Cum marinezi carnea pentru friptură
Cum marinezi carnea pentru friptură este secretul unei mese desăvârșite. Ca să faci o friptură fragedă și gustoasă trebuie să marinezi carnea pentru friptură cu o seară înainte de a o băga la cuptor. Fie că ai în plan un grătar, vrei să faci o friptură în tigaie sau la cuptor, cel mai bine este să ai o carne fragedă. Pentru asta bucătarii folosesc un amestec de mirodenii, ulei și apă, sau pe scurt: marinadă.
Ca să ai rezultate optime este necesar să urmezi câteva reguli când marinezi carnea pentru friptură. În primul rând nu se folosesc recipiente de metal. Metalul schimbă aromele, iar unele ingrediente pot chiar oxida. În locul lor poți să pui într-o yena suficient de mare, sau în pungi de plastic care se pot vida.
Cum marinezi carnea pentru friptură – carne de pui
Carnea de pui marinată devine mult mai fragedă dacă știi câteva secrete. Pentru început, spală bine carnea când o scoți din ambalaj. Șterge-o bine cu un prosop de hârtie și apoi las-o la zvântat pe un tocător de lemn.
Folosește un vas de sticlă suficient de mare ca să-ți încapă toate ingredientele și carnea. Dacă poți, utilizează pungi de plastic pe care să le videzi. O dată vidată, porii cărnii se deschid și mariada pătrunde mai bine, iar gustul devine și mai bun.
Ai grijă să nu pui foarte multă sare pentru că riști să ai o carne de culoare închisă si cu o textură ațoasă.
Lasă carnea la marinat între 2 și 4 ore, în frigider și apoi aruncă marinada. Niciodată nu se refolosește pentru că riști să te îmbolnăvești. Află mai multe despre cele mai bune marinade, în fucție de tipul de carne pe care îl pregătești.
Înlătură excesul de marinadă înainte de a pune carnea pe grătar sau în tigaie.
Marinadă pentru carnea de pui – ingrediente
- Ulei de măsline
- Usturio tăiat foarte mic sau zdrobit ca pentru mujdei
- Ceapă tăiată foarte fin
- Un praf de oregano, sau boia, sau piper ori le poți adăuga pe toate
- Zeamă de lămâie
- Oțet și vin, dar obligatoriu de aceeași culoare
Cum marinezi carnea pentru friptură – carne de porc
Deja nu mai este un secret că fripturile cele mai gustoase sunt din carne ținută mai întâi la marinat pentru cel puțin 4 ore, la rece.
Însă, înainte de a pune carnea la marinat, trebuie să ținem cont de câteva reguli, pe care le-am obținut de-a lungul timpului de la specialiști.
Cele mai des întâlnite baițuri, sau marinade pentru carne sunt cele pe bază de alcool( vin, bere, coniac, etc.). Însă, puțini știu că acestea nu ar trebui puse direct peste carne, ci mai întâi trase la tigaie cu anumite condiment, pentru a se evapora din alcool.
Alcoolul adăugat în stare pură nu va face decât să împiedice carnea să absoarbă aromele condimentelor. Prin procesul termic, alcoolul din vin, de exemplu, se evaporă, iar ce rămâne în tigaie va fi un lichid plin de arome, care se va adăuga complet răcit peste carne. Află mai multe despre cum marinezi carnea de porc.
Cum marinezi carnea pentru friptură – carne de miel
Friptura de miel este vedeta mesei de Paște. Toată lumea își dorește carnea să fie moale, frumos rumenită și extrem de gustoasă. Secretul constă în marinada în care se ține carnea de la câteva ore până chiar o noapte întreagă, neapărat la frigider.
Ingrediente pentru marinadă
- 1 kg pulpă de miel
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură usturoi verde
- 1 legătură rozmarin
- 50 ml zeamă de lămâie
- 300 ml vin alb sec
- 50 ml ulei
- 2 lingurițe de sare
- 1 linguriță de piper
Într-un vas de yena suficient de mare sau într-un castron de plastic pune lămâia, uleiul, sarea și piperul și amestecă-le. Apoi taie ceapa și usturoiul în bucăți foarte fine. Pune și rozmarinul și zdrobește-le bine ca să-și lase aromele. Pune și vinul și amestecă foarte bine până se omogenizează toată compoziția.
Poftă bună!