Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Dulceața de prune este delicioasă și poate fi folosită chiar și ca ingredient în prăjituri. Are un echilibru perfect între dulce și acrișor, ceea ce o face foarte versatilă. Iată cât se fierbe dulceața de prune pentru a avea consistența perfectă.

borcan de dulceață de prune
Dulceața de prune se fierbe aproximativ o oră / Shutterstock

Dulceața de prune este perfectă la micul-dejun cu o felie de pâine simplă sau cu unt. Se potrivește cu o brioșă, cu biscuiți, cu croissant. Este un ingredient bun în prăjituri simple sau cu bezea.

Poți prepara dulceața foarte ușor și cu cât prunele sunt mai coapte cu atât cu atât va fi mai aromată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât se fierbe dulceața de prune

Pentru a prepara dulceața de prune, timpul de fierbere este esențial pentru a obține consistența și gustul dorit. De obicei, se fierbe între 45 de minute și 1 oră, dar timpul poate varia și în funcție de tipul de prune utilizate, de cât de coapte sunt acestea, dar și de cantitatea de zahăr adăugată.

Indiferent de ce fel de prune folosești sau cât zahăr pui, dulceața de prune trebuie fiartă la foc mediu, amestecând ocazional pentru a preveni lipirea sau arderea. Pe măsură ce începe să fiarbă, redu focul la mic și îndepărtează spuma care se formează la suprafață cu ajutorul unei linguri.

După aproximativ 45 de minute, începe să verifici consistența dulceții. O modalitate simplă este să pui o picătură de dulceață pe o farfurie rece și să o lași să se răcească. Dacă se încheagă și nu curge, dulceața este gata. Dacă este încă prea lichidă, mai fierbe timp de 10-15 minute și verifică din nou.

Trucuri pentru cea mai bună dulceață de prune

Pentru a obține cea mai bună dulceață de prune este important să acorzi atenție unor detalii esențiale în procesul de preparare. În primul rând, alege prunele coapte, dar nu prea moi, pentru că acestea au un conținut optim de zahăr și pectină, ceea ce va ajuta dulceața să se închege corect. Spală bine prunele și îndepărtează sâmburii cu grijă pentru a nu pierde prea mult din sucul fructului.

Un alt truc important este să lași prunele tăiate în jumătăți sau sferturi să stea câteva ore sau peste noapte împreună cu zahărul. Acest lucru va permite zahărului să se dizolve complet și să extragă sucul din prune, facilitând astfel procesul de fierbere și prevenind formarea de cristale de zahăr în dulceață.

Când începi să fierbi dulceața, folosește o cratiță mare și adâncă pentru a preveni stropirea și fierberea în exces. Este esențial să fierbi dulceața la foc mediu la început, pentru a asigura o dizolvare uniformă a zahărului, și să reduci focul la mic odată ce începe să fiarbă. Îndepărtarea spumei care se formează la suprafață este crucială pentru a obține o dulceață clară și frumoasă.

Adăugarea sucului de lămâie nu doar că îmbunătățește gustul, dar ajută și la conservarea dulceții, prevenind cristalizarea zahărului. Un alt truc este să adaugi puțină apă la începutul fierberii, dacă prunele nu sunt foarte zemoase, pentru a preveni arderea zahărului pe fundul cratiței.

Verificarea consistenței dulceții este esențială. Un mod simplu de a face acest lucru este să pui o picătură de dulceață pe o farfurie rece și să o lași să se răcească. Dacă picătura se încheagă și nu curge, dulceața este gata. Dacă este prea lichidă, mai fierbe câteva minute și verifică din nou.

Rețetă clasică de dulceață de prune

Pentru a păstra aroma și culoarea naturală a prunelor, este important să nu fierbi dulceața prea mult timp. O dulceață bine făcută are o culoare intensă și o consistență ușor gelatinoasă.

Ingrediente

  • 2 kg de prune coapte
  • 1,5 kg de zahăr
  • sucul de la 2 lămâi
  • 1 plic de zahăr vanilat (opțional)

Mod de preparare

Se spală bine prunele sub jet de apă rece, apoi li se îndepărtează sâmburii și se taie în jumătăți. Apoi se pun într-o cratiță mare și se adaugă zahărul peste ele. Se amestecă bine astfel încât toate fructele să fie acoperite. Se lasă să stea peste noapte, pentru ca zahărul să se dizolve și prunele să își lase sucul.

După aceea, se pune cratița cu prune și zahăr pe foc mediu. Se amestecă ocazional pentru a preveni lipirea și arderea zahărului pe fundul cratiței. Când amestecul începe să fiarbă, se reduce focul la mic și se continuă fierberea, amestecând din când în când și îndepărtând spuma care se formează la suprafață.

După aproximativ 30 de minute de fierbere, se adaugă sucul de lămâie. Acesta va ajuta la conservarea dulceții și la menținerea unei culori frumoase. Se pune și zahărul vanilat, dacă se folosește.

Se continuă fierberea până când dulceața ajunge la consistența dorită. Pentru a testa, se pune o picătură de dulceață pe o farfurie rece și se lasă să se răcească. Dacă picătura se încheagă și nu curge, dulceața este gata.

Se toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate, lăsând puțin spațiu la gura borcanului. Se închid borcanele ermetic și se întorc cu capacul în jos pentru a crea vid. Apoi se lasă să se răcească complet, treptat, acoperite cu pături sau prosoape. Când sunt gata se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.

Citește și
CELE MAI CITITE
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
Aluat fraged pe bază de iaurt pus pe un blat de lemn
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Porție de ciorbă de pește cu legume în bol
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de caise fără zahăr
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
Două borcane cu dulceață de prune și nuci, un borcan cu batoane de scorțișoară și un bol cu nuci
Galerie foto
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Un borcănaș cu gem alături de câteva felii de pâine cu gem de prune
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Bol cu cremă de lămâie amestecată cu telul
07:14
Cremă de lămâie, pentru prăjituri și torturi Cremă de lămâie, pentru prăjituri și torturi
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb așezate în coș, alături de un bol cu ketchup și condimente
06:44
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie
Dulceață de gogonele în bol alb, alături de o linguriță și gogonele proaspete
18 septembrie, 07:45
Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor
Porție de pandișpan cu mere peste pandișpanul așezat pe platou, alături de mere proaspete
18 septembrie, 05:01
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Ghebe cu usturoi la tigaie, servite cu pâine
17 septembrie, 07:57
Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci
Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
17 septembrie, 05:28
Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, feliată
16 septembrie, 06:51
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă
Un borcan plin cu sirop de gutui
16 septembrie, 06:13
Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
Ai auzit și tu de planta care se roagă? Află de ce este bine să o ai în casă și cum să ai grijă de ea
Ai auzit și tu de planta care „se roagă”? Află de ce este bine să o ai în casă și cum să ai grijă de ea
Ai auzit și tu de planta care „se roagă”? Află de ce este bine să o ai în casă și cum să ai grijă de ea
Ce o fi fost în sufletul lui numai Dumnezeu știe. Ţeli a ales moartea la 34 de ani, aruncându-se de pe Barajul Vidraru. Tatăl său a fost cel care l-a găsit
"Ce o fi fost în sufletul lui numai Dumnezeu știe". Ţeli a ales moartea la 34 de ani, aruncându-se de pe Barajul Vidraru. Tatăl său a fost cel care l-a găsit
"Ce o fi fost în sufletul lui numai Dumnezeu știe". Ţeli a ales moartea la 34 de ani, aruncându-se de pe Barajul Vidraru. Tatăl său a fost cel care l-a găsit
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Eliza și Cosmin Natanticu, tatuaje pereche. Ce semnificație profundă au tatuajele lor
Eliza și Cosmin Natanticu, tatuaje pereche. Ce semnificație profundă au tatuajele lor
Eliza și Cosmin Natanticu, tatuaje pereche. Ce semnificație profundă au tatuajele lor
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași ținută ca Rita Ora
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași ținută ca Rita Ora
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași ținută ca Rita Ora
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a întâmplat chiar înainte de implozie
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a întâmplat chiar înainte de implozie
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a întâmplat chiar înainte de implozie
Cheesecake cu jeleu de mure și biscuiți cu ciocolată
Cheesecake cu jeleu de mure și biscuiți cu ciocolată
Cheesecake cu jeleu de mure și biscuiți cu ciocolată
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
Justin Timberlake a fost văzut pentru prima dată în public după ce pledat vinovat pentru conducere sub influența alcoolului. Cântărețul a fost condamnat la muncă în folosul comunității
Justin Timberlake a fost văzut pentru prima dată în public după ce pledat vinovat pentru conducere sub influența alcoolului. Cântărețul a fost condamnat la muncă în folosul comunității
Justin Timberlake a fost văzut pentru prima dată în public după ce pledat vinovat pentru conducere sub influența alcoolului. Cântărețul a fost condamnat la muncă în folosul comunității
Alimente de toamnă bogate în nutrienți. Cum poți completa dieta în această perioadă
Alimente de toamnă bogate în nutrienți. Cum poți completa dieta în această perioadă
Alimente de toamnă bogate în nutrienți. Cum poți completa dieta în această perioadă
fresh
Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci

Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci

Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci

Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios

Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios

Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor

Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor

Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie

Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie
închide