Cum marinezi carnea pentru friptură

Cum marinezi carnea pentru friptură este secretul unei mese desăvârșite. Ca să faci o friptură fragedă și gustoasă trebuie să marinezi carnea pentru friptură cu o seară înainte de a o băga la cuptor. Fie că ai în plan un grătar, vrei să faci o friptură în tigaie sau la cuptor, cel mai bine este să ai o carne fragedă. Pentru asta bucătarii folosesc un amestec de mirodenii, ulei și apă, sau pe scurt: marinadă.

Pungi cu carnea marinată puse pe un tocator si cu verdeata pe margini
Carnea se pune în pungi cu marinada respectivă și se lasă la rece / Shutterstock

Ca să ai rezultate optime este necesar să urmezi câteva reguli când marinezi carnea pentru friptură. În primul rând nu se folosesc recipiente de metal. Metalul schimbă aromele, iar unele ingrediente pot chiar oxida. În locul lor poți să pui într-o yena suficient de mare, sau în pungi de plastic care se pot vida.

Cum marinezi carnea pentru friptură – carne de pui

Carnea de pui marinată devine mult mai fragedă dacă știi câteva secrete. Pentru început, spală bine carnea când o scoți din ambalaj. Șterge-o bine cu un prosop de hârtie și apoi las-o la zvântat pe un tocător de lemn.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Folosește un vas de sticlă suficient de mare ca să-ți încapă toate ingredientele și carnea. Dacă poți, utilizează pungi de plastic pe care să le videzi. O dată vidată, porii cărnii se deschid și mariada pătrunde mai bine, iar gustul devine și mai bun.

Ai grijă să nu pui foarte multă sare pentru că riști să ai o carne de culoare închisă si cu o textură ațoasă.

Lasă carnea la marinat între 2 și 4 ore, în frigider și apoi aruncă marinada. Niciodată nu se refolosește pentru că riști să te îmbolnăvești. Află mai multe despre cele mai bune marinade, în fucție de tipul de carne pe care îl pregătești.

Înlătură excesul de marinadă înainte de a pune carnea pe grătar sau în tigaie.

Citește și

Marinadă pentru carnea de pui – ingrediente

  • Ulei de măsline
  • Usturio tăiat foarte mic sau zdrobit ca pentru mujdei
  • Ceapă tăiată foarte fin
  • Un praf de oregano, sau boia, sau piper ori le poți adăuga pe toate
  • Zeamă de lămâie
  • Oțet și vin, dar obligatoriu de aceeași culoare

Cum marinezi carnea pentru friptură – carne de porc

Deja nu mai este un secret că fripturile cele mai gustoase sunt din carne ținută mai întâi la marinat pentru cel puțin 4 ore, la rece.

Însă, înainte de a pune carnea la marinat, trebuie să ținem cont de câteva reguli, pe care le-am obținut de-a lungul timpului de la specialiști.

Cele mai des întâlnite baițuri, sau marinade pentru carne sunt cele pe bază de alcool( vin, bere, coniac, etc.). Însă, puțini știu că acestea nu ar trebui puse direct peste carne, ci mai întâi trase la tigaie cu anumite condiment, pentru a se evapora din alcool.

Alcoolul adăugat în stare pură nu va face decât să împiedice carnea să absoarbă aromele condimentelor. Prin procesul termic, alcoolul din vin, de exemplu, se evaporă, iar ce rămâne în tigaie va fi un lichid plin de arome, care se va adăuga complet răcit peste carne. Află mai multe despre cum marinezi carnea de porc.

Cum marinezi carnea pentru friptură – carne de miel

Friptura de miel este vedeta mesei de Paște. Toată lumea își dorește carnea să fie moale, frumos rumenită și extrem de gustoasă. Secretul constă în marinada în care se ține carnea de la câteva ore până chiar o noapte întreagă, neapărat la frigider.

Ingrediente pentru marinadă

  • 1 kg pulpă de miel
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 legătură usturoi verde
  • 1 legătură rozmarin
  • 50 ml zeamă de lămâie
  • 300 ml vin alb sec
  • 50 ml ulei
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de piper

Într-un vas de yena suficient de mare sau într-un castron de plastic pune lămâia, uleiul, sarea și piperul și amestecă-le. Apoi taie ceapa și usturoiul în bucăți foarte fine. Pune și rozmarinul și zdrobește-le bine ca să-și lase aromele. Pune și vinul și amestecă foarte bine până se omogenizează toată compoziția.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Coaste de porc cu sos de roșii pe un platou negru
Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide
Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Industria care face concedieri masive. Sute de români rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Industria care face concedieri masive. Sute de români rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Industria care face concedieri masive. Sute de români rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Mireasa, sezon 12. Doamna Cristiana a părăsit emisiunea. Ce i-a transmis Simona Gherghe
Mireasa, sezon 12. Doamna Cristiana a părăsit emisiunea. Ce i-a transmis Simona Gherghe
Mireasa, sezon 12. Doamna Cristiana a părăsit emisiunea. Ce i-a transmis Simona Gherghe
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide