Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare
Pentru atunci când dorești să prepari o mâncare pe bază de năut, dar nu știi sigur cum se fierbe năutul, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri culinare. Iar dacă nu știi cum să îl prepari, îți vom recomanda și câteva rețete pe bază de năut.
Dar înainte de a afla sfaturile despre fierberea năutului, urmărește mai jos câteva lucruri despre năut și ce proprietăți poate avea asupra sănătății organismului.
Ce este năutul și ce proprietăți are
Năutul este o plantă leguminoasă cu boabe rotunde, bogată în proteine și fibre. Provine din Orientul Mijlociu și a devenit foarte popular în toate țările lumii, mai ales datorită celebrei rețete de hummus oriental.
Boabele de năut, pe lângă proteine și fibre mai conțin și grăsimi sănătoase, carbohidrați și o mulțime de vitamine și minerale. Acestea pot înlocui cu succes carnea, atunci când dorești să ții post sau vrei să adopți o dietă vegană sau vegetariană. Introducerea regulată a năutului în alimentația zilnică aduce o mulțime de beneficii sănătății organismului.
Descoperă și o rețetă de chiftele din năut, denumite falafel.
Consumul de năut ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge. Acest fapt se datorează indicelui glicemic scăzut pe care îl are năutul. Se mai datorează și faptului că năutul este o excelentă sursă de fibre și proteine. Fibrele încetinesc absorbția carbohidraților, ajutând astfel la reglarea conținutului de zahăr din sânge.
Consumul de năut contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de fier și calciu, dar și a altor nutrienți.
Are un rol important și în reglarea presiunii arterială și de a ține la distanță bolile cardiovasculare. Mineralele precum magneziul și potasiul din conținutul năutului fac posibil aceste beneficii.
Descoperă aici mai multe beneficii ale consumului de năut și de ce este recomandat să îl incluzi în dieta ta.
Cum se fierbe năutul
Chiar dacă găsești năut fiert și conservat în toate magazinele alimentare, este mult mai sănătos cel pe care îl fierbi acasă. În plus, îi poți oferi gustul care îți place, adăugând și condimentele preferate.
Pentru a fierbe mai ușor și într-un timp mai scurt boabele de năut, acestea se vor ține la hidratat în multă apă rece, pentru o perioadă mai lungă de timp.
Mai întâi vei spăla boabele de năut în câteva ape reci. Le scurgi bine și le pui într-un bol încăpător. Adaugi apă peste ele cât dublul volumului pe care acestea îl ocupă în bol.
Lași bolul la loc răcoros timp de 12 până la 15 ore. În acest interval de timp boabele de năut își dublează volumul.
După ce boabele de năut s-au hidratat, scurge-le de apa care a mai rămas în bol. Clătește-le bine în câteva ape, după care le poți pune la fiert, în apă cât să fie bine acoperite.
Lasă năutul să fiarbă la foc încet și îndepărtează spuma care se formează la suprafață. Durata de fierbere a năutului poate varia intre 35 si 60 de minute, în funcție de mărimea și prospețimea boabelor. Poți adăuga 1-2 foi de dafin în apă, o crenguță de cimbru sau una de rozmarin.
Poți adăuga și alte condimente sau ierburi uscate, pentru a da gust boabelor de năut. Nu adăuga sare de la începutul fierberii năutului, pentru că aceasta are rolul de a pătrunde mai rapid ingredientele. Astfel există riscul ca boabele de năut să se sfărâme în timpul fierberii.
Dacă ai aflat cum se fierbe năutul, descoperă și cum poți prepara rețeta de năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Este una dintre cele mai simple rețete de post, dar delicioasă și consistentă.
Dacă ești în căutarea unei rețete de hummus mai interesantă și mai gustoasă, o poți testa pe cea de hummus cu avocado.