak medium rare pe un blat gri și asezonat cu sare
Steak medium rare este ideal alături de o garnitură de cartofi / Shutterstock

Medium

În centru friptura este mai mult gri-maro decât roz. Este suculentă la interior, dar cu o crustă crocantă la exterior.

Medium steak pe un fundal alb
Medium steak poate fi servit alături de un pahar de vin / Shutterstock

Medium well

Friptura de vită mediul well are doar o mică porțiune roz pal în interior. Restul cărnii va fi gri-maro. Este variantă ideală dacă îți dorești un steak ușor suculent, fără sânge. Încearcă și rețeta de friptură de porc la cuptor.

Friptura medium well expusă pe un blat de lemn
Friptura medium well poate fi servită alături de o salată de vară / Shutterstock

Well done

Fripturile bine făcute sunt în mod normal carbonizate pe exterior și sunt maronii-cenușii la interior. De obicei sunt gătite lent pentru a nu se întări.

Steak well done servit pe un blat negru și porționat în două felii
Dacă alegi un steak well done, poți să-l servești alături de o garnitură de legume la grătar / Shutterstock

Tipuri de friptură

Acum știți cum poate fi gătită friptura pentru a obține cea mai bună aromă, iată tipurilor de friptură de vită pe care le puteți încerca:

Mușchi– este o bucată slabă de carne poate deveni tare dacă este gătită prea mult timp. Ar trebui gătită la foc mic dacă vrei să fie suculentă.

Rib eye – are nevoie de doar 6-8 minute pentru a căpăta crusta crocantă la exterior și o textură moale și suculentă la interior.

T-Bone —este preferată de gurmanzi pentru că are bucăți din două părți diferite ale vitei, despărțite de un sos. Fiecare are un strat diferit de grăsime și o textură aparte.

Filet Mignon—este una dintre cele mai fragede bucăți de carne de vită. Ar trebui gătită rare pentru ca tu să te bucuri de ea.

Mai multe tipuri de friptură prinse în furculiță
Ghidul fripturii de vită / Shutterstock

Sfaturi pentru a găti corect carnea de vită

S-a dovedit că  atunci când carnea gătită prea mult conține mai mulți agenți cu potențial cancerigen carnea gătită pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Cercetările sugerează, de asemenea, că persoanele care consumă frecvent carne roșie, așa cum este și carnea de vită,  au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip II, boli coronariene și cancer colorectal. Se recomandă să nu se depășească 500 g pe săptămână. Este important să alegi carnea care are mai puțină grăsimi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
sos de chiftele
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
orez cu piept de pui la tigaie
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Paste carbonara fără smântână
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
O felie de mușchi de porc în sos de vin alb pusă pe o farfurie albă și alături verdeață, roșii și o bucată de grăsime
Mușchi de porc în sos de vin alb
Mușchi de porc în sos de vin alb
Friptură din pulpă de miel porționată pe un tocător de lemn
Galerie foto
Friptură din pulpă de miel la cuptor. Rețetă simplă și ușor de preparat
Friptură din pulpă de miel la cuptor. Rețetă simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pljeskavica servită alături de legum și o lipie
07:34
Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi
Hummus cu usturoi copt în bol, alături de lipii și usturoi proaspăt
05:58
Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat
Porție de mâncare de praz cu măsline în bol albastru
05:58
Mâncare de praz cu măsline. Un preparat simplu, gustos și de post Mâncare de praz cu măsline. Un preparat simplu, gustos și de post
Budincă de banane cu afine și semințe de chia în pahar cu linguriță
13 martie, 06:59
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
mutabbal servită într-un bol alb
13 martie, 06:36
Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului
Mâncare de spanac cu usturoi într-un bol, alături de lingură, o solniță și frunze de spanac
13 martie, 05:03
Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios
huevos rotos pus într-un bol de lemn
12 martie, 06:53
Huevos rotos. Rețeta unui preparat atât de simplu, dar foarte gustos Huevos rotos. Rețeta unui preparat atât de simplu, dar foarte gustos
Paste carbonara fără smântână
12 martie, 05:18
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii vor avea parte de fericire în martie 2025. Ce spun astrele
3 zodii vor avea parte de fericire în martie 2025. Ce spun astrele
3 zodii vor avea parte de fericire în martie 2025. Ce spun astrele
Vremea se schimbă radical de luni în ţară. Revin ninsorile, iar temperaturile scad cu 20 de grade
Vremea se schimbă radical de luni în ţară. Revin ninsorile, iar temperaturile scad cu 20 de grade
Vremea se schimbă radical de luni în ţară. Revin ninsorile, iar temperaturile scad cu 20 de grade
Mama lui Dan Petrescu a murit! Dramă uriaşă pentru antrenorul de la CFR Cluj
Mama lui Dan Petrescu a murit! Dramă uriaşă pentru antrenorul de la CFR Cluj
Mama lui Dan Petrescu a murit! Dramă uriaşă pentru antrenorul de la CFR Cluj
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, rezumat episoade 28, 29 și 30, 13 martie 2025. Ana și Tudor fac un pact. Cine își face apariția
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, rezumat episoade 28, 29 și 30, 13 martie 2025. Ana și Tudor fac un pact. Cine își face apariția
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, rezumat episoade 28, 29 și 30, 13 martie 2025. Ana și Tudor fac un pact. Cine își face apariția
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
Donald Trump nu poate conduce mașina Tesla pe care tocmai a cumpărat-o. Care e motivul surprinzător
Donald Trump nu poate conduce mașina Tesla pe care tocmai a cumpărat-o. Care e motivul surprinzător
Donald Trump nu poate conduce mașina Tesla pe care tocmai a cumpărat-o. Care e motivul surprinzător
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Admiterea la liceu 2025 pentru olimpici. Cine sunt elevii care nu mai trebuie să susțină Evaluarea Națională
Admiterea la liceu 2025 pentru olimpici. Cine sunt elevii care nu mai trebuie să susțină Evaluarea Națională
Admiterea la liceu 2025 pentru olimpici. Cine sunt elevii care nu mai trebuie să susțină Evaluarea Națională
Sabrina Carpenter s-a îmbolnăvit în timpul turneului. Cântăreața a postat o poză fără machiaj și le-a transmis un mesaj fanilor: Abia așteptamp;#8230;
Sabrina Carpenter s-a îmbolnăvit în timpul turneului. Cântăreața a postat o poză fără machiaj și le-a transmis un mesaj fanilor: „Abia așteptamp;#8230;”
Sabrina Carpenter s-a îmbolnăvit în timpul turneului. Cântăreața a postat o poză fără machiaj și le-a transmis un mesaj fanilor: „Abia așteptamp;#8230;”
Leacuri bătrânești pentru anxietate. Tratamente naturiste care previn atacurile de panică
Leacuri bătrânești pentru anxietate. Tratamente naturiste care previn atacurile de panică
Leacuri bătrânești pentru anxietate. Tratamente naturiste care previn atacurile de panică
fresh
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri

Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri

Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri

Huevos rotos. Rețeta unui preparat atât de simplu, dar foarte gustos

Huevos rotos. Rețeta unui preparat atât de simplu, dar foarte gustos

Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios

Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios

Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos

Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos

Mâncare de praz cu măsline. Un preparat simplu, gustos și de post

Mâncare de praz cu măsline. Un preparat simplu, gustos și de post
închide