Steak rare, medium rare sau well done. Care este varianta corectă pentru friptura perfectă

Modul în care gătești carnea de vită nu îi influențează decât gustul și textura. Când vine vorba de nutrienți, de fapt, nu există nicio diferență între o friptură care este gătită rare sau well done. Descoperă și tu cum poți să gătești un steak rare, medium rare sau well done. Află care este varianta corectă pentru a obține friptura perfectă.

Friptură medium rare servită pe un blat gri alături de un ardei iute
O friptură medium rare este alegerea de mijloc când nu știi ce vrei / Shutterstock

Poate ai mers la restaurant, ai avut ocazia să comanzi o friptură de vită și ai renunțat pentru că urma inevitabil întrebarea: ”Cum să fie: steak rare, medium rare sau well done?” și nu ai știut ce să răspunzi. Te ajutăm să înțelegi ce înseamnă fiecare dintre cele trei feluri de gătire pentru ca data viitoare să te poți bucura de un steak așa cum îți place.

Steak rare, medium rare sau well done

Diferența între aceste trei tipuri constă în timpul de gătire al fripturii. Nutirenții care se găsesc în aceasta nu vor fi influențați de timpul necesar. Gustul poate și el să fie influnețat de timpul de gătire la care este expusă friptura. Te vom ajuta să înțelegi mai bine care este diferența între aceste trei tipuri de friptură și cum poți face cea mai bună alegere pentru tine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rare

Termenul „rare” se referă la o friptură care a fost gătită pentru o perioadă foarte scurtă de timp, lăsând centrul acesteia neexpus tratamentului termic și de culoare roșie. Este de fapt doar o treaptă mai sus față de carnea crudă. Este gătită doar la suprafață.

Friptură gătită rare pe un fundal negru
Friptură gătită rare este ideală pentru cei care iubesc carnea de vită în sânge / Shutterstock

Carnea de vită nu conține niciun fel de paraziți motiv pentru care consumul ei rare sau „în sânge” nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Citește și

Friptură medium rare

Fripturile rare medium sunt centrul puțin expus căldurii, de culoare roz spre roșu. Este moale și suculentă la interior și fermă la exterior. Descoperă cele mai bune marinade în funcție de tipul de carne pe care alegi să-l gătești.

Steak medium rare pe un blat gri și asezonat cu sare
Steak medium rare este ideal alături de o garnitură de cartofi / Shutterstock

Medium

În centru friptura este mai mult gri-maro decât roz. Este suculentă la interior, dar cu o crustă crocantă la exterior.

Medium steak pe un fundal alb
Medium steak poate fi servit alături de un pahar de vin / Shutterstock

Medium well

Friptura de vită mediul well are doar o mică porțiune roz pal în interior. Restul cărnii va fi gri-maro. Este variantă ideală dacă îți dorești un steak ușor suculent, fără sânge. Încearcă și rețeta de friptură de porc la cuptor.

Friptura medium well expusă pe un blat de lemn
Friptura medium well poate fi servită alături de o salată de vară / Shutterstock

Well done

Fripturile bine făcute sunt în mod normal carbonizate pe exterior și sunt maronii-cenușii la interior. De obicei sunt gătite lent pentru a nu se întări.

Steak well done servit pe un blat negru și porționat în două felii
Dacă alegi un steak well done, poți să-l servești alături de o garnitură de legume la grătar / Shutterstock

Tipuri de friptură

Acum știți cum poate fi gătită friptura pentru a obține cea mai bună aromă, iată tipurilor de friptură de vită pe care le puteți încerca:

Mușchi– este o bucată slabă de carne poate deveni tare dacă este gătită prea mult timp. Ar trebui gătită la foc mic dacă vrei să fie suculentă.

Rib eye – are nevoie de doar 6-8 minute pentru a căpăta crusta crocantă la exterior și o textură moale și suculentă la interior.

T-Bone —este preferată de gurmanzi pentru că are bucăți din două părți diferite ale vitei, despărțite de un sos. Fiecare are un strat diferit de grăsime și o textură aparte.

Filet Mignon—este una dintre cele mai fragede bucăți de carne de vită. Ar trebui gătită rare pentru ca tu să te bucuri de ea.

Mai multe tipuri de friptură prinse în furculiță
Ghidul fripturii de vită / Shutterstock

Sfaturi pentru a găti corect carnea de vită

S-a dovedit că  atunci când carnea gătită prea mult conține mai mulți agenți cu potențial cancerigen carnea gătită pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Cercetările sugerează, de asemenea, că persoanele care consumă frecvent carne roșie, așa cum este și carnea de vită,  au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip II, boli coronariene și cancer colorectal. Se recomandă să nu se depășească 500 g pe săptămână. Este important să alegi carnea care are mai puțină grăsimi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Aripioare de pui cu ghimbir și usturoi, decorate cu semințe de susan și rondele de ceapă verde
Aripioare de pui cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă și delicioasă
Aripioare de pui cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă și delicioasă
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
O felie de mușchi de porc în sos de vin alb pusă pe o farfurie albă și alături verdeață, roșii și o bucată de grăsime
Mușchi de porc în sos de vin alb
Mușchi de porc în sos de vin alb
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Nazare: Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii. Ce spune despre subvenţia partidelor
Nazare: "Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii". Ce spune despre subvenţia partidelor
Nazare: "Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii". Ce spune despre subvenţia partidelor
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
închide