Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare

Pentru atunci când dorești să prepari o mâncare pe bază de năut, dar nu știi sigur cum se fierbe năutul, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri culinare. Iar dacă nu știi cum să îl prepari, îți vom recomanda și câteva rețete pe bază de năut.

Bol cu năut fiert alături de un bol cu năut nefiert, pentru a afla cum se fierbe năutul
Pentru a fierbe în timp mai scurt, năutul se ține la hidratat între 12-15 ore / Shutterstock

Dar înainte de a afla sfaturile despre fierberea năutului, urmărește mai jos câteva lucruri despre năut și ce proprietăți poate avea asupra sănătății organismului.

Ce este năutul și ce proprietăți are

Năutul este o plantă leguminoasă cu boabe rotunde, bogată în proteine și fibre. Provine din Orientul Mijlociu și a devenit foarte popular în toate țările lumii, mai ales datorită celebrei rețete de hummus oriental.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Boabele de năut, pe lângă proteine și fibre mai conțin și grăsimi sănătoase, carbohidrați și o mulțime de vitamine și minerale. Acestea pot înlocui cu succes carnea, atunci când dorești să ții post sau vrei să adopți o dietă vegană sau vegetariană. Introducerea regulată a năutului în alimentația zilnică aduce o mulțime de beneficii sănătății organismului.

Descoperă și o rețetă de chiftele din năut, denumite falafel.

Citește și

Consumul de năut ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge. Acest fapt se datorează indicelui glicemic scăzut pe care îl are năutul. Se mai datorează și faptului că năutul este o excelentă sursă de fibre și proteine. Fibrele încetinesc absorbția carbohidraților, ajutând astfel la reglarea conținutului de zahăr din sânge.

Consumul de năut contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de fier și calciu, dar și a altor nutrienți.

Are un rol important și în reglarea presiunii arterială și de a ține la distanță bolile cardiovasculare. Mineralele precum magneziul și potasiul din conținutul năutului fac posibil aceste beneficii.

Descoperă aici mai multe beneficii ale consumului de năut și de ce este recomandat să îl incluzi în dieta ta.

Cum se fierbe năutul

Chiar dacă găsești năut fiert și conservat în toate magazinele alimentare, este mult mai sănătos cel pe care îl fierbi acasă. În plus, îi poți oferi gustul care îți place, adăugând și condimentele preferate.

Pentru a fierbe mai ușor și într-un timp mai scurt boabele de năut, acestea se vor ține la hidratat în multă apă rece, pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai întâi vei spăla boabele de năut în câteva ape reci. Le scurgi bine și le pui într-un bol încăpător. Adaugi apă peste ele cât dublul volumului pe care acestea îl ocupă în bol.

Lași bolul la loc răcoros timp de 12 până la 15 ore. În acest interval de timp boabele de năut își dublează volumul.

După ce boabele de năut s-au hidratat, scurge-le de apa care a mai rămas în bol. Clătește-le bine în câteva ape, după care le poți pune la fiert, în apă cât să fie bine acoperite.

Lasă năutul să fiarbă la foc încet și îndepărtează spuma care se formează la suprafață. Durata de fierbere a năutului poate varia intre 35 si 60 de minute, în funcție de mărimea și prospețimea boabelor. Poți adăuga 1-2 foi de dafin în apă, o crenguță de cimbru sau una de rozmarin.

Poți adăuga și alte condimente sau ierburi uscate, pentru a da gust boabelor de năut. Nu adăuga sare de la începutul fierberii năutului, pentru că aceasta are rolul de a pătrunde mai rapid ingredientele. Astfel există riscul ca boabele de năut să se sfărâme în timpul fierberii.

Dacă ai aflat cum se fierbe năutul, descoperă și cum poți prepara rețeta de năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Este una dintre cele mai simple rețete de post, dar delicioasă și consistentă.

Dacă ești în căutarea unei rețete de hummus mai interesantă și mai gustoasă, o poți testa pe cea de hummus cu avocado.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Un motociclist italian a fost omorât de urs pe Transfăgărăşan. Cadavrul, descoperit în pădure
Un motociclist italian a fost omorât de urs pe Transfăgărăşan. Cadavrul, descoperit în pădure
Un motociclist italian a fost omorât de urs pe Transfăgărăşan. Cadavrul, descoperit în pădure
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: Stop, stop, stop
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
fresh
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
închide