Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Toamna e vremea mustului. Dacă în urmă cu câțiva zeci de ani era nelipsit pentru că majoritatea familiilor de la oraș aveau rude și la țară, astăzi îl mai găsești doar la târguri tradiționale sau festivaluri. Iată cum se face mustul acasă atunci când ți se face poftă.
Mustul este băutura emblematică a toamnei. Nu există festival al toamnei sau târg de sezon unde să nu îl găsești, uneori chiar preparat în fața ta.
Alături de el găsești grătare încinse cu mici și pastramă, plăcinte cu brânză și alte delicatese tradiționale.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală strugurii sub un jet de apă rece pentru a îndepărta impuritățile, pesticidele și murdăria. Apoi li se îndepărtează frunzele și codițele, lăsând doar boabele de struguri. Dacă strugurii sunt foarte mari, se pot tăia în jumătăți.
Cum faci mustul acasă
Dacă nu există o presă pentru struguri, boabele se pot zdrobi manual cu presa pentru cartofi. Este important să fie zdrobite cât mai bine pentru a elibera cât mai mult suc. Cea mai rapidă variantă este cu o zdrobitoare specială pentru struguri.
După aceea, se pun boabele zdrobite într-un tifon sau într-o sită fină și se presează pentru a extrage sucul. Dacă sucul este prea concentrat, se adaugă apă pentru a ajusta densitatea și gustul. La nevoie se poate pune și zahăr în funcție de dulceața naturală a strugurilor. Se pune în sticle, cu dopul închis doar pe jumătate și se păstrează la rece.
Ce struguri sunt necesari pentru a face must
Mustul se obține prin presarea strugurilor proaspeți, fiind perfect pentru a se servi rece. Se obține din soiuri destinate vinului sau din soiuri de struguri de masă. Strugurii trebuie să fie copți, dulci și fără defecte.
Primul pas este spălarea acestora pentru a îndepărta orice impurități, pesticide sau murdărie. De asemenea, este util să fie eliminate boabele stricate sau mucegăite.
Strugurii sunt zdrobiți fie manual, fie cu ajutorul unei prese. Scopul este de a sparge boabele și a elibera sucul.
Acest proces poate fi făcut cu o zdrobitoare de struguri, care separă sucul de pielițe și semințe. Mustul este apoi filtrat pentru a îndepărta orice resturi solide rămase în urma presării. În această etapă, sucul poate fi separat de pulpă și semințe.
În cazul în care mustul este destinat să devină vin, el va fi fermentat. Fermentarea transformă zaharurile din sucul de struguri în alcool și dioxid de carbon.
Pentru mustul care nu este destinat vinificației, fermentarea nu este necesară și este consumat ca atare sau utilizat pentru alte produse.
Este important ca mustul să fie păstrat la rece, în recipiente care nu sunt închise ermetic pentru ca el continuă să fermenteze și se pot întâmpla accidente nedorite atunci când sticla va fi deschisă.
Află și cum consumul unui pahar de vin înainte de culcare te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. La ce concluzii au ajuns specialiștii.
Când se face mustul
Mustul se face în perioada de toamnă, în timpul sezonului de recoltare a strugurilor, de obicei în lunile septembrie și octombrie. Momentul exact poate varia în funcție de regiune și de soiul de struguri.
Soiurile de struguri diferite au momente de recoltare diferite. De exemplu, strugurii destinați vinului pot fi recoltați mai devreme decât cei care sunt destinați consumului proaspăt.
În zonele cu o climă mai rece, mustul poate fi preparat după jumătatea lunii noiembrie, în schimb ce în zonele de câmpie, dacă strugurii sunt copți suficienți, poți găsi must chiar și la început de septembrie.