Cum se păstrează strugurii ca să reziste până la trei săptămâni
Stugurii sunt unele dintre cele mai populare fructe, perfecte pentru o gustare, la desert sau chiar alături de brânzeturi sau mezeluri. Iată câteva sfaturi care te învață cum să păstrezi strugurii pentru a rezista până la trei săptămâni.
Strugurii sunt destul de rezistenți, însă pe măsură ce trec zilele, chiar dacă îi păstrezi la rece, se vor înmuia. Nu mucegăiesc repede, însă dacă îți place să fie crocanți atunci este bine să citești următoarele sfaturi.
Cum se păstrează strugurii
Dacă lași strugurii la temperatura camerei se vor strica destul de repede. Cel mai bine este să îi pui la frigider imediat ce ai ajuns cu ei acasă. Au nevoie de umiditate ridicată și circulație bună a aerului. Stau foarte bine la temperaturi de 0°C și umiditate relativă între 90-95% umiditate relativă.
Înainte de a-i pune la frigider strugurii nu trebuie spălați. Apa va accelera deteriorarea pentru că acestor fructe nu le place umiditatea.
Dacă totuși vrei să îi treci pe sub un jet de apă, usucă-i apoi cu un prosop de hârtie. Cel mai bine este să îi lași în ambalajul în care i-ai cumpărat de la magazin. Dacă i-ai cules tu din grădină, pune-i într-un recipient bine ventilat sau deasupra unui prosop de hârtie curat.
Fructele cu coajă subțire pot absorbi mirosurile din apropiere, așa că încercă să-i pui la distanță de ceapă, praz, usturoi sau alte alimente cu iz puternic. Strugurii se spală cu apă rece chiar înainte de a-i mânca sau de a-i folosi la gătit.
Cât rezistă strugurii
Strugurii păstrați la frigider pot rezista până la 3 săptămâni. Dacă îi congelezi îi poți consuma chiar și după un an.
Pentru a congela strugurii, mai scoate boabele de pe ciorchine, apoi clătește-le și usucă-le cu un prosop de hârtie. Așează-le pe o tavă care rezistă la temperaturi joase și pune-le la congelator, asigurându-te că nu se lipesc unele de altele.
Descoperă mai multe și despre beneficiile consumului de struguri.
Lasă-le să stea aproximativ 3 ore sau până când se îngheață. Apoi transferă-le într-o pungă cu fermoar sau într-un recipient ermetic, sigur pentru congelator. Îi poți folosi apoi pentru-un smoothieuri sau în loc de cuburi de gheață în cocktailuri, vin alb sau roze.
Află mai multe despre fructele și legumele de sezon. Iată cum te poți bucura mai mult timp de prospețimea lor.
Cum se aleg strugurii
Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă vrei ca strugurii tăi să reziste cât mai mult este să îi alegi cât se poate de proaspeți. În ciorchine nu trebuie să fie nici măcar o boabă stricată, pentru că poate să le deterioreze și pe cele din jurul ei.
Alege strugurii cu boabele rotunde, pline, tari și fără mucegai. Aruncă orice boabă moale sau încrețită. Dacă observi o peliculă albă subțire nu trebuie să îi arunci. Ea apare în mod natural și are rolul de a le proteja pentru a rezista puțin mai mult. Trebuie doar să o speli.
Încearcă și rețeta de compot de struguri. Un mod minunat de a te bucura cât mai mult timp de gustul acestor fructe.
Tulpina trebuie ferm atașată. Strugurii care se desprind foarte ușor de pe tulpină se vor strica mult mai repede. De asemenea, trebuie să fii atentă la culoare. Strugurii „verzi” ar trebui să fie ușor galbeni, strugurii „roșii” sunt cei mai buni când roșu-violet (fără pete verzi), iar strugurii „negri” sunt perfecți atunci când sunt violet intens.
Pe măsură ce strugurii încep să se deterioreze, deseori încep să aibă un miros acid, care seamănă cu oțetul. Strugurii proaspeți nu emană, în general, un miros.